Cele 7 fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) au realizat in 2019 un randament mediu de 11,8%, cea mai buna performanta din ultimii 9 ani, pe fondul recuperarii deprecierilor cauzate de efectele OUG 114/2018 in economie si pe pietele financiare, precum si evolutiilor peste asteptari ale Bursei de Valori de la Bucuresti.
Randamentul total realizat de toate fondurile de Pilon II de la start (20 mai 2008) si pana la finele anului 2019 a fost de 154%, adica un randament mediu anualizat de 8,35% pentru toata perioada de functionare a Pilonului II. Acest indicator este cu mult peste rata totala inflatiei din perioada analizata (41,8%), respectiv rata medie anualizata a inflatiei pentru exact aceeasi perioada (3,05%).
Din cele 13 miliarde de euro administrate de Pilonul II la finele anului 2019, peste 2,6 miliarde de euro (12,6 miliarde de lei) reprezinta castigul net obtinut din investitii, exclusiv pentru cei peste 7,4 milioane de romani care contribuie la acest sistem.
Aceasta suma este neta de toate comisioanele de administrare percepute, care in prezent sunt printre cele mai competitive la nivel european, in urma modificarilor operate in legislatie in ultimul an, se arata intr-un comunicat de presa APAPR, Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania.
Performantele fondurilor de pensii, in Romania si in lume, vor avea intotdeauna o anumita volatilitate, ele reflectand indeaproape evolutia pietelor financiare si a economiei in ansamblu,... mai mult
Joi, 16 Ianuarie 2020, ora 12:16
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active in valoare de aproximativ 42,53 miliarde de lei, la 31 martie 2018, in crestere cu 25,22% fata de nivelul de la 31 martie 2017, potrivit datelor Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).
In ce au investit banii romanilor
Titlurile de stat detin cea mai mare pondere in cadrul activelor, de 25,95 miliarde de lei, respectiv 61,03%.
Pe locul doi se afla actiunile, cu 8,65 miliarde de lei (20,35%).
Depozitele bancare se situeaza pe locul al treilea din acest punct de vedere, cu 3,54 miliarde de lei, respectiv 8,33% din totalul activelor.
Conform datelor ASF, valoarea activului total al fondurilor de pensii de pe Pilonul II era de 42,529 miliarde de lei, la 31 martie 2018, iar valoarea activului net era de 42,509 miliarde de lei.
Asadar, in cazul in care Guvernul decide sa ceara banii de la Pilonul II pentru a-i administra statul, decizia ar crea o mare problema, pentru ca fondurile de pensii ar trebui sa-si recupereze banii in primul rand din... titlurile de stat.
7 milioane de participanti
Fondurile de pensii private obligatorii aveau 7,111 milioane de participanti. Conform datelor ASF, de la inceputul colectarii in sistem, au fost virate contributii pentru 6,97 milioane participanti.
In luna ianuarie 2018, au fost virate contributii pentru 4,018 milioane participanti, iar pentru 3,070 milioane nu au fost virate contributii.
Pe pilonul II sunt active urmatoarele fonduri de pensii:... mai mult
Duminica, 06 Mai 2018, ora 12:14
Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a confirmat ca fondurile de pensii private din Romania au incalcat normele UE in domeniul concurentei, asa cum a constatat Consiliul Concurentei din Romania in 2010, in urma unei investigatii derulate pe aceasta piata, se arata intr-un comunicat al autoritatii de concurenta.
Consiliul Concurentei a amendat, in anul 2010, cu peste 5,2 milioane lei (aproximativ 1,22 milioane euro) 14 companii care au participat la o intelegere anticoncurentiala pe piata administrarii private a fondurilor de pensii obligatorii (Pilonul II) din Romania.
Potrivit Consiliului Concurentei, intelegerea a vizat asa numitele "dubluri" (participantii inregistrati cu doua acte de aderare la fonduri de pensii diferite), in perioada de aderare initiala la fondurile de pensii administrate privat. Toate companiile sanctionate au actionat in instanta Consiliul Concurentei, solicitand anularea amenzii.
In acest context, al litigiilor aflate pe rolul Inaltei Curti de ...citeste mai departe despre "Fondurile de pensii private din Romania au incalcat normele UE - Curtea de Justitie a Uniunii" pe Ziare.com mai mult
Luni, 20 Iulie 2015, ora 18:25
Fondurile de pensii obligatorii (Pilonul II) au inregistrat anul trecut un randament mediu de 8,71%, de la 11,75% in 2013, si au ajuns la active nete totale de 19,1 miliarde de lei (4,26 miliarde de euro) in decembrie 2014, cu 37% mai mult fata de 2013, potrivit datelor asociatiei de profil (APAPR).
