Vicepremierul Raluca Turcan spune ca Educatia va beneficia de investitii de peste 5 miliarde de euro din fonduri europene, in urmatorii ani.
"Vom sprijini proiecte care sa creasca calitatea actului educational, sa aduca echitate in intreg sistemul de invatamant, sa sprijine incluziunea si sa premieze performanta in educatie cu bani europeni. Este nevoie doar de oameni priceputi si dedicati - si nu superficiali! Avem resurse financiare pentru a pune in practica Romania Educata! Aceste resurse vin pe doua directii din fondurile europene: Exercitiul financiar multianual si Programul National de Recuperare si Rezilienta. Lor li se adauga bugetul de stat", a scris Raluca Turcan Pe Facebook.
Vicepremierul a exemplificat ce investitii vor fi facute.
"Prin PNRR, investim 1,05 mld. euro in:
- Campusuri scolare pentru invatamantul profesional si tehnic, inclusiv laboratoare / ateliere scolare;
- Colegii nationale de educatie bazata pe inovatie;
- Modernizarea bazelor materiale destinate formarii competentelor tehnice la studenti.
- In complementaritate, din programele operationale (coeziune) investim 3,64 mld. euro in:
- Construirea si renovarea de crese si gradinite si cresterea accesului la educatie pentru cat mai multi copii;
- Prevenirea parasirii timpurii a scolii prin programe precum: Masa la Scoala, After-School, cursuri remediale, consiliere scolara si oferirea celor mai bune conditii in clase elevilor si profesorilor;
- Consilierea in... mai mult
Joi, 26 Noiembrie 2020, ora 19:32
Guvernul Romaniei poarta in prezent negocieri cu Comisia Europeana pentru ca o parte din efortul bugetar pentru plata somajului tehnic sa fie acoperit din fonduri europene, a declarat, luni, Ionel Danca, seful cancelariei premierului. El a spus ca somajul tehnic ar putea acoperi 1 mil. de angajati.
"In momentul de fata pentru somajul tehnic alocarea bugetara estimata de noi este de 4 miliarde de lei in conditiile in care alocarea ar putea acoperi pana la 1 milion de beneficiari. Suntem in discutii cu Comisia ca sa acopere o parte din efortul bugetar din fonduri europene", a precizat, luni, Ionel Danca, la Digi24.
Danca a mai anuntat ca cei care au fost disponibilizati si deci nu se califica pentru somajul tehnic vor primi un salariu minim brut pe economie, adica putin peste 2.200 de lei. Peste 200.000 de contracte de munca au fost suspendate in Romania la nivelul saptamanii trecute. Ministerul Muncii estimeaza ca numarul acestora ar putea urca pana la 400.000.
Seful cancelariei premierului a mai anuntat ca industria auto si alte industrii cheie pentru Romania vor beneficia de sprijin din partea Guvernului.
"Primul pachet de masuri are un efort (bugetar) de peste 2% din PIB, 30 de miliarde de euro, insa prin efectul de multiplicare efectul este de peste 100 de miliarde de lei", a mai precizat Danca, adaugand ca aproape 10 miliarde sunt returnari de la bugetul de stat catre companii prin rambursari de TVA, concedii medicale neplatite si alte returnari.
Danca a... mai mult
Luni, 23 Martie 2020, ora 22:33
Romania a beneficiat de fonduri europene de la bugetul UE de 45,7 miliarde de euro, reprezentand in medie anual 2,8% din PIB, in perioada 2007-2017, iar daca luam in considerare si contributia Romaniei la bugetul Uniunii Europene intrarile nete de fonduri europene au fost de 30,4 miliarde de euro, respectiv 1,8% din PIB in medie pe an, a declarat, luni, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte.
"In perioada 2007-2017, Romania a beneficiat de fonduri europene de la bugetul UE de 45,7 miliarde de euro reprezentand in medie anual 2,8% din PIB. Din aceasta suma, 37,1 miliarde de euro au reprezentat fonduri primite de la bugetul UE aferente cadrului financiar multianual 2007 - 2013, restul de 8,6 miliarde de euro fiind primite in cadrul financiar multianual respectiv 2014 - 2020.
Ca valoarea neta, daca luam in considerare si contributia Romaniei la bugetul Uniunii Europene, intrarile nete de fonduri europene au fost de 30,4 miliarde de euro, respectiv 1,8% din PIB in medie pe an.
Am putea spune cu aceste cifre ca ar trebui sa fim relativ multumiti.
Pentru Romania, fondurile europene reprezinta nu numai aceste cifre, dar si sansa privind modernizarea economiei si a tarii, sansa crearii unei infrastructuri atat de necesare pentru o dezvoltare durabila", a spus Mugur Isarescu la conferinta "Fondurile europene, absorbtia, si impulsul necesar. Cum conectam Romania in anul centenar".
