Aproximativ 20% din tinerii care au accesat fonduri europene pentru a incepe afaceri cu ferme la tara, in ultimii ani, s-au mutat in mediul rural doar "cu buletinul", iar de afacere s-au ocupat parintii sau rudele acestora, peste 500 de beneficiari fiind in situatia de a restitui sumele primite.
Directorul adjunct al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, Nicolae Popa, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa la Alba Iulia, ca agentia are "probleme" cu masura 112 privind instalarea tinerilor fermieri in mediul rural, deoarece aproape 20 la suta nu au respectat conditiile de mutare propriu-zisa la sate, iar in situatii mai grave nu au respectat planurile de afacere propuse, conform Mediafax.
"Cu 112, cu instalarea tanarului fermier, avem niste probleme. Pe de o parte nu au respectat toti conditia de a se muta in mediul rural, dovada ca am luat masuri mult mai aspre privind implementarea instalarea tanarului fermier in programul 2014 - 2020. Cam 20 la suta din tineri nu s-au instalat in mediul rural pentru ca au venit din Canada, din America, au stat aici cateva luni, au plecat inapoi, iar de toata treaba aceasta s-au ocupat parintii, fratii, mamele si nu este in regula. Dovada ca nu s-au ocupat ei de afacerea respectiva: foarte multi din cei care au primit bani pe 112, la al doilea control, dupa trei ani cand sa se faca a doua plata, s-a constatat ca nu s-a respectat planul de afaceri, nu s-au respectat criteriile si cifrele pe care le-au trecut in... mai mult
Sambata, 05 Iulie 2014, ora 11:35
Romania, prin Ministerul Agriculturii, a contractat toate fondurile europene destinate agriculturii in ceea ce priveste componenta de dezvoltare rurala, valoarea acestora cifrandu-se la 10,2 miliarde de euro, a declarat duminica ministrul de resort, Daniel Constantin.
"Anul 2013 a fost anul in care absorbtia fondurilor europene chiar s-a simtit in Romania. (...) Astazi, in Romania, Ministerul Agriculturii a contractat toate fondurile pe care le aveam pe 'Dezvoltare rurala'. Zece miliarde de euro sunt contractate si vor ajunge in investitii in agricultura. Numai in judetul Hunedoara, 116 milioane de euro au intrat si vor intra, in perioada urmatoare, in agricultura din judet", a spus ministrul Daniel Constantin.
Potrivit acestuia, din cele 10,2 miliarde de euro, circa 70% reprezinta investitii in proiecte deja implementate, diferenta de bani urmand sa fie utilizata pana la sfarsitul anului 2015 in alte proiecte de agricultura.
Oficialul guvernamental a explicat ca agricultura reprezinta un domeniu de crestere economica in care pot fi dezvoltate foarte multe locuri de munca. Astfel, la nivel national, in perioada 2007-2013 aproape 10.000 de tineri au beneficiat de fonduri pentru deschiderea unei afaceri in agricultura. "Alti 7.000 de tineri vor putea sa inceapa o afacere in agricultura, in anii care vor urma", a adaugat Constantin.
Ministrul Agriculturii a exemplificat si cu situatia din judetul Hunedoara, unde 312 tineri au beneficiat de fonduri europene pentru... mai mult
Luni, 12 Mai 2014, ora 08:33
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, luni, in plenul Camerei Deputatilor, ca Ministerul Agriculturii va atrage, in 2014, fonduri europene de 2,9 miliarde de euro, aratand ca agricultura a mers bine si are un potential de a merge foarte bine in continuare.
Daniel Constantin a afirmat ca fondurile europene sunt principala sursa de finantare pentru agricultura si ca in 2012 Ministerul Agriculturii a atras fonduri europene de 2,5 miliarde de euro, in 2013 - 2,7 miliarde de euro, iar in 2014 va atrage 2,9 miliarde de euro.
"Tratam cu deosebita atentie acest domeniu, pentru ca agricultura cred ca a mers bine si are un potential de a merge foarte bine in continuare", a afirmat Constantin.
El a spus ca in acest an pentru prima data platile directe, subventiile in agricultura au fost platite catre fermieri inainte de campania agricola de primavara, aratand ca Agentia de Plati in Agricultura a platit aproape 900 milioane de euro.
"In acest an am reusit pentru prima data ca platile directe, subventiile in agricultura sa fie platite inainte de campania de primavara catre fermieri. In numai trei luni de zile din acest an, agentia de plati in agricultura a platit aproape 900 milioane de euro", a afirmat Constantin.
