Autoritatile care se ocupa cu gestionarea fondurilor europene continua sa "pompeze" bani grei in consultanti externi, care sa evalueze cererile de finantare, in ciuda faptului ca s-au cheltuit in jur de 6 milioane de euro pentru pregatirea angajatilor de la stat.
Un contract in valoare de 2.043.145 de lei (458.600 de euro), pentru "Evaluarea din punct de vedere tehnic si financiar a cererilor de finantare din cadrul POR", a fost atribuit prin licitatie publica companiilor: Projects Development Consultants si Ernst&Young.
Contractul a fost atribuit prin licitatie publica, criteriul de atribuire fiind "oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic". Obiectul contractului il reprezinta "Servicii de evaluare din punct de vedere tehnic si financiar a cererilor de finantare in cadrul Axelor prioritare 1-5 din cadrul Programului Operational Regional 2007-2013".
Cine sunt companiile care au castigat licitatia
Projects Development Consultants este o firma de consulanta infiintata in Bucuresti in 2006 care ar ca obiect de activitate "activitati de inginerie si consultanta tehnica legate de acestea". Potrivit unor rapoarte Risco, compania are in prezent 3 angajati si afaceri de 219.000 de lei (49.000 de euro). Profitul net raportat in primul semestru al anului 2013 este de 5.645 de lei (1.200 de euro). Firma a raportat profit si anul trecut, cand la o cifra de afaceri de 634.646 de lei (142.527 de euro) a obtinut un profit net de 4.179 de lei (938 de euro).... mai mult
Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 07:02
Ministerul Muncii, autoritatea de management a Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), a atribuit un contract de peste 5,9 milioane de lei (1,34 milioane de euro) unei firme italiene pentru "asigurarea sprijinului necesar beneficiarilor POSDRU pentru gestionarea eficienta si eficace a proiectelor pe care le implementeaza".
Practic, italienii de la Lattanzio Associati Public Sector vor organiza sesiuni de formare si tutorat pentru administratii si autoritatile locale care au luat fonduri europene sa gestioneze banii europeni.
Contractul a fost atribuit prin licitatie deschisa, fara a se organiza o licitatie electronica. La licitatie au participat 8 companii, insa doar 2 oferte au fost admise. Criteriul luat in calcul pentru atribuirea contractului a fost pretul cel mai scazut.
Compania italiana, specializata pe consultanta pentru administratiile publice potrivit informatiilor postate pe site-ul de prezentare, a subcontractat deja o parte din acest contract catre Ernst & Young. Practic, E&Y a primit aproape 19 procente din valoarea totala a proiectului, adica in jur de 1,1 milioane de lei (253.000 de euro) pentru desfasurarea sesiunilor de formare si a celor de tutorat.
Si expertii BEI sar in ajutorul Romaniei, pe bani grei
Nu este prima "miscare" de acest gen din partea autoritatilor de management. In incercarea disperata de a ajunge la o rata de absorbtie record pana la finalul lui 2015, se recurge si la ultimele solutii:... mai mult
Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 13:37
Ministerul Fondurilor Europene pune "soarta" a doua programe operationale extrem de importante pentru Romania pe mainile unor experti de la Banca Europeana de Investitii (BEI). Expertii costa 7,5 milioane de euro si trebuie sa "faca minuni" pentru Programul Operational Transporturi si Programul Operational Mediu.
Dupa ce a "tocat" mai bine de 6 milioane de euro pentru pregatirea personalului din sistemul de absorbtie a fondurilor europene si alti 7 milioane de euro pentru a angaja experti din privat, Ministerul Fondurilor Europene a anuntat o "noua investitie" in personal: ajutor de 7,5 milioane de euro din partea a sapte experti ai Bancii Europene de Investitii (BEI). Practic, un expert "ne costa" putin peste un milion de euro.
Suma acopera plata expertilor pe o perioada de doi ani, dar si achitarea unor servicii contractate de BEI de la terti. Acordul este finantat din fonduri europene, prin intermediul Programului Operational Asistenta Tehnica.
In cadrul acestui acord, Ministerul Fondurilor Europene va contracta sapte experti BEI care vor oferi consultanta Autoritatii de Management a Programului Operational Sectorial Transport, Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine, Autoritatii de Management a Programului Operational Sectorial Mediu, dar si MFE.
Expertii Bancii Europene de Investitii vor avea calitatea de consultanti independenti si vor oferi sprijin in toate etapele implementarii proiectelor din sectoarele mentionate: de... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 20:08
Pentru ca Romania nu a fost in stare sa acceseze decat 10% din cele 19 miliarde de euro puse pana acum la dispozitie de catre UE, consilierii pe fonduri europene preconizeaza ca in perioada 2014-2020 fondurile destinate tarii noastre vor fi reduse la jumatate.
