Comisia Europeana a selectat 5 autoritati nationale sau regionale, din Grecia, Spania, Polonia, Bulgaria si Croatia, sa faca parte dintr-un proiect-pilot care vizeaza consolidarea guvernantei si a capacitatii administrative de a gestiona fonduri europene.
Lipsa Romaniei din acest proiect-pilot pare, la prima vedere, greu de explicat.
Campioana fondurilor UE aruncate
Potrivit unei informari privind Cadrul Financiar Multianual 2007 - 2013, peste o treime din fondurile dezangajate in precedentul exercitiu financiar european sunt fonduri pierdute de Romania.
Pare la fel de greu de explicat includerea Poloniei in lista, in conditiile in care aceeasi informare arata ca acest stat a pierdut doar 353.409 euro din fondurile repartizate, sau a Bulgariei, care are sume dezangajate de aproape 6 ori mai mici decat Romania.
O treime din fondurile europene pierdute in toata Europa ii apartin Romaniei: un esec de 1,64 miliarde de euro.
Afla adevarul despre banii europeni: De ce ni-i dau? De ce nu-i luam? Cum vin comenzile politice, dezastrul din MFE si care sunt solutiile
Exista totusi o explicatie simpla: Comisia Europeana a publicat, pe 9 februarie 2018, un anunt care continea solicitarea adresata autoritatilor nationale de a-si exprima eventualul interes pentru imbunatatirea capacitatii lor administrative in materie prin includerea unuia dintre programele nationale in proiectul-pilot.
Termenul limita de transmitere al aplicatiilor a fost 9 aprilie.
Surse din... mai mult
Sambata, 26 Mai 2018, ora 08:33
Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, o ironizeaza, miercuri, pe Corina Cretu, comisarul european pentru politica regionala, care a spus ca Romania are o rata de absorbtie de 0% a fondurilor europene din exercitiul bugetar 2014-2020, declarandu-se ingrijorata de acest lucru.
"Ce informeaza Comisia Europeana si ce informeaza Facebook-ul doamnei Corina Cretu", scrie Ghinea pe Facebook, prezentand cifrele trimise de Comisia Europeana in mai in raportul catre Parlamentul European si Consiliul UE.
"In luna mai 2016, implementarea programelor finantate din Fondurile Europene Structurale si de Investitii alocate statelor membre in perioada 2014-2020 a inregistrat un nivel de absorbtie de 1,7%.
(...) Deci ratele oficiale de absorbtie la 31 mai, in informarea Comisiei erau (tari selectate, lista intreaga in foto atasata):
Bulgaria: 0,07%
Cipru: 0,23%
Spania: 1,87%,
Ungaria 0% (zero)
Italia 0,39%
Polonia 0,87%
Romania 0,18%", explica ministrul Ghinea, care sustine ca ...citeste mai departe despre "Cate fonduri europene a luat, de fapt, Romania? Ministrul Ghinea o ironizeaza pe Corina Cretu" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 03 August 2016, ora 16:09
Aproape un miliard de dolari din fondurile Uniunii Europene au fost acordate anul trecut unor solicitanti necinstiti, iar cele mai multe presupuse cazuri de frauda au vizat Romania, Ungaria si Bulgaria, conform raportului pe 2015 al Oficiului European de Lupta Antifrauda (OLAF).
Potrivit OLAF, 888 de milioane de euro au fost probabil alocati unor solicitanti necinstiti. Vestea buna, daca se poate numi asa, este ca cifra este in usoara scadere: in 2014 fondurile care se presupunea ca au fost fraudate ajungeau la 901 de milioane de euro, informeaza Reuters.
Printre cele aproape 1.400 de sesizari legate de fondurile UE se afla o plata de 1,3 milioane de euro pentru modernizarea unei fabrici de congelare a legumelor din Bulgaria. Cand investigatorii au verificat unitatea au descoperit ca aceeasi persoana este si ...citeste mai departe despre "Romania, fruntasa la suspiciunile de fraude cu fonduri europene" pe Ziare.com mai mult
Marti, 31 Mai 2016, ora 18:58
Ministerul bulgar al Economiei si Energiei a suspendat furnizarea unor fonduri europene in valoare de 96 de milioane de euro destinate imbunatatirilor tehnologice la 142 de firme mici si mijlocii, din cauza numarului mare de reclamatii referitoare la procesul de evaluare, transmite Novinite.
