Din cele 30,4 miliarde de euro ce vor veni din fonduri europene prin Mecanismul de Redresare si Rezilienta, Romania vrea sa cheltuiasca 6,5 miliarde de euro pentru combaterea schimbarilor climatice. Jumatate din acesti bani se vor duce in sistemul de irigatii, restul fiind impartiti pe mai multe segmente precum impadurirea, sisteme de drenaj, combaterea eroziunii solurilor si altele.
In momentul de fata, aproape jumatate din terenul agricol din Romania este in pericol de a se degrada si mai mult. "Urmare a conditiilor naturale de relief, clima, sol si influentei nefaste a factorului antropic pe perioade indelungata, degradarea terenurilor afecteaza in Romania 6,367 milioane hectare cu folosinta agricola respectiv 43% din suprafata agricola a tarii", se arata in Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR).
Romania, supusa tot mai mult presiunii tornadelor
"Totodata, alternanta fenomenelor meteorologice extreme, evenimente hidrologice majore (furtuni, grindina, ploi abundente si inundatii, chiar tornade) urmate de lungi perioade de seceta hidrologica si pedologica, tinde sa devina caracteristica climatica principala pe arealele temperat continentale, cu puternic impact asupra degradarii solurilor si reducerea resurselor naturale", se mai arata in PNRR.
Siguranta alimentara, pusa in pericol
Potrivit documentului, impactul efectelor schimbarilor climatice si a factorului antropic se identifica si in zona fondului forestier, fond care contribuie... mai mult
Miercuri, 25 Noiembrie 2020, ora 06:03
Romania a atras in acest an din fondurile europene destinate agriculturii si dezvoltarii rurale circa 2,35 miliarde de euro, o suma foarte apropiata de obiectivul propus pentru 2013, de 2,5 miliarde de euro, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"In acest moment suntem undeva la 2,35 miliarde de euro atrase, foarte aproape sa ne atingem obiectivul pe care ni l-am propus pentru 2013, respectiv 2,5 miliarde de euro pe plati directe si pe dezvoltare rurala. APIA (Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura n.r) si APDRP (Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit n.r) fac eforturi extraordinare in aceste zile pentru a plati toate sumele pe care ni le-am propus si chiar sa depasim cele 2,5 miliarde de euro. Sigur, asteptarile au fost mult mai mari, mai ales pe zona de investitii, unde cred ca se putea mai mult daca si agentii economici aveau capacitate mai mare de absorbtie", a spus ministrul Agriculturii.
Acesta a precizat ca gradul de absorbtie pe fondurile de dezvoltare rurala s-a imbunatatit cu 14% in 2013, in momentul de fata ajungand la 63%.
"In acest an gradul de contractare pe fondurile de dezvoltare rurala au ajuns la 90% si, daca vom reusi sa contractam pana la finele anului toate proiectele, putem ajunge la un grad de 108%. Gradul de absorbtie pe fondurile de dezvoltare rurala s-a imbunatatit cu 14% in 2013, in momentul de fata ajungand la 63%. Numai in acest an au fost contractate 19.500 de proiecte, cu o valoare de... mai mult
Joi, 05 Decembrie 2013, ora 13:28
Romania a atras pana in iulie 2013 aproximativ 5 miliarde de euro din fondurile europene pentru dezvoltare rurala, ceea ce reprezinta un grad de absorbtie de aproximativ 58% din suma totala alocata prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007 - 2013.
Suma de 5 miliarde de euro a fost platita deja beneficiarilor prin APDRP.
"De la demararea PNDR in anul 2008, APDRP a gestionat 141.625 de cereri de finantare, in valoare de peste 17,95 de miliarde de euro. Pana la aceasta data au fost selectate pentru a primi finantare nerambursabila 87.307 proiecte, cu o valoare de peste 6,13 miliarde de euro, ceea ce reprezinta un grad de angajare de 83,48% a fondurilor publice disponibile (finantarea Uniunii Europene si cofinantarea Guvernului Romaniei)", informeaza, intr-un comunicat, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).
Masura 112 - Instalarea tinerilor fermieri, contracte de peste 170 milioane de euro
Masura 112 "Instalarea tinerilor fermieri" s-a bucurat, inca de la lansare, de un interes foarte mare din partea tinerilor, pana in acest moment fiind depuse 22.494 de cereri de finantare, iar contractele de finantare au fost semnate cu 11.111 tineri fermieri. Valoarea tuturor proiectelor contractate este de aproximativ 266,4 milioane de euro, iar platile efectuate catre tinerii fermieri depasesc 172,8 milioane de euro.
