Presedintele Klaus Iohannis a criticat, joi, proasta absorbtie de fonduri europene, in timp ce Calin Popescu Tariceanu sustine ca acest lucru se intampla din cauza terorii din administratia publica.
"Au aparut discutii foarte seriose si ingrijoratoare privind fondurile si este natural. Avem nerealizari majore la fonduri europene. Voi face in zilele urmatoare o declaratie pe aceasta tema, fiindca altfel se pare ca doar se scriu scrisori si nu se rezolva problema.
Imi doresc ca Romania sa atraga fonduri ca sunt necesare pentru dezvoltarea noastra", a spus Iohannis, la Sofia, inainte de summit-ul UE-Balcanii de Vest.
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a gasit si o explicatie pentru acest lucru.
"Tara nu e capabila sa avanseze, sa ia fonduri europene, din cauza terorii care s-a instalat in administratie", a sustinut Tariceanu.
Amintim ca recent ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a spus ca Romania are fonduri europene consistente pentru infrastructura de transport (6,6 miliarde euro), dar absorbtia banilor europeni se face cu ajutorul antreprenorilor care trebuie sa implementeze proiectele.
Ministrul a adaugat ca exista doua probleme majore in acest sens, si anume intarzieri intre 12 si 84 de luni in executia lucrarilor si nepredarea lucrarilor executate, pentru ca antreprenorii nu au facut cereri de plata.
Citeste si:
Comisarul Cretu atrage atentia Guvernului asupra situatiei dezastruoase din Transporturi: Riscam sa ramanen fara... mai mult
Joi, 17 Mai 2018, ora 11:24
Romania a beneficiat de fonduri europene de la bugetul UE de 45,7 miliarde de euro, reprezentand in medie anual 2,8% din PIB, in perioada 2007-2017, iar daca luam in considerare si contributia Romaniei la bugetul Uniunii Europene intrarile nete de fonduri europene au fost de 30,4 miliarde de euro, respectiv 1,8% din PIB in medie pe an, a declarat, luni, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte.
"In perioada 2007-2017, Romania a beneficiat de fonduri europene de la bugetul UE de 45,7 miliarde de euro reprezentand in medie anual 2,8% din PIB. Din aceasta suma, 37,1 miliarde de euro au reprezentat fonduri primite de la bugetul UE aferente cadrului financiar multianual 2007 - 2013, restul de 8,6 miliarde de euro fiind primite in cadrul financiar multianual respectiv 2014 - 2020.
Ca valoarea neta, daca luam in considerare si contributia Romaniei la bugetul Uniunii Europene, intrarile nete de fonduri europene au fost de 30,4 miliarde de euro, respectiv 1,8% din PIB in medie pe an.
Am putea spune cu aceste cifre ca ar trebui sa fim relativ multumiti.
Pentru Romania, fondurile europene reprezinta nu numai aceste cifre, dar si sansa privind modernizarea economiei si a tarii, sansa crearii unei infrastructuri atat de necesare pentru o dezvoltare durabila", a spus Mugur Isarescu la conferinta "Fondurile europene, absorbtia, si impulsul necesar. Cum conectam Romania in anul centenar".
Acesta a afirmat ca este convins de faptul... mai mult
Luni, 29 Ianuarie 2018, ora 14:35
1Corina Cretu, comisar european, a declarat, luni, la Palatul Victoria din Bucuresti ca din luna agust si pana in prezent Romania a reusit sa atraga fonduri europene in valoare de 4,3 miliarde euro. Cretu sustine ca in aceste zile sunt discutate si ultimele detalii prinvind finantarea unor proiecte in valoare de 488 de milioane de euro.
"Avem o rata de absorbtie de aproximativ 90% pentru bugetul 2007-2013, cu 100% la proiectele de competitivitate si 93% la proiectele de dezvoltare regionala. Din pacate, cele mai multe pierderi sunt in domeniul transporturilor pentru perioada 2007-2013. Sper ca acest lucru sa fie o lectie pentru noi. In alocarile pentru 2007-2013, 800 de milioane de euro sunt pierduti total, iar 2,8 miliarde au fost reprogramate pentru perioada 2014-2020 pentru a continua lucrarile care nu s-au terminat in perioada 2007-2013", a declarat Corina Cretul la semnarea unor noi investitii in valoare de peste 280 de milioane de euro.
Comisarul european a mai declarat ca la finalul acestui an Romania va absorbi cel putin 4.3 miliarde euro. "Noi am platit deja 4,3 miliarde de euro pentru anul acesta si procesam acum ultimele facturi primite in valoare de 488 de milioane de euro. (...) Deja au intrat in economie 4,3 miliarde de euro, in Romania, din toate cele 6 fonduri, din august pana acum, din momentul in care s-au acreditat institutiile de management si control", a mai spus Corina Cretu.
