Posibilitatea beneficiarilor de fonduri europene nerambursabile de a solicita suspendarea executarii contractelor de finantare a fost prevazuta, cu titlu de principiu, in Decretul 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei.
Astfel, potrivit dispozitiilor art. 11 din Anexa nr. 1 la Decretul 195/2020, beneficiarii fondurilor europene afectati de adoptarea masurilor de urgenta prevazute in decret pot decide, impreuna cu autoritatile de management/organismele intermediare, sa suspende contractele de finantare incheiate conform legii.
Din modul de formulare a dispozitiei legale anterior mentionate rezulta ca aceasta "posibilitate" a beneficiarilor este, totusi, conditionata de acordul autoritatilor de management sau al organismelor intermediare, ceea ce inseamna ca, in principiu, suspendarea ar presupune un acord al ambelor parti contractante, iar nu un act de vointa unilateral al beneficiarilor afectati de adoptarea masurilor de urgenta.
In consecinta, autoritatile de management au adoptat una din urmatoarele abordari: fie au dat dreptul beneficiarului sa suspende executarea contractelor de finantare, fara a conditiona o astfel de decizie de un acord din partea autoritatii, fie beneficiarul trebuie sa solicite autoritatii suspendarea obligatiilor contractuale, suspendarea fiind conditionata, asadar, de acordul autoritatii.
Vom prezenta, in cele ce urmeaza, pentru principalele programe de finantare, procedura pe care trebuie sa o urmeze... mai mult
Joi, 26 Martie 2020, ora 13:21
Guvernul se afla in faza finala de intocmire a noului Acord de Parteneriat cu Uniunea Europeana pentru exercitiul financiar 2014-2020, iar programele cu finantare europeana pentru acest interval vor fi accesibile mediului privat din toamna, a afirmat premierul Victor Ponta.
"Suntem intr-o faza aproape finala de intocmire a noului Acord de Parteneriat si, practic, programele cu finantare europeana 2014-2020 vor fi accesibile din aceasta toamna pentru mediul privat", a spus Ponta, citat de Mediafax.
Premierul a prezentat aceste detalii cu prilejul punerii in functiune a unei instalatii de topire a sticlei la compania Stirom, investitie asigurata prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE).
Compania Stirom, producator intern de articole de sticlarie, a fost infiintata in 1968 sub numele de "Intreprinderea de Articole de Sticlarie Bucuresti". Incepand cu 1990, a devenit societate comerciala pe actiuni, iar din 1995 a devenit companie majoritar privata. La inceputul anului 2003, Stirom a fost preluata de grupul Yioula Glassworks, cu sediul in Grecia, grup ce detine alte sase fabrici de sticla in Grecia, Bulgaria si Ucraina.
Instalatia de topire permite realizarea unei economii anuale la consumul de gaze naturale si electritate de 24,67%.
Proiectul este finantat in roportie de 60% din fonduri private si 40% din fonduri structurale comunitare nerambursabile, iar valoarea totala a proiectului este de 166,36 milioane lei, din... mai mult
Joi, 29 Mai 2014, ora 16:13
A doua versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020, actualizata, precum si documentele consultative pentru programele operationale, au fost publicate de Ministerul Fondurilor Europene pe site-ul sau in scopul consultarii publice cu partenerii de dialog.
Prima versiune a acestui Acordului de Parteneriat a fost publicata la inceputul lunii februarie 2014 si, "intre timp, documentul a fost actualizat in urma discutiilor cu serviciile Comisiei Europene si in urma consultarii publice", precizeaza MFE, citat de Mediafax.
Conform regulamentelor UE, Ministerul Fondurilor Europene trebuie sa transmita Acordul de Parteneriat pana la data de 22 aprilie 2014.
De asemenea, Ministerul Fondurilor Europene a publicat si prima versiune de lucru a documentelor consultative pentru patru programe operationale pentru care va fi autoritate de management: Programul Operational Infrastructura Mare, Programul Operational Capital Uman, Programul Operational Competitivitate si Programul Operational Asistenta Tehnica.
"Am publicat toate aceste documente de programare deoarece Ministerul Fondurilor Europene pune accentul pe o consultare publica extinsa. Cea de a doua versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020 este pe site-ul MFE inca din februarie 2014, a fost discutata in cadrul Comitetului Interinstitutional pentru Acordul de Parteneriat, iar astazi (luni - n.r.) a fost publicat documentul actualizat, cel care include si propunerile relevante primite in ultima perioada. Tot astazi,... mai mult
Marti, 18 Martie 2014, ora 09:43
Cheltuirea fondurilor de 10 miliarde de euro acordate de Uniunea Europeana pana la finele anului 2015 este un obiectiv care poate fi atins si chiar depasit, in consitiile unei mai bune cooperari intre beneficiari si autoritati.
