Comisarul european Corina Cretu a declarat, sambata, la Bistrita, ca Romania este tara care introduce cele mai multe restrictii in ghidurile de finantare, care nu se regasesc in normele europene. Si birocratia este o problema: "In alte state se depun dosare in mod electronic, nu cu camioanele".
Declaratia comisarului european vine dupa ce acesta a discutat cu presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, Radu Moldovan, de la care a aflat ca exista limitari in accesarea fondurilor europene, la 1,5 milioane de euro, in cazul unor investitii, CJ fiind nevoit sa acopere restul sumei din bugetul propriu.
"Am aflat ca s-a introdus o restrictie in ghiduri care nu este europeana, aceea de a se limita investitiile la milion si jumatate de euro. In opinia mea este o greseala pentru ca fondurile europene sunt pe sapte ani si sunt facute tocmai pentru a lasa posibilitatea autoritatilor locale sa construiasca investitii mari care nu pot fi suportate din bugetul national si asa se procedeaza in toate tarile. (...) Nu sunt norme europene! Nu sunt norme europene, de pilda, cele legate de comunele sub 2.000 de locuitori pentru ca tuturor primarilor sub 2.000 de locuitori li se resping proiectele de apa si canalizare spunandu-li-se ca Uniunea Europeana nu investeste in comunele de sub 2.000 de locuitori. Din contra, fondurile noastre se duc catre cei mai vulnerabili si cei mai saraci. 80% din fondurile noastre ar trebui sa mearga catre cei mai saraci si vulnerabili", a declarat... mai mult
Sambata, 20 Aprilie 2019, ora 16:24
Romania ar fi putut sa se dezvolte foarte frumos dupa intrarea in Uniunea Europeana daca ar fi facut ceea ce s-a angajat sa faca, adica ar fi beneficiat de miliardele de euro puse la dispozitie pentru a recupera decalajele economice. Noi ne plangem de saracie si tot noi respingem ajutorul consistent acordat de partenerii europeni. De ce? Cine e de vina?
Actualii si fostii guvernanti isi lanseaza reciproc acuzatii, insa argumentele lor sunt de multe ori sunt necredibile sau deseori pur tehnice si greu de digerat de cetateanul obisnuit. Iar contextul este unul complicat. Urmeaza sa se ia decizii cruciale privind bugetul european pentru anii viitori, precum si o noua runda de alegeri europarlamentare, la anul, cand subiectul va fi cu siguranta folosit in interes electoral, mai mult sau mai putin populist.
Cine este, de fapt, de vina ca romanii nu beneficiaza de miliardele la care au dreptul in calitate de cetateni europeni? Ce am fi putut face si nu am facut? Care au fost interesele de culise, unde se blocheaza mecanismul si care ar fi solutiile?
"La nivel de top management sunt oameni incompetenti, aserviti politic, cu o ascensiune total nemeritata si care i-au inlaturat pe profesionistii care aveau un cuvant de spus", explica intr-un interviu acordat Ziare.com Octavian Serban, doctor in economie si dezvoltare regionala, presedinte al KM Institute Romania - KNOMACONS, organizatie care isi propune sa sprijine accesarea facila a fondurilor europene.
Va invit sa... mai mult
Miercuri, 23 Mai 2018, ora 00:00
Mai sunt cateva zile pana la algerile locale din Romania, iar oferta electorala in multe locuri din tara aduce pe buletinele de vot persoane care au ocupat deja unul sau mai multe mandate de primar.
Optiunea in cazul lor ar trebui sa fie destul de simpla, stim ce pot, ne-au aratat cat de bine li se potriveste haina de prim-gospodar al localitatii pe care au condus-o. Ce cred eu, insa, ca ar trebui sa avem, in primul rand, in minte atunci cand decidem sa ne acordam votul de duminica unui candidat sau altuia este modul in care acestia se raporteaza la fondurile europene.
Majoritatea administratiilor publice locale din tara sunt sarace, unele chiar falimentare, si nici nu au mijloacele pentru a genera venituri, asa cum se intampla in cazul marilor orase sau municipii. Dar si pentru unele, si pentru celelalte administratii locale, fondurile europene sunt o resursa financiara care poate fi folosita pentru investitii si pentru cresterea nivelului de trai al locuitorilor comunitatii ...citeste mai departe despre "Vreti sa traiti ca-n Occident? Nu votati primarii care nu au atras fonduri europene!" pe Ziare.com mai mult
Joi, 02 Iunie 2016, ora 08:26
Fondurile UE neutilizate de Romania si Bulgaria ar trebui redirectionate catre Germania si alte tari care se confrunta cu "imigratia saraciei", a afirmat, intr-un interviu, ministrul Muncii din Renania de Nord-Westfalia, Guntram Schneider, precizand ca acesti bani ar fi folositi pentru integrare.