Citeste si:
Corina Cretu s-a certat la Atena cu o militanta... mai mult
Luni, 18 Decembrie 2017, ora 16:04
Romania a primit in primele trei trimestre din 2017 de la bugetul UE doar 3,05 miliarde euro, din care 3,04 miliarde euro aferente cadrului financiar 2014-2020, celelalte 9,67 milioane euro fiind resturi ramase de plata din cadrul financiar 2007 - 2013, conform datelor publicate de Ministerul Finantelor.
Suma este cu mult mai mica fata de cea incasata anul trecut, respectiv 41% daca se face raportarea la cele 7,36 miliarde euro consemnate pe 2016.
Evident, este imposibil ca sa mai recuperam diferenta de 59% in ultimul sfert al anului, ceea ce va priva bugetul public de circa trei miliarde de euro din banii europeni (daca se face o extrapolare a sumelor intrate pana acum).
Este, de departe, principala problema a executiei bugetare pe 2017, in care deficitul programat este de 2,96% din PIB sau 5,38 miliarde euro la valoarea estimata in prezent pentru PIB.
Banii europeni ar fi putut veni gratis dar pe proiecte clare de dezvoltare, intocmite conform normelor europene si cofinantate de la bugetul de stat.
Incasarea acestor bani, fie si la nivelul din 2016 (altminteri criticat la vremea respectiva) de 7,4 miliarde euro, ar fi permis chiar si incadrarea rezultatului bugetar in celebrul MTO (medium term objective in engleza sau obiectiv pe termen mediu de stabilitate financiara de -1% din PIB asumat de Romania).
Citeste mai departe despre "Marea problema a bugetului: Cum am mancat in 2017 banii de fonduri europene" pe Ziare.com. mai mult
Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 08:28
Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, sustine ca rambursarea imprumuturilor externe va creste semnificativ in anii urmatori si ca, in acest context, asorbtia fondurilor europene este cruciala pentru Romania.
In caz contrar, statul roman va intra din nou in recesiune si vor exista presiuni de depreciere a cursului.
"Este crucial pentru noi sa ne facem temele, sa luam bani europeni, in primul rand, si sa ne mentinem credibilitatea externa pentru a putea refinanta datoria externa care este destul de importanta si ajunge la maturitate in anii urmatori", a declarat Dumitru, in cadrul unei conferinte de presa.
Rezerva internationala a Romaniei, in pericol
Seful Consiliului Fiscal sustine ca rambursarea imprumuturilor externe va creste semnificativ in urmatorii doi ani si ca, in lipsa atragerii de noi finantari din pietele internationale, rezerva internationala se va reduce relativ rapid.
"Daca ne uitam la Ministerul Finantelor Publice si Banca Nationala vedem ca in 2013 si 2014, practic, Romania va avea dublu de plata a datoriei externe. Daca am cumula si dobanzile, Ministerul Finantelor si BNR ar trebui sa plateasca in urmatorii doi ani circa 13 miliarde euro datorie externa si alte datorii in valuta", a declarat Dumitru, in cadrul conferintei de presa.
Bancile romanesti au a doua cea mai mare expunere din Europa Centrala si de Est
Bancile romanesti au o expunere pe titlurile de stat emise de Ministerul Finantelor Publice (MFP) de 19% din active,... mai mult
Luni, 29 Octombrie 2012, ora 15:05
Comisia Europeana (CE) deruleaza in Romania, pana la mijlocul lunii noiembrie, sapte misiuni de audit pe fondurile europene de dezvoltare rurala, principalul motiv de supracontrol din partea forurilor europene fiind solicitarile mari de plata, considera directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), George Turtoi.
"Intr-o luna si jumatate se deruleaza in Romania sapte misiuni de audit de la Comisia Europeana (CE), iar acest lucru se datoreaza faptului ca am facut cereri pe sume mari de plata din fonduri europene. Romania si Bulgaria sunt tari care pica tot timpul in esantionul de control al CE.
Tarile nou intrate par a fi intr-un sistem concurential, nu de parteneriat, cu statele vechi, care isi folosesc avantajele pentru a-si cheltui proprii bani. Speram ca pana la jumatatea lunii noiembrie vor fi finalizate toate cele sapte misiuni", a declarat directorul general al APDRP, George Turtoi.
Acesta a precizat ca misiunile numeroase de audit ale CE blocheaza de multe ori activitatea agentiei de plati, pentru ca trebuie mobilizati pe teren o serie de angajati din aparatul central al agentiei, dar si expertii din teritoriu.
Seful APDRP s-a aratat nemultumit si de algoritmul de calcul al institutiilor de control din UE, catalogandu-l "putin mai ciudat" deoarece extrapoleaza o problema punctuala la tot programul.
