De la 1 iunie, odata cu incetarea somajului tehnic asigurat de stat si redeschiderea majoritatii sectoarelor economice, sunt cel putin 130.000 de companii care nu stiu daca vor relua activitatea si ce vor face cu angajatii platiti pana acum de stat, indica o analiza a companiei de consultanta Frames, care arata ca totusi economia este, cu siguranta, mult mai solida ca acum zece ani.
"Radarele economice ale Comisiei Europene si FMI indica faptul ca Romania survoleaza o atmosfera tot mai incarcata. Dinspre Vest se acumuleaza norii unei crize economice de proportii, o depresiune economica care, potrivit celebrului economist Nouriel Roubini, se va intinde pe urmatorii 10 ani. Nici in tara, atmosfera economica nu este tocmai senina, dincolo de buletinele meteo (economice) pozitive promovate de autoritati", afirma analistii companiei.
In primul rand, spun analistii "aeronava romaneasca" are prea putin "kerosen" (bani), care sa-i permita sa survoleze criza in conditii sigure.
"Situatia bugetara este extrem de grava, cu un deficit care creste de la o ora la alta si care poate fi acoperit doar in parte din imprumuturile pe banda rulanta lansate de Guvernul Orban, la cele mai ridicate costuri din UE. Sa nu uitam faptul ca Romania a reusit performanta, unica la nivelul UE, ca toti banii din taxe si impozite adunati intr-o luna sa ii foloseasca pentru plata salariilor si pensiilor", arata analiza Frames.
Sansele de redresare stau in in principal in fondurile de salvare ce... mai mult
Marti, 26 Mai 2020, ora 14:19
Situatia companiilor care au avut fonduri europene si, in acelasi timp, au incasat somaj tehnic este verificata, dar se efectueaza controale si la PFA-uri sau la intreprinderi familiale, a declarat, luni, ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru.
"In cea mai mare parte mi-au fost confirmate asteptarile. Sunt, insa, si destule situatii din alta categorie. Sper sa reusesc sa scot odata si odata din amortire Inspectia Muncii sa iasa pe teren si sa faca aceste verificari.
Sunt si companii care au intrat in panica si urmeaza sa fie verificata situatia celor care au avut fonduri europene si, in acelasi timp, au incasat somaj tehnic. Exista mai multe verificari care se fac in continuu. Se fac verificari nu numai la firme, ci si la PFA-uri, la intreprinderi familiale.
Avem mai multe culoare pe care le verificam. Folosesc foarte mult si semnalele de la oameni care imi scriu, fara exagerare, cateva sute de mesaje pe zi, despre anumite probleme inclusiv pe aceasta speta.
Saptamanal, am o situatie, dar repet in cea mai mare parte asteptarile mi-au fost confirmate. Daca ne uitam la ce aveam de ales, intre un sistem ultra complex de verificare, am preferat sa folosesc o cale de munca. In cea mai mare parte sunt oameni corecti, dar mai avem si probleme", a spus Alexandru, la Europa FM.
Conform datelor centralizate de Inspectia Muncii si publicate de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, publicate luni, la nivel national se inregistrau 403.459 de... mai mult
Luni, 25 Mai 2020, ora 21:45
Intentia Guvernului de a trimite jumatate dintre angajatii sistemului public in somaj tehnic va determina o comprimare a cererii interne care va fi distrugatoare pentru relansarea economica, a declarat, joi, pentru AGERPRES, presedintele Confederatiei Nationale Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.
"Ideea ca jumatate din administratia publica centrala va intra automat in sistemul de somaj tehnic prin rotatie este deficitara pentru ca fara o analiza profunda se vor crea alte crize care se vor adauga crizei actuale. Masurile propuse fac parte din marota ca astfel se rezolva problema resurselor financiare pentru buget. Sa nu uitam ca toti expertii sprijina pastrarea puterii de cumparare a marii majoritati a lucratorilor, chiar in perioada de criza si de reducere a capacitatilor economice, in sensul ca daca nu se pastreaza puterea de cumparare, capacitatea de relansare economica va fi foarte redusa, pentru ca practic va exista o comprimare a cererii interne legata de produse, inclusiv legata de produse de stricta necesitate, pentru ca in momentul in care unui cetatean i se injumatatesc veniturile, inclusiv pentru familia lui, el isi va injumatati solicitarile de consum sau (le va scadea, n.r.) chiar mai mult de jumatate, cat este reducerea de venit, tocmai pe ideea ca nu stie cat va rezista in viitor cu venitul lui injumatatit. Iar de aici va aparea o comprimare a cererii interne care va fi distrugatoare pentru relansarea economica. Sunt masuri care de fapt au fost... mai mult
Joi, 09 Aprilie 2020, ora 15:29
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a explicat, vineri, in ce fel a fost simplificata procedura pentru acordarea de somaj tehnic pentru angajatii romani afectati de starea de urgenta si efectele pandemiei de coronavirus.
