Gradul de absorbtie a fondurilor europene pe domeniul transportului rutier va ajunge la 44% la finalul anului 2014 fata de 18,1% la inceputul anului, a declarat, joi, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine, Dan Sova, la conferinta 'Romania investitiilor. Romania dezvoltarii'.
In 2013, cererile de decontare transmise Comisiei Europene pentru domeniul autostrazilor reprezinta 121% din alocarea financiara pe anul 2013, iar la fondurile de dezvoltare regionala pentru drumuri nationale - 200%.
Sova a afirmat ca ultimii doi ani au fost cei mai performanti din istoria Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania /CNADNR/, in conditiile in care, in 2010, au fost inaugurati 17 kilometri de autostrada, in 2011 - 32 de kilometri, in 2012 - 126 de kilometri, iar in 2013 - 105 kilometri.
El a precizat ca, in ultimii sase ani, in Romania, au fost semnate opt contracte de autostrazi, iar in 2013 au fost finalizate licitatiile pentru opt tronsoane de autostrada. De asemenea, in martie 2014 vor incepe lucrarile pentru zece tronsoane de autostrada. mai mult
Joi, 12 Decembrie 2013, ora 20:25
Autoritatile care se ocupa cu gestionarea fondurilor europene continua sa "pompeze" bani grei in consultanti externi, care sa evalueze cererile de finantare, in ciuda faptului ca s-au cheltuit in jur de 6 milioane de euro pentru pregatirea angajatilor de la stat.
Un contract in valoare de 2.043.145 de lei (458.600 de euro), pentru "Evaluarea din punct de vedere tehnic si financiar a cererilor de finantare din cadrul POR", a fost atribuit prin licitatie publica companiilor: Projects Development Consultants si Ernst&Young.
Contractul a fost atribuit prin licitatie publica, criteriul de atribuire fiind "oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic". Obiectul contractului il reprezinta "Servicii de evaluare din punct de vedere tehnic si financiar a cererilor de finantare in cadrul Axelor prioritare 1-5 din cadrul Programului Operational Regional 2007-2013".
Cine sunt companiile care au castigat licitatia
Projects Development Consultants este o firma de consulanta infiintata in Bucuresti in 2006 care ar ca obiect de activitate "activitati de inginerie si consultanta tehnica legate de acestea". Potrivit unor rapoarte Risco, compania are in prezent 3 angajati si afaceri de 219.000 de lei (49.000 de euro). Profitul net raportat in primul semestru al anului 2013 este de 5.645 de lei (1.200 de euro). Firma a raportat profit si anul trecut, cand la o cifra de afaceri de 634.646 de lei (142.527 de euro) a obtinut un profit net de 4.179 de lei (938 de euro).... mai mult
Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 07:02
Ministerul Muncii, autoritatea de management a Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), a atribuit un contract de peste 5,9 milioane de lei (1,34 milioane de euro) unei firme italiene pentru "asigurarea sprijinului necesar beneficiarilor POSDRU pentru gestionarea eficienta si eficace a proiectelor pe care le implementeaza".
Practic, italienii de la Lattanzio Associati Public Sector vor organiza sesiuni de formare si tutorat pentru administratii si autoritatile locale care au luat fonduri europene sa gestioneze banii europeni.
Contractul a fost atribuit prin licitatie deschisa, fara a se organiza o licitatie electronica. La licitatie au participat 8 companii, insa doar 2 oferte au fost admise. Criteriul luat in calcul pentru atribuirea contractului a fost pretul cel mai scazut.
Compania italiana, specializata pe consultanta pentru administratiile publice potrivit informatiilor postate pe site-ul de prezentare, a subcontractat deja o parte din acest contract catre Ernst & Young. Practic, E&Y a primit aproape 19 procente din valoarea totala a proiectului, adica in jur de 1,1 milioane de lei (253.000 de euro) pentru desfasurarea sesiunilor de formare si a celor de tutorat.
Si expertii BEI sar in ajutorul Romaniei, pe bani grei
Nu este prima "miscare" de acest gen din partea autoritatilor de management. In incercarea disperata de a ajunge la o rata de absorbtie record pana la finalul lui 2015, se recurge si la ultimele solutii:... mai mult
Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 13:37
Pentru ca Romania nu a fost in stare sa acceseze decat 10% din cele 19 miliarde de euro puse pana acum la dispozitie de catre UE, consilierii pe fonduri europene preconizeaza ca in perioada 2014-2020 fondurile destinate tarii noastre vor fi reduse la jumatate.
Sistarea platilor la una dintre axele din Programul pentru Competitivitate Economica inseamna ca IMM-urile, principalii beneficiari ai acestui program, vor intra in blocaj.
