Fondurile europene pentru agricultura care au intrat in Romania pana la aceasta data se ridica la 3,3 miliarde de euro, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, in conferinta de bilant.
"Cresterea gradului de absorbtie al fondurilor europene este cel de-al doilea obiectiv pe care l-am realizat, dupa un grad de absorbtie de 99,9% pe FEGA. La FEADR, fondul care sustine PNDR, ne-am propus 1,550 miliarde de euro si mai avem o cerere de restituire in valoare de 627 de milioane euro.
Acesta suma si cu cele primite in tara pana la aceasta data aduce Romania la o suma de 3,33 miliarde de euro din fondurile europene pentru agricultura. Un rezultat bun, onorant, onorabil, dar care ne solicita in continuare multa atentie, multa munca si staruinta in asa fel incat sa ne facem datoria", a spus Daea.
In ceea ce priveste FEPAM, ministrul a anuntat ca pe ultima suta de metri s-a reusit absorbtia unei sume de 11 milioane de euro.
"Prin FEPAM, am reusit sa luam zilele acestea aproape 11 milioane de euro. Sunt bani care au intrat in tara. Este un succes pe ultima suta de metri", a spus ministrul Agriculturii.
Prin FEGA, pana in prezent s-au platit 964,8 milioane de euro unui numar de 749.315 beneficiari, reprezentand avansul de 70% din subventiile pe suprafata. mai mult
Vineri, 08 Decembrie 2017, ora 13:17
Aceasta rubrica saptamanala este conceputa pentru a oferi informatii relevante solicitantilor, consultantilor si functionarilor implicati in procesul de absorbtie a fondurilor europene.
Scopul acestui demers este de a crea o punte intre finantarile nerambursabile alocate de Uniunea Europeana pentru Romania, si acoperirea nevoilor la nivel local, regional si national.
In functie de interesul acordat pentru obtinerea de fonduri europene, gradul de implicare in implementarea proiectelor si necesitatea unei colaborari mai bune intre solicitanti, consultanti si autoritati, complexitatea informatiilor furnizate poate fi sporita.
Rubrica este structurata in trei parti: Management de proiect, Obtinere finantare, Termeni.
Cum iei bani nerambursabili pentru reciclare
Cum se dau bani europeni pentru somerii romani
Cum sa-ti faci o pensiune agroturistica cu bani europeni
Vrei sa iei bani europeni? Sa o luam cu inceputul
Management de proiect: Indicatorii
Daca stabilirea ...citeste mai departe despre "Fonduri europene, cu Octavian Serban: Cum iei finantare nerambursabila pentru agricultura" pe Ziare.com mai mult
Marti, 17 Noiembrie 2015, ora 08:04
Romania, prin Ministerul Agriculturii, a contractat toate fondurile europene destinate agriculturii in ceea ce priveste componenta de dezvoltare rurala, valoarea acestora cifrandu-se la 10,2 miliarde de euro, a declarat duminica ministrul de resort, Daniel Constantin.
"Anul 2013 a fost anul in care absorbtia fondurilor europene chiar s-a simtit in Romania. (...) Astazi, in Romania, Ministerul Agriculturii a contractat toate fondurile pe care le aveam pe 'Dezvoltare rurala'. Zece miliarde de euro sunt contractate si vor ajunge in investitii in agricultura. Numai in judetul Hunedoara, 116 milioane de euro au intrat si vor intra, in perioada urmatoare, in agricultura din judet", a spus ministrul Daniel Constantin.
Potrivit acestuia, din cele 10,2 miliarde de euro, circa 70% reprezinta investitii in proiecte deja implementate, diferenta de bani urmand sa fie utilizata pana la sfarsitul anului 2015 in alte proiecte de agricultura.
Oficialul guvernamental a explicat ca agricultura reprezinta un domeniu de crestere economica in care pot fi dezvoltate foarte multe locuri de munca. Astfel, la nivel national, in perioada 2007-2013 aproape 10.000 de tineri au beneficiat de fonduri pentru deschiderea unei afaceri in agricultura. "Alti 7.000 de tineri vor putea sa inceapa o afacere in agricultura, in anii care vor urma", a adaugat Constantin.
Ministrul Agriculturii a exemplificat si cu situatia din judetul Hunedoara, unde 312 tineri au beneficiat de fonduri europene pentru... mai mult
Luni, 12 Mai 2014, ora 08:33
Rata de absorbtie a fondurilor europene destinate agriculturii si dezvoltarii rurale a atins 67% in cursul acestui an, a declarat luni premierul Victor Ponta.