Contracte de 750 milioane de euro, prin masura 121 - "Modernizarea exploatatiilor agricole"
Potrivit datelor APDRP,... mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 16:06
Premierul Victor Ponta i-a cerut vineri ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, sa discute cu reprezentantii bancilor comerciale pentru a solutiona "cercul vicios" al lipsei de creditare, care ii afecteaza pe fermierii ce deruleaza proiecte cu fonduri europene.
Constantin i-a comunicat ca beneficiarii proiectelor nu au suficiente fonduri sa faca platile si sa solicitate dupa aceea rambursarile, din cauza problemelor cu care se confrunta piata de lichiditati.
"Vreau sa va rog impreuna cu ministrul de Finante sa aveti o intalnire cu reprezentantii bancilor comerciale, pentru ca inteleg ca doar doua banci dau credite pentru desfasurarea acestor programe si, daca exista un tip de acord-cadru, de discutat eventual si cu Guvernatorul BNR, dar cu bancile comerciale o sa avem sanse mult mai mari; daca nu-i imprumuta pe fermieri, n-au cum sa faca lucrarile sau proiectele si, dupa aceea noi sa le decontam si e cercul vicios al lipsei de creditare", a spus Victor Ponta, la o sedinta cu ministrii responsabili de gestionarea fondurilor europene si autoritatile de management.
Daniel Constantin a afirmat ca a avut mai multe intalniri cu conducerile bancilor si a spus ca "unele s-au flexibilizat, altele nu".
"Luam in calcul chiar si faptul de avea pe zona de plati directe, acolo unde anual vin numai de la Comisia Europeana, 1,3-1,4 miliarde de euro, sa avem o licitatie, sa castige o singura banca si sa se angajeze ca, pe partea de dezvoltare rurala va acorda credite pe... mai mult
Sambata, 22 Iunie 2013, ora 09:10
Romania va folosi "toate armele", inclusiv dreptul de veto, in incercarea de a obtine o crestere a finantarilor pentru perioada 2014-2020, a avertizat Victor Ponta. Care este, totusi, miza pentru Romania?
Premierul a calificat ca inacceptabila propunerea presedintelui Consiliului European Herman Van Rompuy de a reduce finantarea catre tarile care nu au atins un nivel de absorbtie de 60%.
Van Rompuy a propus, miercuri, reducerea cu 75 miliarde de euro cheltuielile de un miliard de euro din proiectul de buget pentru perioada 2014-2020.
Herman van Rompuy doreste reducerea cu 29,5 miliarde de euro a cheltuielilor pentru politica de coeziune si cu 25,5 miliarde de euro a ajutoarelor pentru Politica Agricola Comuna.
Premierul Ponta a explicat ca agricultura romanesca are nevoie de fonduri suplimentare, tinand cont ca subventiile acordate fermierilor romani sunt sub nivelul mediei europene. In prezent, fermierii primesc o subventie pe hectar de 170 de euro dintre care 119 euro vin de la UE si 50 de euro de la guvern. Este nivelul maxim permis. Spre deosebire de Romania, un fermier grec primeste o subventie pe hectar in valoare de 650 euro.
Romania vrea buget mai mare pe agricultura
Asadar, o eventuala reducere aplicata tarii noastre va mari si mai mult discrepanta fata de alte state europene.
"Problema este la agricultura, unde aveam programul cel mai eficient, unde absorbtia era cea mai mare, unde intarzierile erau mai mici. Daca avem o reducere de... mai mult
Sambata, 17 Noiembrie 2012, ora 09:45
Deficientele in ceea ce priveste gestionarea si absorbtia fondurilor europene, dar si interminabilul scandal politic au determinat reactii transante ale Comisiei Europene.
Mai mult, consultantii din piata, dar si analistii sustin ca posibilitatea ca Romania sa ramana cat de curand fara aportul fondurilor europene devine un scenariu foarte probabil.
Reprezentantii Comisiei Europene au transmis ambasadorului Romaniei la UE ca au constatat ca planul de masuri pentru cresterea absorbtiei de fonduri europene a esuat, ca autoritatile de executie refuza asistenta institutiilor financiare si administratia e "paralizata" in actualul context national.
Nemultumirile au fost transmise de catre Walter Deffaa, directorul general al DG REGIO (Directoratul General pentru Politica Regionala al Comisiei Europene) si Angela Martinez-Sarasola, sefa Unitatii pentru Romania din cadrul acestui directorat, intr-o discutie avuta, in urma cu zece zile, la 3 iulie, cu ambasadorul Romaniei la UE, Mihnea Motoc.
Lipsa de informatii si consultanti slabi
In mod cert, Leonard Orban s-a dus sa negocieze cu autoritatile europene sa nu ne sisteze fondurile europene, iar la anul s-ar putea sa nu mai avem bani sau sa avem mai putini, a declarat pentru Business24 Marius Focsa, director general la firma de consultanta financiara Metropolitan Group.
