Situatia companiilor care au avut fonduri europene si, in acelasi timp, au incasat somaj tehnic este verificata, dar se efectueaza controale si la PFA-uri sau la intreprinderi familiale, a declarat, luni, ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru.
"In cea mai mare parte mi-au fost confirmate asteptarile. Sunt, insa, si destule situatii din alta categorie. Sper sa reusesc sa scot odata si odata din amortire Inspectia Muncii sa iasa pe teren si sa faca aceste verificari.
Sunt si companii care au intrat in panica si urmeaza sa fie verificata situatia celor care au avut fonduri europene si, in acelasi timp, au incasat somaj tehnic. Exista mai multe verificari care se fac in continuu. Se fac verificari nu numai la firme, ci si la PFA-uri, la intreprinderi familiale.
Avem mai multe culoare pe care le verificam. Folosesc foarte mult si semnalele de la oameni care imi scriu, fara exagerare, cateva sute de mesaje pe zi, despre anumite probleme inclusiv pe aceasta speta.
Saptamanal, am o situatie, dar repet in cea mai mare parte asteptarile mi-au fost confirmate. Daca ne uitam la ce aveam de ales, intre un sistem ultra complex de verificare, am preferat sa folosesc o cale de munca. In cea mai mare parte sunt oameni corecti, dar mai avem si probleme", a spus Alexandru, la Europa FM.
Conform datelor centralizate de Inspectia Muncii si publicate de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, publicate luni, la nivel national se inregistrau 403.459 de... mai mult
Luni, 25 Mai 2020, ora 21:45
La inceputul lunii octombrie se implineste un an de cand am scris editorialul intitulat "Strategia folosita de Comisia Europena pentru a cere inapoi fondurile acordate", timp in care am cunoscut multi beneficiari acuzati de Agentia pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (actuala Agentie pentru Finantarea Investitiilor Rurale) ca au creat in mod artificial conditii pentru obtinerea finantarii si am pledat cauzele acestor oameni in fata instantelor de judecata.
Am decis sa scriu acest nou editorial, care se vrea a fi un "follow-up" la cel de anul trecut, pentru ca am observat ca "valul" rezilierii contractelor de finantare si al obligarii beneficiarilor la restituirea fondurilor nerambursabile, nu doar ca nu a trecut, ci a devenit, parca, si mai puternic.
In contextul in care auzim peste tot ca Romania nu reuseste sa absoarba decat o foarte mica parte din fondurile puse la dispozitie de Uniunea Europeana, situatia oamenilor de buna credinta, care au crezut in sansa unor proiecte finantate din fonduri nerambursabile si care sunt pusi acum sa restituie banii primiti, apare cu atat mai incredibila.
Poate ca nu toata lumea stie, insa un proiect cu finantare europeana presupune, in mod obligatoriu, ca o parte din suma necesara pentru realizarea proiectului sa fie asigurata din fondurile proprii ale beneficiarului.
Or, pentru cei mai multi dintre beneficiari, contributia proprie la finantarea proiectului a fost asigurata cu mari eforturi, de cele mai multe ori prin... mai mult
Joi, 25 Septembrie 2014, ora 08:03
1Compania Eurologistic Oradea intentioneaza sa achizitioneze o unitate mobila de productie a asfaltului si malaxoare de pietris cu bitum necesare pentru realizarea unui flux tehnologic complet pentru efectuarea lucrarilor de infrastructura rutiera conform standardelor eurorpene.
Nivelul maxim al investitiei companiei este de 5,4 milioane de lei (circa 1,23 milioane de euro), fara TVA, iar data limita de depunere a ofertelor este 4 iunie.
Proiectul companiei este are finantare europeana prin Programul Operational Sectorial "Cresterea competitivitatii Economice" Axa Prioritara 1 "Un sistem inovativ si ecoeficient de productie", Domeniul de Interventie 1.1 "Investitii productive si pregatirea pentru competitia pe piata a intreprinderilor, in special a IMM", Operatiunea a) "Sprjin pentru consolidarea sectorului productiv prin investitii tangibile si intangibile", conform anuntului companiei. mai mult
Joi, 29 Mai 2014, ora 09:55
Firma Eco Piro Dobroesti, judetul Bihor, intentioneaza sa achizitioneze utilaje si echipamente pentru cresterea capacitatii si competitivitatii.
