Rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune a ajuns la 24,56% in octombrie, fata de 21,17% in septembrie, ceea ce reprezinta o crestere cu 3,39%, potrivit documentelor publicate pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene.
Astfel, la sfarsitul lunii octombrie, platile intermediare de la Comisia Europeana erau de 4,71 miliarde de euro, fata de 4,06 miliarde de euro, in septembrie.
In ceea ce priveste declaratiile de cheltuieli transmise CE, acestea se ridica la 4,96 miliarde de euro (25,85%), dupa ce la sfarsitul lunii septembrie erau in valoare de 4,56 miliarde de euro (23,77%).
Cel mai mult a crescut absorbtia pe Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), de la 6,77% (172 milioane de euro) la 14,45% (369 milioane de euro).
Comisia Europeana a anuntat deblocarea POS CCE la 8 octombrie, dupa ce presuspendase programul la 25 octombrie 2012, alaturi de Programul Operational Regional si Programul Operational Sectorial Transport (POS T).
Cea mai redusa crestere - de 0,17% - s-a inregistrat pe Programul Operational Asistenta Tehnica (PO AT).
La capitolul plati interne catre beneficiari, nivelul de absorbtie a ajuns la 32,48% (31,21 miliarde de lei), fata de 30,94% (29,5 miliarde de lei) in septembrie.
Ministrul Eugen Teodorovici si-a propus la preluarea mandatului, in decembrie 2012, o rata de absorbtie de 50% pana la sfarsitul anului 2013.
In luna martie, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici,... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 17:48
Comisia Europeana a rambursat Romaniei putin peste 500 de milioane de euro pana pe 25 octombrie, ceea ce inseamna ca rata de absorbtie a ajuns la 24,97%. Programul care a atras cei mai multi bani este POSDRU, cu 204 milioane de euro, dar POS CCE ameninta "detronarea" acestui.
Nici in aceasta luna autoritatile nu au reusit sa repete succesul din luna iulie cand s-au atras in tara 730 de milioane de euro. Atunci, doar Transporturile au "tractat" 360 milioane de euro.
Sistemul merge in continuare in pasul melcului si totusi ministrul are vise "marete" o rata de absorbtie de 80% pana la finalul lui 2015.
Desi Comisia Europeana a trimis mai multi bani in Romania fata de luna septembrie, semn ca autoritatile "si-au revenit dupa concediul din luna august", scuza folosita de ministrul Teodorovici pentru a explica esecul in atragerea de fonduri din ultima luna de vara, nici in octombrie situatia nu este tocmai "en rose".
Cu toate programele pe fonduri europene deblocate, deci cu toate "motoarele" ruland, Romania a atras de la Comisia Europeana 522 de milioane de euro prin cele sapte programe operationale.
Cei mai multi bani au venit prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) peste 204 milioane de euro. Acesta este urmat de Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) care a "atras" 196 de milioane de euro.
Era de asteptat ca acest program sa fie "fruntas" la absorbtie intrucat sunt multe... mai mult
Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 17:15
Romania risca sa piarda 2,5 miliarde de euro pentru Programul Operational Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), program ce se adreseaza cu predilectie companiilor.
Autoritatile de la Bruxelles iau in calcul suspendarea programului, fiind nemultumite de modul in care s-a incercat rezolvarea problemelor din acest sistem.
Programul structural este in faza de presuspendare inca din 2010. Practic, de atunci Romania nu a mai primit "un euro" pentru proiectele depuse pe POS CCE.
"Nu am primit aceste dovezi inca. Daca programul este supendat, nu inseamna pierderi de bani sau ca programul este finalizat. Inseamna ca e o alta avertizare si Romania trebuie sa indeplineasca conditiile pentru ca platile sa se reia", a declarat Shirin Wheeler, purtatoarea de cuvant al comisarului european pentru politica regionala, citata de Digi24.
Suspendarea POS CCE inseamna o noua gaura in bugetul de stat
Totusi, si o eventuala suspendare ar putea crea serioase probleme autoritatilor de la Bucurestui care asteptau o deblocare a fondurilor pe acest program in aceasta luna. Dupa presuspendarea programului, Ministerul pentru IMM-uri si Mediul de Afaceri, condus de Maria Grapini, a asigurat finantarea proiectelor aflate in derulare din trezoreria statului.
Romania a platit in primul trimestru 90 milioane euro pentru proiectele din cadrul programului POS CCE in primul trimestru al anului, iar in 2012 s-au platit circa 20 de milioane de euro. In situatia in care fondurile... mai mult
Vineri, 28 Iunie 2013, ora 13:50
Reprezentantii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice au nevoie de 30 de zile pentru a raspunde unei solicitari de presa privind rata de absorbtie pentru Programul Operational Regional (POR).