"Trebuie sa folosim oportunitatile oferite de imigratie. Jumatate din imigranti sunt bine calificati. Fara medicii si personalul medical din Europa de Sud-Est multe clinici din Renania de Nord-Westfalia nu ar mai putea functiona", a declarat, intr-un interviu acordat publicatiei Express, Guntram Schneider, ministrul Muncii in acest land.
Intrebat de cealalta jumatate, care alcatuieste asa-numita "imigratie a saraciei", oficialul german a precizat ca acestia vor continua sa vina, atat timp cat salariul minim in Romania este de 1,04 euro pe ora.
"In Romania salariul minim (pe ora) este de 1,05 euro. Asa ca nu trebuie sa ne miram ca oamenii vor continua sa vina la noi. In 2013 au venit in Renania de Nord-Westfalia in jur de 18.000 de asa-numiti (...) Landul pune la dispozitia localitatilor cu imigranti 10,4 milioane de euro pentru integrarea acestora. Pe de alta parte, si tarile de origine precum Romania si Bulgaria trebuie sa-si integreze mai bine minoritatile. Au la dispozitie fonduri europene in acest sens. Noi propunem ca fondurile pe care tarile de origine (ale migratiei saraciei - n.r.) nu le absorb sa fie redirectionate la noi si in alte tari (care primesc astfel de... mai mult
Luni, 28 Iulie 2014, ora 16:35
Ministerul Fondurilor Europene vrea sa aloce un plus de 3% pentru Bucuresti-Ilfov, motivand ca este considerata in mod artificial mai dezvoltata, desi toti indicatorii oficiali infirma aceasta explicatie aflata in draftul Acordului de Parteneriat 2014-2020.
"Romania propune sa transfere pana la 3 % din alocarea totala pentru regiunile mai putin dezvoltate la regiunea Bucuresti Ilfov, care in mod artificial este considerata regiune mai dezvoltata", se arata in document.
Autorii draftului noteaza ca, in ceea ce priveste regiunea Bucuresti-Ilfov, exista un decalaj intre Bucuresti si restul tarii, si un decalaj in crestere intre orasul Bucuresti, unul dintre principalele motoare de crestere pentru Romania, si restul judetul Ilfov.
Alocarea de 3% ar asigura "coeziunea interna in aceasta regiune". "Avand in vedere cazul particular al regiunii Bucuresti-Ilfov, trebuie subliniat ca investitiile in regiunea Capitalei au de multe ori o influenta majora in dezvoltarea regiunilor invecinate si, in acelasi timp, lipsa de investitii in regiunea Capitalei poate avea consecinte negative in regiunile din jurul acesteia", se arata in draftul Acordului de Parteneriat 2014-2020 care va fi trimis Comisiei Europene.
Cat de dezvoltata este, de fapt, zona Bucuresti-Ilfov
Datele oficiale - inclusiv o analiza socio-economica recenta a Agentiei pentru Dezvoltare Bucuresti-Ilfov pentru 2014-2020, arata insa un nivel ridicat de dezvoltare al zonei Bucuresti-Ilfov in comparatie cu... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2013, ora 10:36
O suma de 1,7 milioane de euro, initial alocata persoanelor sarace din Bulgaria si Romania, va fi redirectionata catre Germania pentru integrarea nou-venitilor romani si bulgari din aceasta tara, a indicat Deutsche Welle, preluat vineri de Standart News.
Motivele pentru care a aparut aceasta schimbare sunt duble. In primul rand, explica Standart News, banii vor fi redirectionati, pentru ca cele doua tari balcanice nu sunt in masura sa ii utilizeze. In al doilea rand, banii si-au schimbat cursul din cauza afluxului de romani si bulgari in Germania, informeaza sursa germana.
Decizia survine in contextul in care autoritatile municipale din multe orase germane au raportat probleme cu nou-venitii din Bulgaria si Romania. In consecinta, Comisia Europeana si guvernul landului german Renania de Nord-Westfalia au decis deblocarea unui total de 1,7 milioane de euro pentru integrarea nou-venitilor, care vor beneficia de cursuri in limba germana, de recalificare si de formare profesionala.
