Guvernul a decis ca angajatii din Ministerul Dezvoltarii Regionale si Fondurilor Europene si cei din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale care gestioneaza fonduri europene vor primi un spor salarial de pana la 35%, potrivit unor surse. Ratiunea acordarii sporului ar fi ca cei care urmeaza sa il primesca ar fi pierdut prin Legea salarizarii un spor echivalent de 75%.
"Aplicarea noii legi a salarizarii nu mai prevedea aceste sporuri pentru angajatii din cele doua ministere care gestioneaza fondurile europene. Trebuia o noua reglementare ca acesti angajati sa nu primeasca mai putini bani. Noul spor va fi de pana la 35%, nu 75%, deoarece dupa trecerea contributiilor sociale la angajat se raporteaza la alt salariu", potrivit surselor.
Aceleasi surse au mai precizat ca, desi procentul este mai mic, salariatii vor incasa in luna februarie aceleasi sume din sporuri pe care le-au primit in 2017. Pana in acest moment nu exista o estimare a numarului de beneficiari ai modificarii.
Potrivit Hotararii de Guvern aprobata joi, vor beneficia de aceste prevederi angajatii din Ministerul Dezvoltarii si Ministerul Agriculturii care gestioneaza fonduri europene, precum si angajatii care asigura suport.
Citeste si:
Ce sporuri da Guvernul in administratie prin HG. Unele pot ajunge la 75% din salariuAngajatii din administratia locala pot lua 15% spor de conditii periculoase de munca ...citeste mai departe despre "Sporuri de 35% pentru angajatii care lucreaza cu bani... mai mult
Joi, 25 Ianuarie 2018, ora 16:28
Fondurile europene pentru agricultura care au intrat in Romania pana la aceasta data se ridica la 3,3 miliarde de euro, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, in conferinta de bilant.
"Cresterea gradului de absorbtie al fondurilor europene este cel de-al doilea obiectiv pe care l-am realizat, dupa un grad de absorbtie de 99,9% pe FEGA. La FEADR, fondul care sustine PNDR, ne-am propus 1,550 miliarde de euro si mai avem o cerere de restituire in valoare de 627 de milioane euro.
Acesta suma si cu cele primite in tara pana la aceasta data aduce Romania la o suma de 3,33 miliarde de euro din fondurile europene pentru agricultura. Un rezultat bun, onorant, onorabil, dar care ne solicita in continuare multa atentie, multa munca si staruinta in asa fel incat sa ne facem datoria", a spus Daea.
In ceea ce priveste FEPAM, ministrul a anuntat ca pe ultima suta de metri s-a reusit absorbtia unei sume de 11 milioane de euro.
"Prin FEPAM, am reusit sa luam zilele acestea aproape 11 milioane de euro. Sunt bani care au intrat in tara. Este un succes pe ultima suta de metri", a spus ministrul Agriculturii.
Prin FEGA, pana in prezent s-au platit 964,8 milioane de euro unui numar de 749.315 beneficiari, reprezentand avansul de 70% din subventiile pe suprafata. mai mult
Vineri, 08 Decembrie 2017, ora 13:17
In Romania nu au intrat mai multi bani din fondurile europene comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Nici nu poate fi vorba despre o crestere de 899%, asa cum sustine Liviu Dragnea, spune un fost consilier al lui Dacian Ciolos, Ionel Danca.
Liderul PSD a facut joi bilantul celor 100 de zile de guvernare si, printre plusurile scoase in evidenta, a mentionat ca ar fi intrat in Romania 2.977 milioane de lei din fondurile europene, ceea ce ar insemna o crestere cu 899% fata de aceeasi perioada a anului 2016.
A mentionat ca, in trimestrul I al anului 2017, am avut 2.977 milioane de lei din fondurile europene, comparativ cu 298 milioane de lei, in aceeasi perioada din 2016. "Ceea ce inseamna o crestere cu 899%. Este cea mai mare crestere. Vorbim de date, nu prognoze. Euro intrati in Romania. Plus 899% in 2017", a spus Liviu Dragnea, care a specificat ca "principalul merit e al agriculturii".