El a mai aratat ca "oamenii sunt multumiti, se dau la timp banii care li se cuvin si pot sa-si faca pregatirile pentru primavara si toamna". mai mult
Marti, 08 Aprilie 2014, ora 08:47
Ministerul Fondurilor Europene a pregatit o noua surpriza beneficiarilor fondurilor europene: doar trei ministri vor "controla" din 2014 finantarea pe care Romania o primeste de la Bruxelles. Liviu Dragnea, Daniel Constantin si Eugen Teodorovici vor deveni, de la anul, "regii fondurilor europene", daca versiunea publicata de Ministerul Fondurilor Europene este aprobata.
Premierul Victor Ponta impreuna cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici prezinta in Parlament versiunea pe care ministerul de resort o propune cu privire la Acordul de Parteneriat 2014-2020. Una din modificarile pregatite de autoritati, care ridica multe semne de intrebare, este "concentrarea" puterii de decizie la trei ministere. Autoritatile isi explica decizia prin incercarea de a eficientiza absorbtia.
Ministerul Fondurilor Europene, condus de Eugen Teodorovici, se va ocupa de patru programe operationale: Infrastructura mare (transport, mediu si energie); Competitivitate (cercetare - dezvoltare, Agenda Digitala); Capital Uman si Asistenta Tehnica;
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a lui Liviu Dragnea, va gestiona programele de dezvoltare regionala, programele dedicate cooperarii teritoriale europene si programului Capacitate Administrativa.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, condus Daniel Constantin, va avea managementul programelor dedicate agriculturii, dezvoltarii rurale, pescuitului si acvaculturii.
Totusi, ce ii recomanda pe cei... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 14:24
Premierul Victor Ponta i-a cerut vineri ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, sa discute cu reprezentantii bancilor comerciale pentru a solutiona "cercul vicios" al lipsei de creditare, care ii afecteaza pe fermierii ce deruleaza proiecte cu fonduri europene.
Constantin i-a comunicat ca beneficiarii proiectelor nu au suficiente fonduri sa faca platile si sa solicitate dupa aceea rambursarile, din cauza problemelor cu care se confrunta piata de lichiditati.
"Vreau sa va rog impreuna cu ministrul de Finante sa aveti o intalnire cu reprezentantii bancilor comerciale, pentru ca inteleg ca doar doua banci dau credite pentru desfasurarea acestor programe si, daca exista un tip de acord-cadru, de discutat eventual si cu Guvernatorul BNR, dar cu bancile comerciale o sa avem sanse mult mai mari; daca nu-i imprumuta pe fermieri, n-au cum sa faca lucrarile sau proiectele si, dupa aceea noi sa le decontam si e cercul vicios al lipsei de creditare", a spus Victor Ponta, la o sedinta cu ministrii responsabili de gestionarea fondurilor europene si autoritatile de management.
Daniel Constantin a afirmat ca a avut mai multe intalniri cu conducerile bancilor si a spus ca "unele s-au flexibilizat, altele nu".
"Luam in calcul chiar si faptul de avea pe zona de plati directe, acolo unde anual vin numai de la Comisia Europeana, 1,3-1,4 miliarde de euro, sa avem o licitatie, sa castige o singura banca si sa se angajeze ca, pe partea de dezvoltare rurala va acorda credite pe... mai mult
Sambata, 22 Iunie 2013, ora 09:10
Ministerul Agriculturii nu va transfera 25% din fonduri intre pilonul I (platile directe) si pilonul II (dezvoltare rurala) pentru ca Romania are nevoie de finantare pentru dezvoltarea rurala.
"Exista posibilitatea de a muta de la pilonul II la pilonul I 25%. Nu cred ca Romania va accesa aceasta posibilitate. Inca avem nevoie sa investim in retehnologizare. Trebuie sa alocam sume pentru a reduce decalajele dintre rural si urban. Asa cum arata cifrele cred ca Romania nu va accesa aceasta optiune", a declarat Daniel Constantin la o conferinta de specialitate la care participa si comisarul european pe Agricultura, Dacian Ciolos.
Cel mai mare avantaj pe care il are Romania prin Noua Politica Agricola Comuna este continuare acordarii platilor directe pe suprafata pana in 2020. In plus, Romania va beneficia si din convergenta subventiilor. Practic, autoritatile europeane incearca sa aduca la acelasi nivel subventiile acordate in statele dezvoltate, care se afla de mult timp in Uniunea Europeana, si tarile care sunt membre UE de putin timp.
