Bugetul Ministerului Agriculturii a fost adoptat, duminica, de Comisiile de buget-finante, reprezentantul ministerului declarandu-se foarte multumit de fondurile alocate si chiar refuzand sa sustina un amendament prin care se alocau 508 de milioane de lei suplimentar pentru irigatii.
Potrivit bugetului propus de Ministerul de Finante, fondurile alocate Agriculturii se ridica la 13,4 miliarde de lei, fiind, pe hartie, un buget mai mic cu 45% fata de anul trecut.
Secretarul de stat care a reprezentat Ministerul Agriculturii a explicat, insa, ca institutia se afla la finalul ciclului de programare 2007-2013 pe fonduri europene, urmand sa inceapa noul exercitiu, insa in cadrul caruia nu au fost inca demarate platile. Astfel, in privinta proiectelor cu finantare din fonduri externe nerambursabile, Ministerul are in buget doar 335,8 milioane de lei pentru 2016, fata de 20,5 miliarde de lei in anul in curs.
Secretarul de stat a precizat ca, in termeni reali, fara fonduri europene la ...citeste mai departe despre "Buget 2016: Ministerul Agriculturii a refuzat fonduri suplimentare" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 13 Decembrie 2015, ora 13:07
Romania a contractat toate fondurile europene destinate agriculturii prin Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR) pentru perioada 2007 - 2013, iar valoarea acestora depaseste 10 miliarde de euro, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Fondurile europene nerambursabile, accesate prin PNDR 2007-2013, au fost utilizate pentru realizarea de exploatatii agricole si unitati de procesare, drumuri agricole si forestiere, reabilitarea sistemului de irigatii si protejarea suprafetelor agricole de inundatii, modernizarea retelei de apa si canalizare sau finantarea activitatilor turistice", a spus Daniel Constantin, pentru Ziare.com.
Potrivit acestuia, rata de absorbtie a PNDR 2007 - 2013 este de 70%, iar platile catre beneficiari se ridica la peste 6,3 miliarde de euro. Alocarea totala este de 9,32 miliarde de euro, bani europeni care trebuie platiti pana in 2015.
Prin PNDR 2007-2013, peste 76.000 de fermieri si peste 3.000 de IMM-uri non-agricole au ...citeste mai departe despre "Daniel Constantin: Agricultura, domeniul in care toate fondurile europene au fost contractate" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 14 Mai 2014, ora 16:03
Sectorul de irigatii va beneficia, in viitorul Program National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014 - 2020, de o alocare financiara de peste 371 de milioane de euro, de aproape sase ori mai mare decat cea din actualul program, a declarat joi, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.
"In actualul PNDR 2007- 2013, alocarea initiala a fost de 60 de milioane de euro pentru infrastructura secundara de irigatii, iar pentru perioada 2014 - 2020 vom avea peste 371 de milioane de euro. Intentionam sa alocam cate un milion de euro nerambursabil catre cei care s-au asociat in organizatii de utilizatori de apa si care au preluat infrastructura secundara de irigatii, iar in prezent in Romania avem peste 450 de astfel de organizatii.
Am avut in vedere, atunci cand am alocat aceasta suma, ca toate aceste organizatii sa beneficieze de acel milion de euro nerambursabil suta la suta pentru reabilitarea infrastructurii. Eu sper ca in 2014 - 2015 cu aceste fonduri sa putem sa finalizam tot ceea ce inseamna infrastructura secundara in zona de irigatii si sa dam posibilitatea fermierilor sa aiba in final preturi reduse la apa pentru irigatii", a spus Daniel Constantin.
Acesta a precizat ca, in acest fel, va indeplini aceasta prioritate a programului de guvernare pe agricultura si anume reabilitarea sistemului de irigatii.
"In acest fel, ne indeplinim o prioritate mare a programului de guvernare pe agricultura si anume reabilitarea... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 12:36
Parcul Drumul Taberei a intrat in lucrari ample de modernizare arhitecturala si peisagistica, care vor dura aproximativ 18 luni, pentru care vor fi cheltuiti peste 75.000.000 de lei, bani proveniti in proportie de 98% din fonduri europene si 2% fonduri ale administratiei publice locale.
Oficiali ai Primariei sector 6 au declarat ca pentru acest obiectiv administratia locala are Planul Integrat de Dezvoltare Urbana.
