Senatorul PNL, Iancu Caracota, a declarat, marti, ca Guvernul ingroapa treptat programul "Prima Casa" prin reducerea fondurilor alocate.
Liberalul cere ca la rectificarea bugetara din acest an plafonul programului sa fie majorat.
Iancu Caracota sustine ca fondurile alocate in acest sunt cu 25% mai mici fata de anul trecut. Daca in 2017, programul beneficia de o finantare de 2,67 miliarde de lei, bugetul pentru acest an nu depaseste doua miliarde de lei.
"Prin reducerea finantarii cu 25% a Primei Casa, Guvernul ingroapa treptat cel mai de succes program, din ultimii ani, pentru tineri. Dupa ce anul trecut Guvernul PSD-ALDE a bagat mana in buzunarul tinerilor prin scaderea contributiilor la Pilonul II de pensii, reducandu-le practic suma pe care acestia o vor primi in momentul in care vor iesi din campul muncii, acum a redus - prin Bugetul pentru 2018 - si sumele alocate programului Prima Casa, cel mai de succes mijloc de creditare pentru tineri din ultimii ani", sustine senatorul Caracota, intr-un comunicat remis Ziare.com
"Solicit Guvernului PSD-ALDE ca la prima rectificare bugetara sa majoreze plafonul alocat programului Prima Casa, astfel incat tinerii care doresc sa-si cumpere o locuinta in anul 2018, prin acest mijloc de creditare, sa atinga acest obiectiv. Programul reprezinta, de fapt, o investitie intr-un viitor mai sigur pentru tinerii nostri, de care Guvernul trebuie sa tina cont", a mai spus liberalul.
Senatorul PNL a afirmat ca lipsa perspectivei... mai mult
Marti, 02 Ianuarie 2018, ora 11:33
Ministerul Finantelor propune suplimentarea plafonului de garantii pentru programul guvernamental Prima Casa aferent acestui an cu suma de 500 milioane de lei.
"Masura raspunde solicitarilor potentialilor beneficiari ai programului si tine cont de dinamica semnificativ crescuta a volumelor garantate in cadrul programului si de adoptarea legislatiei privind darea in plata", se arata intr-un comunicat publicat pe site-ul institutiei.
Minsterul Finantelor arata ca Legea darii in plata, care intra in vigoare vineri, a creat o incertitudine mare in ceea ce priveste creditele pentru locuinte, astfel ca cererea pentru programul Prima Casa a fost foarte mare la inceputul anului, iar plafoanele alocate s-au terminat dupa doar patru luni.
Concret, pana la data de 1 mai 2016 au fost acordate 13.100 de garantii in valoare de 1,2 miliarde de lei fata de perioada similara a anilor 2015 si 2014, in care au fost acordate garantii in valoare de circa 668 milioane de lei si respectiv 536 ...citeste mai departe despre "Veste buna de la Finante: Mai multi bani de la stat pentru Prima Casa" pe Ziare.com mai mult
Marti, 10 Mai 2016, ora 11:16
Plafonul pentru creditele din programul "Prima Casa" destinate persoanelor fizize a fost majorat cu inca 400 milioane lei, suma nefolosita pana in prezent pentru beneficiarii proiectelor in domenii prioritare pentru economia romaneasca, finantate din fonduri UE.
Suplimentarea de fonduri a fost decisa in sedinta de marti a Guvernului, scrie Mediafax.
Purtatorul de cuvant al Executivului Corneliu Calota, a aratat ca alocarea in acest scop a 400,5 milioane lei din plafonul destinat programului de sprijin pentru beneficiarii proiectelor in domenii prioritare pentru economia romaneasca, finantate din instrumentele structurale ale Uniunii Europene alocate Romaniei, a fost decisa intrucat din acest plafon, in suma de 100 milioane euro pentru 2014, nu a fost acordata nicio garantie.
Calota a precizat totodata ca transa anterioara, de aproape 500 milioane lei, alocata din plafonul pentru achizitia de locuinte ANL prin programul Prima Casa a fost deja epuizata. mai mult
Marti, 21 Octombrie 2014, ora 17:11
Guvernul va suplimenta plafonul de garantii pentru programul Prima Casa cu 400,5 milioane lei (90 milioane euro), suma realocata de la programul de sprijin pentru beneficiarii proiectelor in domenii prioritare pentru economia romaneasca, intrucat nu au fost acordate garantii din lipsa de cereri.
"Prin acest proiect de act normativ venim in sprijinul persoanelor care au depus dosare la banci pentru a obtine credite cu garantii guvernamentale prin Programul Prima casa - si stim ca sunt la bancile partenere programului foarte multe dosare in lucru - si, prin urmare, dam curs solicitarilor primite din partea finantatorilor", a declarat intr-un comunicat ministrul finantelor publice, Ioana-Maria Petrescu, transmite Mediafax.
