Luna mai a fost una buna atat pentru cei care au investit in fonduri mutuale cat si pentru administratorii unor astfel de portofolii financiare. Dupa un inceput de an mai putin fast, se pare ca incepe sa apara soarele si pe acesta piata.
Activele nete ale celor 220 fonduri deschise si inchise, locale si straine, au crescut in luna mai cu 6,6%, pana la nivelul de 42,3 miliarde lei (8,7 miliarde euro), si au scazut cu 15% de la inceputul anului. Iesirile nete ale lunii au totalizat 3,6 milioane lei (0,7 milioane euro).
Fonduri deschise locale
Activele nete ale celor 84 de fonduri deschise locale au crescut in luna mai cu 1,2%, pana la 20 miliarde lei (4,1 miliarde euro) iar de la inceputul anului au scazut cu 19,6%. Fondurile deschise locale au inregistrat in luna mai iesiri nete de 27 milioane lei (5,6 milioane euro), fiind vizate fondurile de obligatiuni si instrumente cu venit fix (-81,2 milioane lei) si cele de randament absolut (-23,5 milioane lei), in vreme ce fondurile reunite sub categoria "alte fonduri" (53,2 milioane lei), cele de actiuni (23,3 milioane lei), cele diversificate (0,6 milioane lei) si cele cu capital protejat (0,4 milioane lei) au inregistrat intrari nete.
Cat se putea castiga
Cele mai performante 5 fonduri deschise in ultimele 12 luni au inregistrat randamente anuale nete intre 7,7% si 16,3%. Pe un orizont de 36 de luni, cele mai performante 5 fonduri au avut randamente cuprinse intre 18,5% si 40,3%, obtinute fata de luna mai 2017).... mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2020, ora 16:21
Investitia imobiliara reprezinta prima intre modalitatile avantajoase de a gestiona surplusul de bani, fie ca vorbim de utilizatori de servicii financiare sau non-utilizatori, potrivit unui studiu prezentat, marti, de Dragos Neacsu, presedintele Erste Asset Management, la conferinta "Meeting the Challenges of Volatility".
"La intrebarea 'Ce modalitati avantajoase de a gestiona surplusul de bani mai exista in acest moment din cunostintele dumneavoastra?' imobiliarele domina in continuare, fie ca vorbim de utilizatori sau non-utilizatori de produse de investitii, economisirea clasica acasa pierde teren, investitiile in fonduri de pensii facultative sunt in crestere", a spus Dragos Neacsu.
Pe locul doi in cazul utilizatorilor de servicii financiare se afla investitiile in fondurile de investitii, iar pe trei investitiile in fonduri de pensii facultative. In cazul non-utilizatorilor, pe locul doi se afla economisirea clasica, acasa, iar pe trei investitiile sigure, in aur sau titluri de stat.
De asemenea, intrebati care sunt elementele care genereaza cel mai mare risc pentru statutul financiar, pe primul loc se afla, pentru ambele categorii, o noua criza financiara, iar pe doi lipsa de stabilitate a mediului social/politic.
Dragos Neacsu a mentionat ca, initial, studiul a fost efectuat in aprilie - mai 2016, pe un esantion de 775 de romani, iar anul acesta esantionul a fost majorat la 2.100 de persoane. mai mult
Marti, 27 Martie 2018, ora 15:45
Romania este atractiva pentru fondurile de investitii in sectoare precum farma, petrol si gaze naturale, servicii financiar-bancare sau productie, jucand acum in aceeasi liga cu Polonia, a declarat Radu Dumitrescu, partener Deloitte Romania, conform unui comunicat de presa remis, joi, AGERPRES.
"Am asistat, in ultimul timp, la o crestere semnificativa a activitatii fondurilor de investitii in Romania, dupa ce mai multe proiecte au fost incheiate cu succes, atat la nivel de ridicare de fonduri cat si la nivel de exit-uri.
Printre cele mai mari tranzactii incheiate in ultima perioada se numara achizitia Profi de catre MEP sau achizitia de catre Allianz Capital Partners a unui pachet minoritar in cadrul EoN Distributie Romania.
Ma astept ca fondurile de investitii prezente in Romania sa continue sa incheie tranzactii mari in urmatoarea perioada si nu as fi deloc surprins sa vad tranzactii cu valori de sute de milioane de euro in care sa fie si un fond de investitii implicat.
Romania este atractiva pentru fondurile de investitii in sectoare precum farma, petrol si gaze naturale, servicii financiar-bancare sau productie.
Romania joaca acum in aceeasi liga cu Polonia si sunt convins ca am ajuns in sfarsit pe harta marilor fonduri de investitii", a spus Dumitrescu.
