Corina Cretu, comisar european, a declarat, luni, la Palatul Victoria din Bucuresti ca din luna agust si pana in prezent Romania a reusit sa atraga fonduri europene in valoare de 4,3 miliarde euro. Cretu sustine ca in aceste zile sunt discutate si ultimele detalii prinvind finantarea unor proiecte in valoare de 488 de milioane de euro.
"Avem o rata de absorbtie de aproximativ 90% pentru bugetul 2007-2013, cu 100% la proiectele de competitivitate si 93% la proiectele de dezvoltare regionala. Din pacate, cele mai multe pierderi sunt in domeniul transporturilor pentru perioada 2007-2013. Sper ca acest lucru sa fie o lectie pentru noi. In alocarile pentru 2007-2013, 800 de milioane de euro sunt pierduti total, iar 2,8 miliarde au fost reprogramate pentru perioada 2014-2020 pentru a continua lucrarile care nu s-au terminat in perioada 2007-2013", a declarat Corina Cretul la semnarea unor noi investitii in valoare de peste 280 de milioane de euro.
Comisarul european a mai declarat ca la finalul acestui an Romania va absorbi cel putin 4.3 miliarde euro. "Noi am platit deja 4,3 miliarde de euro pentru anul acesta si procesam acum ultimele facturi primite in valoare de 488 de milioane de euro. (...) Deja au intrat in economie 4,3 miliarde de euro, in Romania, din toate cele 6 fonduri, din august pana acum, din momentul in care s-au acreditat institutiile de management si control", a mai spus Corina Cretu.
Citeste si:
Corina Cretu s-a certat la Atena cu o militanta... mai mult
Luni, 18 Decembrie 2017, ora 16:04
La sfarsitul saptamanii trecute, Comisia Europeana a adoptat primele doua programe operationale din exercitiul financiar 2014-2020 pentru Romania, in valoare de 1,83 miliarde de euro.
Programul Operational Asistenta Tehnica, de 251 milioane euro, a fost adoptat joi, 18 decembrie, pentru a intari capacitatea administrativa a Romaniei de a coordona, desfasura si supraveghea Fondurile Europene Structurale si de Investitie.
Acesta va sprijini atat administratia implicata in managementul fondurilor europene, cat si pe beneficiarii acestora, prin intarirea capacitatii acestora de a pregati si de a implementa proiecte, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.
Programul Operational pentru Competitivitate, adoptat vineri, 19 decembrie, reprezinta o investitie de 1,58 miliarde de euro pentru cresterea competitivitatii economiei.
O prima prioritate a programului o reprezinta investitiile in cercetare si dezvoltare (952,6 milioane de euro), gandite sa raspunda nevoilor mediului de ...citeste mai departe despre "1,8 miliarde de euro, bani europeni pentru Romania: Unde vor fi investiti" pe Ziare.com mai mult
Luni, 22 Decembrie 2014, ora 11:52
Romania va incepe in acest an implementarea fondurilor europene alocate pentru perioada de programare 2014 - 2020, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, potrivit unui comunicat de presa.
Ministrul a efectuat miercuri o vizita oficiala la Bruxelles, unde a participat la reuniunea Consiliului Afaceri Generale dedicata politicii de coeziune.
"Fondurile europene structurale si de investitii sunt principalul instrument de combatere a efectelor crizei economice si de mentinere a cresterii sustenabile in Europa. In cadrul dezbaterii am subliniat ca trebuie depuse toate eforturile pentru a simplifica procedurile de implementare a fondurilor europene si pentru a multiplica efectul acestora in economie", a spus Teodorovici, dupa dupa participarea la reuniune.
Ministrul a precizat ca in cadrul reuniunii s-a discutat si despre extinderea eligibilitatii cheltuielilor efectuate in perioada de programare 2007 - 2013.
"Aceasta idee este sustinuta de Slovacia, dar beneficiaza si de sprijinul altor state membre. In ceea ce priveste perioada de programare 2014 - 2020, avand in vedere constrangerile bugetare, trebuie sa luam masuri urgente pentru a incepe, cat mai repede, implementarea fondurilor alocate pentru perioada de programare 2014 - 2020. Mizam pe raspunsurile prompte ale Comisiei Europene pe marginea programelor operationale prin care Romania urmeaza sa atraga fondurile alocate. Romania va incepe in acest an implementarea fondurilor europene... mai mult
Joi, 20 Noiembrie 2014, ora 09:10
Premierul Victor Ponta si-a exprimat marti, in cadrul unei dezbateri privind fondurile europene, speranta ca la exercitiul financiar european 2014-2020 este ultima data cand Romania este "nedreptatita la nivel european".