Valoarea totala estimata a proiectului companiei este de aproape doua milioane de euro fata TVA, iar data limita de depunere a ofertelor este 23 mai.
Companiei va achizitiona o linie completa de productie a filerului de calcar, doua excavatoare, un incarcator frontal si un buldozer, se arata in anuntul publicat de firma .
Sursa de finantare a proiectului este aport propriu si ajutor financiar nerambursabil in cadrul Programului Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice" (POS CCE) 2007 - 2013, Axa Prioritara 1 - Un sistem inovativ si ecoeficient de productie, Domeniul major de interventie DM1.1. - Investitii productive si pregatirea pentru competitia pe piata a intreprinderilor, in special a IMM, Operatiunea a) Sprijin pentru consolidarea si modernizarea sectorului productiv prin investitii tangibile si intangibile, A2 - Sprijin financiar cu valoarea cuprinsa intre 1.065.000 - 6.375.000 lei acordat pentru investitii in intreprinderile mici si mijlocii.
Eco Piro Dobroesti a fost infiintata in 2002 si are ca activitate extractia de minereuri. Filerul de calcar este un produs obtinut prin uscarea si macinarea rocilor calcaroase, utilizat ca si adaos de baza in mesele bituminoase, in industria energetica, in industria sticlei, ceramica dar si pentru adezivi si mortare. mai mult
Luni, 19 Mai 2014, ora 09:17
Compania Tib Construct Invest din localiatatea Stefanesti, Arges, va achizitiona un utilaj performant pentru constructia de drumuri, printr-un proiect cu finantare europeana.
Valoarea maxima estimata a proiectului se ridica la 1,27 milioane lei (peste 280.000 euro) fara TVA, iar termenul limita de depunere a ofertelor este 21 mai. Valabilitatea ofertei este de minim 90 de zile de la data deschiderii acesteia, conform anuntului companiei.
Proiectul este finantat prin Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice", Axa Prioritara 1 "Un sistem inovativ si eco-eficient de Productie", DM1.1 - Investitii productive si pregatirea pentru competitia pe piata a intreprinderilor, in special a IMM, Operatiunea a - Sprijin pentru consolidarea si modernizarea sectorului productiv prin investitii tangibile si intangibile, A2 - Sprijin financiar in valoarea de pana la 1.065.000 lei acordat pentru investitii pentru intreprinderile mici si mijlocii.
In anuntul publicat de Tib Construct Invest se arata ca utilajul, respectiv un repartizor de mixturi pe senile, trebuie sa fie nou, nefiind admise echipamente second-hand.
Tib Construct Invest are ca obiect de activitate constructia de drumuri si autostrazi. mai mult
Joi, 15 Mai 2014, ora 11:24
Familia omului de afaceri ialomitean Corneliu Dragomir a obtinut 26,3 milioane de lei (6 milioane de euro) pentru ridicarea Centrului de afaceri Hamilton, pe un teren pe care il detine langa combinatul chimic de la Slobozia. Firma constructoare care a castigat contractul de constructie este una spaniola.
Frima prin care familia Dragomir a accesat cele 6 milioane de euro pentru Centrul de afaceri Hamilton este OCH LOGISTIC AG SRL. Actionar unic este sotia, Cleopatra Dragomir (46 de ani).
Contractul de 6 milioane de euro, cat costa ridicarea Centrului de afaceri Hamilton a fost castigat de firma spaniola Viales Y Obras Publicas SA. Constructia va fi ridicata pe terenul de langa Combinatul Chimic Slobozia, detinut de firma familiei Dragomir, OCH LOGISTIC AG.
Cifra de afaceri de milioane, profit de cateva sute de euro
Atribuirea contractului a fost facuta in conditiile in care se mentioneaza "posibilitatea modificarii duratei contractului in functie de necesitatile care vor aparea (actele aditionale ale contractului de finantare sau notificari care duc la variatii de activitati".
Valoarea totala a lucrarilor era estimata la 30,4 milioane de lei (7 milioane de euro), fara TVA, dar in cele din urma, valoarea finala a fost mai mica cu un milion de euro.
Firma are ca obiect de activitate "consultanta pentru afaceri si management". Este o companie cu cifra de afaceri medie si cu profit mic. De exemplu, in 2012, la o cifra de afaceri de 1,7 milioane de euro,... mai mult
Luni, 02 Decembrie 2013, ora 15:45
Ministerul Muncii, autoritatea de management a Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), a atribuit un contract de peste 5,9 milioane de lei (1,34 milioane de euro) unei firme italiene pentru "asigurarea sprijinului necesar beneficiarilor POSDRU pentru gestionarea eficienta si eficace a proiectelor pe care le implementeaza".