"In 2013, chiar impotriva asteptarilor tuturor, si chiar mai mult decat m-am asteptat eu insumi, s-au castigat doua pariuri importante: cu agricultura - inteleg ca aveti nu doar cea mai buna productie agricola din 2005 incoace - dar ce ma intereseaza foarte mult: 67% absorbtia fondurilor din agricultura si dezvoltarea rurala si platile directe si anul acesta ati adus in tara 2,7 miliarde de euro, iar la fonduri de coeziune, unde era tragedia Romaniei, unde eram coada Europei, cu 7% anul trecut prin mai, (...) ajungem astazi avem 29,8% absorbtie (...) si 2,88 de miliarde de euro intrate in tara. 2,7 cu 2,8 sunt 5,5 miliarde de de euro, bani nerambursabili, nu imprumuturi pe care trebuie sa le platim noi sau cine va veni dupa noi. Bani nerambursabili de la UE - 5,5 miliarde de euro in 2013", a afirmat Victor Ponta.
Premierul a luat parte la prezentarea bilantului pe 2013 al Ministerului Agriculturii cu privire la fondurile europene. El si-a exprimat speranta ca la anul viitor suma atrasa sa depaseasca 5,5 miliarde de euro. mai mult
Luni, 23 Decembrie 2013, ora 13:40
Ministerul Fondurilor Europene a pregatit o noua surpriza beneficiarilor fondurilor europene: doar trei ministri vor "controla" din 2014 finantarea pe care Romania o primeste de la Bruxelles. Liviu Dragnea, Daniel Constantin si Eugen Teodorovici vor deveni, de la anul, "regii fondurilor europene", daca versiunea publicata de Ministerul Fondurilor Europene este aprobata.
Premierul Victor Ponta impreuna cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici prezinta in Parlament versiunea pe care ministerul de resort o propune cu privire la Acordul de Parteneriat 2014-2020. Una din modificarile pregatite de autoritati, care ridica multe semne de intrebare, este "concentrarea" puterii de decizie la trei ministere. Autoritatile isi explica decizia prin incercarea de a eficientiza absorbtia.
Ministerul Fondurilor Europene, condus de Eugen Teodorovici, se va ocupa de patru programe operationale: Infrastructura mare (transport, mediu si energie); Competitivitate (cercetare - dezvoltare, Agenda Digitala); Capital Uman si Asistenta Tehnica;
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a lui Liviu Dragnea, va gestiona programele de dezvoltare regionala, programele dedicate cooperarii teritoriale europene si programului Capacitate Administrativa.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, condus Daniel Constantin, va avea managementul programelor dedicate agriculturii, dezvoltarii rurale, pescuitului si acvaculturii.
Totusi, ce ii recomanda pe cei... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 14:24
Romania a atras pana in iulie 2013 aproximativ 5 miliarde de euro din fondurile europene pentru dezvoltare rurala, ceea ce reprezinta un grad de absorbtie de aproximativ 58% din suma totala alocata prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007 - 2013.
Suma de 5 miliarde de euro a fost platita deja beneficiarilor prin APDRP.
"De la demararea PNDR in anul 2008, APDRP a gestionat 141.625 de cereri de finantare, in valoare de peste 17,95 de miliarde de euro. Pana la aceasta data au fost selectate pentru a primi finantare nerambursabila 87.307 proiecte, cu o valoare de peste 6,13 miliarde de euro, ceea ce reprezinta un grad de angajare de 83,48% a fondurilor publice disponibile (finantarea Uniunii Europene si cofinantarea Guvernului Romaniei)", informeaza, intr-un comunicat, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).
Masura 112 - Instalarea tinerilor fermieri, contracte de peste 170 milioane de euro
Masura 112 "Instalarea tinerilor fermieri" s-a bucurat, inca de la lansare, de un interes foarte mare din partea tinerilor, pana in acest moment fiind depuse 22.494 de cereri de finantare, iar contractele de finantare au fost semnate cu 11.111 tineri fermieri. Valoarea tuturor proiectelor contractate este de aproximativ 266,4 milioane de euro, iar platile efectuate catre tinerii fermieri depasesc 172,8 milioane de euro.
Contracte de 750 milioane de euro, prin masura 121 - "Modernizarea exploatatiilor agricole"
Potrivit datelor APDRP,... mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 16:06
Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) a primit corectii financiare de 12 milioane de euro la cinci miliarde de euro platiti din 2007 si pana in prezent, directorul general al APDRP solicitandu-le beneficiarilor acestui program sa fie "corecti" si sa nu mai incerce sa faca "anumite nereguli".
