O jumatate de milion de contracte individuale de munca sunt suspendate in prezent, a declarat, luni, ministrul Muncii, Violeta Alexandru.
Statul este pregatit pentru acoperirea indemnizatiei de somaj tehnic pentru un milion de persoane.
"Reglementarile pe care noi le-am luat sunt aferente decretului pe care domnul presedinte l-a emis. In orizontul acestui decret, care inseamna 16 martie - 16 aprilie, noi ne-am facut o estimare in doua etape. O etapa care ar fi insemnat aproximativ 500.000 de contracte individuale de munca suspendate, respectiv 1.000.000 (de contracte de munca suspendate - n.red.).
Suntem pe la jumatatea acestui scenariu. Noi ne-am pregatit cu o estimare de 4 miliarde de lei pentru acoperirea unui numar de 1.000.000 de contracte suspendate. In acest moment suntem la jumatate. Sigur, nu inseamna ca ne asteptam ca cifra sa ramana aici, doar ne-am pregatit pentru dublul numarului pe care il avem in acest moment si suntem atenti in continuare, pe masura ce evolueaza lucrurile si discutiile noastre se reiau, pentru a fi pregatiti in orice scenariu", a declarat Violeta Alexandru, la DigiFM.
Ministrul Muncii a explicat ca angajatorii care si-au plasat angajatii in somaj tehnic pot depune incepand cu 1 aprilie solicitarile catre agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca.
"Statul va plati (somajul tehnic - n.red.), nu va plati niciun angajator urmand ca statul sa-i ramburseze banii, ci ei vor veni direct de la stat. De aceea, am si... mai mult
Luni, 30 Martie 2020, ora 12:44
Europarlamentarul Siegfried Muresan sustine ca tara noastra a ratat oportunitatea de a crea 200.000 de locuri de munca in plus, din cauza ratei scazute de absorbtie a fondurilor europene alocate Romaniei pentru perioada 2007-2013.
Anul trecut, 304.000 de romani aveau un loc de munca datorita investitiilor din fonduri europene, conform datelor Ministerului Fondurilor Europene (MFE) facute publice saptamana trecuta.
"Practic, anul trecut, echivalentul populatiei unui judet de dimensiuni medii lucra in proiecte si afaceri finantate din fonduri UE", arata Siegfried Muresan, intr-un comunicat remis marti Ziare.com.
Mai mult, conform datelor MFE, la finalul anului 2015, salariul mediu net al romanilor era cu 25,4% mai mare decat ar fi fost fara investitiile din fonduri europene. "Asta inseamna ca fiecare roman castiga in medie, lunar, cu circa 430 de lei in plus datorita banilor nerambursabili primiti de la Uniunea Europeana, daca ne raportam la salariul mediu net pe economie din ...citeste mai departe despre "Motivul pentru care Romania a ratat sansa de a crea 200.000 de locuri de munca" pe Ziare.com mai mult
Marti, 09 Februarie 2016, ora 11:07
PE a respins, miercuri, taierile efectuate de Consiliu la bugetul UE pe 2015, motivand ca statele membre trebuie sa-si sustina angajamentele politice cu bani, sa incurajeze cresterea economica si numarul locurilor de munca si sa duca la indeplinire politica externa a Uniunii.
Fata de propunerea Consiliului, Parlamentul European a crescut suma pentru creditele de angajament la 146,380 miliarde de euro si la 146,416 miliarde de euro pentru creditele de plata, transmite Mediafax.
"Cu doar un procent din PIB-ul Uniunii Europene, bugetul poate stimula bugetele nationale si poate incuraja cresterea economica si ocuparea fortei de munca. Prioritatile noastre sunt aceleasi ca si ale Consiliului, dar Consiliul nu vrea sa le finanteze", a declarat spaniolul Eider Gardiazabal (S&D), principalul raportor pentru bugetul de anul viitor.
Cu 464 de voturi "pentru", 186 "impotriva" si 46 de abtineri, eurodeputatii au respins toate taierile efectuate de statele membre in propunerea de buget initiala, prezentata de Comisie si au cerut fonduri suplimentare pentru cresterea economica si crearea de locuri de munca, in conformitate cu recomandarile Comisiei parlamentare pentru bugete, se arata intr-un comunicat al PE.
Mai multi bani pentru sustinerea mediului de afaceri
Ei au sustinut ca intreprinderile mici si mijlocii, programele de cercetare si educatie, inclusiv programul de schimburi de studenti Erasmus+ ar trebui sa primeasca mai mult cu 190,5 milioane de euro.
De... mai mult
Joi, 23 Octombrie 2014, ora 09:55
Parlamentul European (PE) a cerut masuri mai puternice de combatere a somajului in randul tinerilor, propunand chiar finantare UE mai mare, in viitoarele bugete, pentru programele care creeaza locuri de munca, se arata intr-un comunicat transmis, joi, agentiei Mediafax.
