Viitorul Politicii de Coeziune dupa 2020 este cea mai importanta miza pe care Romania, impreuna cu alte state din Europa Centrala si de Est, o are in dezbaterea urmatorului cadru financiar multianual (MFF) pentru anii 2021-2027.
Aceasta dezbatere este in plina desfasurare in institutiile UE. Dincolo de viitorul fondurilor structurale exista si alte mize, mai cu seama viitorul finantarii Politicii Agricole Comune (PAC), dar Politica de coeziune are o semnificatie aparte.
Ajunge sa aruncam privirea in jurul nostru pentru a constata dezvoltarea care a avut loc in multe dintre orasele, judetele sau regiunile Romaniei. O buna parte din noile investitii in infrastructura, in diferitele modernizari ce au avut loc in Romania in cei 11 ani de dupa aderarea la UE, au fost finantate din fonduri structurale.
Sigur, trebuia mai mult si trebuia mai bine. Ar fi insa o greseala sa subestimam ceea ce avem. In Romania, stirile legate de Politica de Coeziune au o abordare preponderent cantitativa. Aceasta abordare unilaterala este o greseala.
Este important sa stim ca propunerea pentru MFF 2021-2027 a Comisiei Europene a fost construita pe premisa reducerii finantarii generale a Politicii de Coeziune cu 7 procente. Pe buna dreptate, avand in vedere nevoile lor de dezvoltare, nici Romania, nici celelalte state din Europa Centrala si de Est nu pot accepta o asemenea perspectiva.
A venit, apoi, stirea din partea Comisiei Europene care a anuntat ca Romania va beneficia de o... mai mult
Marti, 19 Iunie 2018, ora 07:26
Un primar PSD din Gorj a fost trimis in judecata de catre DNA, impreuna cu fiica sa, pentru ca a primit zeci de mii de euro din fonduri europene pretinzand ca va creste vaci. Fiica sa e in Anglia, iar primarul n-are nicio vaca, desi a luat banii.
Michy Nioata a facut toata afacerea in 2011, inainte sa fie ales primar in Bumbesti Pitic (Gorj), din partea PSD, bazandu-se pe complicitatea unor functionari, sustin procurorii.
Edilul s-a inscris intr-un program de sprijinire a fermierilor pentru care a primit in 2012 40.000 de euro. Banii nu au intrat in conturile lui, ci ale fiicei, care e plecata in Anglia, relateaza Digi24. Acum tatal si fiica sunt trimisi in judecata si au sechestru pe bunuri si conturi.
Primarul fost reclamat la DNA de un localnic, care a povestit si cum reuseste edilul sa scape de controale. Claudiu Golu, martorul denuntator, a povestit la Digi24 ca primarul imprumuta "vreo 15-17 vaci" carora le scoate crotaliile din urechi cu un cleste, ca sa nu fie identificate.
Localnicii si mai ales vecinii spun ca edilul n-are vaci.
"Stiu ca n-are un grajd pentru ca trec de multe ori pe la poarta lui", a declarat unul. "Dumnealui zice ca le are, dar pe unde le are, nu se stie", a spus un altul la postul citat.
"Eu nu cred ca o fata din Anglia vine sa mulga vacile la noi in Romania, sa faca naveta din Anglia sa intretina vacile", a comentat o femeie din comuna.
Primarul spune ca e vorba doar despre o rafuiala politica, dar le-a spus procurorilor... mai mult
Sambata, 09 Decembrie 2017, ora 14:13
Comisia Europeana (CE) a anuntat joi ca revendica 335 de milioane de euro de la 15 state membre, printre care si Romania, reprezentand fonduri alocate in cadrul Politicii Agricole Comune cheltuite in mod incorect. In cazul Romaniei este vorba despre o corectie de 70.000 de euro, care ar urma sa nu aiba un impact financiar.
Executivul comunitar precizeaza ca a recuperat deja o parte din aceste sume, impactul financiar al deciziei de joi fiind de circa 304 milioane de euro.
Banii revin practic la bugetul UE, deoarece nu au fost respectate reglementarile comunitare sau pentru ca procedurile de control al cheltuielilor agricole au fost necorespunzatoare. Statele membre au responsabilitatea de a efectua platile si de a verifica cheltuielilor efectuate in cadrul politicii agricole comune (PAC), iar CE are obligatia de a se asigura ca tarile au utilizat fondurile in mod corect.
Cele mai mari corectii individuale sunt cele imputate Frantei pentru probleme privind respectarea eco-conditionalitatii (141,8 milioane de euro), iar Grecia va trebui sa returneze 78,8 milioane de euro, din cauza unor deficiente in alocarea de drepturi la plata.
Olanda va suporta si ea corectii de 24,3 milioane de euro, printre altele pentru deficiente legate de controalele la fata locului si calcularea platilor si a sanctiunilor.
