Guvernul a adoptat, joi, o ordonanta simpla privind masuri legate de imbunatatirea absorbtiei de fonduri europene pentru IMM-uri si autoritatile administratiei publice locale. Potrivit Executivului, actul normativ este necesar pentru evitarea riscului dezangajarii de fonduri UE in anul 2019.
"In primul rand este o masura in beneficiul IMM-urilor in sensul ca acestora li se va oferi oportunitatea finantarii proiectelor din fonduri europene pentru a sprijini dezvoltarea acestui sector si competitivitatea.
Practic, se asigura prin adoptarea acestei ordonante cadrul legal semnarii de contracte de finantare in limita a 200% din alocarea pentru Axa prioritara 2 - Imbunatatirea competitivitati intreprinderilor mici si mijlocii din cadrul POR coordonat de MDRAP", a explicat, la finalul sedintei de Guvern, purtatorul de cuvant al Executivului, Nelu Barbu.
Potrivit notei de fundamentare a ordonantei, este nevoie de sporirea ritmului de implementare a POR pentru ca "tinta minim de realizat pentru evitarea dezangajarii fondurilor europene in anul 2019, la nivelul Programului Operational Regional este in suma de 601 milioane euro" si "pana in prezent, din cele peste 2.500 contracte de finantare semnate, doar un numar de 132 au contracte de executie lucrari atribuite", lucru care "a condus la revizuirea in minus a graficelor de rambursare transmise de catre beneficiari".
A doua masura introdusa prin ordonanta vine in sprijinul autoritatilor administratiei publice locale in... mai mult
Joi, 02 August 2018, ora 18:35
Prim-vicepresedintele PNL, Raluca Turcan, avertizeaza ca Romania este pe cale sa piarda circa 3,3 miliarde de euro din fondurile europene disponibile pentru transporturi, pentru ca proiectele Guvernului PSD-ALDE nu au fost bine pregatite, asa cum a avertizat recent si comisarul european Corina Cretu.
"Romania este pe cale sa piarda cca. 3,3 miliarde de euro din fondurile europene disponibile pentru transporturi. In scrisoarea facuta publica de PNL, Corina Cretu, lider marcant al PSD, isi exprima ingrijorarea asupra faptului ca proiectele depuse de Guvernul PSD-ALDE sunt slab pregatite si au 'un nivel scazut de maturitate'.
Din cele 5,1 miliarde de euro rezervate pentru transporturi, 1,8 miliarde sunt cheltuite pentru proiectele nefinalizate in exercitiul financiar anterior. Pentru diferenta de 3,3 miliarde de euro nici macar proiectele nu sunt gata!", arata Raluca Turcan pe Facebook.
Liderul PNL sustine ca, in aceste conditii, Romania poate pierde integral finantarea europeana pentru autostrada Sibiu-Pitesti, printre altele.
"Sibiul poate pierde finantarea pentru toata autostrada Sibiu-Pitesti, nu numai pentru loturile 1 si 5, deoarece proiectul nu este bine pregatit. Corina Cretu sugereaza Guvernului Dancila sa beneficieze de asistenta Comisiei Europene, BEI si BERD pentru a face proiecte.
Aceste institutii au semnalat ca studiile de fezabilitate la autostrada Sibiu-Pitesti nu sunt bune, avand deficiente majore, ca nu au avize de mediu. Guvernul Viorica... mai mult
Vineri, 18 Mai 2018, ora 20:06
Presedintele Klaus Iohannis a criticat, joi, proasta absorbtie de fonduri europene, in timp ce Calin Popescu Tariceanu sustine ca acest lucru se intampla din cauza terorii din administratia publica.
"Au aparut discutii foarte seriose si ingrijoratoare privind fondurile si este natural. Avem nerealizari majore la fonduri europene. Voi face in zilele urmatoare o declaratie pe aceasta tema, fiindca altfel se pare ca doar se scriu scrisori si nu se rezolva problema.
Imi doresc ca Romania sa atraga fonduri ca sunt necesare pentru dezvoltarea noastra", a spus Iohannis, la Sofia, inainte de summit-ul UE-Balcanii de Vest.
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a gasit si o explicatie pentru acest lucru.
"Tara nu e capabila sa avanseze, sa ia fonduri europene, din cauza terorii care s-a instalat in administratie", a sustinut Tariceanu.
Amintim ca recent ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a spus ca Romania are fonduri europene consistente pentru infrastructura de transport (6,6 miliarde euro), dar absorbtia banilor europeni se face cu ajutorul antreprenorilor care trebuie sa implementeze proiectele.
Ministrul a adaugat ca exista doua probleme majore in acest sens, si anume intarzieri intre 12 si 84 de luni in executia lucrarilor si nepredarea lucrarilor executate, pentru ca antreprenorii nu au facut cereri de plata.