Intr-o postare pe Facebook, Ionel Danca arata ca e vorba despre un "artificiu pur pescaresc" si ca, in realitate, este vorba despre o reducere a fondurilor europene atrase. O reducere de 60%.
"Asta va face istorie! Dragnea s-a intors din Maldive cu povesti pescaresti de ingheata Oceanul Indian. Spune ca fondurile primite de la UE au crescut cu aproape 900% fata de primul trimestru din 2016!!! 900%!!!
Datele publicate de Finante pentru primele doua luni arata o scadere de 60%!! (...) Cred ca dl Dragnea a stat cam mult la soare. Si in tara ninge ca-n decembrie...",... mai mult
Vineri, 21 Aprilie 2017, ora 18:56
Vicepremierul Sevil Shhaideh a declarat vineri, la Braila, ca Romania se afla inca in pericol de a pierde bani europeni.
"Ne-am propus, impreuna cu Ministerul Agriculturii, care coordoneaza APIA si PNDL, sa ajungem la 31 decembrie 2017 sa aducem in tara 5,2 miliarde de euro. Fata de zero cat a fost anul trecut, 5,2 miliarde e o suma importanta, dar fata de cat ar fi trebuit sa avem noi astazi adusi in Romania, inca suntem in pericol de pierde bani europeni, in pericol de decomitere", a declarat Shhaideh.
Vicepremierul a precizat ca, din prima zi in care a venit la guvernare a pornit toate motoarele, a deschis toate toate liniile de finantare si, in momentul de fata, sunt in dezbatere toate ghidurile de pe Programul Operational Regional.
"Ne-am asumat ca la 1 iulie, toate autoritatile de management vor fi desemnate si incepem sa aducem banii europeni in tara", a completat Shhaideh.
Citeste si:
Guvernul anunta ca deja nu mai are bani pentru cofinantarea proiectelor cu fonduri UECe ar putea pierde Romania din reconfigurarea Europei? Ce se intampla cu fondurile europene? "Riscul ruperii UE este real" Interviu
Vicepremierul Sevil Shhaideh a participat, vineri, la Braila, la o intalnire de lucru cu autoritatile locale - primari si viceprimari, consilieri municipali si judeteni, sefi ai serviciilor publice-, reprezentanti ai oamenilor de afaceri si ai agricultorilor, organizata la Consiliul Judetean. ...citeste mai departe despre "Sevil Shhaideh: Inca suntem in... mai mult
Vineri, 21 Aprilie 2017, ora 12:17
Romania a atras in acest an din fondurile europene destinate agriculturii si dezvoltarii rurale circa 2,35 miliarde de euro, o suma foarte apropiata de obiectivul propus pentru 2013, de 2,5 miliarde de euro, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"In acest moment suntem undeva la 2,35 miliarde de euro atrase, foarte aproape sa ne atingem obiectivul pe care ni l-am propus pentru 2013, respectiv 2,5 miliarde de euro pe plati directe si pe dezvoltare rurala. APIA (Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura n.r) si APDRP (Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit n.r) fac eforturi extraordinare in aceste zile pentru a plati toate sumele pe care ni le-am propus si chiar sa depasim cele 2,5 miliarde de euro. Sigur, asteptarile au fost mult mai mari, mai ales pe zona de investitii, unde cred ca se putea mai mult daca si agentii economici aveau capacitate mai mare de absorbtie", a spus ministrul Agriculturii.
Acesta a precizat ca gradul de absorbtie pe fondurile de dezvoltare rurala s-a imbunatatit cu 14% in 2013, in momentul de fata ajungand la 63%.
"In acest an gradul de contractare pe fondurile de dezvoltare rurala au ajuns la 90% si, daca vom reusi sa contractam pana la finele anului toate proiectele, putem ajunge la un grad de 108%. Gradul de absorbtie pe fondurile de dezvoltare rurala s-a imbunatatit cu 14% in 2013, in momentul de fata ajungand la 63%. Numai in acest an au fost contractate 19.500 de proiecte, cu o valoare de... mai mult
Joi, 05 Decembrie 2013, ora 13:28