Parlamentul European a cerut masuri mai puternice de combatere a somajului in randul tinerilor, inclusiv standarde minime pentru ucenicii si salarii decente, in rezolutia aprobata joi, dar si ca finantarea UE pentru programele care creeaza locuri de munca sa fie crescuta in viitoarele bugete.
"O crestere economica de durata este imposibila fara reducerea inegalitatilor", se arata in textul aprobat cu 502 de voturi pentru, 112 impotriva si 22 de abtineri, potrivit Mediafax.
Deputatii europeni au aratat ca somajul in randul tinerilor a atins un nivel fara precedent, fiind, in medie, de 23 la suta in UE, cu varfuri de peste 50 la suta in unele state membre, in total 5,3 milioane de europeni sub 25 de ani fiind someri.
In rezolutie se arata ca implementarea "schemelor de garantare pentru tineri" lansate anul trecut ar trebui monitorizata atent de Comisie, dar si ca finantarea UE pentru Initiativa de combatere a somajului in randul tinerilor, in prezent de sase miliarde de euro, trebuie sa fie majorata.
Deputatii au aratat ca masurile suplimentare la nivel national pot include actiuni care sa descurajeze abandonul scolar, sa promoveze formarea profesionala si uceniciile, precum si strategii... mai mult
Vineri, 18 Iulie 2014, ora 08:50
Mii de persoane dezavantajate social din Romania, inclusiv romi, vor participa la programe de formare profesionala finantate de Uniunea Europeana.
Agentii guvernamentale din Romania lanseaza proiecte finantate de UE pentru a crea oportunitati egale pentru toti cetatenii, indiferent de originea etnica, gen, religie, varsta sau dizabilitati, potrivit unui articol publicat de site-ul setimes.com.
In acest context, psihologi, experti si formatori vor lucra cu sute de oameni din intreaga tara, ajutandu-i sa-si dezvolte abilitatile si sa fie competitivi pe piata fortei de munca.
Spre exemplu, primaria sectorului 6 al capitalei Romaniei a lansat saptamana trecuta un program de formare profesionala in valoare de 310.000 de euro, finantat de UE. Mihaela Dragoi, purtatoarea de cuvant a Departamentului de asistenta sociala al primariei, a declarat ca programul va ajuta 220 de persoane apartinand diferitelor grupuri vulnerabile din Bucuresti, printre care persoane de origine roma, persoane cu handicap si tineri care au parasit recent sistemul de asistenta de stat.
"Obiectivul general consta in evitarea si prevenirea pe termen lung a excluziunii socio-profesionale a grupurilor vulnerabile, prin facilitarea accesului la piata fortei de munca, cresterea ofertelor de locuri de munca si a ratelor de ocupare", a declarat Dragoi pentru SETimes.
Proiectele finantate de UE, esentiale pentru orientarea profesionala
De cealalta parte, beneficiarii au declarat ca astfel de... mai mult
Vineri, 14 Februarie 2014, ora 13:55
Rosia Montana poate sa atraga fonduri europene in perioada 2014-2020, Romania avand posibilitatea sa obtina de la UE de noua ori mai mult decat suma obtinuta din exploatarea aurului de la Rosia Montana, potrivit ONG-uri si sindicalistilor confederatiei "Cartel Alfa" .
"Pentru ca in perioada 2014-2020 vor fi si mai multi bani, Rosia Montana se poate dezvolta si poate sa atraga fonduri pe agricultura, pe antreprenoriat, pe turism", a declarat, joi, Irina Pop reprezentant al Fundatiei PACT si al Retelei RuralNet, intr-o conferinta sustinuta impreuna cu reprezentantii Confederatiei Nationale Sindicale "Cartel Alfa" si ActiveWatch pe tema locurilor de munca de la Rosia Montana.
Irina Pop a aratat ca "din fonduri europene, in urmatorii sapte ani, Romania ar putea obtine cam de noua ori mai mult decat toata suma care s-ar putea obtine din exploatarea aurului de la Rosia Montana".
Potrivit Irinei Pop, deciziile privind modul in care urmeaza sa fie alocate fondurile europene din perioada 2014-2020 nu au fost inca luate. "Deciziile privind modul in care se vor aloca acesti bani nu sunt inca luate, ceea ce inseamna ca decizia este acum in mainile Guvernului. Este o decizie politica despre cum vor fi alocati acesti bani", a spus Pop, dupa prezentarea catorva solutii pentru crearea de locuri de munca in Rosia Montana.
