JEREMIE este o initiativa de sprijinire a accesului la finantare al intreprinderilor mici si mijlocii, prin instrumente financiare finantate din fondurile structurale alocate statelor membre.
Prin cele trei facilitati de finantare active in Romania, JEREMIE creeaza un efect de multiplicare pentru resursele financiare alocate si functioneaza ca o sursa de finantare adaptata riscurilor specifice sectorului IMM. Initiativa JEREMIE este finantata in Romania prin Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice" 2007-2013, cofinantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala.
Citeste mai multe despre Ministerul Fondurilor Europene invita IMM-urile sa aplice in continuare la finantare JEREMIE pe AvocatNet.ro mai mult
Joi, 16 Octombrie 2014, ora 14:56
JEREMIE este o initiativa de sprijinire a accesului la finantare al intreprinderilor mici si mijlocii, prin instrumente financiare finantate din fondurile structurale alocate statelor membre.
Prin cele trei facilitati de finantare active in Romania, JEREMIE creeaza un efect de multiplicare pentru resursele financiare alocate si functioneaza ca o sursa de finantare adaptata riscurilor specifice sectorului IMM.
Initiativa JEREMIE este finantata in Romania prin Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice" 2007-2013, cofinantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala.
Ministerul Fondurilor Europene invita intreprinderile mici si mijlocii sa aplice in continuare la facilitatile de finantare JEREMIE:
Credite JEREMIE cu 80% garantie gratuita
Garantia JEREMIE reprezinta 80% din valoarea creditului si poate fi obtinuta cu comision de garantare zero. Finantarea solicitata trebuie sa fie una noua, urmand a fi utilizata pentru activitati desfasurate pe teritoriul Romaniei, in sectoare de activitate precum industrie, comert, turism, constructii, servicii etc. Creditul ofera credite de investitii sau facilitati revolving sau non-revolving pentru capital de lucru.
Citeste mai multe despre IMM-urile pot obtine mai multe tipuri de finantari prin programul JEREMIE pe Avocatnet.ro. mai mult
Luni, 29 Septembrie 2014, ora 15:47
O rata de absorbtie de 80% a fondurilor UE ar fi o performanta pentru Romania si ar insemna mult pentru economia nationala, a declarat, intr-un interviu acordat Agentiei Nationale de Presa Agerpres, Marius Radu - coordonator fonduri europene UniCredit Tiriac Bank.
Radu sustine ca absorbtia de fonduri europene, la nivelul lunii aprilie, a fost de 33,85%, iar cea cu prefinantare inclusa de 45,20% si ca, de atunci, absorbtia nu a mai evoluat decat la nivelul a unu sau doua procente lunar. O posibila explicatie ar fi ca se asteapta strangerea mai multor plati interne catre beneficiari, pentru a trimite catre Comisia Europeana o cerere de rambursare de o valoare foarte mare.
In ceea ce priveste programele operationale pentru perioada 2014-2020, Marius Radu a declarat ca Romania a trimis trei din sapte programe aferente Politicii de Coeziune si ca ar fi rezonabil ca in septembrie sa se trimita si restul catre Comisia Europeana.
Care este in acest moment rata de absorbtie a fondurilor UE in Romania si cum ati comenta evolutia acesteia in 2014?
Absorbtia de fonduri europene, la nivelul lunii iulie, este de 36,47%, iar cea cu tot cu prefinantare este de 46,54%. Romania a inceput anul cu aproximativ 27% rata a absorbtiei. Comisia Europeana a rambursat Romaniei peste un miliard de euro la inceputul anului 2014 pentru cereri depuse in 2013 si atunci a crescut spre 33%, dar ulterior absorbtia nu a mai evoluat decat la nivelul a unu sau doua procente. Nu este niciun program... mai mult
Vineri, 22 August 2014, ora 14:14
Fondul European de Investitii (FEI) a incheiat recent patru noi acorduri JEREMIE in Romania pentru credite cu dobanzi reduse pentru IMM-uri in valoare de 120 milioane de euro. Bancile vizate in acest acord sunt Banca Transilvania, BRD - Groupe Societe Generale, ProCredit Bank si Raiffeisen Bank. Prin intermediul aceluiasi instrument, JEREMIE, bancile romanesti BCR, Raiffeisen Bank si UniCredit Tiriac Bank au implementat credite in valoare de 180 milioane de euro pentru IMM-uri.
