Primarul Clujului, Emil Boc, a anuntat ca obtinut in cadrul intalnirii cu comisarul european pe domeniu, asigurari ca orasul sau va putea accesa direct de la Bruxelles fonduri europene in cadrul programului Europa Digitala.
"In intalnirea bilaterala cu Comisarul European responsabil pentru economie si societate digitala, dna Mariya Gabriel, am discutat despre posibilitatea de atragere si finantare din fonduri europene a unor importante proiecte din domeniul inovarii. Programul Europa Digitala ne va permite, in perioada 2021-2027 sa atragem fonduri europene pentru dezvoltarea abilitatilor digitale, inteligenta artificiala, blockchain, securitate cibernetica si pentru dezvoltarea ecosistemelor de inovare.
Am prezentat Comisarului European proiectul Cluj Innovation City, care se califica pentru finantare in cadrul programului Digital Europe | Europa Digitala", a anuntat joi Emil Boc, intr-o postare pe Facebook.
In plus, acesta a mai mentionat ca in cadrul intrevederii s-au discutat mai multe aspecte legate de profilul Clujului, oras "consacrat in Europa Centrala si de Est ca hub de cercetare, dezvoltare, inovare si IT".
Cele mai stralucite minti din Europa, celebrate la Cluj-Napoca
Intrevederea a avut loc cu ocazia desfasurarii, in premiera in Romania, a summit-ului Startup Europe, organizat la Cluj-Napoca de Comisia Europeana in parteneriat cu MCSI si Primaria Cluj-Napoca.
Startup Europe Summit este "un eveniment cheie al Comisiei Europene dedicat... mai mult
Joi, 21 Martie 2019, ora 20:28
Gazprom a decis sa majoreze semnificativ fondurile alocate pentru proiectele sale de gazoducte spre Europa, in conditiile in care SUA ameninta cu impunerea de sanctiuni. In paralel, grupul rus vrea sa livreze mai mult combustibil spre Europa via nave care transporta GNL (gaz natural lichefiat - n.red), informeaza Bloomberg.
Potrivit unui document pregatit pentru reuniunea de marti a boardului Gazprom si consultat de Bloomberg, in 2018 grupul rus intentioneaza sa cheltuie o suma de 802 miliarde de ruble (13,7 miliarde de dolari) pentru proiectele de gazoducte spre Europa si China, o suma cu 41% mai mare decat cea alocata in acest an.
Cel mai mare proiect este Nord Stream 2, care ar urma sa faca legatura intre Rusia si Germania via Marea Baltica.
Insa SUA ameninta sa impuna sanctiuni impotriva proiectului Nord Stream 2, evaluat la 9,5 miliarde de euro (11,2 miliarde de dolari), in timp ce Rusia sustine ca administratia de la Washington utilizeaza sanctiunile pentru a-si promova exporturile sale de gaze naturale lichefiate spre Europa.
"Inainte de a obtine toate aprobarile pentru Nord Stream 2 este complicat sa te ocupi de strangerea finantarii necesare pentru acest proiect. Acest lucru poate fi facut dupa finalizarea procesului de obtinere a aprobarilor", a declarat purtatorul de cuvant de la Gazprom, Sergei Kupriyanov, care nu a dorit sa confirme niciun fel de cifre sau sa faca comentarii cu privire la riscul sanctiunilor.
Gazprom si cei cinci parteneri ai... mai mult
Marti, 19 Decembrie 2017, ora 16:45
1Romania este atractiva pentru fondurile de investitii in sectoare precum farma, petrol si gaze naturale, servicii financiar-bancare sau productie, jucand acum in aceeasi liga cu Polonia, a declarat Radu Dumitrescu, partener Deloitte Romania, conform unui comunicat de presa remis, joi, AGERPRES.
"Am asistat, in ultimul timp, la o crestere semnificativa a activitatii fondurilor de investitii in Romania, dupa ce mai multe proiecte au fost incheiate cu succes, atat la nivel de ridicare de fonduri cat si la nivel de exit-uri.
Printre cele mai mari tranzactii incheiate in ultima perioada se numara achizitia Profi de catre MEP sau achizitia de catre Allianz Capital Partners a unui pachet minoritar in cadrul EoN Distributie Romania.
Ma astept ca fondurile de investitii prezente in Romania sa continue sa incheie tranzactii mari in urmatoarea perioada si nu as fi deloc surprins sa vad tranzactii cu valori de sute de milioane de euro in care sa fie si un fond de investitii implicat.
Romania este atractiva pentru fondurile de investitii in sectoare precum farma, petrol si gaze naturale, servicii financiar-bancare sau productie.
Romania joaca acum in aceeasi liga cu Polonia si sunt convins ca am ajuns in sfarsit pe harta marilor fonduri de investitii", a spus Dumitrescu.