Nu este prima data cand o autoritate de management nu stie sa raspunda unor intrebari legate de programul operational pe care il gestioneaza.
Dupa deblocarea POSDRU, reprezentantii autoritatii de management nu au stiut sa spuna cand se pot depune dosare pentru accesarea finantarii prin acest program.
Pe 22 aprilie, Comisia Europeana a decis reluarea platilor pe patru din cele cinci axe presuspendate in cadrul Programului Operational Regional.
In aceeasi zi Business24 a solicitat autoritatii de management al POR, MADRT, raspunsul la cateva intrebari simple:
- Care este rata de absorbtie pe fiecare axa pentru care s-au deblocat fondurile (1,3,4,5)? Cate proiecte s-au depus pe fiecare axa pana in prezent?
- Care este procedura dupa deblocarea fondurilor?
- Care sunt axele pe care un beneficiar poate depune, in prezent, un proiect pentru a obtine finantare europeana prin POR?
Reprezentantii ministerului au raspuns solicitariI 12 zile mai tarziu cu o noua amanare. Or, potrivit legii 544/2001 amanarea se solicita atunci cand este nevoie de un volum foarte mare de documentare.
Raspunsul MADRT la solicitarea Business24 din 22 aprilie 2013
Potrivit reprezentantilor Ministerului Fondurilor Europene, prin intermediul celor patru axe... mai mult
Luni, 13 Mai 2013, ora 19:00
Comisia Europeana (CE) a decis vineri reluarea platilor pentru Programul Operational Regional (POR), care a intrat aproape total in presuspendare in octombrie anul trecut, au declarat surse din cadrul Comisiei Europene (CE). Este exceptata de la aceasta decizie axa prioritara 6- "Asistenta tehnica".
Pana in prezent, CE efectua rambursari doar pentru axa prioritara 2, "Imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale". Decizia de vineri permite reluarea platilor pe toate axele prioritare ale POR, cu exceptia axei prioritare 6 "Asistenta tehnica".
In octombrie 2012, CE a presuspendat integral Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) si partial Programul Operational Sectorial Transport (POS T) si POR.
Bugetul total alocat POR pentru perioada de programare 2007-2013 este de aproximativ 4,4 miliarde de euro. Finantarea de la UE reprezinta aproximativ 84% din bugetul POR, iar restul provine din fonduri nationale, cofinantare publica (14%) si cofinantare privata (2%).
Rata de absorbtie pentru POR (sume rambursate de la CE in raport cu alocarea UE 2007-2013) era, la 12 aprilie 2013, de 24,7 %, conform datelor publicate de Ministerul Fondurilor Europene. mai mult
Sambata, 20 Aprilie 2013, ora 10:03
Autoritatea de Management a Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POSCCE) a achitat la sfarsitul saptamanii trecute peste 100 de milioane de lei pentru aproximativ 150 de cereri de rambursare care au fost procesate si validate in trecut, potrivit unui comunicat MFE.
De asemenea, in ultimele doua zile lucratoare ale saptamanii trecute au fost facute plati si catre beneficiarii de finantari acordate prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).
"Valoarea sumelor platite pe POSDRU si POSCCE la sfarsitul saptamanii trecute depaseste 440 de milioane de lei, bani care vor ajuta peste 900 de beneficiari de fonduri UE sa-si continue proiectele. Vrem ca derularea programelor sa inceapa sa fie una fireasca, adica sa asiguram plata la zi a facturilor eligibile", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
La sfarsitul lunii ianuarie 2013 erau in derulare peste 2.521 de contracte de finantare pe POSCCE. Comisia Europeana a sistat platile pe acest program in octombrie 2012, insa Ministerul Fondurilor Europene implementeaza toate masurile necesare pentru ca POSCCE sa fie deblocat in cel mai scurt timp, se arata in comunicat.
Pe POSDRU erau in derulare 2.455 de proiecte la sfarsitul lunii ianuarie 2013. Acest program operational a fost presuspendat din august 2012 pana la inceputul lunii februarie 2013. Comisia Europeana a reluat platile catre Romania la 19 februarie, cand a virat 141,5 de... mai mult
Luni, 25 Februarie 2013, ora 15:12
Brasovul si cei 230.000 de locuitori ai sai asteapta de ani de zile autostrada care sa le faca legatura cu Bucuresti si care sa le aduca o anumita dezvoltare economica, dar intarzierile construirii ei ilustreaza sansa ratata a Romaniei in privinta fondurilor economice.