Insa, paleta de activitati care cade sub incidenta acestui fond depaseste creditele acordate IMM-urilor de catre banci. Dezvoltat ca o institutie supranationala in 1994 printr-un parteneriat public-privat intre BEI (Banca Europeana pentru Investitii), CE (Comisia Europeana) si alte 34 de institutii financiare, rolul FEI este sa sustina IMM-urile Europei in accesarea finantarii. FEI isi realizeaza misiunea colaborand cu intermediari sub forma fondurilor de capital de risc, fondurilor de crestere, banci sau companii de leasing, prin credite, garantii sau micro-finantare.
Astfel, pe fundamentul extinderii solutiilor pentru sustinerea dezvoltarii si inovarii IMM-urilor, a luat nastere Fondul European de Business Angels (European Angels Fund). Initiativa, lansata oficial pe 12 martie 2012, isi propune sa ofere capital pentru business angels si pentru investitori care nu fac parte din institutii prin coinvestitii. Acestea se adreseaza investitiilor in seed sau early stage funding, precum si pentru... mai mult
Vineri, 09 Mai 2014, ora 08:24
Fondul European de Investitii (FEI) si Raiffeisen Bank au semnat un nou acord de finantare pentru IMM-uri, in valoare totala de 40 de milioane de euro, in cadrul initiativei JEREMIE (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises), se arata intr-un comunicat al bancii.
In baza parteneriatului, Raiffeisen Bank ofera IMM-urilor imprumuturi in lei pe termen mediu si lung pentru capital de lucru si investitii, in conditii de dobanda subventionata si cerinte reduse de garantii.
"Noul instrument JEREMIE ofera noi optiuni de finantare pentru o gama mai larga de intreprinderi din diverse sectoare si etape de dezvoltare. In acest mod se demonstreaza ca fondurile structurale pot fi utilizate eficient pentru a sustine accesul IMM-urilor la finantare si, pornind de la realizarile actuale, putem implementa in continuare acest tip de instrumente in viitoarea politica de coeziune", a declarat Hubert Cottogni, director adjunct al FEI si sef al diviziei Regional Business Development.
La randul sau, Monica Udrescu, director executiv al Ariei IMM la Raiffeisen Bank a declarat ca, in baza succesului inregistrat pana acum in derularea programelor dezvoltate in parteneriat cu FEI, este convinsa ca aceste solutii de finantare raspund nevoilor de finantare ale IMM-urilor si provocarilor cu care acestea se confrunta.
Pana in prezent, prin intermediul programului JEREMIE, activ din aprilie 2011, au fost acordate deja peste 1.500 de credite, in valoare totala de peste 110... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 14:12
Fondul European de Investitii (FEI) a semnat, in cadrul initiativei JEREMIE, patru noi contracte de finantare cu Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, BRD Groupe Societe Generale si ProCredit Bank.
Prin noile contracte, semnate in cadrul instrumentului JEREMIE ("Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises") de creditare cu subventie partiala de dobanda, intreprinderile mici si mijlocii vor putea accesa imprumuturi pentru investitii si capital de lucru in valoare totala de 120 de milioane de euro, beneficiind de o dobanda redusa semnificativ fata de nivelul pietei si de cerinte reduse de garantii.
"Noul instrument JEREMIE de finantare cu dobanda subventionata, implementat deja cu succes de EIF in alte tari, se adauga facilitatilor JEREMIE de garantii si capital de risc deja existente in Romania, oferind noi optiuni de finantare pentru o gama mai larga de intreprinderi din diverse sectoare si etape de dezvoltare. In acest mod, se demonstreaza ca fondurile structurale pot fi utilizate eficient pentru a sustine accesul IMM-urilor la finantare si, pornind de la realizarile actuale, putem implementa in continuare acest tip de instrumente in viitoarea politica de coeziune", a declarat Hubert Cottogni, Deputy Director al FEI si sef al diviziei Regional Business Development.
Ce facilitati mai ofera JEREMIE in Romania
In cadrul initiativei JEREMIE, alte doua instrumente financiare pentru IMM (conform definitiei europene) au fost deja create si sunt active... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 12:10
Romania mai are de atras 17 miliarde de euro din fonduri europene, iar bancile ar putea avea un rol activ pentru cresterea nivelului de absorbtie, crede Marius Radu, Coordonator Departamentul de Fonduri Europene, UniCredit Tiriac Bank.
Potrivit reprezentantului Unicredit, pentru perioada urmatoare de programare 2014-2020, bancile ar putea prelua din atributiile Organismelor Intermediare, astfel incat unele activitati sa fie externalizate de catre Autoritatile de Management si sa ajunga in gestiunea bancilor comerciale, firmelor de consultanta sau unor consortii.