Acesta a afirmat ca este convins de faptul... mai mult
Luni, 29 Ianuarie 2018, ora 14:35
1Romania a primit in primele trei trimestre din 2017 de la bugetul UE doar 3,05 miliarde euro, din care 3,04 miliarde euro aferente cadrului financiar 2014-2020, celelalte 9,67 milioane euro fiind resturi ramase de plata din cadrul financiar 2007 - 2013, conform datelor publicate de Ministerul Finantelor.
Suma este cu mult mai mica fata de cea incasata anul trecut, respectiv 41% daca se face raportarea la cele 7,36 miliarde euro consemnate pe 2016.
Evident, este imposibil ca sa mai recuperam diferenta de 59% in ultimul sfert al anului, ceea ce va priva bugetul public de circa trei miliarde de euro din banii europeni (daca se face o extrapolare a sumelor intrate pana acum).
Este, de departe, principala problema a executiei bugetare pe 2017, in care deficitul programat este de 2,96% din PIB sau 5,38 miliarde euro la valoarea estimata in prezent pentru PIB.
Banii europeni ar fi putut veni gratis dar pe proiecte clare de dezvoltare, intocmite conform normelor europene si cofinantate de la bugetul de stat.
Incasarea acestor bani, fie si la nivelul din 2016 (altminteri criticat la vremea respectiva) de 7,4 miliarde euro, ar fi permis chiar si incadrarea rezultatului bugetar in celebrul MTO (medium term objective in engleza sau obiectiv pe termen mediu de stabilitate financiara de -1% din PIB asumat de Romania).
Citeste mai departe despre "Marea problema a bugetului: Cum am mancat in 2017 banii de fonduri europene" pe Ziare.com. mai mult
Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 08:28
Alocarea financiara dedicata solicitantilor de tip IMM va fi in total de trei miliarde de euro in perioada 2014-2020, nivel care este mult sub cel al perioadei precedente 2007-2013, cand IMM-urile au beneficiat de 5,7 miliarde de euro, avertizeaza reprezentantii mediului de afaceri, printr-o scrisoare deschisa adresata autoritatilor.
In momentul de fata se realizeaza pregatirea perioadei de programare a Fondurilor Structurale si de Coeziune 2014-2020. Autoritatile romanesti, sub conducerea Ministerului Fondurilor Europene trebuie sa stabileasca si sa comunice Comisiei Europene pentru ce tipuri de investitii respectiv categorii de beneficiari vrea sa aloce Fondurile Europene disponibile in urmatoarea perioada.
"In baza documentelor de programare elaborate si publicate pana acum din partea ministerelor responsabile, alocarea financiara dedicata solicitantilor de tip IMM va fi in total de 3 miliarde de Euro - alocare confirmata si printr-o declaratie a ministrului Fondurilor Europene, Dl. Eugen Teodorovici. La nivel declarativ, aceasta alocare este prezentata ca una spectaculoasa, dar, in realitate, este mult sub nivelul alocarii perioadei precedente 2007-2013, cand IMM-urile au beneficiat de 5,7 miliarde de Euro - de fapt, putem vorbi de o injumatatire a alocarii financiare pe care Romania vrea sa o solicite Uniunii Europene pentru dezvoltarea mediului privat - cu toate ca alocarea totala pentru Romania pe perioada 2014-2020 a crescut cu peste 10% (de la 27,46 miliarde... mai mult
Luni, 19 Mai 2014, ora 16:40
Probabilitatea ca o licitatie pe fonduri europene sa fie fraudata este intre 28-35% in Romania, practic la o treime din licitatii oferindu-se mita, se arata intr-un studiu publicat de Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF).
Tara noastra se afla astfel pe locul trei in clasamentul european al probabilitatii coruptiei in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene, dupa Spania si Lituania, unde probabilitatea de coruptie este de 34-41%, respectiv 31-37%.
Studiul analizeaza opt state membre UE (Franta, Ungaria, Italia, Lituania, Olanda, Polonia, Romania, Spania) si are in vedere cinci domenii - Constructii rutiere & feroviare, Apa & deseuri, Constructii urbane/de utilitati, Formare profesionala, Cercetare & dezvoltare/Tehnologie/Medical, fiind realizat de PricewaterhouseCoopers si Ecorys pentru Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF).
Cea mai raspandita forma de fraudare a achizitiilor publice din proiectele cu fonduri europene din Romania si Spania este comisionul ilicit, potrivit raportului.
"Comisionul ilicit (o parte din suma pe care un contractant castigator o primeste, fiind destinata functionarului in schimbul tradarii publicului) este intalnit in aproximativ 1 din 3 cazuri (la nivelul tuturor celor 8 state analizate - n.r.). Aceasta practica pare sa fie mai degraba raspandita in mod egal in toate sectoarele. Comisionul ilicit este cea mai frecventa forma de coruptie intalnita in Spania si Romania", se mentioneaza in studiul OLAF.