Din 2007 si pana in prezent, proiectele pe fonduri europene destinate dezvoltarii mediului rural si derulate prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) au primit corectii financiare de 12 milioane de euro, a afirmat directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), George Turtoi, prezent, vineri, la Campina, in judetul Prahova, unde a avut loc caravana "PNDR vine in satul tau".
In acest context, directorul APDRP a sustinut ca in cadrul proiectelor sunt descoperite numeroase nereguli facute cu stiinta sau cu nestiinta si a facut un apel la beneficiari sa fie "corecti, deschisi, fara sa mai incerce sa faca anumite nereguli".
"Descoperim continuu nereguli in cadrul proiectelor, ori din nestiinta, ori din rea-vointa. Nu le descoperim numai noi, le descopera si Comisia Europeana. Daca Romania nu ia masuri, risca corectii financiare. Pana in prezent, programul nostru a avut cele mai mici corectii financiare de-a lungul timpului. Din 2007 pana in prezent, am avut in total doar 12 milioane de euro corectii financiare la cinci miliarde de euro platiti. Deci e ceva pe care niciun stat membru nu a reusit sa obtina. Dar si beneficiarii... mai mult
Sambata, 08 Iunie 2013, ora 11:14
Fermierii romani mai au la dispozitie fonduri europene de peste 3,3 miliarde de euro pana la finalul acestui an. Specialistii contactati de Business24 au facut un top al celor mai importante aspecte de care ar trebui sa tina cont un fermier care vrea sa acceseze bani europeni.
Agricultura este sectorul care atrage an de an cele mai multe fonduri europene. Pana in prezent, agricultorii romani au cheltuit 57% din banii pusi la bataie de Comisia Europeana pentru perioada 2007-2013.
Banii europeni pot fi utilizati printre altele si pentru proiecte care tin de instalarea tinerilor fermieri sau infiintarea si functionarea grupurilor de fermieri.
Leonard Orban, fostul ministrul al Afacerilor Europene si Cosmin Dragoi, consultant pe fonduri europene la compania M27 au facut pentru cititorii Business24 un top al celor mai importante aspecte de care ar trebui sa tina cont un fermier care vrea sa acceseze bani europeni:
1. Identificarea oportunitatii
Cosmin Dragoi avertizeaza ca o astfel de finantare implica niste costuri si timpi de asteptare. Echipamentele achizitionate in proiect trebuie sa fie noi, evaluarea dosarului de finantare si contractarea dureaza, si toate acestea se reflecta in costuri ridicate pentru implementarea proiectului.
"Cel ce doreste sa acceseze fonduri europene trebuie sa-si faca acest calcul: merita sa astept perioada de evaluare, timp in care nu produc, si sa platesc echipamente noi, pentru a obtine o anumita suma nerambursabila? Daca... mai mult
Luni, 08 Aprilie 2013, ora 07:10
Sprijinul financiar acordat fermierilor romani din Fondul European pentru Garantare in Agricultura (FEGA) a depasit 4,24 miliarde de euro, in perioada 2007-2012, circa 86% din aceasta suma, respectiv 3,65 miliarde euro, reprezentand plati efectuate in cadrul Schemei de Plata Unica pe Suprafata (SAPS), a anuntat, vineri, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).
De asemenea, in perioada mentionata, APIA a efectuat plati in valoare de 1,75 miliarde euro pentru masurile delegate de catre Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) - Axa II, respectiv pentru sprijinul in zona montana defavorizata, pentru zone defavorizate, altele decat zona montana si pentru platile de agro-mediu.
Masurile prevazute in Axa II a PNDR (2007 - 2013) sunt finantate din Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR) si nu au alocare financiara anuala, pentru acestea fiind prevazuta o suma totala alocata pentru intreaga perioada de programare de 2,097 miliarde euro.
In 2013, campania de depunere a cererilor de sprijin pe suprafata se va derula in perioada 1 martie - 15 mai 2013, respectiv 10 iunie, cu penalizari de 1% pentru fiecare zi de intarziere.
Pachetul financiar prevazut pentru pentru platile pe suprafata se ridica la 1,264 miliarde de euro, in 2013, in crestere fata de anul trecut cu peste 21% cand a totalizat 1,043 miliarde de euro. Cuantumul platilor directe unice pe suprafata... mai mult
Vineri, 01 Martie 2013, ora 14:30