Despre problemele din sistemul de absorbtie a fondurilor europene, rolul bancilor in acest sistem si perspectivele in exercitiul bugetar 2014-2020, vorbeste Marius Radu, intr-un interviu acordat Business24.
Fondurile europene sunt un "ghimpe" in economia romaneasca. Care sunt cele mai grave probleme cu care se confrunta sistemul fondurilor europene?
Fondurile europene sunt considerate inca a fi principala sursa de crestere economica pentru anii imediat urmatori.
In prezent, rata de absorbtie externa a instrumentelor structurale este de aproximativ 10 %, iar rata de absorbtie interna este dubla. Rata de absorbtie externa reprezinta valoarea totala a fondurilor decontate de Comisia Europeana din totalul de fonduri alocate in perioada 2007-2013, iar rata de absorbtie interna reprezinta valoarea totala a decontarilor efectuate de statul roman catre beneficiarii interni din totalul de fonduri alocate in... mai mult
Miercuri, 05 Decembrie 2012, ora 12:32
Presedintele CEC Bank, Radu Ghetea a declarat luni ca ar trebui schimbate conditiile de calificare a bancilor pentru programul JEREMIE, precum este cea privind soldul creditelor acordate, intrucat CEC Bank finanteaza si pe termen scurt, fapt care nu se vede la final de an in sold.
"Sunt anumite conditii care sunt impuse bancilor comerciale, una dintre acestea fiind un volum minim de afaceri cu intreprinderile mici si mijlocii. Poate ar fi bine daca exista posibilitatea sa se revizuiasca putin si sa se vada in ce masura conditiile. Eu va spun de ce nu s-a calificat CEC, dar probabil ca sunt si alte banci care nu s-au calificat din cauza unor conditii, dar vedeti, s-au calificat numai bancile mari, desi Unicredit este mai mica decat noi, dar care probabil ca are niste conditii in structura creditelor care a facut sa fie calificabila" a declarat Ghetea, in cadrul unei intalniri cu reprezentanti ai mediului bancar din Romania, organizata de Ministerul Afacerilor Europene.
El a declarat ca in prezent s-au calificat BCR, Raiffeisen, UniCredit, iar CEC Bank, care este banca de locul patru, nu s-a calificat.
"O sa spuneti, dati mai multe credite la IMM-uri. Dam mai multe credite la IMM-uri, poate dam mai multe decat cele mentionate, din pacate, sau din fericire, noi avem foarte multe credite pe termen scurt care nu se reflecta la sfarsitul anului in sold. Si va dau exemplu: creditele pentru bunastarea pasarilor, si noi dam credit punte de sase luni. Dam credit punte in... mai mult
Luni, 20 Februarie 2012, ora 17:40
Romania va contribui in acest an cu peste 1 miliard euro la bugetul Uniunii Europene (UE), insa cere numai 30 milioane euro din fondurile structurale pentru plata proiectelor derulate in 2009 prin programe operationale sectoriale, a declarat, pentru NewsIn, o sursa din cadrul Comisiei Europene,relateaza Newsin. "Cererile de plata intermediare pe care autoritatile romane le-au prevazut ca le vor plati beneficiarilor in acest an si pentru care vor cere rambursari Comisiei se ridica la doar 116 milioane euro, din care 86 milioane euro sunt prin fonduri Jeremie. Asadar, numai 30 milioane euro sunt sume de achitat pentru proiecte concrete", a precizat sursa citata. Programul Jeremie este un instrument al UE destinat sprijinirii IMM-urilor pentru accesul la fonduri cu capital de risc, iar Romania are alocate, in cadrul acestei initiative, 100 milioane euro. Potrivit datelor CE, suma de 116 milioane euro corespunde estimarilor oficiale de plata anuntate de Ministerul Finantelor pentru ansamblul programelor pentru care Romania poate primi fonduri structurale, respectiv mediu, tranporturi, dezvoltare regionala, cresterea competitivitatii economice, dezvoltarea resurselor umane si asistenta tehnica. Guvernul Romaniei si-a stabilit ca prioritate pentru acest an absorbtia cat mai multor fonduri comunitare. "E vorba de cele 30 miliarde euro care au inceput sa vina in Romania. Pentru asta trebuie proiecte care sa fie implementate. Acum sunt cateva proiecte in derulare, cum este... mai mult
Luni, 27 Iulie 2009, ora 15:18