"Am adus cateva clarificari si am simplificat procedura prin care companiile pot avea acces la resursele guvernamentale care sa le permita sa acorde angajatilor fondurile pentru somaj tehnic.
Am decis sa propun echipei guvernamentale completarea ordonantei 30/2020, primul act normativ care se referea la somajul tehnic, ca urmare a semnalelor pe care le-am primit din partea sindicatelor, patronatelor, companiilor.
Au fost mii de mesaje care au ajuns la Guvern, la minister, la cabinetul premierului, oamenii au facut sugestii legat de procedura", a spus Violeta Alexandru, intr-o conferinta de presa alaturi de Ionel Danca, seful Cancelariei premierului.
Asadar, a fost simplificata procedura de acces la aceste fonduri, in sensul in care pentru solicitarile adresate de companiile a caror activitate a fost incheiata ca urmare a deciziilor autoritatilor, respectiv pentru companiile a caror activitate este afectata de aceasta pandemie total sau partial, se face pe baza unei cereri insotita de o declaratie simpla.
La declaratie se ataseaza lista angajatilor pentru care deja s-a dispus masura intreruperii temporare a activitatii in sensul de intrare in somaj tehnic.
Se pot depune documentele la Agentiile Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca... mai mult
Vineri, 27 Martie 2020, ora 12:02
Guvernul Romaniei poarta in prezent negocieri cu Comisia Europeana pentru ca o parte din efortul bugetar pentru plata somajului tehnic sa fie acoperit din fonduri europene, a declarat, luni, Ionel Danca, seful cancelariei premierului. El a spus ca somajul tehnic ar putea acoperi 1 mil. de angajati.
"In momentul de fata pentru somajul tehnic alocarea bugetara estimata de noi este de 4 miliarde de lei in conditiile in care alocarea ar putea acoperi pana la 1 milion de beneficiari. Suntem in discutii cu Comisia ca sa acopere o parte din efortul bugetar din fonduri europene", a precizat, luni, Ionel Danca, la Digi24.
Danca a mai anuntat ca cei care au fost disponibilizati si deci nu se califica pentru somajul tehnic vor primi un salariu minim brut pe economie, adica putin peste 2.200 de lei. Peste 200.000 de contracte de munca au fost suspendate in Romania la nivelul saptamanii trecute. Ministerul Muncii estimeaza ca numarul acestora ar putea urca pana la 400.000.
Seful cancelariei premierului a mai anuntat ca industria auto si alte industrii cheie pentru Romania vor beneficia de sprijin din partea Guvernului.
"Primul pachet de masuri are un efort (bugetar) de peste 2% din PIB, 30 de miliarde de euro, insa prin efectul de multiplicare efectul este de peste 100 de miliarde de lei", a mai precizat Danca, adaugand ca aproape 10 miliarde sunt returnari de la bugetul de stat catre companii prin rambursari de TVA, concedii medicale neplatite si alte returnari.
Danca a... mai mult
Luni, 23 Martie 2020, ora 22:33
Pentru a cheltui in intregime fondurile europene alocate Romaniei, numai din finantarea UE, in Romania ar trebui sa se faca plati de cel putin 15 milioane euro pe zi, de acum si pana in 2015, este de parere europarlamentarul Ramona Manescu.
"Daca adaugam si co-finantarea nationala si cea privata sau diferite finantari de la institutiile internationale, practic ajungem la aproximativ 30 milioane euro in fiecare zi", a declarat aceasta intr-un interviu acordat Business24.
In opinia Ramonei Manescu, Romania va continua sa piarda banii europeni din Programele Operationale pe Mediu si Transport unde rezultatele auditului efectuat de expertii Comisiei Europene arata mari nereguli in evaluarea si alocarea proiectelor.
Romania nu a valorificat nici pe departe in acesti cinci ani toate oportunitatile care ar fi fost disponibile pentru o tara nou membra, spre deosebire de Polonia care a profitat din plin de pe urma integrarii in UE, mai ales la capitolul fonduri europene. De ce noi romanii avem o rata atat de scazuta de absorbtie a fondurilor europene?
Polonia se prezinta cel mai bine la acest capitol deoarece guvernantii lor au avut o viziune si o strategie bine gandita in ceea ce priveste accesarea banilor europeni. Concret, si-au pregatit, din timp proiectele majore, si in special cele de infrastructura, tocmai pentru a asigura cadrul national necesar accesarii fondurilor europene.