"Cele 7 fonduri de pensii obligatorii (Pilonul II) au ajuns la sfarsitul anului 2014 la un numar total de aproape 6,3 milioane de participanti, in beneficiul carora administrau active nete in valoare totala de 19,1 miliarde de lei (4,26 miliarde de euro), potrivit datelor centralizate de asociatie. In 2014, randamentul mediu obtinut de toate aceste fonduri de pensii private obligatorii a fost de 8,71%", se arata intr-un comunicat al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), informeaza Mediafax.
In peroada analizata, activele Pilonului II au crescut cu 37%, evolutie "peste asteptarile industriei", determinata in principal de rezultatele investitionale foarte bune, se mai spune in comunicat.
"De la lansare si pana in prezent, fondurile de pensii obligatorii au primit in administrare in numele participantilor contributii brute totale in valoare de 15,2 miliarde de lei si au adaugat, prin activitatea investitionala, castiguri nete in valoare de peste 3,9 miliarde de lei (...)", se arata in comunicat.
Din punct de vedere al performantelor investitionale, fondurile de pensii private obligatorii au realizat, de la lansarea lor in luna mai 2008 si... mai mult
Miercuri, 07 Ianuarie 2015, ora 15:17
Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) nu vor mai putea sa investeasca, de la 1 ianuarie, in titluri emise de societati din domeniul imobiliar sau in instrumente financiare securitizate, dupa ce autoritatea de reglementare va adopta un proiect de norma in acest sens.
Proiectul normei pentru modificarea si completarea Normei 11/2011 privind investirea si evaluarea activelor fondurilor de pensii private a fost pus an dezbatere publica la 10 octombrie. Termenul limita pentru transmiterea comentariilor a expirat la 8 noiembrie.
"Am considerat ca este necesar sa modificam norma in vigoare, mai ales pe Pilonul II. Inca nu am adoptat proiectul de norma, dar o vom face pana la finele anului.
Noi credem ca forma actuala a proiectului de norma se pliaza pe cerintele administratorilor, asa cum a reiesit din discutiile cu acestia. Situatia actuala nu este propice investitiilor riscante, ci echilibrate, prudente, in conditiile in care perspectivele economice nu sunt pozitive. Criza financiara este evidenta si sunt premize sa continue pe o perioada nedefinita", a declarat intr-o conferinta vicepresedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Ion Giurescu.
El a adaugat ca, prin proiectul de modificare a normei de investire, autoritatea de reglementare a urmarit ca investitiile sa fie transparente si sa aiba un grad ridicat de lichiditate, pentru a evita posibile pierderi pentru fondurile de pensii si, implicit,... mai mult
Joi, 06 Decembrie 2012, ora 17:40
Randamentul mediu ponderat al fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) in intervalul mai 2008 - decembrie 2011 a fost de 11,7%, mai mult decat dublu fata de rata medie anuala a inflatiei, de 5,3%, pentru aceeasi perioada, potrivit datelor asociatiei de profil (APAPR).
"Pe total, de la lansare si pana in decembrie 2011, fondurile de pe Pilonul II au generat un profit net in valoare de aproape 730 milioane de lei pentru participanti (active nete minus contributiile brute virate in sistem)", se arata intr-un comunicat al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
In 2011, numarul participantilor la Pilonul II a crescut la 5,52 milioane, cu 330.000 mai multi decat la sfarsitul anului precedent, in linie cu prognoza realizata de APAPR in ianuarie 2011, care estima un avans pana la 5,5 milioane.
Numarul participantilor nou-intrati in 2011 a fost cu 21,6% mai mare decat cel din 2010, pe fondul unei usoare revigorari economice si a pietei muncii, potrivit APAPR.
Activele nete au ajuns la 6,42 miliarde de lei in 2011
Activele nete administrate de cele noua fonduri de pensii obligatorii au atins 6,42 miliarde de lei, in crestere cu 48% fata de decembrie 2010, evolutie in linie cu prognoza APAPR, care anticipa active de 6,5 miliarde de lei.
Contributiile brute virate de Casa Nationla de Pensii Publice catre fondurile de pensii au insumat 1,98 miliarde de lei, in urcare cu 26,4% fata de 2010.