Activitatea IMM-urilor, in pericol de a fi blocata
"Practic, micile intreprinderi depind de finantarea activitatii prin aceste fonduri, iar daca nu primesc banii la timp, nu au cum sa-si mai desfasoare activitatea. Este greu pentru astfel de companii sa faca rost de cofinantare ca sa mearga inainte", a declarat pentru Business24 Remus Fetche, director executiv la Best Learn Consulting.
Nicio institutie financiar-bancara nu ofera finantare pentru IMM-uri, tocmai pentru ca planeaza aceasta incertitudine legata de continuarea finantarii proiectelor europene. Un alt efect al sistarii platilor il reprezinta dezangajarea pe contractul de finantare, pentru ca ai obligatia sa implementezi proiectul intr-o anumita perioada de timp si sa respecti un anumit calendar.
Gradul mic de absorbtie al fondurilor europene de pana acum va influenta in mod negativ cuantumul fondurilor alocate Romaniei in perioada 2014-2020, desi aceasta valoare inca se negociaza. "Pana acum, la toate intalnirile pe care le-am avut cu oficialii romani ni s-a spus ca,... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 15:37
Comisia de la Bruxelles a propus in atentia statelor membre ale UE - si se pare ca decidentii vestici si-au insusit propunerea, daca nu chiar de la ei a venit - ca sumele necheltuite din asa-numitele fonduri structurale pentru coeziune sa fie redirectionate catre diferitele componente ale marii actiuni de aparare a zonei euro, considerata prioritatea nr. 1 a perioadei.
Au capatat astfel sens declaratiile mai de demult ale presedintelui Basescu - mai greu de inteles la prima auditie - ca apararea zonei euro si problema Greciei n-ar trebui sa se solutioneze cu afectarea fondurilor europene, se subintelege si a celor destinate Romaniei. Bucurestiul a gazduit chiar o reuniune a beneficiarilor estici care sa incerce sa opreasca o asemenea redirectionare.
S-ar putea sa fi sosit momentul adevarului in legatura cu mult trambitatele fonduri europene! Personal, am vorbit de mult si in clar despre acestea in termenii inexistentei lor de fapt si a satisfactiei de la Bruxelles ca destinatarii nu sunt tocmai in stare sa le absoarba, caci astfel nu se poate vedea ca ele nu mai exista! Poate initial, de mult, inainte de declansarea crizei - am spus cu subiect si predicat - aceste fonduri au existat, dar au fost redirectionate catre alte destinatii tocmai in contextul crizei. Cea mai buna dovada in acest sens este ca sute si mii de companii vestice implantate in Romania nu aplica pentru accesarea lor.
Ma rog, sa admitem ca statul roman si firmele romanesti nu au capabilitatea sa... mai mult
Joi, 07 Iunie 2012, ora 12:38
Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Martin Harris, a declarat, la emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata, duminica, de PRO TV, ca absortia fondurilor europene reprezinta prioritatea zero a Guvernului roman, el adaugand ca astfel poate fi finantat si un program de infrastructura.
"Am remarcat un efort important la Guvern sa ridice rata de absorbtie, dar evident ca aceasta nu este suficienta astazi si consider ca este prioritatea zero pentru Guvernul Romaniei sa faca fata acestei provocari. Este necesar sa fie luate masuri suplimentare pentru a ridica rata de absorbtie si cred ca este o experienta buna in Europa de Est, cea a Poloniei, iar Romania ar putea urma acest exemplu", a spus ambasadorul britanic.
De asemenea, el a aratat ca fondurile europene reprezinta pentru Romania si un avantaj in privinta cresterii competitivitatii, prin care ar putea fi rezolvata si problema lipsei unei infrastructuri performante.
"Romania are un avantaj specific, o alocatie mare de fonduri europene. Noi nu avem asa ceva in Marea Britanie, dar aceasta alocatie dau un avantaj mare pentru Romania si in privinta competitivitatii. Lipsa de infrastructura este unul dintre dezavantajele Romaniei privind competitivitatea. Un program de infrastructura finantat de UE este si o sursa de locuri de munca, dar si de competivitate si o baza pentru cresterea economiei in viitor", a apreciat ambasadorul Harris.
De asemenea, ambasadorul britanic a remarcat ca in prezent tara sa detine locul 10 in... mai mult
Duminica, 27 Mai 2012, ora 12:14
Banca Europeana pentru Investitii (BEI) va ajuta Bulgaria sa construiasca autostrazi cu fonduri europene si ar putea contribui la finantarea participarii bulgare la proiectul european de gaze naturale Nabucco, transmite AFP, anunta Mediafax."Bulgaria are dreptul de a utiliza fonduri europene, insa vor trebui sa fie pregatite si proiecte. Nu am discutat doar despre ce ar putea face BEI pentru a finanta, dar si despre ce ar putea face BEI pentru a ajuta la pregatirea proiectelor", a declarat la Sofia presedintele BEI, Philippe Maystadt, dupa o intalnire cu premierul bulgar, Boiko Borisov.
