Vicepremierul Raluca Turcan spune ca Educatia va beneficia de investitii de peste 5 miliarde de euro din fonduri europene, in urmatorii ani.
"Vom sprijini proiecte care sa creasca calitatea actului educational, sa aduca echitate in intreg sistemul de invatamant, sa sprijine incluziunea si sa premieze performanta in educatie cu bani europeni. Este nevoie doar de oameni priceputi si dedicati - si nu superficiali! Avem resurse financiare pentru a pune in practica Romania Educata! Aceste resurse vin pe doua directii din fondurile europene: Exercitiul financiar multianual si Programul National de Recuperare si Rezilienta. Lor li se adauga bugetul de stat", a scris Raluca Turcan Pe Facebook.
Vicepremierul a exemplificat ce investitii vor fi facute.
"Prin PNRR, investim 1,05 mld. euro in:
- Campusuri scolare pentru invatamantul profesional si tehnic, inclusiv laboratoare / ateliere scolare;
- Colegii nationale de educatie bazata pe inovatie;
- Modernizarea bazelor materiale destinate formarii competentelor tehnice la studenti.
- In complementaritate, din programele operationale (coeziune) investim 3,64 mld. euro in:
- Construirea si renovarea de crese si gradinite si cresterea accesului la educatie pentru cat mai multi copii;
- Prevenirea parasirii timpurii a scolii prin programe precum: Masa la Scoala, After-School, cursuri remediale, consiliere scolara si oferirea celor mai bune conditii in clase elevilor si profesorilor;
- Consilierea in... mai mult
Joi, 26 Noiembrie 2020, ora 19:32
Saloanele de infrumusetare au devenit in ultimul timp o afacere destul de profitabila, care functioneaza indiferent de sezon. Odata cu cresterea calitatii serviciilor se mareste si portofoliul de clienti iar afacerea poate sa prospere de la an la an.
Femeile, in general, sunt cele care calca pragul unui astfel de salon pentru diferite tratamente.
Daca esti in cautare de idei de afaceri profitabile si esti pasionata de domeniul frumusetii, o idee buna ar putea fi sa iti deschizi un astfel de salon, poti face asta chiar daca nu dispui de suficienti bani.
La fel ca si in anii trecuti se pot infiinta saloane de infrumusetare cu ajutorul fondurilor europene sau nationale care pot reprezenta chiar si pana la 100% din valoarea totala a investitiei.
In principiu, cheltuielile pentru o astfel de afacere, pentru inceput, ar fi acelea legate de spatiu (inchieriere sau achiozitionare), achizitionarea mobilierului si a ustensilelor dedicate afacerii, dar si angajarea de personal care trebuie sa fie calificat. Desigur, pe parcus pot aparea si alte costuri.
Ce fonduri europene si nationale poti accesa
Cel mai important program care sustine financiar acest tip de afacere este Start-Up Nation iar prin intermediul acestuia antreprenorii pot sa acceseze o suma de pana la 200.000 lei fara sa aiba o contributie personala din punct de vedere financiar. In cazul in care investitia se realizeaza in mediul rural se poate accesa Programul National de Dezvoltare Rurala in cadrul... mai mult
Miercuri, 14 August 2019, ora 10:33
Alocarea financiara dedicata solicitantilor de tip IMM va fi in total de trei miliarde de euro in perioada 2014-2020, nivel care este mult sub cel al perioadei precedente 2007-2013, cand IMM-urile au beneficiat de 5,7 miliarde de euro, avertizeaza reprezentantii mediului de afaceri, printr-o scrisoare deschisa adresata autoritatilor.
In momentul de fata se realizeaza pregatirea perioadei de programare a Fondurilor Structurale si de Coeziune 2014-2020. Autoritatile romanesti, sub conducerea Ministerului Fondurilor Europene trebuie sa stabileasca si sa comunice Comisiei Europene pentru ce tipuri de investitii respectiv categorii de beneficiari vrea sa aloce Fondurile Europene disponibile in urmatoarea perioada.
"In baza documentelor de programare elaborate si publicate pana acum din partea ministerelor responsabile, alocarea financiara dedicata solicitantilor de tip IMM va fi in total de 3 miliarde de Euro - alocare confirmata si printr-o declaratie a ministrului Fondurilor Europene, Dl. Eugen Teodorovici. La nivel declarativ, aceasta alocare este prezentata ca una spectaculoasa, dar, in realitate, este mult sub nivelul alocarii perioadei precedente 2007-2013, cand IMM-urile au beneficiat de 5,7 miliarde de Euro - de fapt, putem vorbi de o injumatatire a alocarii financiare pe care Romania vrea sa o solicite Uniunii Europene pentru dezvoltarea mediului privat - cu toate ca alocarea totala pentru Romania pe perioada 2014-2020 a crescut cu peste 10% (de la 27,46 miliarde... mai mult
Luni, 19 Mai 2014, ora 16:40
Directorul adjunct al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), Nicolae Popa, a anuntat, vineri, la Sibiu, ca 12.500 de tineri s-au mutat in zona rurala si au inceput o afacere cu bani europeni, cei mai multi alegand zonele de deal si munte.