Ponta a spus ca suma alocata Romaniei pentru acest exercitiu bugetar inseamna "foarte putini bani".
"Sa fim pregatiti sa folosim banii, fara insa a ne crea iluzii legate de cat de multi bani are Romania pentru 2014-2020. Are foarte putini. 21 de miliarde de euro in sapte ani pe o matematica simpla inseamna 3 miliarde de euro. Ganditi-va la necesitatile Romaniei in toate domeniile. Sper ca de data aceasta sa fie ultima data cand Romania a fost nedreptatita la nivel european", a afirmat premierul.
El a precizat insa ca nu face aceasta afirmatie ca un repros, deoarece acest lucru nu ar mai folosi la nimic acum, dar este "o atentionare" ca nu vor putea fi rezolvate toate problemele Romaniei cu fondurile europene alocate in perioada 2014-2020. Pe de alta parte, Ponta a dat exemple de state care au primit alocari mai mari raportat la populatie.
"Romania a primit in aceasta alocare 21 de miliarde la o populatie oficiala de 21 de milioane, deci, cam 1.000 de euro pentru fiecare locuitor. (...) Cehia a primit la 10 milioane de locuitori 20 miliarde euro. Ungaria, 20 de miliarde, cat Romania, cu o populatie la jumatate. Portugalia - 19,6 miliarde, la o populatie la jumatate. (...) Polonia, cu care tot ne comparam, are 72,7 miliarde, deci aproape de... mai mult
Marti, 25 Martie 2014, ora 16:45
Guvernul are obligatia sa incurajeze sectorul IT&C din Romania, iar pentru Agenda Digitala 2020 am propus ministrului Fondurilor Europene ca limita minima de alocare financiara pentru acest segment sa fie de 850 milioane de euro, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Razvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informationala.
"Obligatia Guvernului este sa incurajeze sectorul de specialitate /domeniul societatii informationale, n.r./, sa incercam sa trecem de la productia de masa la productia de unitate, incurajand exportul pe aceste produse. In ceea ce priveste Agenda Digitala 2020, noi suntem in plin proces de finalizare a acestui document programatic si miercuri /26 martie 2014, n.r./ in sedinta de Guvern va avea loc o dezbatere pe marginea urmatorului draft de acord de parteneriat cu UE. Sustinem o alocare financiara pentru Romania in sectorul IT&C. Am propus ministrului Fondurilor Europene ca limita minima sa fie de minimum 850 de milioane de euro, interventie pentru sectorul IT&C din fonduri comunitare, fara co-finantare nationala si fara TVA. Este un nivel minim de raspuns pe care ni-l dorim pentru sector, pentru modernizarea intregului spectru administrativ, economic si nu numai din tara noastra (...)", a spus Cotovelea
Potrivit ministrului, la ora actuala sunt de rezolvat o serie de detalii tehnice pe segmentul Agendei Digitale 2020, iar portofoliul de proiecte trebuie finalizat de catre autoritatile de la Bucuresti.
"Dorim ca exercitiul... mai mult
Marti, 25 Martie 2014, ora 12:35
Mai sunt patru luni pana la startul noului exercitiu financiar 2014 - 2020 si Romania inca nu a finalizat un draft coerent de Acord cu CE, care sa stabileasca prioritatile investitionale pentru care se vor acorda cele 40 de miliarde de euro.
Institutul pentru Politici Publice (IPP) propune astfel cinci masuri pe care Guvernul ar trebui sa si le asume "urgent" pentru a scoate "onorabil Romania din postura de tara incapabila de a trimite un document matur".
Romania nu a invatat din esecul actualei perioade financiare, mai spun reprezentantii IPP, pentru ca nu au fost avansate in spatiul public solutii care sa adreseze problemele sistemice cu care se confrunta tara noastra.
1. Un mandat politic pentru o institutie integratoare a strategiilor sectoriale
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, condus de o persoana
care sa se bucure de sustinere politica transpartinica, ar putea elaborara Strategiei Nationale de Dezvoltare - document vizionar pntru 2014 - 2020, armonizat cu prioritatile Strategiei Europa 2020.
2. Un consens politic pentru managementul fondurilor europene
Fortele politice din Romania trebuie sa se puna de acord asupra unui aranjament
institutional eficient de management al fondurilor europene in cadrul caruia
simplificarea aparatului central, astazi nejustificat de mare in raport cu
rezultatele absorbtiei fondurilor europene, ar trebui sa constituie prima
prioritate. Regionalizarea este o responsabilitate nationala... mai mult
Luni, 26 August 2013, ora 15:02
Discutiile liderilor europeni de la Bruxelles cu privire la bugetul UE pentru 2014 - 2020 au esuat, iar negocierile pe acest subiect vor continua, cel mai probabil, anul viitor.