Sistarea platilor la una dintre axele din Programul pentru Competitivitate Economica inseamna ca IMM-urile, principalii beneficiari ai acestui program, vor intra in blocaj.
Activitatea IMM-urilor, in pericol de a fi blocata
"Practic, micile intreprinderi depind de finantarea activitatii prin aceste fonduri, iar daca nu primesc banii la timp, nu au cum sa-si mai desfasoare activitatea. Este greu pentru astfel de companii sa faca rost de cofinantare ca sa mearga inainte", a declarat pentru Business24 Remus Fetche, director executiv la Best Learn Consulting.
Nicio institutie financiar-bancara nu ofera finantare pentru IMM-uri, tocmai pentru ca planeaza aceasta incertitudine legata de continuarea finantarii proiectelor europene. Un alt efect al sistarii platilor il reprezinta dezangajarea pe contractul de finantare, pentru ca ai obligatia sa implementezi proiectul intr-o anumita perioada de timp si sa respecti un anumit calendar.
Gradul mic de absorbtie al fondurilor europene de pana acum va influenta in mod negativ cuantumul fondurilor alocate Romaniei in perioada 2014-2020, desi aceasta valoare inca se negociaza. "Pana acum, la toate intalnirile pe care le-am avut cu oficialii romani ni s-a spus ca,... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 15:37
Rata de absorbtie a fondurilor UE este ingrijoratoare, in conditiile in care Romania a contractat 60% din suma disponibila in ultimii ani si a rambursat beneficiarilor mai putin de 15%, osciland intre ultimul si penultimul loc intre statele din Europa Centrala si de Est, potrivit unui studiu KPMG.
"Ultimul sondaj anual efectuat de firmele membre ale KPMG din regiune, intitulat "EU Funds in Central and Eastern Europe", arata ca in Romania rata de absorbtie a fondurilor europene continua sa se situeze in urma multor tari din Europa Centrala si de Est in multe sectoare. In timp ce Estonia, Letonia, Lituania, Cehia sunt pe primele pozitii, Romania oscileaza intre penultimul si ultimul loc, cu putin peste 60% contractat in ultimii cinci ani din bugetul european alocat Romaniei si sub 15% rambursat beneficiarilor", se arata intr-un comunicat al companiei de consultanta si audit.
Studiul arata ca investitiile straine realizate in tarile din Europa Centrala si de Est au scazut mult de la inceputul crizei, intrucat investitorii au parasit pietele emergente, indreptandu-se catre economiile cu dezvoltare rapida, precum pietele BRIC - Brazilia, Rusia, India si China.
"In aceste conditii, este vital ca Romania sa se mobilizeze pentru captarea sumelor inca disponibile din fondurile UE acordate pana in 2013 si sa-si traseze prioritatile pentru urmatoarea perioada de finantare", potrivit sursei citate.
Dinu Bumbacea, Partener Management Consulting si Sector Public, a declarat... mai mult
Joi, 05 Iulie 2012, ora 17:59
Comisia de la Bruxelles a propus in atentia statelor membre ale UE - si se pare ca decidentii vestici si-au insusit propunerea, daca nu chiar de la ei a venit - ca sumele necheltuite din asa-numitele fonduri structurale pentru coeziune sa fie redirectionate catre diferitele componente ale marii actiuni de aparare a zonei euro, considerata prioritatea nr. 1 a perioadei.
Au capatat astfel sens declaratiile mai de demult ale presedintelui Basescu - mai greu de inteles la prima auditie - ca apararea zonei euro si problema Greciei n-ar trebui sa se solutioneze cu afectarea fondurilor europene, se subintelege si a celor destinate Romaniei. Bucurestiul a gazduit chiar o reuniune a beneficiarilor estici care sa incerce sa opreasca o asemenea redirectionare.
S-ar putea sa fi sosit momentul adevarului in legatura cu mult trambitatele fonduri europene! Personal, am vorbit de mult si in clar despre acestea in termenii inexistentei lor de fapt si a satisfactiei de la Bruxelles ca destinatarii nu sunt tocmai in stare sa le absoarba, caci astfel nu se poate vedea ca ele nu mai exista! Poate initial, de mult, inainte de declansarea crizei - am spus cu subiect si predicat - aceste fonduri au existat, dar au fost redirectionate catre alte destinatii tocmai in contextul crizei. Cea mai buna dovada in acest sens este ca sute si mii de companii vestice implantate in Romania nu aplica pentru accesarea lor.