Mai mult, sistemul de accesare a fondurilor europene s-a imbunatatit oricum in ultimii ani, datorita experientei acumulate, explicat Marius Bostan, in cadrul unui interviu acordat Business24. Totusi, el apreciaza ca acest proces de perfectionare trebuie sa fie unul continuu, mai ales ca "nu exista sisteme perfecte".
Din aceasta luna, Ministerul Fondurilor Europene a preluat autoritatile de management pentru POSDRU si POSCCE, fiind simplificata structura institutionala. Masura este considerata de ministrul Teodorovici a fi un pas important pentru reformarea intregului sistem de implementare.
Cum comentati decizia Ministerului Fondurilor Europene de a prelua Autoritatile de Management a POSDRU si POSCCE?
Cred ca este o decizie strategica buna. Scopul acestei decizii este de a eficientiza managementul si de a obtine rezultate cat mai bune. Autoritatile de Management, Ministerul sunt instrumente si nu un scop in sine. Sper ca expertii care implementeaza aceste masuri au inteles profund cauzele care duc la lipsa de performanta. Important este sa elimine aceste cauze sau macar sa micsoreze efectul lor. Unirea lor in cadrul MFE poate fi un plus in scurtarea timpului de luare a deciziilor, de implementare si de armonizare a regulilor. Este... mai mult
Luni, 10 Martie 2014, ora 08:30
Proiectul Acordului de Parteneriat pentru atragerea fondurilor europene in 2014-2020 va fi trimis la Bruxelles spre analiza si aprobare pana la sfarsitul lunii februarie, a anuntat ministrul de resort, Eugen Teodorovici, premierul Ponta adaugand ca mai sunt foarte multe lucruri de detaliu de facut.
"Dupa aceasta reuniune, sa trimiteti eventuale comentarii pe care le mai puteti avea pana vineri, astfel incat sa putem integra aceste comentarii in documentul final si, pana la finalul acestei luni, sa putem trimite Comisiei Europene pentru analiza si aprobare", a spus Teodorovici ministrilor implicati in elaborarea documentelor si reuniti in sedinta, marti, la Guvern.
Ministrul a anuntat ca documentul va fi aprobat pana la finele lui ianuarie
Ministrul Teodorovici anunta recent ca acest document va fi aprobat de Guvern pana la finele lunii ianuarie.
Marti, Teodorovici a mai precizat ca programele operationale vor fi trimise Comisiei Europene la sfarsitul lunii martie, dar ca Guvernul nu mai trebuie sa astepte aprobarea acestor documente pentru a putea finanta proiecte in noul cadru financiar, deoarece pot fi decontate cheltuielile aferente acestui an care se incadreaza in cerintele comunitare in domeniul achizitiei publice si normelor de mediu.
Premierul Victor Ponta, prezent, la reuniune, a sustinut ca impresia initiala, "altfel corecta", ca autoritatile de la Bucuresti vobesc despre fonduri europene pe care oricum nu sunt in stare sa le cheltuiasca a fost... mai mult
Marti, 04 Februarie 2014, ora 14:42
Romania isi doreste sa semneze cu Comisia Europeana Acordul de Parteneriat 2014-2020 in prima parte a anului viitor, a declarat luni premierul Victor Ponta, intr-o conferinta de presa comuna cu comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, care a confirmat ca, la inceputul lui 2014, s-ar putea atinge un consens in aceasta privinta.
"Am discutat si vom discuta in continuare elementele principale de strategie pentru noul acord de parteneriat. Suntem absolut deschisi si ne dorim foarte mult ca obiectivele pentru Romania sa fie fixate pana la inceputul anului viitor si sa fim capabili in prima parte a anului 2014 sa semnam Acordul de Parteneriat", a spus Victor Ponta.
Oficialul european a sustinut, la randul sau, ca un consens cu privire la Acordul de Parteneriat ar putea fi atins la inceputul anului viitor.
"Am discutat, desigur, despre pregatirea Acordului de Parteneriat si, intr-adevar, ar fi posibil ca la inceputul anului sa existe un consens cu privire la Acordul de Parteneriat. Avem nevoie, cu siguranta, de unele strategii sectoriale, dar ele ar trebui sa fie vizibile", a spus Hahn.
Ponta si Hahn au discutat si despre stadiul actual al Programelor Operationale Sectoriale. In context, premierul Ponta i-a multumit comisarului Hahn pentru sprijinul acordat autoritatilor romane la imbunatatirea capacitatii administrative.