Potrivit proiectului de Hotarare de Guvern, MFP propune realocarea pentru sumei din plafonul destinat Programului de sprijin pentru beneficiarii proiectelor in domenii prioritare pentru economia romaneasca, finantate din instrumentele structurale ale Uniunii Europene alocate Romaniei. Din plafonul pentru acest program, de 100 milioane euro (415 milioane lei) pentru acest an, nu a fost acordata nicio garantie, intrucat nu au fost depuse cereri.
Ritmul de depunere al solicitarilor de garantare a ajuns la circa 140 solicitari/zi pentru programul Prima Casa.
A fost suplimentat si plafonul de garantii
Guvernul a mai suplimentat recent plafonul de garantii, prin realocarea sumelor neutilizate pentru achizitiile de locuinte construite de ANL, din... mai mult
Sambata, 18 Octombrie 2014, ora 11:20
Ministerul Finantelor Publice a aprobat vineri alocarea suplimentara a unei sume de 135,5 milioane lei catre bancile comerciale incluse in Programul Prima Casa, in vederea cresterii plafonului general de garantare, se arata intr-un comunicat al ministrului delegat pentru Buget, Darius-Bogdan Valcov.
Pana la sfarsitul lunii octombrie 2014, Ministerul Finantelor Publice va initia o Hotarare de Guvern in care va fi prevazuta suplimentarea plafonului cu valoarea necesara pentru acoperirea tuturor solicitarilor care vor fi inregistrate pana la finalul anului 2014 in cadrul Programului Prima Casa.
'Aceste actiuni au in vedere buna functionare in continuare a Programului Prima Casa, atat pana la finalul anului 2014, cat si pe parcursul anilor viitori', precizeaza sursa citata.
Guvernul a aprobat, in sedinta din 7 octombrie, un proiect de hotarare potrivit caruia de programul Prima Casa pot beneficia si romanii din diaspora.
Pana la 31 decembrie 2014, plafonul garantiilor acordate exclusiv pentru achizitionarea sau construirea de locuinte pentru romanii care locuiesc in strainatate este de 25 de milioane de lei, alocat din plafonul ramas nealocat sau neutilizat destinat ANL, devenit plafon general de garantare in cadrul Programului Prima Casa.
Programul 'Prima Casa' a fost implementat incepand cu a doua jumatate a anului 2009. Pana in prezent, au fost acordate 123.922 de garantii, din care circa 31% sunt destinate achizitiei de imobile construite intre anii 2008 -... mai mult
Duminica, 12 Octombrie 2014, ora 13:00
Guvernul va realoca sumele neutilizate ca garantii in programul Prima Casa pentru achizitiile de locuinte construite de ANL, din plafonul de 500 milioane de lei, astfel incat sa poata fi folosite pentru orice tip de locuinta in cadrul programului, pe fondul solicitarilor de suplimentare a banilor.
In anul 2013, Guvernul a alocat un plafon de 500 milioane lei pentru achizitia locuintelor construite de ANL prin programul Prima Casa, fondurile nefolosite anul trecut putand fi utilizate si in cursul acestui an pana la epuizare.
Cat a fost alocat pana in prezent
Din aceasta suma, au fost alocati pana in prezent 314,5 milioane lei unui numar de 15 banci, din care au fost acordate garantii in intervalul septembrie 2013-iunie 2014 de aproape 8,8 milioane lei, reprezentand o rata de utilizare a plafonului alocat de 1,7%, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice.
Astfel, autoritatile estimeaza ca pana la finalul anului vor mai fi acordate garantii de circa 5,2 milioane lei pentru achizitiile ANL, utilizand acelasi algoritm de calcul, ceea ce inseamna ca se vor utiliza in total 14 milioane lei din cele 500 milioane lei.
Avand in vedere ca plafonul general aprobat in 2014 pentru garantiile Prima Casa (cu exceptia locuintelor ANL), de 1,2 miliarde lei, a fost epuizat la inceputul lunii iulie, iar bancile au cerut suplimentarea plafoanelor, Guvernul vrea sa realoce sumele neutilizate pentru achizitiile de locuinte ANL catre banci pentru a le folosi ca garantii... mai mult
Vineri, 29 August 2014, ora 16:35
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a acordat in primele sase luni peste 11.000 de garantii in cadrul Programului "Prima Casa", aproape 30% fiind pentru beneficiari din Bucuresti (3.036), in timp ce in Calarasi, Ialomita si Giurgiu au fost cele mai putine cereri, cate 33.
