In prima parte a articolului am explicat care sunt cele trei tipuri de intreprinderi - autonome, partenere sau legate - definite de Legea 346/2004 si cum se face corecta incadrare a unei intreprinderi in categoria IMM-urilor.
Daca aplicarea textelor de lege referitoare la intreprinderile autonome si cele partenere nu a pus mari probleme in practica, dispozitiile legale referitoare la "intreprinderi legate" au generat nesfarsite dezbateri, cele mai multe finalizate, din pacate pentru beneficiarii fondurilor europene, cu rezilierea contractelor de finantare, pe motiv ca nu a fost respectat criteriul incadrarii in categoria IMM-urilor.
In cele ce urmeaza, vom trece in revista principalele greseli in interpretarea si aplicarea prevederilor legale referitoare la IMM-uri (inclusiv in ceea ce priveste notiunea de "intreprinderi legate"), facute de autoritatile cu competente in gestionarea fondurilor europene.
* Greseala potrivit careia pe parcursul derularii contractului de finantare beneficiarii cofinantarii din FEADR ar avea obligatia mentinerii statutului existent la data depunerii cererii de finantare
O situatie des intalnita in practica a fost aceea ca, pe parcursul perioadei de finantare, beneficiarii si-au schimbat statutul din microintreprindere in intreprindere mica sau chiar mijlocie, fie ca urmare a stabilirii unei legaturi de tip "afiliat" sau "legat" cu o alta intreprindere, fie ca urmare a dezvoltarii activitatii, cu consecinta depasirii pragurilor... mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2017, ora 10:15
In ultima perioada, autoritatile cu competente in gestionarea fondurilor europene par sa-si fi trecut pe agenda de lucru o noua tema, apta sa genereze mari batai de cap beneficiarilor si cu potential de a deveni, in scurt timp, la fel de celebra ca si "conditiile artificiale".
A fi sau nu fi intreprindere legata - este retorica la moda zilele acestea si subiect de dezbateri aprinse, mai ales atunci cand autoritatea competenta procedeaza la reverificarea proiectelor, din perspectiva eligibilitatii solicitantilor, care trebuie sa se incadreze in categoria IMM-urilor.
Problemele apar atunci cand autoritatea, dupa ce a aprobat cererea de finantare, a incheiat contractul de finantare si, in cele mai multe cazuri, a si platit sumele reprezentand finantare nerambursabila, decide sa faca o verificare in baza de date a Oficiului Registrului Comertului, ocazie cu care constata ca, de fapt, beneficiarul nu era eligibil pentru a primi finantare, intrucat nu se incadra in categoria IMM-urilor.
Cum se face incadrarea in categoria IMM-urilor
In principiu, raspunsul la intrebarea de mai sus se gaseste in prevederile Legii 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, care reprezinta o transpunere in legislatia nationala a Recomandarii Comisiei Europene din 6 mai 2003 privind definirea microintreprinderilor si a intreprinderilor mici si mijlocii.
Clasificarea in microintreprinderi, intreprinderi mici sau intreprinderi mijlocii se... mai mult
Vineri, 08 Aprilie 2016, ora 11:05
Departamentul pentru IMM-uri, Mediu de afaceri si Turism pregateste pentru 2015 programe noi prin care IMM-urile vor putea obtine ajutoare de minimis. In acest sens, au fost publicate sapte propuneri. Totodata, in 2015 vor reveni si programele cu care ne-am obisnuit deja.
Sapte noi propuneri de programe prin care IMM-urile vor putea obtine in 2015 fonduri nerambursabile au fost publicate recent pe site-ul Departamentului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de afaceri si Turism.
Citeste mai multe despre Fonduri nerambursabile pentru IMM-uri in 2015: Se pregatesc sapte noi programe nationale pe AvocatNet.ro mai mult
Vineri, 21 Noiembrie 2014, ora 16:40
Primul exercitiu de implementare a fondurilor europene alocate Romaniei, in calitatea ei de stat membru al UE, se apropie de final. Perioada de programare 2007-2013 mai dureaza pana la 31 decembrie 2015, conform regulii consacrate "n+2", insa bugetele alocate pe cele mai multe dintre masurile de interes pentru intreprinzatorii privati sunt deja epuizate, in aceasta etapa.
Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice", principalul instrument de finantare pentru companiile romanesti, are toate sansele sa asigure absorbtia in proportie de 100% a banilor alocati, asa cum aprecia ministrul Fondurilor Europene, in cadrul ultimei reuniuni a comitetului de monitorizare pentru acest program. Din perspectiva stricta a gradului de absorbtie, acesta este un fapt imbucurator si incurajator pentru demararea urmatorului ciclu financiar.
Sunt notabile eforturile depuse in procesul de implementare, atat de catre beneficiarii privati, cat si de autoritatile publice implicate, avand in vedere nenumaratele piedici intalnite pe traseu. Lipsei de experienta in gestionarea fondurilor europene, guvernate de reguli si proceduri excesiv birocratizate i s-au adaugat alte obstacole neanticipate initial. Generate de criza globala incepand cu 2008, noile dificultati din piata si mediul de afaceri au afectat dramatic capacitatea financiara si de dezvoltare a intreprinderilor, mai ales pe cea a IMM-urilor, diminuandu-le potentialul investitional si posibilitatea de a... mai mult
Luni, 07 Iulie 2014, ora 12:30
Alocarea financiara dedicata solicitantilor de tip IMM va fi in total de trei miliarde de euro in perioada 2014-2020, nivel care este mult sub cel al perioadei precedente 2007-2013, cand IMM-urile au beneficiat de 5,7 miliarde de euro, avertizeaza reprezentantii mediului de afaceri, printr-o scrisoare deschisa adresata autoritatilor.
In momentul de fata se realizeaza pregatirea perioadei de programare a Fondurilor Structurale si de Coeziune 2014-2020. Autoritatile romanesti, sub conducerea Ministerului Fondurilor Europene trebuie sa stabileasca si sa comunice Comisiei Europene pentru ce tipuri de investitii respectiv categorii de beneficiari vrea sa aloce Fondurile Europene disponibile in urmatoarea perioada.
"In baza documentelor de programare elaborate si publicate pana acum din partea ministerelor responsabile, alocarea financiara dedicata solicitantilor de tip IMM va fi in total de 3 miliarde de Euro - alocare confirmata si printr-o declaratie a ministrului Fondurilor Europene, Dl. Eugen Teodorovici. La nivel declarativ, aceasta alocare este prezentata ca una spectaculoasa, dar, in realitate, este mult sub nivelul alocarii perioadei precedente 2007-2013, cand IMM-urile au beneficiat de 5,7 miliarde de Euro - de fapt, putem vorbi de o injumatatire a alocarii financiare pe care Romania vrea sa o solicite Uniunii Europene pentru dezvoltarea mediului privat - cu toate ca alocarea totala pentru Romania pe perioada 2014-2020 a crescut cu peste 10% (de la 27,46 miliarde... mai mult
Luni, 19 Mai 2014, ora 16:40
Tinerii intreprinzatori si IMM-urile vor putea accesa, si in acest an, fonduri nerambursabile de la bugetul de stat, intrucat Directia de Implementare Programe pentru IMM-uri a lansat recent in dezbatere publica procedurile de implementare pentru 9 programe nationale.
In plus, o noua schema de ajutor de minimis, in cadrul careia IMM-urile pot accesa imprumuturi cu subventie partiala de dobanda, a fost lansata recent, fiind administrata de Fondul European de Investitii.
O noua schema de ajutor de minimis pentru IMM-uri a fost lansata recent, dupa ce Ordinul Ministerului Economiei nr. 2499/2014 pentru aprobarea schemei transparente de ajutor de minimis, denumita "Schema transparenta de ajutor de minimis sub forma de imprumuturi cu subventie partiala de dobanda" a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 46, din 20 ianuarie 2014.
Citeste mai multe despre Programele nationale pentru tinerii intreprinzatori si IMM-uri in 2014. Ce fonduri vor putea fi accesate anul acesta? pe AvocatNet.ro mai mult
Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 14:47
Fondurile alocate de la bugetul de stat pentru programe si proiecte de dezvoltare si sprijin pentru IMM-uri ar putea creste de la 0,4% la 1% din PIB, potrivit proiectului noii legi a IMM-urilor care va fi supus aprobarii Guvernului saptamana viitoare.