Irina Pop a mai aratat ca, in paralel cu atragerea fondurilor europene, "este esential sa se dezvolte infrastructura si serviciile in zona" si, nu in ultimul... mai mult
Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 08:46
Infiintarea noilor locuri de munca si mentinerea celor actuale vor reprezenta adevarate probleme pentru Romania in urmatorii zece ani, a declarat miercuri presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Lucian Anghel.
Crearea locurilor de munca in domeniul productiv va fi dificila pentru ca la nivel european exista supracapacitati de productie, cautandu-se mai multe piete de desfacere.
"Este greu sa creezi noi capacitati de productie in conditiile in care cererea globala scade. In general, zona euro este una care exporta si care depinde de cererea internationala, evident afectata de conditiile economice. Aceasta reducere a datoriei publice inseamna la nivel mondial cerere influentata negativ. Aici trebuie Romania sa identifice solutiile interne pe care sa le adopte", a afirmat Lucian Anghel.
Romania are la dispozitie o serie de variante pentru a dezvolta capacitatile sale de productie. Astfel, orice proiect in domeniul infrastructurii, atat cu fonduri UE (Coridorul 4), cat si prin parteneriat public-privat (tronsonul Comarnic-Brasov), constituie o oportunitate de a stimula cresterea economica.
"Orice proiect de infrastructura, energie, inclusiv de resurse minerale pe care le avem, pe agricultura - irigatii reprezinta variante. Daca statul nu se poate implica nu ai cum sa faci altfel. Peste tot in lume infrastructura majora tine de stat, inclusiv cu fonduri UE. Statul este cel care creaza o strategie pe termen lung si in jurul proiectului statului vin si entitati... mai mult
Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 17:01
Institutiile publice din Romania care gestioneaza fonduri europene ar putea angaja personal suplimentar, pe perioada determinata, cu salarii brute intre 5.000 si 10.000 de lei pe luna, in vederea accelerarii absorbtiei fondurilor structurale, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta lansat marti in dezbatere publica de Ministerul Afacerilor Europene.
Expertii vor fi angajati suplimentar, chiar daca institutia respectiva nu a eliberat vreun post din schema, in conditiile in care, in general, Guvernul aplica in continuare regula prin care se permite angajarea unei persoane in institutiile publice la sapte posturi eliberate.
"Angajarea acestor experti nu este conditionata de existenta unui post vacant. (...) Personalul va fi angajat in afara schemei de personal aprobata si bugetata, prin intermediul unor proiecte finantate din fondurile de asistenta tehnica ale programului operational in cadrul caruia institutia este beneficiar eligibil", se arata in nota de fundamentare a proiectului de OUG.
Durata angajarii este de 12 luni cu posibilitatea prelungirii, fara insa ca durata cumulata a acestor contracte sa depaseasca 36 de luni, se mai arata in proiect.
In aceste cazuri, angajarea reprezinta un raport de munca intre institutie si persoana, prin semnarea unui contract individual de munca pe durata determinata, insa personalului respectiv i se aplica regulile specifice functionarilor publici.
"Modalitatea de angajare si evaluare a performantelor... mai mult
Miercuri, 21 Martie 2012, ora 09:04
Crearea de noi locuri de munca s-a transformat intr-o problema majora pentru toate statele Europei. Se vorbeste din ce in ce mai des despre o piata globala a fortei de munca. Reprezentantii mediului privat, contactati de Business24, s-au intrecut in a propune solutii viabile pentru crearea de noi locuri de munca.
Maria Grapini
- Din 2009, cand s-a recunoscut ca este criza, autoritatile au inceput sa creasca taxele si au inceput cu impozitul minim. Tot din 2009, s-au scos anumite cheltuieli deductibile, ori se stie ca intr-o politica fiscala inteleapta pentru a avea conformare voluntara, sa nu creasca evaziunea, dar sa-i permiti si intreprinzatorului sa se dezvolte, trebuie sa existe un echilibru intre taxe, impozite si nivelul de cheltuieli deductibile.
- Pentru prima data in istoria Romaniei, pe perioada de criza s-au introdus cheltuieli zero pentru mijloacele de transport la companii private, ceea ce este absurd.
- Companiile au scazut ca si profitabilitate. Daca au pierdere un an, acestea nu mai pot investi ci se gandesc la cum sa iasa din piata. Nu exista nicio masura care sa stimuleze acum un intreprinzator sa investeasca, fara sa mai vorbim de crearea de noi locuri de munca.
- In primul rand, ar trebui refacuta toata legislatia fiscala si cea a muncii. Pentru IMM-uri ar trebui o politica fiscala diferentiata fata de companiile mari pe modelul unui scut fiscal. De exemplu, nu as pune IMM-urile sa plateasca taxele decat o data pe trimestru. Companiile... mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 18:01