Construirea autostrazilor reprezinta o prioritate, a mentionat Maystadt.
Bulgaria, stat cu o suprafata de 111.000 de kilometri patrati, are doar 418 kilometri de autostrada.
Infrastructura deficitara este considerata de investitorii straini ca una dintre principalele dezavantaje ale acestei tari.
Seful BEI a aratat ca evaluarea tehnica a autostrazii Struma, care va lega Sofia de principalul punct de frontiera cu Grecia, Kulata, va incepe in februarie. Autostrada va avea 156 de kilometri.
Institutia va contribui la cofinantarea construirii autostrazii, a precizat Borisov.
Premierul a adaugat ca BEI este pregatita sa ajute Bulgaria si la finantarea participatiei sale la proiectul Nabucco.
"Vom utiliza, poate, garantii bancare pentru a primi fonduri de la BEI pentru plata contributiei noastre, de 1,2 miliarde de euro", a explicat Borisov.
Maystadt a confirmat suma de 1,2 miliarde de euro,... mai mult
Vineri, 21 Ianuarie 2011, ora 15:45
Peste 60 de companii din domeniul industriei carnii sunt verificate pentru fraude in obtinerea si utilizarea fondurilor europene din programul SAPARD, iar 11 au fost deja acuzate de Oficiul European Antifrauda (OLAF), fiind depuse chiar sesizari la Directia Nationala Anticoruptie (DNA). De altfel, OLAF a cerut deja recuperarea integrala a fondurilor alocate celor 11 firme: Amareto Impex, Italovini, Salflom, C & C Company, Oprea Avi Com, Atfab, Rotina Product, H & E Reinert, Salconserv, Scandia Romana si Meda Prod 98. Totusi, specialistii in domeniu din Romania spun ca este posibil ca multe firme fie au avut doar mici neregularitati, ce nu au fost corectate la timp, fie au fost oarecum "pacalite" de firmele din afara tarii, care depuneau oferte la licitatii. "Nu ne-au parvenit documentele de la OLAF. Am vazut un singur document, care mi s-a parut foarte subtire. Se metioneaza ca la o licitatie au fost niste italieni, care discutasera intre ei si au venit cu oferte hotarate de ei prin e-mail. Si se adauga o fraza in care se spune ca ei sunt convinsi ca si partea romana a participat. Dar nu au niciun fel de proba", a declarat, pentru Ziare.com, Sorin Minea, presedinte al Asociatiei Romane a Carnii."Altele am inteles ca sunt firme care au livrat utilaje si nu aveau codul CAEN. S-ar putea sa fie si fraude. OLAF-ul le intituleaza pe toate fraude. Acum ii baga pe toti in acelasi grup", a adaugat Minea. Potrivit spuselor sale, nu este exclus faptul ca... mai mult
Marti, 10 August 2010, ora 09:09
Banii trimisi in tara de catre capsunari au depasit, ca valoare, de trei ori nivelul investitiilor straine. In conditiile in care absorbtia fondurilor europene a fost aproape 0, romanii plecati la munca in strainatate sunt cel mai important ajutor economic extern, din ultimele 3 luni.
Concediile de vara au adus romanii inapoi in tara si au crescut astfel si valuta adusa de acestia, cu 10% fata de nivelul la care se stabilizase in precedentele trei luni. In primele sapte luni din acest an, capsunarii au trimis acasa 2,46 miliarde euro, cu o treime mai putin decat anul trecut, in timp ce valoarea investitiilor straine directe a coborat in iulie la numai 103 milioane euro, scrie Romania Libera.
Fondurile europene, le avem dar nu prea
In primele sapte luni ale anului, Romania a atras numai 1,275 miliarde euro din fonduri europene, jumatate din valuta adusa de capsunari. Situatia este mai proasta decat cea mai pesimista estimare a BNR, dupa cum recunostea saptamana trecuta guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Aceasta situatie este surprinzatoare, in conditiile in care s-au aprobat proiecte de peste 4 miliarde de euro, conform declaratiilor lui Bogdan Dragoi, secretarul de stat in Ministerul Finantelor.
Fostul ministru al Finantelor, Daniel Daianu crede ca pentru aceasta situatie sunt vinovati cei de la Finante care nu au demarat niciun proiect mare, care ar fi atras si alte finantari. "N-au demarat nici un proiect de anvergura. Vor atrage foarte putin din ce aveau disponibil... mai mult
Marti, 15 Septembrie 2009, ora 12:20