Guvernul Romaniei si-a permis luxul de a pierde fonduri nerambursabile in valoare de... mai mult
Joi, 23 Februarie 2012, ora 08:02
Executivul va analiza prelungirea scutirii firmelor si angajatilor pe care i-au trimis in somaj tehnic de la plata contributiilor de asigurari sociale, a declarat Primul Ministru, Emil Boc, dupa intalnirea cu reprezentantii mediului de afaceri, potrivit NewsIn. "Am discutat chestiuni legate de somajul tehnic si Guvernul va face o evaluare in acest sens, daca aceasta masura va putea fi continuata sau nu in perioada urmatoare.
De asemenea, am analizat impactul declaratiei unice, masura salutata de mediul de afaceri.
Am purtat discutii pentru perfectionarea acesteia astfel incat, in urmatoarele sase luni, simplificarea birocaratiei sa aiba loc", a spus Emil Boc, dupa intalnirea cu membrii marcanti ai mediului de afaceri, intalnire ce a avut loc vineri la sediul Ministerului de Finante.
In legatura cu nemultumirea oamenilor de afaceri fata de nivelul parafiscalitatii din Romania, primul-ministru a aratat ca in 2010 au fost eliminate 179 de taxe si tarife parafiscale, procesul urmand sa continue si in 2011.
De asemenea, Boc a dat asigurari ca nu este luata in calcul renuntarea la cota unica.
"Acest Guvern este si va ramane singurul aparator al cotei unice", a spus Boc.
Premierul a tinut sa precizeze ca responsabilitatea pentru ritmul redus de absorbtie a fondurilor europene nu poate fi pusa exclusiv pe umerii oprelistilor de ordin birocratic puse de catre autoritati ale statului, o parte din vina revenind si companiilor care vor sa acceseze fonduri europene fara sa prezinte... mai mult
Vineri, 04 Februarie 2011, ora 15:25
Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, la Sibiu, ca Romania va atrage 4,3 miliarde de euro, in 2010, din fonduri europene, bani care "pot grabi iesirea din criza" a tarii si pot aduce "relansarea vietii mai bune in Romania", transmite corespondentul Mediafax.Boc a spus, in timpul unei vizite la o societate din Sibiu, ca firmele din Romania ar trebui sa acceseze cat mai multe fonduri europene si sa depuna proiecte pentru a reusi sa iasa pe piata internationala, transmite Mediafax.
El a anuntat ca, din analizele efectuate, reiese ca Romania va atrage, in 2010, 4,3 miliarde de euro din fonduri europene.
"Aceste fonduri europene pot grabi iesirea din criza a Romaniei. Cele 4,3 miliarde de euro pe care le vom atrage in acest an, coroborat cu cresterea economica de 1,3 la suta, ne vor ajuta sa iesim un pic mai repede din criza economica si sa putem consolida aceasta crestere economica si relansarea vietii mai bune in Romania", a spus premierul.
El a afirmat ca rolul Guvernului este sa pregateasca un cadru legal ca orice firma din tara care merge bine sa fie sustinuta.
In acest sens, el a reluat ideea cotei unice de impozitare de 16 la suta, pe care Guvernul o mentine ca o masura de sprijin, cea a somajului tehnic, cea a schemelor de ajutor de stat gen minimis si cea a ajutorului pe care il vor primi firmele care vor angaja someri. mai mult
Miercuri, 03 Februarie 2010, ora 13:38
Guvernul incearca sa gasesca resurse pentru prelungirea ordonantei care prevede scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale pentru firmele care-si trimit angajatii in somaj tehnic pentru o perioada de pana la trei luni, a declarat marti, pentru NewsIn, Ministrul Muncii, Mihai Seitan.
"Este posibila prelungirea perioadei de aplicare a prevederilor incluse in ordonanta 28 din 2009, insa totul depinde de gasirea resurselor financiare pentru aplicarea acestei masuri. Nu am discutat inca aceasta problema cu premierul si nu ii propun acest lucru astazi (marti, n.r.), pentru ca discutia cu primul ministru vizeaza atragerea fondurilor europene", a afirmat Seitan.
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 28/2009 privind reglementarea unor masuri de protectie sociala, adoptata in sedinta Executivului din 18 martie 2009, prevede scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale "datorate atat de angajatori cat si de salariatii care beneficiaza de indemnizatia de minim 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului, pentru o perioada de pana la 3 luni", fara a afecta, insa, calitatea de asigurat a angajatilor.
Actul normativ, valabil pana la 31 decembrie 2009, mai prevedea prelungirea cu 3 luni a perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj pentru salariatii disponibilizati in cursul anului trecut.
Efortul bugetar pentru sustinerea persoanelor care au intrat in somaj tehnic timp de trei... mai mult
Marti, 19 Ianuarie 2010, ora 17:43