Directorul adjunct al APDRP, Nicolae Popa, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa la Sibiu, ca exista foarte multe cereri de la tineri interesati sa se mute in mediul rural si sa dezvolte acolo o afacere cu bani europeni, mai ales in zonele de deal si munte.
"Din ce am constatat noi, exista cereri foarte multe pentru zona montana si zona de deal, acolo unde nu sunt ferme mari. De exemplu, in judetul Alba, in Muntii Apuseni, nu exista niciun abator, nicio fabricuta de lapte. Aici sunt tineri. Un lucru foarte important pe care l-am vazut acum si, pentru prima data o sa-l practicam in programul nostru 2014-2020, se vor da bani de la UE pentru lanturi de magazine. Lanturi scurte de magazine, in asa fel ca sa scurtam drumul de la producator la consumator, iar acele produse traditionale, specifice zonei, sa ajunga cat mai repede la consumator", a declarat Nicolae Popa.
Potrivit acestuia, "micul producator sau micul fermier nu va ajunge niciodata la marile retailuri sau nu va avea posibilitatea financiara sa ajunga la marile retailuri", iar "lumea s-a plans de treaba asta, ca nu poate sa isi creeze o retea de magazine ca sa-si vanda propriile produse".
Popa a precizat ca, in Romania, pana in prezent,... mai mult
Vineri, 13 Decembrie 2013, ora 20:57
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ca in judetul Gorj au intrat in ultimii ani 3,43 milioane de euro pentru dezvoltarea turismului rural din cele 188 milioane de euro disponibile la nivel national pentru acest sector in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR).
Daniel Constantin si ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu, au fost prezenti vineri la evenimentul "Zilele Turismului Gorjean".
Ministrul Agriculturii a apreciat initiativa autoritatilor judetene de a organiza acest eveniment si a promis ca va analiza oportunitatile prin care obiectivele si activitatile turistice din judetul Gorj pot fi puse mai bine in valoare.
"Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) a oferit foarte multe oportunitati de a pune in valoare turismul rural si agroturismul. Cred ca mai este foarte mult loc de a imbunatati activitatea care a existat in Gorj, din acest punct de vedere analizand ca si viitor PNDR, care are o valoare mai mica decat acesta, de 7,1 miliarde de euro, incercam sa avem o componenta de dezvoltare a activitatilor turistice din mediul rural.
Pe masura 313, incurajarea activitatilor turistice, daca la nivel national am avut 188 de milioane de euro, in judetul Gorj au intrat pe proiecte doar 3,43 de milioane de euro, cred ca mai este foarte mult loc. Cred ca un eveniment ca acesta ne ofera oportunitatea de a prezenta oferte pentru dezvoltarea turismului",... mai mult
Sambata, 07 Septembrie 2013, ora 09:57
Autoritatile dau startul la depunerea dosarelor pe cinci din axele Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Sunt pusi la bataie 350 de milioane de euro, iar beneficiarii au doua saptamani la dispozitie pentru a accesa banii europeni.
Conform informatiilor de pe site-ul oficial AM POSDRU, deschiderea sistemului electronic ACTIONWEB, pe care se vor depune dosarele, se va face in data de 17 iunie 2013 orele 10.00 si se va inchide in data de 01 iulie 2013 orele 16.00.
Care sunt axele pe care se pot depune cereri de finantare
Axa 4.1 - "Intarirea capacitatii SPO (ANOFM) pentru furnizarea serviciilor de ocupare" - Durata de implementare a proiectului va fi cuprinsa intre sase si 18 luni. Valoarea totala eligibila a proiectului este cuprinsa intre 500.000 de euro si 3,5 milioane de euro. Alocarea financiara pe aceasta axa este de 70 de milioane de euro. Grupul tinta eligibil cuprinde urmatoarele categorii: Institutii ale Serviciului Public de Ocupare si Personal Propriu al Seviciului de Ocupare.