"Ma intalnesc cu numerosi investitori carora le-ar placea sa se instaleze aici, dar nu fac aceasta din cauza dificultatilor de acces in regiunea noastra", a declarat pentru AFP primarul Brasovului, George Scripcaru, fara a-si ascunde "frustrarea", comenteaza AFP.
Bruxellesul a pus la dispozitia Bucurestiului fonduri nerambursabile in valoare de 20 miliarde de euro pentru perioada 2007- 2013 in scopul reducerii diferentelor de dezvoltare dintre fosta tara comunista si Europa de Vest, indeosebi in domeniul infrastructurilor. Romania a utilizat insa din ele mai putin de 10%, situandu-se pe ultimul loc la acest capitol in UE.
Un raport guvernamental privind avansarea santierelor rutiere finantate din fonduri europene constata la inceputul lui noiembrie ca intarzierile au loc mai ales in timpul executarii proiectelor.
Constructorii "nu mobilizeaza suficient utilajele si personalul" si Compania nationala de autostrazi si drumuri nationale din Romania (CNADNR) nu se achita de datoriile pe care le are fata de ei.
"Probleme exista nu numai in aplicarea proiectelor, ci si mai sus, in gestionarea de catre autoritati", a declarat pentru AFP directorul-adjunct al asociatiei Pro Democratia, Septimiu Parvu.... mai mult
Luni, 19 Noiembrie 2012, ora 14:19
Sumele pe care le vom plati din fondurile europene pe dezvoltare rurala, pana la finele anului 2012, sunt estimate la 1,079 miliarde euro, a declarat, sambata, directorul general adjunct in Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), Nicolae Popa, la un seminar privind situatia actuala a implementarii fondurilor europene in Romania.
"Pana la finele anului estimam ca vom plati beneficiarilor de fonduri europene circa 1,079 miliarde euro, iar pentru perioada ianuarie - octombrie 2013, vom mai plati inca 495,9 milioane euro", a spus Nicolae Popa, in cadrul conferintei "Succesul investitiei finantate cu fonduri europene", organizata in cadrul targului de agricultura Indagra.
Acesta a precizat ca din alocarea totala pe PNDR 2007-2013 de 7,343 miliarde de euro, au fost efectuate plati de 2,39 miliarde de euro pana la 31 octombrie 2012, reprezentand 32,61% din alocare, dar tinand cont si de valorile aferente masurilor delegate catre APIA, pentru care s-au platit 1,733 miliarde euro, procentul platilor efectuate a atins aproape 42%.
"Cererile de finantare conforme depuse de la inceputul programului se ridica la 139.515, cu o valoare de 17,54 miliarde de euro, reprezentand 238,84% din alocare, iar cele selectate pentru finantare au fost in numar de 68.039, cu o valoare de 5,689 miliarde euro, adica 77,48% din alocare. Au fost incheiate 64.622 de contracte in valoare de 5,168 miliarde de euro, ceea ce reprezinta 70,37% din alocarea prin PNDR", a adaugat... mai mult
Duminica, 04 Noiembrie 2012, ora 13:24
Romania risca sa piarda atat fonduri din finantarea europeana, cat si pe ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.
Oficialul roman va fi nominalizat pentru o pozitie in cadrul Curtii de Conturi a Uniunii Europene. In cazul in care Parlamentul European aproba, Orban ar putea renunta, de la 1 ianuarie 2013, la functia de ministru din cadrul Guvernului.
Leonard Orban vrea sa plece la Curtea Europeana de Conturi
Orban a fost numit in aceasta functie in octombrie 2011, avand ca principala sarcina coordonarea programelor de absorbtie a fondurilor europene.
Tinta anuntata de ministrul Afacerilor Europene pentru anul 2012 a fost sa atinga un nivel de absorbtie de 20% din totalul fondurilor europene, deci aproximativ trei miliarde de euro.
Care este situatia in prezent?
Orban ar putea parasi functia de ministru inainte de a-si atinge obiectivele pentru anul 2012. Romania a inregistrat o rata de absorbtie in primele opt luni din acest an de doar 9,7%, deci 1,86 miliarde de euro.
In cadru programului POSDRU, au fost depuse in perioada 2007 - august 2012 un numar de 10.223 proiecte dintre care, doar 2.500 au primit finantare. Platile de la UE catre beneficiari au totalizat 5,04 miliarde de lei.
Nivelul de finantare acordat prin POSDRU este depasit de Programul Operational Regional unde, cele 3.143 de proiecte aprobate au primit peste 5,76 miliarde de lei de UE.
Pe locul trei se gaseste POS Mediu cu 334 proiecte finantate cu 3,35 miliarde de lei .... mai mult
Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 12:20