Romania va acorda in 2020 o subventie pe suprafatata de 1181 de euro. In prezent, subventia pe care o primesc fermierii este de 119 euro. mai mult
Luni, 20 Mai 2013, ora 12:47
Banii din finantarea europeana trec pe la banci inainte de a ajunge la beneficiari. Institutiile percep comisioane si dobanzi din acest simplu transfer, iar cei care au de pierdut sunt tot beneficiarii.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a declarat intr-un interviu acordat Business24 ca bancile comerciale au beneficiat de pe urma fondurilor europene "fara sa faca nimic".
Bani "nemunciti" din transferuri bancare
"Din 2008 incoace, din peste un miliard de euro, bani care vin in bancile comerciale, se opresc anumite comisioane de administrare si se duc mai departe catre fermieri, fara ca banca sa faca absolut nimic", a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.
Practic, intr-un proiect cu fonduri europene banca are venituri din doua directii: pe de o parte din dobanda acordata pentru partea de cofinantare si implementare si, pe de alta parte, din comisioanele si taxele care se aplica la orice tranzactie, inclusiv la transfer, a explicat pentru Business24 Cosmin Dragoi, consultant in fonduri europene la firma M 27.
"Toate comisioanele bancare sunt cheltuieli neeligibile pe orice finantare europeana, iar valoarea acestora creste cu aceste comisioane. Practic, transfera o presiune mai mare asupra beneficiarului", a precizat Dragoi.
Potrivit lui, solutia pentru ca bancile sa nu mai fie beneficiari "colaterali" ai fondurilor europene ar putea veni de la Banca Nationala a Romaniei.
"BNR poate face un sistem diferentiat de dobanzi aplicate... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2013, ora 13:47
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, considera ca ferma de familie trebuie sa se dezvolte, in timp ce fermele mari isi pot imbunatati activitatea.
"Avem in jur de 1,2 milioane de capete de bovine, dintre care aproximativ 800.000 sunt in gospodariile mici, cu una sau doua vaci. Cele 800.000 de bovine nu vor fi impozitate. Cei ce detin peste patru-cinci capete de bovine produc prea mult pentru familia lor si prea putin pentru piata.
Cred ca trebuie sa sustinem, prin proiecte cu fonduri europene, ferma de familie. Ministerul Agriculturii le va pune la dispozitie proiecte, gratuit, fermelor de familie, pentru a accesa fonduri europene. Fermierii pot fi viabili atunci cand au de la 20 de capete de bovine in sus", a spus ministrul Daniel Constantin, vineri, intr-o conferinta de presa la Prefectura Cluj.
Oficialul guvernamental a aratat ca Ministerul Agriculturii a solicitat Comisiei Europene sa accepte ca plata pentru fermierii crescatori de ovine si caprine sa creasca cu 4,5 euro, fata de sprijinul initial.
"Se pot acorda bani din fonduri europene pentru aproximativ 1,5 milioane de ovine si caprine", a explicat ministrul Agriculturii.
Fermierii romani: Noua bomba alimentara ar putea fi ouale de Paste
Intrebati de jurnalisti la ce atacuri se pot astepta, in continuare, dupa falsa alerta cu aflatoxina din lapte, fermierii au raspuns ca nu exclud o "noua bomba, cu ouale, de Paste".
"Noi ii cerem domnului ministru sa rezolve... mai mult
Vineri, 22 Martie 2013, ora 17:48
Fondurile europene pentru dezvoltare rurala vor fi mai mici cu aproape 800 de milioane de euro in perioada 2014-2020, fata de actuala perspectiva financiara, iar acest lucru ne dezavantajeaza major in agricultura, a declarat, marti, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, la Realitatea TV.
Acesta a precizat ca reducerea acestor sume nu se datoreaza gradului redus de accesare a fondurilor europene din agricultura, ci unei baze slabe de plecare in 2007.
"Pe zona de dezvoltare rurala vom incheia anul acesta cu un grad de accesare a fondurilor europene pe dezvoltare rurala de 52% ceea ce inseamna ca stam destul de bine. Cred ca reducerea acestor sume se datoreaza bazei de la care a plecat Romania in anul 2007, care a fost extrem de slaba, de aceea unii spun ca tot ce vine acum ar trebui sa ne multumeasca. Eu, care sunt un cunoscator vizavi de ce nevoi sunt in agricultura romaneasca, iar faptul ca in zona de procesare avem inca 75% din carne provenita din import, lucrurile ne arata ca inca avem nevoie de investitii", a precizat ministrul Agriculturii.
Conform noii propuneri facute in Consiliul European, fondurile europene pe zona de investitii in agricultura vor fi reduse cu 20%, pana la 7,2 miliarde de euro, in perioada 2014-2020, fata de actualul exercitiu financiar. mai mult
Miercuri, 05 Decembrie 2012, ora 08:35