"De ce una dintre cele mai sarace tari din Europa construieste o noua biserica la fiecare trei zile? Exagereaza Romania in incercarea de a-si compensa greselile trecutului comunist impotriva bisericilor?", se intreaba autoarea unui articol publicat miercuri de site-ul american Christianity Today (CT).
Una dintre cele mai sarace tari din Europa concureaza foarte serios cu America's Bible Belt (statele din sudul SUA unde protestantismul evanghelic are cea mai puternica prezenta n.r.) - in ceea ce priveste densitatea de cladiri bisericesti, noteaza autoarea, Melissa Steffan, citata de Agerpres.
Romania a cerut un plan de salvare de la Fondul Monetar International in 2009. Cu toate acestea, guvernul acorda anual peste 100 de milioane de euro Bisericii Ortodoxe Romane pentru salariile preotilor si proiecte de constructie.
Un recent raport oficial noteaza ca "Biserica a profitat de pozitia sa preeminenta in tara, construind biserici noi la o rata de una la fiecare trei zile, inclusiv o enorma catedrala in prezent in constructie in centrul Bucurestiului". Unele orase au mai multe biserici pe cap de locuitor decat America's Bible Belt.
O astfel de relatie confortabila intre biserica si stat are si critici politici, inclusiv Victor Opaschi, secretar de stat pentru Culte in Guvernul Romaniei. Opaschi a declarat ca legaturile stranse "nu sunt un lucru bun", dar statul incearca sa compenseze pentru perioada cand guvernul tarii condus de comunisti a jefuit Biserica... mai mult
Joi, 22 August 2013, ora 09:23
Statul a acordat in acest an cultelor religioase doar pentru intretinerea lacasurilor de cult peste opt milioane de euro de la buget, in contextul in care Biserica Ortodoxa Romana este tot mai adesea criticata pentru lipsa de transparenta in gestionarea banilor publici.
Cel mai recent atac apartine lui Sebastian Bodu, europarlamentar PDL si fost presedinte ANAF in Guvernul Boc. Bodu solicita Curtii de Conturi sa faca ordine in relatia statului cu BOR si sa publice integral sumele cu care este sprijinita Biserica, dar si modul in care au fost cheltuiti acesti bani, mai ales in anii de criza.
"Nu este o chestiune de ingerinta in modul cum BOR isi gestioneaza patrimoniul ci doar o simpla cerere de informate cu privire la valorea sumelor primite, pe de-o parte si a destinatiei lor, pe de cealalta parte, normala intr-un stat european modern", isi argumenteaza europarlamentarul solicitarea adresata in scris presedintelui Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu.
Biserica Ortodoxa primeste bani de la stat atat pentru plata salariilor preotilor, personalului neclerical si a profesorilor de religie, dar si sprijin financiar pentru repararea sau construirea de lacasuri de cult.
In schimb, BOR se bucura de o serie de beneficii fiscale, in contextul in care desfasoara activitati economice diverse. Potrivit Codului Fiscal, Biserica este scutita de plata impozitelor pentru veniturile din vanzarea produselor necesare activitatii de cult, din chirii si din castigurile din... mai mult
Joi, 08 August 2013, ora 08:17
Deputatul Remus Cernea a initiat un proiect de lege prin care propune ca Biserica sa nu mai primeasca in mod direct bani de la stat, ci sa beneficieze de bunavointa cetatenilor platitori de impozite. BOR a reactionat imediat. La fel si unii politicieni, chiar daca unii nu au fost chiar "ortodocsi".
Proiectul deputatului Remus Cernea a nascut polemici aprinse. De altfel, averea enorma a Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) si afacerile acesteia, tratate de stat cu "duhul blandetii", au creat numeroase controverse de-a lungul timpului.
In ultimii 20 de ani, statul roman a acordat Bisericii, de la buget, 784 de milioane de dolari, cea mai mare parte a sumei revenind Bisericii Ortodoxe Romane (BOR).
In numai trei ani (2007-2010) Guvernul a directionat catre culte, si in principal catre Biserica Ortodoxa Romana (BOR), jumatate din suma alocata acesteia in ultimii 20 de ani, acordand 354 de milioane de dolari, potrivit adevarul.ro.
Dupa ce proiectul sau de lege a devenit public, deputatul Remus Cernea (sustinut pe liste de PSD Constanta) a devenit "omul negru" atat pentru politicieni cat, si pentru BOR. Facut "tampit" si amenintat de seful PSD Constanta, Radu Mazare, ca ii rupe picioarele, Cernea a acceptat sa acorde un interviu pentru Business24, in care sa explice proiectul pe care il promoveaza. De partea cealalta, purtsatorul de cuvant al Patriarhiei a promis un comunicat prin care sa prezinte argumentele impotriva proiectului de lege, comunicat care pana la... mai mult
Marti, 09 Aprilie 2013, ora 12:59
Guvernul a suplimentat, in ultima sedinta, bugetul Ministerului Culturii si Patrimoniului National cu suma de 12 milioane de lei, in vederea construirii si repararii unor lacasuri de cult.
Potrivit hotararii publicate in Monitorul Oficial, suma se aloca din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2012, pentru capitolul "Cultura, recreere si religie", titlul "Alte cheltuieli", articolul "Sustinerea cultelor".
Ministerul Culturii, prin Secretariatul de Stat pentru Culte si alte organe abilitate prin lege vor controla modul de utilizare a sumei alocate, se mai arata in hotararea Guvernului. mai mult
Vineri, 16 Noiembrie 2012, ora 11:40