Potrivit comunicatului, dupa un an cu turbulente post-Brexit, in Europa si Europa de Est vedem semnele unei reveniri in forta, fapt care indica unul dintre cei mai buni ani atat pentru investitii cat... mai mult
Joi, 14 Decembrie 2017, ora 14:48
De obicei, cand spui "investitor" te gandesti automat la oameni de afaceri care urmaresc miscarile din piata cu multa atentie si investesc sume mari pentru castiguri pe masura. Dar adevarul este ca orice alegere importanta pe care o faci pentru banii tai este, de fapt, o investitie.
Investesti intr-o masina putin mai scumpa sperand ca vei avea costuri de intretinere mai mici. Investesti intr-o vacanta relaxanta sperand ca te vei intoarce cu mai mult chef de munca. Investesti in educatia copiilor tai sperand ca in viitor vor avea joburi mai bune.
De fiecare data cand alegi unde se duc banii tai pui in balanta costul investitiei tale si potentialul castig.
La fel se intampla si cu banii pe care ai reusit sa-i pui deoparte si care acum ar putea sa iti aduca profit, in functie de cum alegi sa ii investesti.
Cum investesti banii pe care nu ii folosesti?
Inainte sa te gandesti la investitii, e bine sa ai in vedere si banii pe care ii economisesti pentru situatii neprevazute. Este intelept sa pastrezi o rezerva de bani intr-un cont de economii si sa iti faci planuri de investitii doar pentru restul banilor pe care ii ai la dispozitie.
Pentru sumele pe care alegi sa le pui la munca pentru tine ai la dispozitie Fondurile Mutuale de la ING Bank, usor de inteles si usor de folosit.
Acum e mult mai usor sa incepi sa investesti.
Poti sa investesti direct prin aplicatia de internet banking, Home'Bank si poti sa urmaresti oricand investitiile online.
In functie... mai mult
Marti, 17 Octombrie 2017, ora 08:00
Perioada de liniste de pe piata americana ar putea sa ia sfarsit in viitorul apropiat, dupa cum prognozeaza managerul unui fond de investitii britanic.
O corectie a pietei si declansarea unei stari de haos pe Wall Street pare inevitabila pentru Barry James, managerul fondului James Advantage Fund, citat de CNBC.
Evolutiile pozitie ale pietei din ultima perioada, cu indicele Dow Jones Industrial atingand al optulea record consecutiv de crestere, nu sunt in stare sa trezeasca optimismul lui James, ba chiar dimpotriva.
"Chiar daca piata se prezinta frumos ca evolutie, cu castiguri serioase si valori in crestere, sunt unele lucruri ingrijoratoare", afirma managerul James Advantage Fund.
Cresterea numarului de investitii pasive a nascut si o mentalitate de turma in randul investitorilor, iar castigurile de moment nu sunt in stare sa redea adevarata imagine a economiei, crede Barry James.
"In ultimul an si jumatate am asistat la un fenomen in care unele companii care nu au avut castiguri, ba chiar pierdeau bani, au ajuns sa le depaseasca pe cele care ofera profit constant", remarca James.
Pericolul cel mai mare pare este reprezentat actualele cotatii de pe bursa americana, crede acesta, comparand situatia de acum cu bula creata la mijlocul anilor '90, cand intr-un singur an piata a suferit o corectie severa.
"Cel putin una din trei companii a inregistrat atunci o scadere a valorii cu 10%", a amintit James.
Ingrijorarile sale sunt reflectate si de un... mai mult
Luni, 07 August 2017, ora 12:27
Donald Trump si-a asumat cu surle si trambite meritul de a fi atras in SUA o investitie de 50 de miliarde de dolari facuta de gigantul japonez Soft Bank. In realitate, lucrurile se dovedesc a fi ceva mai complicate.
Daca in prim-plan apare Masayoshi Son, fondatorul miliardar al companiei, grosul banilor din spatele afacerii vine, de fapt, din Arabia Saudita, dupa cum dezvaluie CNN Money.
Fondatorul Soft Bank a recunoscut intr-un interviu acordat The Wall Street Journal ca investitia sa pe piata americana se bazeaza pe un fond de 100 de miliarde de dolari creat de companie in luna octombrie, la Londra, cu bani din Arabia Saudita.
Fondul respectiv, Soft Bank Vision, face parte din strategia pe 20 de ani initiata de guvernul de la Riyadh cu scopul de elimina dependenta economiei saudite de exporturile de petrol.
Chiar daca fondul este condus de reprezentantul Soft Bank, Rajeev Misra, firma japoneza detine doar o parte din afacere, restul banilor provenind din fondurile de rezerva aflate la indemana guvernului saudit.
Pentru urmatorii 5 ani, prin intermediul Soft Bank Vision, sauditii vor investi 45 de miliardede dolari din Fondul Public de Investitii, in vreme ce contributia japonezilor va fi de doar 25de miliarde de dolari.
Fondul Public de Investitii a fost infiintat in 1971 cu scopul de gestiona investitiile realizate de guvernul saudit in companii locale si straine.