Directorul general pentru fonduri europene si competitivitate din Minister, Eli Miluseva, a declarat luni, intr-o conferinta de presa, ca nu va semna contractele in cadrul proiectului de retehnologizare a acestor companii.
Ea a precizat ca fondurile nu vor fi pierdute, ci vor fi distribuite intr-o serie de proiecte de crestere a eficientei energetice si dezvoltare a inovatiilor.
Miluseva a aratat ca departamentul pe care il conduce a primit peste 100 de reclamatii si informatii privind neregulile inregistrate in procesul de evaluare, ceea ce a determinat-o sa isi anuleze decizia de aprobare a contractelor de retehnologizare.
Ea a explicat ca cele mai mari nereguli, care au fost raportate procuraturii, se refera la telefoanele date de reprezentantii comitetului de evaluare la unele companii. mai mult
Marti, 24 Iunie 2014, ora 08:45
Desi rata de contractare a fondurilor structurale in Romania se apropie de media inregistrata la nivelul statelor membre, tara noastra se situeaza, din nou, pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene la finalul anului 2012, arata cel mai recent studiu KPMG, efectuat in 10 tari din Europa Centrala si de Est, inclusiv Romania.
Pentru statele membre UE din Europa Centrala si de Est (ECE) fondurile UE contribuie intre 11% si 26% din PIB-ul lor anual, fiind o resursa esentiala dezvoltarii competitive si cresterii economice. Potrivit studiului KPMG, intitulat Fondurile UE in Europa Centrala si de Est - Raport privind progresele inregistrate in perioada 2007-2012, bunastarea economica a statelor din regiune depinde, mai ales in timp de criza economica, de masura in care acestea reusesc sa atraga fondurile europene.
Studiul KPMG include cele mai noi 10 state membre UE - Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia si Slovenia - care au aderat intre 2004 si 2007.
Raportul evidentiaza ca, in perioada 2007 - 2012, aproximativ 180,9 miliarde Euro au fost disponibile pentru a fi cheltuite in vederea imbunatatirii coeziunii economice si sociale. Din aceasta perspectiva, statele membre din Europa Centrala si de Est au obtinut rezultate notabile: in cei 6 ani de implementare a programelor cofinantate de Uniunea Europeana, beneficiarii au semnat contracte a caror valoare totala se ridica la aproximativ... mai mult
Marti, 14 Mai 2013, ora 17:55
Evitarea unei noi crize politice in Romania este cel mai important lucru pentru Comisia Europeana cu privire la tara noastra, iar problema cea mai mare a Romaniei in absorbtia fondurilor este capacitatea administrativa, a declarat Leonard Orban, Ministrul Afacerilor Europene, aflat la final de mandat.
Fost comisar european pentru multilingvism, Orban a vorbit despre procesul de absorbtie a fondurilor europene si dificultatile din acest domeniu, despre sugestiile pe care i le-a facut premierului desemnat, Victor Ponta, pentru viitoarea structura de atragere a banilor comunitari, dar si despre modul in care CE vede Romania, intr-un interviu acordat Agerpres.
Ministrul Afacerilor Europene a atras atentia ca deciziile pe care noul Parlament le va lua privind incuviintarea urmaririi penale a unor parlamentari - fosti ministri sau in cazul numirii Avocatului Poporului vor cantari greu asupra raportului suplimentar al Comisiei Europene din Mecanismul de Cooperare si Verificare pe Justitie, asteptat in ianuarie 2013, si implicit asupra deciziei Consiliului JAI privind eventuala aderare a Romaniei la spatiul Schengen.
La inceputul mandatului, in septembrie 2011, v-ati fixat ca obiectiv cresterea ratei reale de absorbtie a fondurilor structurale de la 3,7%, cat era atunci, la 20% pana la finalul mandatului. La finele lunii noiembrie 2012, rambursarile de la Comisia Europeana se ridica undeva la 9,72%. Au mai crescut intre timp?