De asemenea, se prevad noi reduceri ale bugetului UE fata de suma de 80 de miliarde pe Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy a propus-o pana in acest moment.
Care vor fi urmatorii pasi daca negocierile de la Bruxelles vor esua?
Herman Van Rompuy, si Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au anuntat ca discutiile au esuat si va fi nevoie de negocieri suplimentare.
Presedintele Consiliului European a atras insa atentia ca "nu este nevoie sa dramatizam lucrurile pentru ca negocierile sunt complexe si s-a intamplat acelasi lucru si ultima data cand am negociat bugetul".
Potrivit lui Van Rompuy, "la acest moment cea mai buna solutie a fost sa mentinem un nivel al reducerilor de 80 de miliarde. Pentru urmatoarele luni am putea merge chiar mai departe. Trebuie insa sa asiguram un echilibru si sa pregatim (n.r. reducerile) cu mare atentie, dar nu exclud ca putem merge mai departe (n.r. cu taierea bugetului), dar cu pregatiri anterioare foarte bune".
Herman Van Rompuy, a venit joi seara cu o noua propunere de buget, in urma discutiilor cu Franta si Polonia.
Astfel, in comparatie cu primele recomandari ale lui Van Rompuy, in noua propunere Politica Agricola Comuna a castigat inca 8 miliarde de euro, iar fondurile de coeziune au primit in plus 10,653... mai mult
Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 16:38
In ultima versiune de buget, propusa de Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, Agricultura si Coeziunea castiga aproape 19 miliarde de euro, in timp ce marele perdant este Competitivitatea, al carui buget s-a redus cu mai mult de 13 miliarde de euro.
Lucrarile summit-ului UE pe bugetul european din perioada 2014 - 2020 s-au suspendat vineri in jurul orei locale 00.30 (ora Romaniei 01.30), pentru ca sefii de stat si de guvern prezenti sa aiba timp sa analizeze noua propunere a presedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy.
Summit-ul a inceput joi cu o intarziere de doua ore, la ora locala 22.00, dupa ce intalnirile bilaterale intre liderii statelor membre si Van Rompuy s-au prelungit, scrie Agerpres.
Cancelarul german, Angela Merkel, a afirmat joi, inaintea Consiliului European, ca fiecare tara va trebui sa accepte compromisuri, in timpul negocierilor asupra bugetului multianual al Uniunii Europene, pentru perioada 2014-2020 si a dat asigurari ca Germania va avea o atitudine "constructiva".
"Cred ca vom avansa putin, dar ma indoiesc ca vom ajunge la un acord", a fost insa declaratia lui Merkel cand a plecat de la summitul UE.
"Cred ca anumite pozitii sunt inca foarte departe unele de altele", a mai adaugat cancelarul, apreciind totusi ca atmosfera a fost buna in cadrul reuniunii.
Si Francois Hollande s-a aratat mai optimist la inceputul summit-ului, anuntand ca: "vin sa caut un compromis, nu sa dau un ultimatum" si "alaturi de... mai mult
Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 11:53
Ministrul francez al Economiei, Pierre Moscovici, a pledat joi seara pentru crearea unui buget al zonei euro, complementar bugetului european, in timp ce la Bruxelles urma sa inceapa un summit european dedicat bugetului Uniunii Europene.
"Am (...) convingerea ca este necesar sa cream un buget comun al zonei euro", a declarat Moscovici in fata unor studenti, la Scoala Superioara de de Comert din Paris (ESCP), unde a venit sa explice politica economica a Frantei.
"Eu cred ca trebuie sa construim alt buget, complementar, un buget al zonei euro, care sa joace un rol mai important in fata socurilor economice, care sa poata sa joace un rol contraciclic", a declarat el.
Acest buget "ar urma sa se sprijine pe resurse proprii" si " ar putea sa emita eurobonduri pentru finantarea unor cheltuieli de baza, prioritare pentru zona euro", a apreciat ministrul.
"Nu acum. Acest lucru va necesita timp, dar este o perspectiva pe care ar trebui sa o analizam", a subliniat el.
Moscovici a evocat totodata posibilitatea unei "integrari bugetare" a Uniunii Europene (UE).
"Franta, in prezent, este sustinatoarea unei integrari mai puternice: o integrare bancara, o integrare financiara, de ce nu, o integrara bugetara, o integrare sociala si in final o Uniune politica", a continuat ministrul francez al Economiei.
Franta si Germania continuau sa caute joi seara o pozitie comuna cu privire la negocierile referitoare la bugetul european pentru perioada 2014-2020, a declarat pentru... mai mult
Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 09:16