A doua figura importanta a dinastiei saudite, printul Mohammed Bin Salman, conduce... mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2016, ora 12:23
1Rabdarea investitorilor este pusa la grea incercare de managerii fondurilor de actiuni, care au reusit sa doboare toate recordurile negative ale veniturilor din investitii din ultimii 30 ani.
Pariurile neinspirate pe anumite actiuni, oportunitatile importante ratate in actiunile din domeniul tehnologiei si prea multi bani lasati pe margine au facut ca doar 85% din fondurile de actiuni active sa se mentina in limitele indicilor de referinta pana la data de 25 noiembrie, conform unei analize realizate de Lipper, o unitate de cercetare a Thomson Reuters.
Managerii fondurilor de actiuni administrate activ au reusit sa obtina cele mai slabe performante din ultimele trei decenii, ceea ce inseamna desigur o posibila scadere a interesului investitorilor, informeaza Reuters.
Pana in luna octombrie a.c., fondurile de indici de actiuni si fondurile tranzactionate pe bursa au atras 206 miliarde de dolari in depozite nete. Fondurile de actiuni administrate activ, un univers cu mult mai multe posibilitati, au atras doar 35,6 miliarde de dolari, comparativ cu cele 162 de miliarde de dolari obtinute in 2013, primul an in care s-au inregistrat intrari nete dupa 2007.
Curajul investitorilor, sub semnul intrebarii
Coordonatorul unitatii de cercetare Lipper, Jeff Tjornehoj, sustine ca investitorii trebuie sa decida daca au sau nu curajul necesar sa continue sa investeasca in fonduri de actiuni active, sperand ca lucrurile se vor redresa in viitor.
"Un astfel de an dificil,... mai mult
Vineri, 28 Noiembrie 2014, ora 16:51
Numarul exit-urilor operate in Europa de fondurile private de investitii a scazut anul trecut la 61, fata de totalul de 85 inregistrate in 2011, se arata in studiul anual EY "Myths and challenges - How do private equity investors create value?".
Raportul subliniaza astfel climatul economic instabil si activitatile de tranzactionare reduse ca fiind principalele provocari pentru fondurile private de investitii (PE).
Cu toate acestea, in termeni globali, in pofida criticilor adresate uneori industriei, afacerile controlate de fondurile private de investitii au crescut rata ocuparii fortei de munca cu 2% in 2012.
44% dintre companiile participante la studiu au achizitionat alte companii, in timp ce doar 10% dintre acestea au vandut o parte din afacerea achizitionata. In perioada cuprinsa intre 2005 si 2012, 80% dintre companiile analizate au generat pentru investitori castiguri brute si randamente peste nivelul mediu din piata.
"Cum Europa si multe alte regiuni au inregistrat o crestere redusa sau chiar o stagnare a PIB-ului pentru o perioada de timp atat de indelungata, portofoliul fondurilor private de investitii a fost, inevitabil, afectat.
Daca rata de profit a companiilor din care se facea exit in perioada de prosperitate economica ajungea la peste 15% pe an, in ultimii doi ani, aceasta a scazut la 5%, demonstrand ca a devenit intr-adevar foarte dificil sa reusesti sa cresti afacerile din portofoliu", sustine Sachin Date, Lider al departamentului EY... mai mult
Marti, 30 Iulie 2013, ora 12:22
Investitia de baza in Romania este, de fapt, economisirea cu ajutorul unui depozit bancar, pentru ca romanii sunt inca reticenti la tentativa de a-si inmulti banii printr-un fond de investitii.Fondurile monetare au oferit un randament de peste 7,5% in ultimele 12 luni, acestea fiind printre cele mai sigure investitii de pe piata. Administratorii care au "grija" de aceste fonduri investesc majoritatea banilor in certificate de depozit si depozite bancare. Daca luam cele mai profitabile fonduri de la aceasta categorie, acestea sunt Raiffeisen Monetar si Certinvest Monetar, cu castiguri anualizate de 7,9%, si BCR Monetar, cu 7,6%. Si fondurile de obligatiuni si instrumente cu venit fix putem spune ca au mers bine, avand in vedere ca acestea au inregistrat castiguri apropiate de valoarea ratei de inflatie din ultimele luni.
Cel care a adus cei mai multi bani investitorilor este BCR Obligatiuni care a obtinut o profitabilitate anualizata de 8,6%. Aproape 80% din banii plasati de fond sunt in obligatiuni, pe care Certinvest Obligatiuni, fondul care-l urmeaza ca profit (8,00%), are 80% din bani impartiti in certificate de depozite, depozite bancare si obligatiuni. Daca ne orientam spre fondurile diversificate vom vedea la categoria celor defensive ca Global Carpatica este fondul cu cele mai frumoase sume aduse investitorilor.
Profitul pe ultimele 12 luni, luand ca luna finala mai, s-a ridicat la 11,7%. Star Focus, cel de-al doilea fond de la defensive, a... mai mult
Miercuri, 13 Iulie 2011, ora 10:06