Ma rog, sa admitem ca statul roman si firmele romanesti nu au capabilitatea sa... mai mult
Joi, 07 Iunie 2012, ora 12:38
O crestere de 1% din PIB datorita absorbtiei fondurilor europene in perioada 2014-2020 in Romania genereaza o majorare a veniturilor bugetare de 0,82%, se arata in studiul "Prioritizarea politicilor UE", realizat de Centrul Roman de Politici Economice - CEROPE.
Studiul arata ca, estimarea impactului absorbtiei fondurilor europene asupra veniturilor bugetare s-a realizat prin intermediul elasticitatii cresterii economice la diverse categorii de venituri bugetare. Astfel, in urma estimarii unor ecuatii de regresie intre diverse categorii de venituri bugetare si PIB s-a ajuns la concluzia ca o crestere cu 1% a PIB-ului genereaza o crestere a veniturilor bugetare totale cu 0,82%.
Cele mai mari cresteri la buget vor fi din TVA
Conform CEROPE, o analiza a senzitivitatii diverselor categorii de venituri bugetare la cresterea economica arata ca cele mai mari cresteri brute ale veniturilor se vor inregistra la TVA, contributii de asigurari si impozitul pe venitul persoanelor fizice. Aceasta se explica in primul rand prin cresterea veniturilor de natura salariala (si numai in subsidiar, prin cresterea numarului de persoane ocupate care realizeaza venituri de natura salariala), ceea ce va sustine avansul comertului retail si al serviciilor prestate populatiei.
Potrivit studiului, cresterea competitiei intre firme pe piata fortei de munca pentru un numar relativ redus de persoane cu o pregatire corespunzatoare va favoriza procesul de crestere a veniturilor de natura... mai mult
Luni, 04 Iunie 2012, ora 13:00
Ministrul Afacerilor Europene Leonard Orban s-a intalnit marti cu reprezentanti ai Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), cu care a discutat in principal despre modalitati concrete de accelerare a absorbtiei fondurilor structurale si de coeziune in Romania, potrivit unui comunicat.
In cursul reuniunii, parte a dialogului permanent al ministrului afacerilor europene cu mediul de afaceri din tara, membrii AOAR au formulat o serie de propuneri vizand cresterea ratei de absorbtie a fondurilor europene alocate pentru Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) si pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU).
"Apreciez interesul deosebit al oamenilor de afaceri pentru folosirea fondurilor europene in scopul sporirii competitivitatii economiei romanesti, pentru a asigura o crestere durabila. Consider ca un dialog structurat cu reprezentantii mediului de afaceri ne permite sa luam pulsul beneficiarilor privati privind relatia cu structurile responsabile de gestionarea programelor operationale.
In acest fel, vom putea sa identificam masuri cu caracter orizontal, care sa vina in sprijinul beneficiarilor, facilitandu-le activitatea la nivel de proiect. Prin urmare, sunt convins ca astfel de discutii sunt reciproc avantajoase", a afirmat ministrul Leonard Orban.
"AOAR sustine consecvent ideea adoptarii de catre guvern a unor masuri menite sa duca la cresterea competitivitatii firmelor cu... mai mult
Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 21:06
Peste 60 de companii din domeniul industriei carnii sunt verificate pentru fraude in obtinerea si utilizarea fondurilor europene din programul SAPARD, iar 11 au fost deja acuzate de Oficiul European Antifrauda (OLAF), fiind depuse chiar sesizari la Directia Nationala Anticoruptie (DNA). De altfel, OLAF a cerut deja recuperarea integrala a fondurilor alocate celor 11 firme: Amareto Impex, Italovini, Salflom, C & C Company, Oprea Avi Com, Atfab, Rotina Product, H & E Reinert, Salconserv, Scandia Romana si Meda Prod 98. Totusi, specialistii in domeniu din Romania spun ca este posibil ca multe firme fie au avut doar mici neregularitati, ce nu au fost corectate la timp, fie au fost oarecum "pacalite" de firmele din afara tarii, care depuneau oferte la licitatii. "Nu ne-au parvenit documentele de la OLAF. Am vazut un singur document, care mi s-a parut foarte subtire. Se metioneaza ca la o licitatie au fost niste italieni, care discutasera intre ei si au venit cu oferte hotarate de ei prin e-mail. Si se adauga o fraza in care se spune ca ei sunt convinsi ca si partea romana a participat. Dar nu au niciun fel de proba", a declarat, pentru Ziare.com, Sorin Minea, presedinte al Asociatiei Romane a Carnii."Altele am inteles ca sunt firme care au livrat utilaje si nu aveau codul CAEN. S-ar putea sa fie si fraude. OLAF-ul le intituleaza pe toate fraude. Acum ii baga pe toti in acelasi grup", a adaugat Minea. Potrivit spuselor sale, nu este exclus faptul ca... mai mult
Marti, 10 August 2010, ora 09:09