Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, spune ca in prezent nu mai exista blocaje in ceea ce priveste realizarea Autostrazii Transilvania. In ceea ce priveste Autostrada Sibiu-Pitesti, Lucian Bode arata ca fie au inceput lucrarile, fie sunt demarate proceduri de achizitie pentru unele tronsoane, cu unele termene stabilite pentru toamna acestui an.
Lucian Bode a anuntat, vineri dupa-amiaza, intr-o conferinta de presa, ca "saluta" ceea ce a numit "decizia istorica pentru Romania" luata de Comisia Europeana, aceea ce a aproba finantarea in vederea realizarii a trei loturi din autostrada Sibiu - Pitesti.
"Vorbim despre 875 de milioane de euro fonduri europene pentru finantarea sectiunilor I, IV si V din Autostrada Sibiu - Pitesti, practic prima autostrada transcarpatica din Romania", a afirmat ministrul.
"De la un proiect, in noiembrie 2019, care se impiedica in gandac astazi avem un proiect care merge inainte cu certitudine, cu sectiunea I Sibiu - Boita in lucru, peste 20 la suta progres fizic, cu sectiunea V semnata Curtea de Arges - Pitesti si se lucreaza la documentatie urmand sa inceapa executia, cu sectiunea IV in procedura de achizitie si cu cele doua sectiuni de pe Valea Oltului, II si III, aproximativ 68 de kilometri cu procedurile de achizitie lansate pentru sectiunea II, termen 10 septembrie, iar pentru sectiunea II octombrie 2020", a explicat el.
Lucian Bode a adaugat ca si in ceea ce priveste Autostrada Transilvania demersurile au avansat, el aratand... mai mult
Vineri, 04 Septembrie 2020, ora 17:52
Premierul Victor Ponta a declarat vineri, in timpul vizitei pe care a facut-o pe santierul Autostrazii Transilvania, ca pana in 2018, cand Romania sarbatoreste o suta de ani de la Marea Unire, cele trei regiuni istorice vor fi legate intre ele si din punct de vedere al infrastructurii, asa cum ar fi trebuit sa se intample de multa vreme.
Premierul a dat informatii atat despre stadiul lucrarilor la Autostrada Transilvania, dar a vorbit si despre celelalte proiectele majore de infrastructura din Romania, atat incepute, cat si cele care ar trebui facute in viitor.
"Suntem in faza avansata si cu proiectul finantat tot din fonduri europene 2007-2013 de la Campia Turzii la Ogra si mai departe spre Targu Mures. Ardealul va avea cea mai importanta retea de autostrazi si sigur ca toate au valoare daca reusim sa facem si Comarnic - Brasov si mai departe Sibiu-Pitesti si Targu Mures - Iasi, pentru ca la 100 de ani, ii spuneam prea Sfintiei Sale (n. red. - mitropolitul Clujului, Andrei ...citeste mai departe despre "Ponta, pe santierul Autostrazii Transilvania: La 100 de ani de la Unire sa ne unim si cu infrastructura" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 12 Septembrie 2014, ora 20:45
Autostrada Transilvania va fi gata pana in anul 2018, iar provinciile istorice ale Romaniei vor fi legate, daca se urmeaza programul de acum si se tine cont de bazele pe care le punem in acest moment, a declarat ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine, Dan Sova.
"In 2018, daca se urmeaza programul si ceea ce punem noi bazele acum, Romania va fi legata de autostrazi, deci provinciile istorice vor fi legate pentru ca Autostrada Transilvania pe la Sebes-Turda va fi gata, se va lega Brasovul de Bacau si de Sibiu pe Fondul de Dezvoltare Regionala. Deci, Sibiul va fi legat de Brasov pana in 2018. Pana la 1 decembrie 2018, cand vom avea sarbatorirea a 100 de ani de la statul national unitar, Autostrada Transilvania va fi fost gata. De asemenea, Moldova va fi legata de restul regiunilor prin autostrada. Singurul lucru pe care pot sa vi-l spun este ca am avut un an la dispozitie in care am demonstrat ca ce fac spun si ce spun fac (...) Pana in 2018 se va circula pe cei 63 de kilometri Pitesti - Curtea de Arges - Rm. Valcea (...)", a afirmat Sova.
Acesta a catalogat drept "inadmisibil" ce s-a intamplat cu Autostrada Transilvania dupa anul 2005.