George Turtoi a pus aceasta problema in cadrul reuniunii sefilor de agentii de plati din statele membre, explicand... mai mult
Joi, 18 Octombrie 2012, ora 10:07
Presedintele suspendat, Traian Basescu, a declarat pentru Ziare.com, ca platile pentru fondurile europene au fost sistate in totalitate, din cauza derapajelor politice din Romania:
"Nu numai cursul s-a depreciat ca urmare a loviturii de stat, Romania nu mai primeste niciun euro, platile catre Romania au fost sistate", a declarat presedintele Traian Basescu, in cadrul unei sesiuni live, organizata pentru cititorii Ziare.com.
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, declara la inceputul lunii iunie, ca Romania nu va mai transmite catre Comisia Europeana cereri de rambursare pentru patru programe operationale, incepand cu data de 1 iulie. Este vorba despre POS Mediu, POS Transport, POR si POSCCE.
Astfel, in perioada 5-17 iulie, Comisia Europeana va realiza misiuni de audit pentru cele patru programe, pentru a decide daca masura de sistare va ramane permanenta sau daca platile se vor relua.
Leonard Orban a insistat totusi asupra faptului ca, in momentul de fata, niciun program nu este suspendat:
"Daca vor fi suspendari, aceasta este o decizie care se va lua in urmatoarele saptamani, nu in prezent, dar, insist, nu vorbim de nicio suspendare pe vreun program operational legat de fondurile structurale si de coeziune", a explicat ministrul Afacarilor Europene.
Comisia Europeana are nemultumiri mari
De altfel, deficientele in ceea ce priveste gestionarea si absorbtia fondurilor europene, dar si scandalul politic au determinat reactii transante ale... mai mult
Marti, 24 Iulie 2012, ora 12:49
Romania are nevoie vitala de absorbtia fondurilor europene, mai ales in contextul adoptarii Tratatului Fiscal.
Vicepresedintele Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, Dan Matei Agathon sustine ca Romania ar fi pedepsita daca deficitul bugetar s-ar adanci din cauza intreruperii absorbtiei.
"Indiferent de context si indiferent ce se intampla cu scaderea economiei europene cu 0,6% anul acesta sau de scaderea economica de 0,2% pe trimestrul patru al anului trecut, Romania are nevoie vitala de absorbtia fondurilor europene.
Nici nu vreau sa iau in considerare o relationare intre Tratatul Fiscal, pe care cred ca trebuie sa il ratificam rapid, ca un semnal ca intram in normele de conduita fiscala si absorbtia de sase miliarde de euro anul acesta", spune Dan Matei Agathon, pentru Business24.
Ionut Dumitru, economistul-sef de la Raiffeisen, spune ca absorbtia fondurilor europene este cel mai puternic "levier" al Romaniei, in contextul adoptarii Tratatului Fiscal.
"Absorbtia fondurilor europene este esentiala, pentru ca un leu absorbit, bani europeni, poate mobiliza 20 de lei cheltuieli bugetare, adica am un levier atat de puternic al fondurilor europene, care face absolut ridicola orice incercare pe care as putea-o avea de finantarea de la buget a unui proiect".
Seful Consiliului Fiscal a adaugat ca vede o perioada "nefasta la orizont" daca Romania nu atrage fonduri europene. "Prioritatea zero, dupa mine, trebuie sa fie cresterea absorbtiei fondurile... mai mult
Luni, 20 Februarie 2012, ora 18:00
Problema Romaniei este sistemul birocratic prea complicat, care franeaza absorbtia fondurilor europene, a declarat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, care a precizat ca una dintre prioritatile acestui an este tocmai schimbarea sistemului.
Potrivit lui Orban, acest proces este insa unul dificil.
"Pentru ca linia intre a asigura cerinta UE, de a asigura un management financiar riguros si cerinta de a simplifica procedurile este foarte fina".
"In ultima perioada, procedurile privitoare la accesarea banilor europeni s-au complicat, prin modificarea regulilor legate de achizitiile publice", a spus Leonard Orban, la The Money Channel.
Fondurile europene, pericol pentru economie?
Sunt voci care spun ca fondurile europene pot fi un pericol pentru economie, pot induce rigiditati bugetare extrem de mari, afirma Catalin Pauna, senior economist al Biroului de la Bucuresti al Bancii Mondiale. Nu este cazul Romaniei, spune ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, pentru ca suntem departe de a avea rate de absorbtie prea mari.
"Nu suntem nici pe departe in situatia in care sa avem niste rate de absorbtie foarte inalte, sa avem infrastructura suficienta si practic sa fie un moft sa mai construim o autostrada sau o cale ferata si asa mai departe", a spus ministrul afacerilor europene.
Romania, din nou in fata riscului de a pierde un program finantat cu fonduri europene
Romania risca suspendarea unui program finantat cu fonduri europene si ca la... mai mult
Marti, 14 Februarie 2012, ora 09:47