Schimbarile la care va fi supus Parcul Drumul Taberei presupun lucrari la reteaua edilitara - sistem irigatii, iluminat, sistem apa potabila -, realizarea aleilor, fantanilor, foisoarelor si punctelor de belvedere, precum si instalarea sistemului de supraveghere video.
De asemenea, vor construite pasarele pietonale si zone de labirint, vor fi realizate noi puncte de recreere, locuri de joaca pentru copii, in functie de categoria de varsta (1-3 ani; 3-6 ani; 6-12 ani), o zona de expozitie pentru plante exotice, o zona de concert amplasata pe malul lacului, o zona destinata animalelor de companie.
Dupa modernizare cei pasionati de mersul pe bicicleta, role sau fitness se vor putea bucura de zone special amenajate ca si jucatorii de sah. Mai mult, parcul va avea o fantana arteziana tip "Nufar" cu 60 de jeturi de apa.
Cu toate acestea, locatarii din zona se arata nemultumiti pentru faptul ca parcul a fost inchis chiar la inainte de perioada vacantei de vara, iar copiii vor ramane fara un spatiu adecvat de joaca, afirma mai multi cititori Business24. mai mult
Luni, 20 Mai 2013, ora 17:41
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici anunta ca, in luna martie, Autoritatile de Management vor achita 1,2 miliarde de lei pentru plata facturilor beneficiarilor fondurilor europene pe sase programe operationale, suma fiind asigurata printr-un imprumut din Trezorerie.
"Schimbam radical abordarea in relatia cu beneficiarii: vrem ca plata la timp a facturilor sa devina regula in sistem, fondurile UE sa ajunga cat mai repede la beneficiari si astfel sa sustinem revigorarea economiei. In aceasta luna, Autoritatile de Management pentru sase programe operationale vor achita 1,2 miliarde de lei beneficiarilor de fonduri europene", a declarat Teodorovici.
Ministerul precizeaza ca beneficiarii de fonduri europene isi vor incasa la timp banii pentru facturile eligibile datorita schimbarilor implementate in sistem, dupa ce in cazul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) perioada medie de plata a facturilor a fost de aproximativ 70 de zile.
sursa
Autoritatile romane au discutii avansate cu Comisia Europeana pentru fonduri de un miliard de euro in vederea refacerii infrastructurii de irigatii, a declarat duminica ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la postul de televiziune Realitatea TV.
Fermierii romani au primit din fonduri europene peste 4,24 miliarde de euro, in ultimii 6 ani
Sprijinul financiar acordat fermierilor romani din Fondul European pentru Garantare in Agricultura (FEGA) a depasit 4,24 miliarde de euro,... mai mult
Duminica, 10 Martie 2013, ora 13:11
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ca Romania nu va risca pierderea fondurilor europene pentru dezvoltare rurala in anul 2012.
Ministrul de resort impreuna cu ministrul Afacerilor Externe incearca sa obtina fonduri de la UE pentru refacerea sistemului national de irigatii, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Gradul de absorbtie pe PNDR este de 50%, adica peste 4 miliarde de euro platite catre fermieri. Cred ca este un grad destul de ridicat daca ne uitam la celelalte fonduri structurale la care Romania are acces, dar daca ne raportam la celelalte state membre, pe zona de dezvoltare rurala, mai avem foarte mult de lucru. Vrem sa ne asiguram ca nu avem niciun risc de dezangajare pe anul 2012 si pot afirma ca nu exista un astfel de risc", a spus Constantin.
Seful MADR a precizat ca pe lista obiectivelor sale se afla refacerea sistemului national de irigatii cu ajutorul fondurilor europene.
"Pun mare baza pe refacerea sistemului de irigatii. Exista preocuparea comuna a Ministerului Afacerilor Externe si Agriculturii de a cuprinde sistemul de irigatii in urmatorul exercitiu bugetar. Avem studii ale Bancii Mondiale care sa fie parte a unei propuneri a Romaniei catre UE. Proiectul vizeaza 800.000 de hectare", a spus Constantin.
In Romania, din cele 3 milioane de hectare de amenjate cu sisteme de irigatii, sunt functionabile, la aceasta data, circa 800.000 de hectare, din care, pentru anul 2012, au fost incheiate contracte... mai mult
Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 09:55
Romania a absorbit aproape 4,6 miliarde de euro din fondurile europene destinate dezvoltarii rurale, ceea ce reprezinta un grad de absorbtie de 50% din fondurile disponibile pana in 2015, a anuntat luni Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).