In asteptarea celui de-al doilea val de imigranti din Bulgaria si Romania anul viitor, municipalitatile vor angrena, de asemenea, mai multi asistenti sociali care vorbesc ambele limbi, conchide Deutsche Welle. mai mult
Vineri, 23 August 2013, ora 12:56
Romania va folosi "toate armele", inclusiv dreptul de veto, in incercarea de a obtine o crestere a finantarilor pentru perioada 2014-2020, a avertizat Victor Ponta. Care este, totusi, miza pentru Romania?
Premierul a calificat ca inacceptabila propunerea presedintelui Consiliului European Herman Van Rompuy de a reduce finantarea catre tarile care nu au atins un nivel de absorbtie de 60%.
Van Rompuy a propus, miercuri, reducerea cu 75 miliarde de euro cheltuielile de un miliard de euro din proiectul de buget pentru perioada 2014-2020.
Herman van Rompuy doreste reducerea cu 29,5 miliarde de euro a cheltuielilor pentru politica de coeziune si cu 25,5 miliarde de euro a ajutoarelor pentru Politica Agricola Comuna.
Premierul Ponta a explicat ca agricultura romanesca are nevoie de fonduri suplimentare, tinand cont ca subventiile acordate fermierilor romani sunt sub nivelul mediei europene. In prezent, fermierii primesc o subventie pe hectar de 170 de euro dintre care 119 euro vin de la UE si 50 de euro de la guvern. Este nivelul maxim permis. Spre deosebire de Romania, un fermier grec primeste o subventie pe hectar in valoare de 650 euro.
Romania vrea buget mai mare pe agricultura
Asadar, o eventuala reducere aplicata tarii noastre va mari si mai mult discrepanta fata de alte state europene.
"Problema este la agricultura, unde aveam programul cel mai eficient, unde absorbtia era cea mai mare, unde intarzierile erau mai mici. Daca avem o reducere de... mai mult
Sambata, 17 Noiembrie 2012, ora 09:45
Autostrada Transilvania este recunoscuta in reteaua rutiera europeana TNT, in urma renegocierilor cu Bechtel, astfel ca Romania poate accesa fonduri europene pentru aceasta lucrare, a declarat vineri fostul ministru al Transporturilor si Infrastructurii, Anca Boagiu.
"Exista cateva avantaje pe care le-am obtinut prin renegocierea cu Bechtel pentru autostrada Transilvania. In primul rand este recunoscuta in reteaua TNT si se pot cere bani si accesa fonduri europene. In al doilea rand, putem licita oricand dorim, pentru ca au fost eliminate constrangerile prin care nu puteam sa facem niciun fel de licitatie timp de doi ani. In ultimul rand, doua tronsoane, 2C si 3C (Campia Turzii-Gilau si Suplacu de Barcau-Bors, n.r.) vor fi gata in 2013", a precizat Boagiu.
Fostul ministru a adaugat ca renegocierea a adus Romaniei economii de sase miliarde euro la bugetul de stat.
"In ceea ce priveste renegocierea cu Bechtel, despre care au vorbit cu mult tupeu foarte multi cunoscatori, fosti secretari de stat la acest minister si negociatori ai acestui contract, economia facuta la bugetul de stat, daca ar fi putut sa suporte saracul buget, este de sase miliarde euro. Cine va vorbeste de Bechtel, vorbeste despre cum ar fi trebuit sa aruncam pe geam sase miliarde euro", a completat Boagiu. mai mult
Vineri, 10 Februarie 2012, ora 13:57
Fondurile europene menite sa puna umarul la cresterea economica in cele mai sarace state membre nu reusesc sa ajunga la acestea, riscandu-se pierderea a miliarde de euro, potrivit unui raport intern al Comisiei Europene.
Romania, a doua cea mai saraca tara din Uniunea Europeana, a absorbit doar 3,7 la suta din cele 19 miliarde de euro care i-au fost alocati in perioada 2007 - 2013, aceasta fiind cea mai slaba rata de absorbtie, relateaza Financial Times.
La randul sau, Bulgaria, cea mai saraca tara din UE, a cheltuit doar 9,1 la suta din cele 6,7 miliarde de euro alocate.
Fondurile structurale, in valoare de 347 de miliarde de euro, pe o perioada de sapte ani, sunt principalul punct in strategia europeana pentru sporirea cresterii economice, prin investitii in infrastructura si locuri de munca. Potrivit regulilor UE, daca banii nu sunt cheltuiti, se intorc la bugetul UE, Romania si Bulgaria fiind primele care ar putea sa-si piarda finantarea.
Citeste mai multe despre Financial Times: Fondurile europene nu reusesc sa ajunga la tari sarace precum Romania pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 19 Octombrie 2011, ora 12:21