Practic, italienii de la Lattanzio Associati Public Sector vor organiza sesiuni de formare si tutorat pentru administratii si autoritatile locale care au luat fonduri europene sa gestioneze banii europeni.
Contractul a fost atribuit prin licitatie deschisa, fara a se organiza o licitatie electronica. La licitatie au participat 8 companii, insa doar 2 oferte au fost admise. Criteriul luat in calcul pentru atribuirea contractului a fost pretul cel mai scazut.
Compania italiana, specializata pe consultanta pentru administratiile publice potrivit informatiilor postate pe site-ul de prezentare, a subcontractat deja o parte din acest contract catre Ernst & Young. Practic, E&Y a primit aproape 19 procente din valoarea totala a proiectului, adica in jur de 1,1 milioane de lei (253.000 de euro) pentru desfasurarea sesiunilor de formare si a celor de tutorat.
Si expertii BEI sar in ajutorul Romaniei, pe bani grei
Nu este prima "miscare" de acest gen din partea autoritatilor de management. In incercarea disperata de a ajunge la o rata de absorbtie record pana la finalul lui 2015, se recurge si la ultimele solutii:... mai mult
Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 13:37
Comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, l-a anuntat pe premierul roman Victor Ponta ca s-a luat decizia deblocarii platilor pe Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), a declarat marti, la Bruxelles, purtatoarea de cuvant a inaltului oficial european, Shirin Wheeler.
CE a anuntat la sfarsitul lunii iunie ca a inceput pregatirile pentru o decizie de suspendare a POS CCE, intrucat autoritatile romane nu luasera masurile solicitate si nu efectuasera actiunile de corectie solicitate de serviciile sale.
Comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, a afirmat insa la mijlocul lunii trecute ca autoritatile romane au facut "eforturi considerabile" pentru a corecta deficientele semnalate de CE si pentru a asigura un sistem de management mai eficient. Intre timp, o echipa de audit a CE s-a deplasat in Romania, iar Autoritatea romana de audit si-a trimis la Bruxelles raportul privind masurile luate de autoritati pentru functionarea POS CCE.
POS CCE s-a aflat printre cele trei programe operationale suspendate in intregime sau partial in octombrie 2012. Intre timp, Programul Operational Regional si Programul Operational Sectorial Transporturi au fost deblocate.
Uniunea Europeana nu a mai platit "niciun euro" pentru POS CCE din 2010, acesta fiind si programul cu cea mai scazuta rata de aborbtie.
POS CCE este singurul program operational orientat in mod direct catre mediul privat. Practic, pentru... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 12:50
Romania risca sa piarda 2,5 miliarde de euro pentru Programul Operational Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), program ce se adreseaza cu predilectie companiilor.
Autoritatile de la Bruxelles iau in calcul suspendarea programului, fiind nemultumite de modul in care s-a incercat rezolvarea problemelor din acest sistem.
Programul structural este in faza de presuspendare inca din 2010. Practic, de atunci Romania nu a mai primit "un euro" pentru proiectele depuse pe POS CCE.
"Nu am primit aceste dovezi inca. Daca programul este supendat, nu inseamna pierderi de bani sau ca programul este finalizat. Inseamna ca e o alta avertizare si Romania trebuie sa indeplineasca conditiile pentru ca platile sa se reia", a declarat Shirin Wheeler, purtatoarea de cuvant al comisarului european pentru politica regionala, citata de Digi24.
Suspendarea POS CCE inseamna o noua gaura in bugetul de stat
Totusi, si o eventuala suspendare ar putea crea serioase probleme autoritatilor de la Bucurestui care asteptau o deblocare a fondurilor pe acest program in aceasta luna. Dupa presuspendarea programului, Ministerul pentru IMM-uri si Mediul de Afaceri, condus de Maria Grapini, a asigurat finantarea proiectelor aflate in derulare din trezoreria statului.
Romania a platit in primul trimestru 90 milioane euro pentru proiectele din cadrul programului POS CCE in primul trimestru al anului, iar in 2012 s-au platit circa 20 de milioane de euro. In situatia in care fondurile... mai mult
Vineri, 28 Iunie 2013, ora 13:50