Potrivit comunicatului, dupa un an cu turbulente post-Brexit, in Europa si Europa de Est vedem semnele unei reveniri in forta, fapt care indica unul dintre cei mai buni ani atat pentru investitii cat... mai mult
Joi, 14 Decembrie 2017, ora 14:48
Potentialul investitional al Europei poate reveni la cote inalte, dupa ce va iesi din blocajul crizei grecesti, cred directorii unuia dintre cele mai puternice fonduri de investitii din lume, Goldman Sachs Asset Management (GSAM).
Sheila Patel, directorul executiv al GSAM sustine ca, in acest moment, Grecia reprezinta o sperietoare pentru investitori, facand sa treaca aproape neobservate progresele economice realizate de tari precum Spania sau Italia, relateaza postul american CNBC.
Un investitor din cinci
"Substratul economic din zona euro este chiar bun, dar criza din Grecia distrage atentia investitorilor de la acest lucru.
Se vede o intarire a economiilor de la periferia zonei euro, Spania sau Italia, dar cand te uiti la evolutia Greciei iti dai seama ca nu ai cum sa linistesti investitorii.
Din cinci investitori interesati de Europa, doar unul isi asuma riscurile de a intra pe aceasta piata", afirma Sheila Patel.
Timp de cinci luni, negocierile derulate intre noul guvern de la Atena si creditorii tarii au mentinut un impas in rezolvarea crizei datoriilor inregistrate de eleni.
Refuzul guvernului elen de a aplica integral programul de reforme solicitat de Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si FMI au dus la blocarea ultimei transe, de 7,2 miliarde de euro, din programul de asitenta financiara.
In acest moment, Grecia este in plina criza financiara neavand la dispozitie sumele necesare pentru plata transelor lunare din imprumutul FMI.... mai mult
Luni, 22 Iunie 2015, ora 11:30
1Activitatea de listari publice initiale de la nivel global (IPO) a inregistrat un demaraj lent in acest an comparativ cu 2014.
Astfel, s-au inregistrat 252 de oferte publice care au atras 38,2 miliarde de dolari in primul trimestru, ceea ce reprezinta o scadere de 4% a volumului si de 19% a numarului de listari fata de aceeasi perioada a anului trecut - se arata in buletinul trimestrial realizat de EY, Global IPO Trends: 2015 Q1.
Comparativ cu ultimul trimestru din 2014, s-a inregistrat o scadere de 31% a listarilor si de 47% a capitalui atras.
Unul dintre indicatorii unei piete IPO sanatoase este reprezentat de varietatea sectoarelor din care provin companiile care se listeaza.
La nivel global, companiile din sectorul industrial ocupa primul loc in privinta numarului de listari, cu 27% din capitalul atras, devansand companiile din sectorul energetic (13%) si pe cele din telecomunicatii (11%).
In termeni de volume ale tranzactiilor, companiile din sectorul industrial ocupa tot primul loc, cu 18% din totalul de la nivel global, urmate indeaproape de companiile din domeniul sanatatii (15%) si al inaltei tehnologii (14% din listarile de la nivel global).
In primul trimestru din 2015, emisiunile de actiuni sprijinite de fondurile private de investitii si de cele cu capital de risc au reprezentat 17% din volumul global de tranzactii si 32% din capitalul atras.
Aceste cifre au fost chiar mai mari in S.U.A. si Europa - de 55% si de 37% ca numar de IPO,... mai mult
Miercuri, 15 Aprilie 2015, ora 11:57
Economiile emergente din Europa se redreseaza, dar este putin probabil sa revina curand la ratele ridicate de crestere din trecut, deoarece bancile din Europa Occidentala, care altadata inunda regiunea cu capital, acum se axeaza pe pietele lor interne, a declarat marti reprezentantul Fondului Monetar International pentru Europa Centrala si de Est, James Roaf, intr-un interviu acordat Reuters.
Exista riscul ca bancile sa accelereze retragerea de capital, in special din economiile mai slabe, ceea ce ar afecta redresarea, avertizeaza oficialul FMI. Institutia urmeaza sa prezinte un raport privind situatia din regiune in 17 octombrie.
"Ne asteptam ca aproape toate statele din regiune sa inregistreze o crestere mai solida anul viitor. Tema generala este ca redresarea va avea un ritm mai lent decat inainte ... cu vulnerabilitati semnificative", a declarat reprezentantul FMI pentru Europa Centrala si de Est.
In anii dinaintea crizei, statele din Europa Centrala si de Est (CEE) au inregistrat ritmuri solide de crestere iar regiunea inglobeaza un amestec divers de economii, printre care puternica Polonie si state mai vulnerabile, cum ar fi Serbia si Slovenia, care ar putea avea nevoie de ajutorul zonei euro pentru salvarea bancilor sale.