Ce anume a contribuit la aceasta situatie? Lipsa de informatii pentru cei care vor sa acceseze fonduri europene si lipsa de experienta a... mai mult
Vineri, 13 Iulie 2012, ora 18:27
In cele doua luni de mandat, Guvernul a reusit sa atraga 1,43 miliarde de euro fonduri europene nerambursabile, gradul de absorbtie ajungand la 7,46% la sfarsitul primului trimestru, a anuntat miercuri premierul demis Mihai Razvan Ungureanu.
"Analiza de la sfarsitul primului trimestru arata ca sumele transmise Comisiei Europene spre rambursare au ajuns la 1,67 miliarde de euro, reprezentand aproximativ 8,69%.
Sumele efectiv rambursate sunt de 1,43 miliarde de euro, ceea ce reprezinta 7,46% din alocarea pe obiectivul convergenta. Stiu ca nu este mult, dar impartiti 6 miliarde la 1,43 miliarde euro pe care le-am realizat in doua luni", a declarat Mihai Razvan Ungureanu, cu ocazia prezentarii bilantului mandatului sau de prim ministru.
"Am plecat de la un grad de absorbtie a fondurilor europene foarte mic, de 5,55%, si am ajuns la un grad de absorbtie de 7,46%", a mai aratat Ungureanu. Acesta a reamintit ca obiectivul stabilit a fost de a atrage suma de 6 miliarde de euro din fonduri europene nerambursabile, dintre care 3,5 miliarde din instrumente structurale si 2,5 miliarde din fondurile pentru agricultura si dezvoltare rurala.
"Sper ca urmatorul executiv sa mentina aceasta tinta ambitioasa", a punctat Mihai Razvan Ungureanu. mai mult
Miercuri, 02 Mai 2012, ora 20:15
Statul va infiinta un fond de creditare a beneficiarilor de fonduri europene, care va gestiona un buget de 300 de milioane de lei (aproape 70 de milioane de euro) in acest an, agricultorii urmand astfel sa cofinanteze mai usor proiectele, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta.
"In vederea stimularii dezvoltarii investitiilor cu finantare europeana, se constituie la dispozitia Ministerului Agriculturii Fondul de creditare a beneficiarilor Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Fondul se constituie din alocatii aprobate prin bugetul de stat cu aceasta destinatie, la dispozitia Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR)", se arata in proiectul de act normativ.
Astfel, avand in vedere problemele cu care se confrunta beneficiarii programului in privinta asigurarii cofinantarii investitiilor, Guvernul considera necesara dezvoltarea unui instrument financiar care sa ajute agricultorii. Fondul de creditare este complementar sistemului de garantare a imprumuturilor pentru fermieri.
Fondul va fi alimentat in acest an cu 300 de milioane de lei de la buget. Banii vor fi accesati de catre banci, pe baza unor conventii incheiate cu Ministerul Agriculturii. Bancile selectate vor acorda credite agricultorilor din fond, iar termenele de rambursare si de plata a dobanzilor se stabilesc prin negociere intre beneficiar si banca.
Potrivit proiectului, accesul institutiilor de credit la resursele fondului se va face in baza unei licitatii si a unor... mai mult
Vineri, 23 Martie 2012, ora 17:12
Comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos, a apreciat joi la Guvern ca in acest an Romania nu risca dezangajari ale fondurilor europene in acest domeniu, dar trebuie mentinut ritmul absorbtiei si mai ales al platilor pentru proiectele aflate in implementare.
Ciolos a avut joi, la Palatul Victoria, o intrevedere cu primul-ministru Mihai-Razvan Ungureanu si cu ministrul Agriculturii, Stelian Fuia.
"Comisarul european Dacian Ciolos a apreciat ca in acest an nu exista riscul dezangajarii fondurilor, subliniind insa ca trebuie mentinut ritmul absorbtiei si mai ales al platilor pentru proiectele aflate in implementare", se arata intr-un comunicat al Executivului.
Rata de absorbtie a fondurilor europene pe componenta de plati directe in agricultura este de aproape de 100%, in timp ce pentru dezvoltare rurala este de 34%, a precizat ministrul Fuia.
Referitor la reforma Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene, Dacian Ciolos a apreciat ca Romania are deja o pozitie bine definita privind reforma PAC, ce va trebui sustinuta activ, in perioada urmatoare, la nivel european.
De asemenea, comisarul european a subliniat importanta proiectului de internet de banda larga, broadband in mediul rural, ca element de baza al infrastructurii locale.
La randul sau, premierul Ungureanu a evidentiat ca Romania sustine mentinerea unor alocari importante de fonduri pentru Politica Agricola Comuna, alaturi de politica de coeziune, in contextul negocierilor pentru... mai mult
Joi, 16 Februarie 2012, ora 19:17