In plus,... mai mult
Marti, 01 Octombrie 2013, ora 14:04
Desi rata de contractare a fondurilor structurale in Romania se apropie de media inregistrata la nivelul statelor membre, tara noastra se situeaza, din nou, pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene la finalul anului 2012, arata cel mai recent studiu KPMG, efectuat in 10 tari din Europa Centrala si de Est, inclusiv Romania.
Pentru statele membre UE din Europa Centrala si de Est (ECE) fondurile UE contribuie intre 11% si 26% din PIB-ul lor anual, fiind o resursa esentiala dezvoltarii competitive si cresterii economice. Potrivit studiului KPMG, intitulat Fondurile UE in Europa Centrala si de Est - Raport privind progresele inregistrate in perioada 2007-2012, bunastarea economica a statelor din regiune depinde, mai ales in timp de criza economica, de masura in care acestea reusesc sa atraga fondurile europene.
Studiul KPMG include cele mai noi 10 state membre UE - Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia si Slovenia - care au aderat intre 2004 si 2007.
Raportul evidentiaza ca, in perioada 2007 - 2012, aproximativ 180,9 miliarde Euro au fost disponibile pentru a fi cheltuite in vederea imbunatatirii coeziunii economice si sociale. Din aceasta perspectiva, statele membre din Europa Centrala si de Est au obtinut rezultate notabile: in cei 6 ani de implementare a programelor cofinantate de Uniunea Europeana, beneficiarii au semnat contracte a caror valoare totala se ridica la aproximativ... mai mult
Marti, 14 Mai 2013, ora 17:55
Spania, a patra economie a zonei euro, a trecut in circa zece ani de la pozitia de cel mai mare beneficiar de fonduri europene la aceea de contributor net, calitate in care trebuie sa dea mai multi bani decat primeste.
"Spania este una dintre tarile care au beneficiat cel mai mult de intrarea in Uniunea Europeana" in 1986, aminteste Rolf Campos, profesor la IESE Business School din Madrid, potrivit Agerpres.
"Este suficient sa-i vedem reteaua de trenuri de mare viteza, cofinantata in mare masura de UE' si a doua pe plan mondial ca numar de kilometri, pentru a ne da seama cat de mult 'a sustinut UE cresterea economica" a tarii, afirma Mario Kolling, cercetator la Real Instituto Elcano.
Odata cu sosirea unor noi state membre, ca Bulgaria sau Romania, Spania apare, prin comparatie, ca una dintre tarile bogate ale Uniunii, adauga France Presse.
Dupa ce a reusit sa-si pastreze statutul de beneficiar net in perioada 2007-2013, Spania 'va deveni, mai mult ca sigur, contributor net' pentru ciclul financiar urmator, 2014-2020, estimeaza Mario Kolling.
Si totusi, pentru Madrid, aceasta urcare in grad care il face sa se alature unor tari ca Germania, Franta, sau Marea Britanie "este intr-o oarecare masura o veste proasta", remarca acesta. Deoarece Spania, foarte fragilizata, intampina greutati in depasirea problemelor legate de spargerea bulei sale imobiliare din 2008.
Nivelul contributiei Spaniei la bugetul comunitar va face obiectul discutiilor cu partenerii sai,... mai mult
Luni, 19 Noiembrie 2012, ora 11:38
O absorbtie de 60% a fondurilor europene ar determina o crestere a Produsului Intern Brut potential de 3,6% pe an in conditiile in care, in lipsa oricarei absorbtii de fonduri europene, PIB potential pentru Romania este estimat ca avanseze cu circa 2% pe an, potrivit Centrului Roman de Politici Economice - CEROPE.
Centrul Roman de Politici Economice a realizat studiul "Prioritizarea politicilor Uniunii Europene prin prisma avantajelor produse de acestea pentru Romania, in perspectiva participarii la negocierile desfasurate in cadrul procesului de revizuire a bugetului comunitar".
O absorbtie de 100% a fondurilor europene ar corespunde unei cresteri a PIB potential de 4,4 la suta pe an.
"Rezultate notabile se obtin datorita absorbtiei superioare de fonduri europene si in ceea ce priveste crearea de noi locuri de munca (un plus de 20.200 persoane/an in cel mai optimist scenariu), dar si in privinta veniturilor bugetare nete, dupa scaderea contributiei Romaniei la bugetul UE (un plus de 1,2 miliarde euro/an in cel mai optimist scenariu). Urmand exemplul altor state, organizarea absorbtiei fondurilor europene ar trebui sa se faca, intr-o prima etapa, centralizat, conferind puteri sporite Ministerului Afacerilor Europene. Numai dupa ce structurile descentralizate vor acumula suficienta expertiza si resurse financiare se va putea trece la o organizare de tip mixt", se arata in document.
Romania trebuie sa imbine abordarea principiala cu cea pragmatica
Potrivit... mai mult
Duminica, 03 Iunie 2012, ora 13:40