Rambursarile nu au crescut, dar cererile... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 09:49
Ministrul afacerilor europene Leonard Orban efectueaza, luni, o vizita la Sofia, la invitatia ministrului bulgar pentru managementul fondurilor europene Tomislav Doncev.
Delegatia condusa de ministrul Orban va avea discutii care vor aborda opinii referitoare la experientele celor doua tari in procesul de absorbtie a fondurilor europene. Un alt subiect important va fi viitorul politicii de coeziune in perioada urmatorului exercitiu bugetar al Uniunii Europene, 2014 - 2020.
Agenda vizitei cuprinde intrevederi cu ministrul bulgar pentru managementul fondurilor europene, Tomislav Doncev, cu ministrul transporturilor, tehnologiei informatiei si comunicatiilor, Ivailo Moskovski, cu ministrul dezvoltarii regionale si a lucrarilor publice, Liliana Pavlova, cu ministrul mediului si apelor, Nona Karadzhova si cu ministrul economiei, energiei si turismului, Delian Delian Dobrev. mai mult
Duminica, 01 Iulie 2012, ora 14:00
Conform CE, Bulgaria poate conta pe o crestere cu 10-15% a banilor primiti din fonduri europene dupa 2014, relateaza NewsIn. "Potrivit asteptarilor, Bulgaria va primi o crestere cu 10%-15% fata de ceea ce avem in prezent", a declarat comisarul UE bulgar Kristalina Gheorghieva.
"Va fi extrem de important ca in urmatoarele 18 luni, cand vor avea loc negocierile privind bugetul, sa dovedim ca suntem pregatiti sa absorbim fonduri, pentru ca aceste cifre preliminare sa devina realitate", a adaugat ea.
Comisia Europeana isi propune sa armonizeze mai rapid nivelul subventiilor pentru agricultura in statele membre vechi si noi, ceea ce, potrivit lui Gheorghieva, poate duce la o crestere cu 70% a platilor directe catre fermierii bulgari.
Insa 30% din bani vor fi acordati numai daca fermierii vor dezvolta agricultura bio.
Comisia Europeana a propus miercuri seara ca UE sa isi creasca bugetul cu 5%, ignorand cererile Germaniei, Marii Britanii si Frantei pentru o inghetare a bugetului.
Propunerile acopera perioada 2014-2020, iar negocierile urmeaza sa se prelungeasca si anul viitor.
Bugetul UE este negociat pentru perioade de sapte ani, iar planurile CE il fixeaza pe cel pentru perioada 2014-2020 la 1.000 de miliarde de euro. mai mult
Joi, 30 Iunie 2011, ora 09:47
Bulgaria respinge informatiile conform carora CE va gestiona fondurile regionale in Grecia, Bulgaria si Romania, informeaza NewsIn.
Comisia Europeana analizeaza un plan de a gestiona direct fondurile regionale in Grecia, Bulgaria si Romania, in conditiile in care administratiile acestor tari nu sunt capabile sa faca acest lucru, a declarat miercuri europarlamentarul liberal Jorgo Chatzimarkakis.
Prezentand "Planul Hercules" al grupului ALDE, la intocmirea caruia a participat, europarlamentarul a spus ca Johannes Hahn, comisarul european pentru politica regionala, este de parere ca un astfel de plan este necesar pentru Grecia, Bulgaria si Romania.
"Chestiunea absorbtiei banilor UE este una importanta pentru comisarul responsabil pentru fondurile de coeziune. Iar el este de parere ca exista trei tari care nu sunt capabile sa absoarba fondurile UE in mod corespunzator", a subliniat Chatzimarkakis.
Acest lucru se intampla din cauza "incapacitatii ministerelor de a veni cu propuneri, dar si de a lucra pe programe si de a rezolva problemele din tara", a explicat europarlamentarul.
"Deci trebuie sa folosim asistenta tehnica pentru a depasi problemele in aceste trei state", a adaugat el.
Mladenov a calificat afirmatile drept "un nonsens" si a notat ca CE ar informa direct Bulgaria daca ar exista un astfel de plan. El a cerut "sa nu se ia de buna tot ce se scrie sau ce se zice".
Ministrul a subliniat ca in prezent cooperarea dintre Cabinet si Comisie este excelenta,... mai mult
Joi, 23 Iunie 2011, ora 17:46