Pana in prezent, APDRP a efectuat plati catre beneficiarii Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) in valoare de 4,02 miliarde de euro. Din aceasta suma, 2,29 miliarde de euro reprezinta plati pentru finantarea proiectelor de investitii derulate prin PNDR pentru dezvoltarea agriculturii si a mediului rural, iar restul, 1,73 miliarde de euro, reprezinta plati directe efectuate catre fermieri.
De asemenea, pe langa aceasta suma, Romania a absorbit initial si 561 de milioane de euro, fonduri care reprezinta avansul acordat de Comisia Europeana in momentul demararii Programului National de Dezvoltare Rurala.
PNDR 2007 - 2013 este instrumentul prin care se acorda fonduri europene nerambursabile pentru investitiile private si publice care vor asigura dezvoltarea satelor din Romania. Alocarea totala prin PNDR este de 9,67 miliarde de euro, bani europeni, pentru perioada 2007 - 2013.
Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a anuntat saptamana trecuta ca pune la dispozitia celor care vor sa investeasca in irigatii si lucrari de imbunatatiri funciare inca 60 milioane de euro, in urma realocarilor financiare din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR).
Incepand... mai mult
Luni, 10 Septembrie 2012, ora 18:22
Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) primeste cereri de finantare, incepand din 3 septembrie 2012, pentru mai multe tipuri de proiecte, valoarea totala a fondurilor nerambursabile disponibile fiind de peste 326 milioane de euro.
Este vorba de proiecte de impaduriri, investitii non-agricole in mediul rural, dar si irigatii si lucrari de imbunatatiri funciare.
Depunerea de cereri pe masura 221 - "Prima impadurire a terenurilor agricole"
APDRP anunta ca, in perioada 3 - 28 septembrie 2012, cei interesati de impadurirea terenurilor agricole vor avea la dispozitie 131,886 milioane euro prin masura 221 - "Prima impadurire a terenurilor agricole". Cu sprijinul acestei masuri se poate finanta realizarea de perdele forestiere sau plantatii de arboret.
Prin aceasta masura se pot acorda trei tipuri de plati: o prima pentru lucrarile de infiintare, o prima anuala pentru lucrarile de intretinere a plantatiei pe o perioada de cinci ani, incepand cu anul infiintarii plantatiei forestiere, si o prima compensatorie fixa anuala pe hectar, pentru pierderea de venit ca urmare a impaduririi, pe o perioada de 15 ani, incepand cu anul infiintarii plantatiei.
Depunerea de cereri pe masura 312 "Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi"
Tot in perioada 3 - 28 septembrie 2012, se pot depune la APDRP cereri de finantare pentru investitii in mediul rural prin masura 312 "Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi".... mai mult
Luni, 03 Septembrie 2012, ora 16:02
Fermierii din Romania care dezvolta proiecte de irigatii si lucrari de imbunatatiri funciare pot depune cereri pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile, in perioada 3 - 28 septembrie.
Fondurile europene sunt puse la dispozitia fermierilor de catre Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).
Fondurile au o valoare totala de 22,5 milioane de euro si sunt alocate prin masura 125 - "Irigatii si alte lucrari de imbunatatiri funciare".
Fermierii pot primi pana la un milion euro, suma care acopera 100% din totalul cheltuielilor eligibile, pentru investitiile de utilitate publica ce deservesc intreaga comunitate.
Pentru investitiile publice care deservesc doar o parte din comunitate, sprijinul financiar nerambursabil este de 75% din totalul cheltuielilor eligibile. In acest caz, ajutorul public acordat nu va putea depasi 750.000 euro pentru un proiect.
Plafonul minim acceptat pentru un proiect este de 5.000 de euro.
Beneficiarii sunt organizatiile si federatiile de utilitate publica ale proprietarilor sau detinatorilor de terenuri agricole, constituite in conformitate cu legislatia in vigoare.
Valeriu Tabara (PDL): Trebuie sa schimbam modalitate de abordare a irigatiilor
Seceta de idei in agricultura: Cum sa combatem lipsa irigatiilor? mai mult
Marti, 14 August 2012, ora 13:40