In topul pe judete, in functie de numarul de solicitari primite, se afla Municipiul Bucuresti cu 27,6%, judetul Cluj cu 8,1%, judetul Ilfov cu 7,1%, judetul Timis cu 5,8 % si judetele Constanta, Brasov, Sibiu si Iasi, cu procente cuprinse intre 3-5% fiecare, potrivit Mediafax.
Cele mai putine solicitari au venit din Calarasi, Ialomita si Giurgiu, fiecare cu 0,3% din totalul garantiilor acordate in primele sase luni, respectiv cu cate 33 de credite.
Din analizele statistice efectuate reiese ca programul Prima Casa a fost accesat cu preponderenta de tineri cu varsta cuprinsa intre 26 si 35 de ani, care au preferat achizitionarea apartamentelor de 2 camere.
Prin contractele incheiate de la inceputul Programului (2009) si pana la data de 20 iulie 2014, FNGCIMM a acordat peste 119.200 de garantii, in valoare de circa 2,3 miliarde euro, pentru credite accesate in valoare de peste 4,56 miliarde de euro. Valoarea medie a finantarii accesate in cadrul programului este de 38.300 euro.
"Programul continua sa fie cerut si apreciat de public, in conditiile mentinerii unei rate de nerambursare a creditelor de numai 0,2%, plafonul disponibil in acest moment in cadrul programului Prima... mai mult
Marti, 22 Iulie 2014, ora 11:10
Reprezentantii Fondului National de Garantare pentru IMM-uri (FNGIMM) au anuntat, miercuri, ca pentru programul Prima Casa mai sunt disponbilile 572 milioane de euro, care ar putea ajunge pana la sfarsitul anului.
Irina Constantinescu, de la FNGIMM, a explicat ca, pentru Primna Casa, anul acesta deja au fost dati 200 de miloane de euro.
Apartamentele cu doua camere - cele mai vanate
Statisticile arata ca cei mai multi beneficiari ai programului Prima Casa au varste cuprinse intre 26 si 35 de ani. Sunt cautate, cu preponderenta, apartamentele cu doua camere.
Din pacate, accesul tinerilor este limitat. Acestia obtin mai greu creditarea, fiind obligati sa capete experienta la locul de munca pentru a fi eligibili. Prin urmare varsta beneficiarilor a mai crescut.
Capitala detine cea mai mare pondere a beneficiarilor cu varste de pana in 25 de ani, fata de cei peste 35 de ani care sunt majoritari in celelalte zone. In Bucuresti avem o pondre mai mare a imobilelor noi, iar regiunile din vest si sud vest se afla mai jos de media celorlate regiuni.
Preturile din Bucuresti fiind cu aproximativ 30% mai mari decat in alte regiuni.
S-a inceput cun un plafon de 800-900 milioane de euro.
"Dosarul la noi nu dureaza mai mult de doua, trei zile. Exista o problema de perceptie. Totul se face online".
Tranzactia este aprobata online in cel mult trei zile, dar dosarele fizice, printate, ajung la client in cel mult sapte zile, pentru ca "este un intreg sistem" mai mult
Miercuri, 27 Martie 2013, ora 12:03
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a aprobat initiativa Credit Agricole Bank Romania pentru a suplimenta plafonul de credite pentru Programul "Prima Casa" cu patru milioane de euro.
Pentru acest program au fost acordate 500 de credite, in valoare de aproximativ 22 milioane de euro, incepand cu 2009, anul in care s-a lansat "Prima Casa", scrie Agerpres.
"Programul 'Prima Casa' este foarte important, atat din punct de vedere social, cat si economic. Acesta este motivul pentru care am decis sa suplimentam plafonul acordarii creditelor si, in acelasi timp, sa venim in intampinarea nevoilor clientilor nostri", arata Pierre Martin, director general al Credit Agricole Bank Romania.
Creditul "Prima Casa" poate fi contractat in lei sau in euro, pe o perioada de pana la 30 de ani. Suma maxima acordata este de 57.000 euro (sau echivalent in lei) in cazul proprietatilor vechi si de 66.500 euro (sau echivalent in lei) in cazul proprietatilor noi.
Proprietatile noi trebuie sa fie construite pe baza autorizatiilor eliberate dupa data de 22 februarie 2010, cand a intrat in vigoare HG 119/2010, iar proprietatea poate fi achizitionata dupa finalizarea constructiei.
Avansul minim necesar este de 5% din valoarea proprietatii, iar banca va finanta restul de pana la 95%. Dobanda la creditele in euro este de 3,99% plus Euribor la 3 luni, iar pentru creditele in lei, dobanda este de 2,5% plus Robor la 3 luni. mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 12:50