"In sedinta de Guvern de miercuri speram sa fie aprobata legea 346 din sesiunea de anul acesta. Speram sa treaca cu toate amendamentele pe care le-am facut noi, stranse de la patronate, de la toti cei cu care am lucrat. Din 2004 nu s-a mai intervenit asupra legii. Era normal sa se faca o lege noua pe baza legilor europene. O firma sau o companie nu poate functiona fara finantare. De aceea, cred ca una dintre prevederile importante este cresterea treptata de la 0,4 la 1% din PIB a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru programe si proiecte. O alta etapa importanta este crearea fondurilor de risc pentru ca, fara aceste fonduri de risc, indiferent cat de usor poti infiinta o companie, nu poti sa o duci mai departe", a declarat miercuri presedintele Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM (AIPPIMM), Razvan Ioan Taras.
Potrivit acestuia, alte prevederi importante se refera la reducerea taxelor cu 25%, precum si crearea de fonduri noi de garantare, contragarantare, de fonduri de risc pentru a putea sustine activitatile firmelor.
"Totodata, incercam sa facem o reducere cu 25% a tuturor autorizatiilor si tot ceea ce este nevoie pentru a functiona o firma. Pe de alta parte, vrem sa derulam... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2012, ora 16:25
Sectorul intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) este "foarte vitregit" in aceasta perioada de criza, dar are mare parte din vina pentru situatia in care se afla, pentru ca s-a bazat in ultimii 20 de ani pe accesarea de fonduri publice, considera Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, citat de Mediafax."Cred ca sectorul IMM-urilor este foarte vitregit acum, in perioada de criza, dar in mare masura i se datoreaza aceasta vitregie.
De 20 de ani am fost cu ochii pe acest sector (…).
Toate abordarile legate de stimularea sectorului IMM-urilor in Romania s-au bazat pe accesarea unor resurse din fonduri publice de catre ele", a spus Croitoru la un seminar organizat de CEROPE.
Consilierul guvernatorului BNR considera ca o asemenea abordare nu poate stimula sectorul IMM-urilor.
"Abordarea corecta este cea care vizeaza restructurarea stimulentelor de orice natura, care sa le puna in pozitia de a face afaceri in conditii competive.
Cei care le reprezinta nu s-au ocupat intotdeauna de ce spun ca ar trebui sa se ocupe, ci mai degraba de cum sa se transfere niste fonduri publice catre ele (IMM-uri - n.r.).
Asa nu se poate naste ceva viabil", a continuat Croitoru. mai mult
Luni, 18 Octombrie 2010, ora 18:00
Libra Bank a semnat un parteneriat cu Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) pentru sustinerea finantarii IMM-urilor din Romania, care au acum acces, prin banca, la fondurile europene alocate dezvoltarii sectorului agricol, a anuntat miercuri Libra Bank, potrivit NewsIn. "Prin acest parteneriat, Libra Bank, in calitatea sa de co-finantator al proiectelor, ajuta IMM-urile sa acceseze mai usor si mai rapid fondurile europene, pe baza garantiilor asigurate de FGCR", se arata in comunicatul bancii.
Astfel, printre beneficiarii acestui program se afla societati comerciale, persoane fizice autorizate, asociatiile de fermieri si consiliile locale care desfasoara activitati in domeniul agricol.
Suma garantata de FGCR poate ajunge pana la 50% din valoarea creditului pe termen scurt si pana la 100% in cazul creditului de investitii, acordate pentru co-finantarea beneficiarilor programelor SAPARD, FEADR, FEP si FEGA.
Banca a lansat doua noi produse pentru IMM-uri, prin care acestea isi pot acoperi necesarul de co-finantare.
Acestea sunt creditul de investitii, pentru completarea pana la 100% a surselor proprii si creditul destinat pre-finantarii nevoilor clientului pana la incasarea banilor de la autoritatea de management.
--------------------
CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro
--------------------
In prezent, clientii IMM ocupa aproximativ 50% din portofoliul de credite al Libra Bank, urmati de cei din sfera profesiilor liberale cu 40% si de clientii... mai mult
Miercuri, 22 Iulie 2009, ora 12:27