"Aceasta actiune comuna - a autoritatilor romane si a celor europene - a facut posibil ca astazi toate programele... mai mult
Luni, 28 Octombrie 2013, ora 15:42
Ministerul Muncii, autoritatea de management a Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), a atribuit un contract de peste 5,9 milioane de lei (1,34 milioane de euro) unei firme italiene pentru "asigurarea sprijinului necesar beneficiarilor POSDRU pentru gestionarea eficienta si eficace a proiectelor pe care le implementeaza".
Practic, italienii de la Lattanzio Associati Public Sector vor organiza sesiuni de formare si tutorat pentru administratii si autoritatile locale care au luat fonduri europene sa gestioneze banii europeni.
Contractul a fost atribuit prin licitatie deschisa, fara a se organiza o licitatie electronica. La licitatie au participat 8 companii, insa doar 2 oferte au fost admise. Criteriul luat in calcul pentru atribuirea contractului a fost pretul cel mai scazut.
Compania italiana, specializata pe consultanta pentru administratiile publice potrivit informatiilor postate pe site-ul de prezentare, a subcontractat deja o parte din acest contract catre Ernst & Young. Practic, E&Y a primit aproape 19 procente din valoarea totala a proiectului, adica in jur de 1,1 milioane de lei (253.000 de euro) pentru desfasurarea sesiunilor de formare si a celor de tutorat.
Si expertii BEI sar in ajutorul Romaniei, pe bani grei
Nu este prima "miscare" de acest gen din partea autoritatilor de management. In incercarea disperata de a ajunge la o rata de absorbtie record pana la finalul lui 2015, se recurge si la ultimele solutii:... mai mult
Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 13:37
Ministerul Fondurilor Europene a pregatit o noua surpriza beneficiarilor fondurilor europene: doar trei ministri vor "controla" din 2014 finantarea pe care Romania o primeste de la Bruxelles. Liviu Dragnea, Daniel Constantin si Eugen Teodorovici vor deveni, de la anul, "regii fondurilor europene", daca versiunea publicata de Ministerul Fondurilor Europene este aprobata.
Premierul Victor Ponta impreuna cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici prezinta in Parlament versiunea pe care ministerul de resort o propune cu privire la Acordul de Parteneriat 2014-2020. Una din modificarile pregatite de autoritati, care ridica multe semne de intrebare, este "concentrarea" puterii de decizie la trei ministere. Autoritatile isi explica decizia prin incercarea de a eficientiza absorbtia.
Ministerul Fondurilor Europene, condus de Eugen Teodorovici, se va ocupa de patru programe operationale: Infrastructura mare (transport, mediu si energie); Competitivitate (cercetare - dezvoltare, Agenda Digitala); Capital Uman si Asistenta Tehnica;
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a lui Liviu Dragnea, va gestiona programele de dezvoltare regionala, programele dedicate cooperarii teritoriale europene si programului Capacitate Administrativa.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, condus Daniel Constantin, va avea managementul programelor dedicate agriculturii, dezvoltarii rurale, pescuitului si acvaculturii.
Totusi, ce ii recomanda pe cei... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 14:24
Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a publicat, marti, pe site-ul institutiei, prima versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020, document care stabileste modalitatea in care vor fi concentrate investitiile din Fondurile Europene Structurale si de Investitii.
Potrivit unui comunicat al MFE, documentul a fost transmis membrilor Comitetului Interinstitutional pentru Acordul de Parteneriat (CIAP) in data de 27 septembrie, urmand ca saptamana viitoare sa aiba loc o noua reuniune a Comitetului.
Dupa consultarea partenerilor de dialog in cadrul reuniunii CIAP, Ministerul Fondurilor Europene urmeaza sa transmita serviciilor Comisiei Europene, informal, prima versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020.
Documentul va fi transmis informal deoarece, la nivelul Uniunii Europene, nu au fost adoptate inca regulamentele care vor stabili modul in care vor fi implementate fondurile europene in viitoarea perioada de programare.
Prima versiune a Acordului de Parteneriat detaliaza cadrul institutional - Autoritatile de Management si Organismele Intermediare, respectiv prezinta principiile implementarii efective a fondurilor in conformitate cu prevederile pachetului legislativ al Uniunii Europene.
In acest sens, implementarea Fondurilor Europene Structurale si de Investitii 2014-2020, se va realiza intr-un sistem mult mai bine coordonat, fiind stabilite atributii de autoritate de management numai la nivelul a trei ministere.
Astfel, Ministerul Fondurilor Europene are... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 09:47