Potrivit APAPR, situatia... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 15:15
Administratorii de fonduri de pensii private obligatorii (pilonul II) au incasat contributii totale de 104,8 milioane lei (25,5 milioane euro), din care 101,7 milioane lei aferente lunii noiembrie, iar 3,05 milioane lei restante, potrivit datelor CNPAS, preluate de NewsIn.Aceasta este a 21-a luna in care se efectueaza viramente in sistemul pensiilor private obligatorii (pilonul II), primele viramente fiind realizate pe 20 mai 2008.ING, liderul pietei, a incasat in total in aceasta luna 40,44 milioane lei, Allianz-Tiriac, al doilea jucator, a primit 24,39 milioane lei, in timp ce fondul administrat de Generali a incasat 8,5 milioane lei.Activele nete administrate de fondurile de pensii private obligatorii au ajuns la sfarsitul anului trecut la 2,38 miliarde lei (564 milioane euro) si 4,56 milioane participanti.In acest an, nivelul contributiei pe pilonul II de pensii este de 2,5% din salariul brut, in loc de 3%, asa cum prevedea calendarul initial.Potrivit legii, incepand cu 1 ianuarie a fiecarui an, dupa implementarea sistemului de pensii private obligatorii, cota de contributie la sistemul pensiilor private obligatorii urma sa creasca anual cu cate 0,5%, pana la 6% din venitul brut al salariatilor, intr-un interval de opt ani. mai mult
Luni, 25 Ianuarie 2010, ora 13:50
Pe piata pensiilor private obligatorii (pilonul II) vor ramane noua fonduri mari dupa ce vor fi incheiate si alte fuziuni, acesta fiind un proces firesc de consolidare a pietei romanesti a pensiilor private, a declarat joi vicepresedintele CSSPP, Ion Giurescu, informeaza NewsIn."Este clar ca piata pensiilor private obligatorii incepe sa se consolideze. Vor urma si alte fuziuni, in urma carora vor ramane noua fonduri mari si puternice", a spus Giurescu, la o conferinta ce marcheaza finalizarea primei fuziuni de pe pilonul II, intre fondurile administrate de Eureko si Bancpost.
El a precizat ca, astfel, concurenta va fi mai puternica, iar participantii vor beneficia de rezultate bune in piata.
In urma finalizarii fuziunii, pe piata fondurilor private obligatorii au ramas 13 jucatori.Contributie de 2,5% pe pilonul II, in 2010"Exista anumite perturbari care au aparut in piata", a mai spus vicepresedintele CSSPP, referindu-se la blocarea contributiei la fondurile de pensii private obligatorii.Din acest an, contributia trebuia sa creasca de la 2% din salariul brut la 2,5%, insa Guvernul a blocat, prin Legea bugetului pe 2009, contributia la nivelul de anul trecut, de 2%, ceea ce a starnit nemultumirea administratorilor de fonduri."Cred ca nivelul contributiei nu va fi mai mare de 2,5% in 2010, in conditiile in care intelegerea cu Fondul Monetar International prevede recuperarea celor 0,5% intr-un an de crestere economica", a apreciat Giurescu.El a mentionat ca a fost agreata... mai mult
Joi, 18 Iunie 2009, ora 12:17
Administratorii de fonduri de pensii private obligatorii (pilonul II) au incasat contributii de 111,31 milioane lei (26,2 milioane euro) aferente lunii februarie, care includ si restante aferente lunilor anterioare, a declarat pentru NewsIn presedintele CNPAS, Doina Parcalabu."Banii au fost deja virati astazi (n.r. marti) administratorilor de pensii private", a precizat Parcalabu.
Sumele incasate marti de administratori sunt mai mari decat cele aferente lunii ianuarie, virate in martie, luna in care administratorii de fonduri de pensii private obligatorii au incasat 109,05 milioane lei (25,4 milioane euro), din care contributii de 104,6 milioane lei (24,4 milioane euro) aferente lunii ianuarie si restante de 4,45 milioane lei pentru lunile anterioare.Cele 14 fonduri de pensii obligatorii de pe piata aveau, la sfarsitul lui martie, 4.240.094 de participanti de la care incasau contributii, cu 65.726 mai multi decat in februarie.In 20 martie, fondurile de pe pilonul II trebuiau sa incaseze prima contributie de 2,5% din castigul brut, insa statul a blocat, in bugetul pe 2009, contributia la nivelul de anul trecut, de 2% din salariul brut.
In 15 aprilie, vicepresedintele CSSPP, Ion Giurescu, a decarat ca Guvernul si-a dat acordul ca nivelul contributiilor virate catre fondurile de pensii private obligatorii sa creasca de la 2% din salariul brut in prezent la 2,5% in 2010, cu o intarziere de un an.Potrivit legii actuale, incepand cu 1 ianuarie a fiecarui an, dupa implementarea... mai mult
Marti, 21 Aprilie 2009, ora 15:43