"Ceea ce s-a intamplat cu Autostrada Transilvania a fost si ramane inadmisibil. Corpul de Control al premierului sper sa finalizeze controlul pe Bechtel si sa vedem exact ce s-a intamplat acolo pentru ca, dupa 2005, a fost bataie de joc, jaf si furt la drumul mare, facute de toti... mai mult
Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 07:45
Constructia unui tronson de 8,7 kilometri al autostrazii Transilvania, 3A1 Gilau - Nadaselu (judetul Cluj), singurul pentru care mai sunt contractate lucrari, va incepe in 2014, desi contractul de proiectare si executie a fost semnat in aprilie, motivul amanarii lucrarilor fiind lipsa banilor.
CNADNR a semnat in luna aprilie un contract de 258,2 milioane lei (circa 58 milioane euro) fara TVA cu asocierea Spedition UMB-Tehnostrade, firme detinute de Dorinel Umbrarescu, pentru construirea acestui tronson.
"In contextul actualei crize economice, fondurile alocate de la bugetul de stat pentru obiectivul de investitii Autostrada Brasov-Cluj-Bors nu au putut asigura inceperea lucrarilor pentru sectiunea 3A1 Gilau - Nadaselu km 0+000 - km 8+700, astfel a fost amanata inceperea lucrarilor de executie pana la identificarea si asigurarea fondurilor necesare", a comunicat CNADNR la solicitarea Mediafax.
La licitatia pentru construirea acestui tronson au participat patru companii si noua consortii. Proiectul a fost adjudecat in noiembrie 2012 de asocierea Spedition UMB-Tehnostrade, procedura fiind ulterior contestata la CNSC.
Reprezentantii Companiei de Drumuri precizeaza ca in cadrul acestui contract perioada de proiectare este de sase luni, iar executia lucrarilor va incepe in 2014.
In prezent, la autostrada Transilvania, stadiul lucrarilor pe sectiunile 2B Campia Turzii - Gilau (52 km) si 3C Suplacu de Barcau - Bors (64,5 km) este de 97,1%, respectiv de 50,1%.... mai mult
Joi, 10 Octombrie 2013, ora 16:36
Autostrada Transilvania nu poate fi finalizata din resurse bugetare, ci prin parteneriat public privat sau prin concesiune, a declarat ministrul delegat pentru proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine, Dan Sova, luni, la audierile comisiilor parlamentare de specialitate reunite.
"Bugetam datorii de 46 milioane euro pentru Bechtel. Autostrada Transilvania nu poate fi finalizata din resurse bugetare. Este mult prea scumpa, singura solutie pe care o avem este cu parteneri externi pentru a o face in parteneriat public privat sau concesiune. Alta solutie nu exista. Daca cineva poate gasi finantare pentru concesiunea acestei autostrazi exista deschidere totala. Ea va fi luata si data in concesiune sau parteneriat public privat. Din datele bugetare pe cale le avem va fi dificil", a declarat Dan Sova.
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) are un buget de sapte miliarde lei in 2013, din care 5,2 miliarde lei pentru cheltuieli de capital (investitii), potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice (MFP).
Investitiile vor fi prioritizate, iar proiectele care pot fi finantate pe fonduri europene vor fi "mutate" pe bani europeni, sustin oficialii. mai mult
Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 17:22
Autostrada Transilvania este recunoscuta in reteaua rutiera europeana TNT, in urma renegocierilor cu Bechtel, astfel ca Romania poate accesa fonduri europene pentru aceasta lucrare, a declarat vineri fostul ministru al Transporturilor si Infrastructurii, Anca Boagiu.
"Exista cateva avantaje pe care le-am obtinut prin renegocierea cu Bechtel pentru autostrada Transilvania. In primul rand este recunoscuta in reteaua TNT si se pot cere bani si accesa fonduri europene. In al doilea rand, putem licita oricand dorim, pentru ca au fost eliminate constrangerile prin care nu puteam sa facem niciun fel de licitatie timp de doi ani. In ultimul rand, doua tronsoane, 2C si 3C (Campia Turzii-Gilau si Suplacu de Barcau-Bors, n.r.) vor fi gata in 2013", a precizat Boagiu.
Fostul ministru a adaugat ca renegocierea a adus Romaniei economii de sase miliarde euro la bugetul de stat.