Citeste si:
Comisarul Cretu atrage atentia Guvernului asupra situatiei dezastruoase din Transporturi: Riscam sa ramanen fara... mai mult
Joi, 17 Mai 2018, ora 11:24
Rata de absorbtie a fondurilor europene nerambursabile din cadrul Programul Operational Sectorial "Transport", aferenta exercitiului financiar 2007-2013, se plaseaza la 20,7%, diferenta de bani putand fi atrasa pana la finele anului 2015, a anuntat, luni, Ministerul Transporturilor.
In ultimele doua luni si jumatate au fost atrase 208 milioane euro, in conditiile in care suma aferenta perioadei 2007-2012 se ridica la 295 milioane euro, se arata intr-un comunicat al Ministerului Transporturilor.
"Deblocarea proiectelor cu finantare europeana si cresterea absorbtiei constituie unul dintre obiectivele mele ca ministru al Transporturilor. Avem in lucru proiecte foarte mari care pot face diferenta", a declarat, in comunicat, ministrul Transporturilor, Ramona Manescu.
Termenul limita pana la care se pot absorbi fondurile europene nerambursabile aferente Programul Operational Sectorial Transport 2007 - 2013 este 31 decembrie 2015.
Programul asigura finantarea unor proiecte strategice pentru Romania in domeniile rutier, feroviar si naval. Dintre cele 11 companii beneficiare, cele mai importante sunt CNADNR si CFR SA.
Bugetul total al programului este de aproximativ 5,3 miliarde euro, din care 4,5 miliarde euro sunt bani europeni, iar diferenta reprezinta fonduri de la bugetul de stat. mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 18:18
Comisia Europeana a rambursat Romaniei in luna iulie peste 730 de milioane de euro, in contextul in care din cele sapte programe operationale unul singur mai este blocat.
Nivelul a fost ridicat foarte mult de POS Transporturi, program prin care au intrat in tara luna trecuta 360 de milioane de euro.
Luna iulie este una de bun augur pentru incasarile din fonduri europene. Dupa ce au fost reluate platile pe cele mai importante programe operationale, incep sa se vada rezultatele in nivelul rambursarile de la UE.
Business24 face o radiografie a rambursarilor facute de Comisia Euopeana Romaniei in luna iulie (n.red. pana pe 26 iulie):
Programul Operational Regional (POR): Au intrat in tara, in luna iulie, 215 milioane de euro din cele 3,7 miliarde de euro pe care le pune la dispozitie CE. Rata de absorbtie a ajuns la 35,35%.
Potrivit unor informatii furnizate Business24 de AM POR, in luna august autoritatile au solicitat rambursari de 33 de milioane de euro. In plus, nivelul platilor interne pe acest program a ajuns la 41%.
Programul Operational Mediu: Comisia Europeana a rambursat Romaniei 114 milioane de euro pentru proiecte pe acest program in luna iulie.
Alocarea financiara pentru prezentul exercitiu bugetar este de 4,5 miliarde de euro, iar rata de absorbtie este, in prezent, de 15,70%.
Programul Operational Sectorial Transporturi (POS Transporturi): Cu o alocare bugetare de 4,5 miliarde de euro, acesta este unul din cele mai importante... mai mult
Vineri, 02 August 2013, ora 02:06
Nevoile de investitii ale Romaniei, in special in infrastructura rutiera si cea de cale ferata, sunt estimate la 32 de miliarde de euro si, in conditiile in care, anul trecut, totalul cheltuielilor de capital ale bugetului public s-a ridicat la 4,4 miliarde de euro, o solutie o reprezinta atragerea de fonduri europene, a declarat, luni, Vasile Iuga, country manager partner la PwC Romania, intr-un seminar dedicat parteneriatului public-privat.
Acesta a atras atentia asupra faptului ca dezvoltarea capacitatii de export a Romaniei depinde in mare masura de dezvoltarea infrastructurii sale.
"Cu totii suntem mandri de succesul la export al companiei Dacia. In prezent, Dacia livreaza anual la export peste 300.000 de masini sau componente care urmeaza sa fie asamblate in celelalte fabrici Dacia din Maroc, Rusia, India sau Columbia. Cati stiu, insa, ca cele aproximativ 25 de trenuri incarcate cu autoturisme care pleaca de la fabrica din Mioveni, saptamanal, pe ruta Craiova - Lugoj - Nadlac fac pana la granita cu Ungaria 30 de ore?
Adica, tot atat cat le ia sa ajunga mai departe catre consumatorii din Europa Occidentala. Practic, trenurile circula in Romania cu viteze ca pe vremea lui Caragiale", a remarcat Vasile Iuga.
In afara fondurilor europene, o parte din necesarul de investitii in infrastructura ar putea fi acoperit prin atragere de finantare privata, de aceea este nevoie de o Lege a Parteneriatului Public Privat moderna, flexibila si functionala.