Corectiile aplicate pentru diferite deficiente pot fi cumulative, in cazurile unor tari fiind vorba de impunerea unor seturi de cinci sau sase corectii diferite.... mai mult
Joi, 12 Decembrie 2013, ora 18:04
Comisia Europeana (CE) a anuntat miercuri ca a modificat procentul cu care vor reduce platile directe destinate agricultorilor de la 4% la 2,45%.
CE a optat initial pentru o reducere de 4% intrucat intentiona sa realizeze economii de 1,47 miliarde de euro la ajutoarele varsate agricultorilor. Negocierile dintre institutiile europene privind bugetul pentru 2013 si proiectiile pentru 2014 au dus insa la reducerea cu 902,9 milioane de euro a economiilor care trebuie realizate, a precizat CE intr-un comunicat.
Numai primii 2.000 de euro dintr-un ajutor nu vor fi afectati de reducerea de 2,45%, in conformitate cu dorinta Parlamentului European si a Consiliului de Ministri.
Masura de "disciplina financiara" trebuie insa sa primeasca avizul statelor membre pana la 1 decembrie, iar daca acest lucru nu se va intampla se va aplica rata de reducere a cuantumului platilor directe cu 4%.
Proiectul de buget multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020 prevede o reducere cu 12% a fondurilor alocate pentru Politica Agricola Comuna (PAC), acestea fiind plafonate la suma de 373,2 miliarde de euro.
Ajustarea nu se va aplica in cazul Romaniei, Bulgariei si Croatiei, intrucat aceste state nu primesc inca intregul cuantum al platilor directe. mai mult
Joi, 17 Octombrie 2013, ora 08:40
Parlamentul European (PE), Consiliul de Ministri ai Uniunii Europene (UE) si Comisia Europeana (CE) au reusit sa ajunga marti noaptea la un acord in vederea finalizarii reformei Politicii Agricole Comune (PAC) pentru perioada dupa 2013, relateaza AFP.
Cele trei institutii ajunsesera in luna iunie la un acord politic, insa pana la finalizarea reformei, cu deschideri spre o PAC mai "verde" si mai durabila, ramaneau de definit cateva puncte, printre care descresterea subventiilor acordate celor mai mari exploatatii.
Era necesar un compromis final inainte de votul, programat pe 30 septembrie, al comisiei pentru agricultura din Parlamentul European. Eurodeputatii, care au obtinut cateva concesii in plus pentru o repartizare mai echitabila a sprijinului, amenintau, in caz contrar, cu un blocaj care ar fi putut intarzia acordarea unei parti din subventii agricultorilor.
Acordul la care s-a ajuns marti confirma liniile generale ale noii PAC, convenite in luna iunie. El permite adoptarea oficiala a reformei de catre UE pana la sfarsitul anului, conform calendarului stabilit in iunie.
Repartizarea anvelopei PAC, ce absoarbe circa 38% din bugetul european, "va asigura ca niciun stat sa nu primeasca mai putin de 75% din media comunitara pana in 2019", se arata intr-un comunicat al Comisiei. "In cadrul unui stat membru sau al unei regiuni, se vor reduce diferentele nivelurilor de sustinere de la o exploatatie la alta: sustinerea financiara pe hectar nu va putea fi mai... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 10:07
Romania trebuie sa returneze Comisiei Europene (CE) 17,7 milioane de euro pentru deficiente in gestionarea fondurilor Politicii Agricole Comune (PAC).
Romania nu este singura tara cu probleme la acest acest capitol. Comisia Europeana (CE) a solicitat marti returnarea sumei totale de 414 milioane de euro de la statele membre, reprezentand fonduri din cadrul politicii agricole a UE cheltuite in mod incorect de statele membre.
Statele membre sunt responsabile cu efectuarea platilor si cu verificarea cheltuielilor efectuate in cadrul politicii agricole comune (PAC), iar CE are obligatia de a se asigura ca acestea au utilizat fondurile in mod corect. Banii revin la bugetul UE deoarece nu au fost respectate reglementarile UE sau pentru ca procedurile de control al cheltuielilor agricole au fost necorespunzatoare. Intrucat unele dintre sume au fost deja recuperate de la statele membre, in prezent ar mai urma sa fie returnate aproximativ 393 milioane de euro.
In conformitate cu decizia CE, vor fi recuperate fonduri de la 22 de state membre - Belgia, Bulgaria, Republica Ceha, Danemarca, Germania, Irlanda, Grecia, Spania, Franta, Italia, Cipru, Lituania, Ungaria, Malta, Olanda, Polonia, Romania, Slovenia, Slovacia, Finlanda, Suedia si Marea Britanie.