"In ceea ce priveste renegocierea cu Bechtel, despre care au vorbit cu mult tupeu foarte multi cunoscatori, fosti secretari de stat la acest minister si negociatori ai acestui contract, economia facuta la bugetul de stat, daca ar fi putut sa suporte saracul buget, este de sase miliarde euro. Cine va vorbeste de Bechtel, vorbeste despre cum ar fi trebuit sa aruncam pe geam sase miliarde euro", a completat Boagiu. mai mult
Vineri, 10 Februarie 2012, ora 13:57
Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a anuntat ca autostrada Transilvania va fi finantata cu cu bani din fonduri europene. Anuntul facut de ministru l-a luat prin surprindere chiar si pe Emil Boc.
"Vreau sa va dau o veste buna pe care nu o stie nici macar domnul prim-ministru. Ca urmare a negocierilor pe care le-am purtat cu colegii din Comisia Europeana, tronsoanele de pe autostrada Transilvania au fost acceptate spre a fi finantate din fonduri europene", a declarat ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, la inaugurarea centurii ocolotoare a Clujului.
Centura Valcele - Apahida are o lungime de 24 km si a costa 530 milioane de lei. mai mult
Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 17:10
Premierul Emil Boc a declarat, sambata, la Consiliul de Coordonare al PDL Cluj, ca lucrarile la Autostrada Transilvania vor continua in anul 2011, chiar daca finantarea va fi numai de la bugetul de stat, adaugand, ca, in prezent, se cauta surse alternative de finantare a proiectului, potrivit Mediafax. "Autostrada Transilvania va merge mai departe, chiar daca finantarea va fi numai de la bugetul de stat si in conditiile in care banii, cu prioritate, in 2011, se duc pe cofinantarea proiectelor europene.
Asta nu inseamna ca nu vom merge si cu Bechtel mai departe. Autostrada trebuie sa mearga mai departe. In acest moment cautam surse alternative de finantare a proiectului astfel incat lucrarile sa poata fi continuate si ii asigur si pe cei de la Cluj si pe cei de la Oradea ca vor avea vesti bune cu privire la Bechtel.
Din punct de vedere logistic sau functional, tronsonul Gilau-Mihaiesti ar fi extrem de util clujenilor, pentru a scoate traficul greu si de pe ruta Zalau si, probabil, pe aceasta zona vom incepe", a spus Boc.
Potrivit acestuia, si zona Suplacu de Barcau din judetul Bihor este avuta in vedere, pentru ca acolo sunt lucrari in faza avansata. De asemenea, se va incerca inceperea proiectarii tronsonului de la Targu-Mures la Campia-Turzii.
"Nu este usor, pentru ca resursele financiare sunt putine, iar de la buget se cer foarte multe lucrari a fi finantate. Pentru ca, in afara de Coridorul IV, care este finantat din fonduri europene, toate celelalte lucrari sunt... mai mult
Sambata, 04 Decembrie 2010, ora 21:50
Secretarul de stat, Eusebiu Pistru a declarat luni ca Ministerul Transporturilor si Infrastructurii vrea sa contracteze anul viitor fonduri europene prin POS-T pentru autostrazi, drumuri nationale si infrastructura feroviara de peste 1,6 miliarde euro, potrivit NewsIn."Anul 2010 a fost un an al proiectelor, am depus foarte multe proiecte la UE. Pentru anul viitor ne-am propus sa contractam prin POS-T (Programul Operational Sectorial-Transporturi, n.r.) peste 1,6 miliarde euro pentru proiecte la autostrazi, drumuri si cale ferata.
Anul acesta am accesat din fondurile europene doar 1,8%, din 4,6 miliarde euro", a explicat Pistru.
Totodata, acesta a precizat ca ministerul are putine resurse financiare pentru Autostrada Transilvania in 2011, dar ca se cauta posibilitati financiare pentru continuarea lucrarilor.
Pistru a mai spus ca 530 de kilometri de autostrada vor fi dati in folosinta pana in 2013, iar ministerul are ca prioritate Coridorul IV Paneuropean.
Sectoarele de pe Coridorul IV Paneuropean sunt finantate cu bani de la Comisia Europeana si de la Guvern.
Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Anca Boagiu, a declarat vineri ca ministerul are drept obiectiv pentru urmatorii trei ani realizarea a 531 de kilometri de autostrada si modernizarea a 800 de kilometri de drumuri nationale. mai mult
Luni, 29 Noiembrie 2010, ora 16:04