Bancile din Europa Occidentala, care domina sectorul financiar din Europa Centrala si de Est, au acordat in trecut finantare masiva regiunii, pentru stimularea cresterii.
Dar, din cauza presiunilor autoritatilor de reglementare... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 15:20
Numarul exit-urilor operate in Europa de fondurile private de investitii a scazut anul trecut la 61, fata de totalul de 85 inregistrate in 2011, se arata in studiul anual EY "Myths and challenges - How do private equity investors create value?".
Raportul subliniaza astfel climatul economic instabil si activitatile de tranzactionare reduse ca fiind principalele provocari pentru fondurile private de investitii (PE).
Cu toate acestea, in termeni globali, in pofida criticilor adresate uneori industriei, afacerile controlate de fondurile private de investitii au crescut rata ocuparii fortei de munca cu 2% in 2012.
44% dintre companiile participante la studiu au achizitionat alte companii, in timp ce doar 10% dintre acestea au vandut o parte din afacerea achizitionata. In perioada cuprinsa intre 2005 si 2012, 80% dintre companiile analizate au generat pentru investitori castiguri brute si randamente peste nivelul mediu din piata.
"Cum Europa si multe alte regiuni au inregistrat o crestere redusa sau chiar o stagnare a PIB-ului pentru o perioada de timp atat de indelungata, portofoliul fondurilor private de investitii a fost, inevitabil, afectat.
Daca rata de profit a companiilor din care se facea exit in perioada de prosperitate economica ajungea la peste 15% pe an, in ultimii doi ani, aceasta a scazut la 5%, demonstrand ca a devenit intr-adevar foarte dificil sa reusesti sa cresti afacerile din portofoliu", sustine Sachin Date, Lider al departamentului EY... mai mult
Marti, 30 Iulie 2013, ora 12:22
ING Bank lanseaza fondurile mutuale internationale, pentru clientii de retail, care ofera clientilor posibilitatea de a investi pe pietele internationale.
Inregistrate si reglementate in Luxemburg, fondurile mutuale administrate de ING Investment Management aduc clientilor ING Bank o gama larga de posibilitati de investitie.
Oferta cuprinde 10 fonduri mutuale distincte prin intermediul carora clientii pot investi in
- piata locala sau din regiune (Romanian Bond, Romanian Equity sau Emerging Europe), - piete regionale (Statele Unite prin US High Dividend,
- zona Euro prin Euro High Dividend),
- Asia, prin Greater China,
- pietele financiare globale (Global Opportunities, Emerging Market Debt).
Fiind bazate pe o varietate de instrumente financiare (actiuni, instrumente cu venit fix etc.), denominate in cele mai de interes valute (RON, EURO si USD), fondurile mutuale reprezinta o alternativa de investitie (pe termen lung) la produsele de economisire.
Beneficiile acestui tip de produse sunt numeroase: ofera flexibilitate si transparenta, permit diversificarea riscurilor si au lichiditate ridicata. De asemenea, fondurile mutuale presupun o investitie redusa (2.000 de unitati monetare, lei, euro sau dolar), costuri reduse (se percepe doar un comision de subscriere), iar potentialul castig este adus de investitii in piete financiare mature si lichide.
In plus, aceste produse sunt adaptate apetitului de risc al clientului, de la cel mai conservator pana... mai mult
Luni, 12 Noiembrie 2012, ora 17:56
Statul roman va lansa cateva fonduri similare cu fondurile de private equity, care investesc in societati nelistate la bursa, a declarat joi, la conferinta anuala a fondurilor de investitii din Europa de Sud-Est, ministrul delegat pentru mediul de afaceri, Lucian Isar.
"Statul va lansa cateva fonduri similare cu cele pe care le conduceti dumneavoastra, nu neaparat ca sa va facem concurenta, dar avem nevoie de mai multi vectori in aceeasi directie. Trebuie sa populam intreaga economie si cu un alt tip de ecologie. Nu cred in acea teorie potrivit careia antreprenorii nostri sunt mai slabi sau mai prost pregatiti ca aceia din afara, dar eu cred ca aceia din afara sunt sustinuti de o alta arhitectura", a afirmat Isar.
Ministrul delegat pentru mediul de afaceri a aratat ca autoritatile incearca sa lucreze la o alta arhitectura (a mediului de afaceri), atat la nivel legislativ, dar si populand economia cu diferiti actori, avand burse si fonduri mai puternice, si mai multi antreprenori care au inceput sa invete cum se joaca acest joc in tarile care au performat. mai mult
Joi, 28 Iunie 2012, ora 11:01