Axa 4.2 - "Formarea personalului propriu al SPO" - Pe aceasta axa sunt implementate proiecte la nivel national sau multi-regional, punandu-se accent pe promovarea transnationala. Contributia beneficiarului este de 25%, iar proiecte trebuie sa aiba ca grup tinta membrii Serviciului Public de Ocupare. Categoriile de solicitanti eligibili sunt ANOFM si unitatile din subordinea ANOFM - Agentiile Judetene pentru ocuparea Fortei de Munca si Centrele... mai mult
Luni, 17 Iunie 2013, ora 16:36
Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) a primit corectii financiare de 12 milioane de euro la cinci miliarde de euro platiti din 2007 si pana in prezent, directorul general al APDRP solicitandu-le beneficiarilor acestui program sa fie "corecti" si sa nu mai incerce sa faca "anumite nereguli".
Din 2007 si pana in prezent, proiectele pe fonduri europene destinate dezvoltarii mediului rural si derulate prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) au primit corectii financiare de 12 milioane de euro, a afirmat directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), George Turtoi, prezent, vineri, la Campina, in judetul Prahova, unde a avut loc caravana "PNDR vine in satul tau".
In acest context, directorul APDRP a sustinut ca in cadrul proiectelor sunt descoperite numeroase nereguli facute cu stiinta sau cu nestiinta si a facut un apel la beneficiari sa fie "corecti, deschisi, fara sa mai incerce sa faca anumite nereguli".
"Descoperim continuu nereguli in cadrul proiectelor, ori din nestiinta, ori din rea-vointa. Nu le descoperim numai noi, le descopera si Comisia Europeana. Daca Romania nu ia masuri, risca corectii financiare. Pana in prezent, programul nostru a avut cele mai mici corectii financiare de-a lungul timpului. Din 2007 pana in prezent, am avut in total doar 12 milioane de euro corectii financiare la cinci miliarde de euro platiti. Deci e ceva pe care niciun stat membru nu a reusit sa obtina. Dar si beneficiarii... mai mult
Sambata, 08 Iunie 2013, ora 11:14
Romania a absorbit aproape 4,6 miliarde de euro din fondurile europene destinate dezvoltarii rurale, ceea ce reprezinta un grad de absorbtie de 50% din fondurile disponibile pana in 2015, a anuntat luni Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).
Pana in prezent, APDRP a efectuat plati catre beneficiarii Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) in valoare de 4,02 miliarde de euro. Din aceasta suma, 2,29 miliarde de euro reprezinta plati pentru finantarea proiectelor de investitii derulate prin PNDR pentru dezvoltarea agriculturii si a mediului rural, iar restul, 1,73 miliarde de euro, reprezinta plati directe efectuate catre fermieri.
De asemenea, pe langa aceasta suma, Romania a absorbit initial si 561 de milioane de euro, fonduri care reprezinta avansul acordat de Comisia Europeana in momentul demararii Programului National de Dezvoltare Rurala.
PNDR 2007 - 2013 este instrumentul prin care se acorda fonduri europene nerambursabile pentru investitiile private si publice care vor asigura dezvoltarea satelor din Romania. Alocarea totala prin PNDR este de 9,67 miliarde de euro, bani europeni, pentru perioada 2007 - 2013.
Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a anuntat saptamana trecuta ca pune la dispozitia celor care vor sa investeasca in irigatii si lucrari de imbunatatiri funciare inca 60 milioane de euro, in urma realocarilor financiare din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR).
Incepand... mai mult
Luni, 10 Septembrie 2012, ora 18:22
Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) primeste cereri de finantare, incepand din 3 septembrie 2012, pentru mai multe tipuri de proiecte, valoarea totala a fondurilor nerambursabile disponibile fiind de peste 326 milioane de euro.
Este vorba de proiecte de impaduriri, investitii non-agricole in mediul rural, dar si irigatii si lucrari de imbunatatiri funciare.
Depunerea de cereri pe masura 221 - "Prima impadurire a terenurilor agricole"
APDRP anunta ca, in perioada 3 - 28 septembrie 2012, cei interesati de impadurirea terenurilor agricole vor avea la dispozitie 131,886 milioane euro prin masura 221 - "Prima impadurire a terenurilor agricole". Cu sprijinul acestei masuri se poate finanta realizarea de perdele forestiere sau plantatii de arboret.
Prin aceasta masura se pot acorda trei tipuri de plati: o prima pentru lucrarile de infiintare, o prima anuala pentru lucrarile de intretinere a plantatiei pe o perioada de cinci ani, incepand cu anul infiintarii plantatiei forestiere, si o prima compensatorie fixa anuala pe hectar, pentru pierderea de venit ca urmare a impaduririi, pe o perioada de 15 ani, incepand cu anul infiintarii plantatiei.
Depunerea de cereri pe masura 312 "Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi"
Tot in perioada 3 - 28 septembrie 2012, se pot depune la APDRP cereri de finantare pentru investitii in mediul rural prin masura 312 "Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi".... mai mult
Luni, 03 Septembrie 2012, ora 16:02