Cele mai mari corectii aplicate, in valoare de 111,7 milioane de euro, vizeaza Marea Britanie, pentru deficiente in ceea ce priveste sistemele de identificare a parcelelor agricole si de informatii geografice, prelucrarea... mai mult
Marti, 26 Februarie 2013, ora 17:04
Romania va folosi "toate armele", inclusiv dreptul de veto, in incercarea de a obtine o crestere a finantarilor pentru perioada 2014-2020, a avertizat Victor Ponta. Care este, totusi, miza pentru Romania?
Premierul a calificat ca inacceptabila propunerea presedintelui Consiliului European Herman Van Rompuy de a reduce finantarea catre tarile care nu au atins un nivel de absorbtie de 60%.
Van Rompuy a propus, miercuri, reducerea cu 75 miliarde de euro cheltuielile de un miliard de euro din proiectul de buget pentru perioada 2014-2020.
Herman van Rompuy doreste reducerea cu 29,5 miliarde de euro a cheltuielilor pentru politica de coeziune si cu 25,5 miliarde de euro a ajutoarelor pentru Politica Agricola Comuna.
Premierul Ponta a explicat ca agricultura romanesca are nevoie de fonduri suplimentare, tinand cont ca subventiile acordate fermierilor romani sunt sub nivelul mediei europene. In prezent, fermierii primesc o subventie pe hectar de 170 de euro dintre care 119 euro vin de la UE si 50 de euro de la guvern. Este nivelul maxim permis. Spre deosebire de Romania, un fermier grec primeste o subventie pe hectar in valoare de 650 euro.
Romania vrea buget mai mare pe agricultura
Asadar, o eventuala reducere aplicata tarii noastre va mari si mai mult discrepanta fata de alte state europene.
"Problema este la agricultura, unde aveam programul cel mai eficient, unde absorbtia era cea mai mare, unde intarzierile erau mai mici. Daca avem o reducere de... mai mult
Sambata, 17 Noiembrie 2012, ora 09:45
Comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Dacian Ciolos, sustine ca important este rezultatul obtinut in agricultura din Romania prin utilizarea fondurilor europene, "care nu sunt un scop in sine, ci un instrument pentru a atinge niste obiective".
"In Romania nu sunt probleme de absorbtie cantitativa a fondurilor europene, mai ales ca Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) functioneaza bine in sistemul de plati directe, dar sunt probleme de ordin calitativ", a afirmat comisarul European, pentru jurnalisti, joi, la Conferinta cu tema "Agricultura durabila si productia alimentara in regiunea Dunarii".
In opinia oficialului european, noi, romanii, ar trebui sa ne punem intrebarea ce rezultate se vad dupa un an sau doi de utilizare a fondurilor europene in mediul rural.
"Este important sa finantam proiectele, dar este important sa vedem si rezultatele, ca sa putem gandi prioritatile pentru viitoarea perioada bugetara. Din punct de vedere al absorbtiei bugetului in agricultura, deocamdata nu sunt riscuri de pierdere a fondurilor daca se mentine ritmul. Pe dezvoltarea rurala insa, Romania este undeva la coada Europei in privinta nivelului de absorbtie. Dar nu sunt riscuri de a pierde fonduri, asa cum sunt riscuri pe fondurile structurale.
Cred ca nu trebuie sa ne multumim doar cu absorbtia cantitativa a fondurilor, ci important este sa vedem si rezultatele pentru ca, altfel, ne putem trezi, dupa sapte ani de utilizare a fondurilor... mai mult
Joi, 03 Mai 2012, ora 18:50
Comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos, a apreciat joi la Guvern ca in acest an Romania nu risca dezangajari ale fondurilor europene in acest domeniu, dar trebuie mentinut ritmul absorbtiei si mai ales al platilor pentru proiectele aflate in implementare.
Ciolos a avut joi, la Palatul Victoria, o intrevedere cu primul-ministru Mihai-Razvan Ungureanu si cu ministrul Agriculturii, Stelian Fuia.
"Comisarul european Dacian Ciolos a apreciat ca in acest an nu exista riscul dezangajarii fondurilor, subliniind insa ca trebuie mentinut ritmul absorbtiei si mai ales al platilor pentru proiectele aflate in implementare", se arata intr-un comunicat al Executivului.
Rata de absorbtie a fondurilor europene pe componenta de plati directe in agricultura este de aproape de 100%, in timp ce pentru dezvoltare rurala este de 34%, a precizat ministrul Fuia.
Referitor la reforma Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene, Dacian Ciolos a apreciat ca Romania are deja o pozitie bine definita privind reforma PAC, ce va trebui sustinuta activ, in perioada urmatoare, la nivel european.
De asemenea, comisarul european a subliniat importanta proiectului de internet de banda larga, broadband in mediul rural, ca element de baza al infrastructurii locale.
La randul sau, premierul Ungureanu a evidentiat ca Romania sustine mentinerea unor alocari importante de fonduri pentru Politica Agricola Comuna, alaturi de politica de coeziune, in contextul negocierilor pentru... mai mult
Joi, 16 Februarie 2012, ora 19:17