In plus,... mai mult
Luni, 15 Iulie 2013, ora 12:25
Deblocarea Programului Operational Sectorial Transporturi reprezinta o bila alba pentru ministrul Fenechiu, dar si inca o speranta pentru Romania ca s-ar putea finaliza alte cateva tronsoane de autostrada.
Relu Fenechiu a anuntat miercuri intr-o conferinta de presa ca s-a dublat rata de absortie pentru POS Transporturi dupa aceasta deblocare, iar ministerul a returnat Trezoreriei 315 milioane de euro, fonduri ce au fost folosite pentru proiectele incepute inainte de blocarea fondurilor.
POS Transporturi este unul dintre cele mai importante programe operationale pentru Romania. Cu un buget de 4,5 miliarde de euro in perioada 2007-2013, programul vizeaza sustinerea marilor proiecte de infrastructura. Programul a fost suspendat in decembrie 2012.
La solicitarea Business24, reprezentantii AM POS Transporturi au prezentat care sunt axele pe care se pot depune, in prezent, dosare de finantare dupa reluarea platilor:
Axa Prioritara 1 - Modernizarea si dezvoltarea axelor prioritare TEN-T in scopul dezvoltarii unui sistem de transport durabil si integrarii acestuia cu retelele de transport ale Uniunii Europene;
Axa Prioritara 2 - Modernizarea si dezvoltarea infrastructurii nationale de transport in afara axelor prioritare TEN-T in scopul crearii unui sistem national de transport durabil;
Axa Prioritara 3 - Modernizarea sectorului de transportul in scopul cresterii protectiei mediului si a sanatatii publice si sigurantei pasagerilor;
Axa Prioritara 4 -... mai mult
Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 20:11
Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat ca se angajeaza ca la sfarsitul exercitiului financiar sa aiba cea mai mare rata de absorbtie din toate programele operationale sectoriale, in conditiile in care acum are o rata de contractare de peste 80%.
"In ceea ce priveste situatia fondurilor europene la POS Transporturi, da, este cea mai mica rata de absorbtie si eu m-am angajat si ma angajez ca la sfarsitul exercitiului financiar sa am cea mai mare rata din toate programele operationale sectoriale. Si veti vedea ca voi fi acolo. Astazi, cu toate ca sunt doar de patru luni in minister, am o rata de contractare de peste 80%", a afirmat, duminica, Fenechiu, la Pro TV.
Seful de la Transporturi a admis ca situatia economica din Romania nu este foarte buna, insa a dat asigurari ca masurile pe care incearca sa le ia actualul Guvern vor avea efecte anul viitor. In context, el si-a exprimat increderea in activitatea Executivului.
"Situatia economica din Romania nu este in cea mai buna forma. Da (am incredere in ceea ce face Guvernul - n.r.). Cred cu tarie ca ceea ce incearca actualul Guvern sa faca va aduce Romania in situatia in care, la inceputul anului viitor, se va vedea si in buzunarele oamenilor o crestere reala", a mentionat Fenechiu.
In opinia sa, cel mai important lucru pe care autoritatile trebuie sa il faca este acela de a aduce fondurile europene in Romania.
"Sunt atat de multi bani care vin gratis si sunt bani care raman in marea lor... mai mult
Duminica, 21 Aprilie 2013, ora 18:39
Cresterea contractarii fondurilor europene alocate Romaniei in transporturi cu pana la 80% si eliminarea pierderilor companiilor din subordine sunt prioritatile ministrului Transporturilor Relu Fenechiu.
Acesta a acordat vineri un interviu Agerpres in care a vorbit despre reorganizarea ministerului, privatizarile companiilor CFR Marfa, CFR Calatori si TAROM, dar si despre modul in care va functiona viitoarea companie pentru administrarea drumurilor nationale si programul de reabilitare a retelei de drumuri nationale din Romania pana in 2020.
Domnule ministru, cum veti reorganiza aparatul central al ministerului si companiile din subordine, avand in vedere ca Executivul a anuntat reducerea aparatului administrativ acolo unde acesta este excedentar?
Eu din 1990 am condus companii private si in aceste companii m-am calauzit dupa niste principii de eficientizare a acestora. Consider ca intr-o organizatie trebuie sa lucreze atatia oameni cat este nevoie pentru a desfasura o activitate optima. Astazi nu va pot spune ca voi reduce aparatul ministerului sau numarul angajatilor din companii cu 10, 20 sau 50%.
Eu va voi spune ca voi reduce numarul de angajati din companii atat cat va fi nevoie pentru ca institutia sa fie rentabila si sa functioneze la capacitate maxima.
Deocamdata, in urma analizelor pe care le-am facut, la aparatul central al ministerului vor fi reduse aproximativ 10 la suta din posturi, atat de conducere cat si de executie.
La companii nu am... mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 16:30