Omul de afaceri campinean Mihai Matei si sotia acestuia Aurelia au fost condamnati la inchisoare cu executare intr-un dosar de fraudare a fondurilor europene.
Mihai si Aurelia Matei au fost deferiti justitiei in decembrie 2015 de procurorii anticoruptie din Ploiesti. Afaceristii campineni au fost acuzati ca au obtinut pe nedrept fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, in suma de 9.677.326 lei, echivalent a 2.271.672 euro (valoare eligibila nerambursabila), folosindu-se de acte false. Dupa cinci ani de proces, Tribunalul Prahova a decis ca Mihai Matei sa fie condamnat la 6 ani si 11 luni de inchisoare, iar sotia lui, Aurelia Matei, la cinci ani si patru luni de inchisoare, arata adevarul.ro.
Potrivit sursei citate, cei doi soti din Prahova sunt acuzati ca "au constituit un grup infractional organizat avand ca scop manipularea procedurii de achizitie, in sensul depunerii de diligente pentru pregatirea ofertelor (prin initierea unor asocieri intre societatile acestora cu producatorii utilajelor sau al sustinerii ferme din partea acestora) si implicit al stabilirii pretului de ofertare astfel incat societatile controlate de acestia sa obtina punctajul necesar castigarii selectiei de oferte, iar valoarea utilajelor sa fie in mod artificial crescuta". ...citeste mai departe despre "Un om de afaceri din Prahova si sotia lui, condamnati la ani grei de inchisoare. Cei doi sunt acuzati de fraudarea fondurilor europene" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 31 Octombrie 2020, ora 11:30
Ministerul Fondurilor Europene a transmis, miercuri, clarificari prinvind acordarea stimulentelor pentru cadrele medicale.
Stimulentul de 2.500 lei brut/luna/persoana se supune regulilor de impozitare privind impozitul pe venit de 10%, dar nu va fi cuprins in baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale, contributiei de asigurari sociale de sanatate, respectiv contributiei asiguratorii pentru munca reglementata la titlul V "Contributii sociale obligatorii", din Legea nr. 227/2015 privind codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Apoi, acesta va fi decontat din fonduri europene, conform unui document transmis de ministrul Marcel Bolos managerilor unitatilor spitalicesti.
Institutia aminteste ca stimulentul de 2.500 lei brut/luna/persoana nu se supune rigorilor impozitarii privind impozitul pe venit de 10% nu si va fi cuprins in baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale, contributiei de asigurari sociale de sanatate, respectiv contributiei asiguratorii pentru munca reglementata la titlul V Contributii sociale obligatorii, din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Conform ministrului Marcel Bolos, pentru a putea fi decontat din fonduri europene, stimulentul de risc medical trebuie sa indeplineasca unele conditii, precum:
- Sa fie platit de unitatea sanitara angajatoare din fonduri de salarii odata cu acordarea drepturilor salariale, inainte sa fie decontat din fonduri... mai mult
Miercuri, 15 Aprilie 2020, ora 15:16
Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) le recomanda autoritatilor din Ungaria sa ia masuri in cazul "neregulilor grave" constatate in desfasurarea unor proiecte in care a fost implicat ginerele premierului Victor Orban.
OLAF i-a informat pe jurnalistii de la Wall Street Journal ca a finalizat o investigatie care a durat doi ani si a vizat 35 de proiecte demarate de Elios Innovative Zrt, o companie specializata in tehnologie de iluminat stradal. Coproprietar al societatii a fost Istvan Tiborcz, care este din 2013 ginerele premierul ungar Viktor Orban.
Contractele despre care OLAF spune ca prezinta "nereguli grave" fusesera acordate companiei intre anii 2011 si 2015. In baza lor, Elios Innovative Zrt primise lucrari la reteaua de iluminat stradal din Ungaria. In parte, acestea erau finantate din bani europeni.
"Investigatia OLAF a dezvaluit nu doar nereguli grave in majoritatea proiectelor, dar si dovezi de conflict de interese", a precizat OLAF pentru cotidianul citat.
Conflictul de interese are legatura si cu Endre Hamar, un om de afaceri ungar. Acesta detinea Elios Innovative Zrt, impreuna cu Istvan Tiborcz. Ani la rand, Hamar a ajutat statul sa organizeze licitatiile si a fost, totodata, coproprietar al societatii care le castiga aproape pe toate.
Acuzatiile l-ar putea pune intr-o situatie stanjenitoare pe Orban, un critic vehement al politicilor UE, in ultimii ani.
Dezvaluirile dezavantajeaza Ungaria si pentru ca blocul comunitar isi analizeaza... mai mult
Vineri, 12 Ianuarie 2018, ora 21:45
Ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu, a declarat joi ca tinta sa e ca Romania sa ajunga la un grad de absorbtie al fondurilor europene de peste 70% pentru perioada de finantare 2007-2013.
"Pe perioada 2007-2013, la fiecare ora acest grad de absorbtie se schimba functie de plati - ce plati intra, ce plati se certifica. Deci este un proces acum de aproximativ 60% grad de absorbtie, plati certificate de Comisia Europeana. Formal mai avem foarte multe alte plati in casa, sunt proiectele care sunt plati care urmeaza sa vina, sunt sanse ca acest proiect sa poata creste. Nu stim un procent exact, dar imi doresc foarte mult sa depasim 70%.
Sunt programe care merg mai bine, sunt programe cu mai multe probleme dar luam proiect cu proiect si program cu program ca sa acceleram si sa ajungem la un grad de absorbtie cat mai bun. Dar eu sper, ...citeste mai departe despre "Ciolos, discutii la Palatul Victoria despre fondurile europene: Ce grad de absorbtie tinteste ministrul de resort" pe Ziare.com mai mult
Joi, 26 Noiembrie 2015, ora 18:39
Comisia Europeana a rambursat Romaniei in acest an fonduri cu o valoare de aproximativ 565 milioane de euro, aferente aplicatiilor de plata transmise in anul 2014, anunta Ministerul Fondurilor Europene.
"Romania a incasat in acest an peste 565 milioane de euro de la Comisia Europeana. In luna februarie a.c., tarii noastre i-au fost rambursate fonduri in valoare de peste 460 milioane de euro, iar in primele zile din luna martie a.c. i-au fost rambursate alte fonduri in valoare de aproximativ 104 milioane de euro", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Potrivit site-ului Ministerul Fondurilor Europene sumele rambursate Romaniei in anul 2015 din fondurile structurale si de coeziune se impart intre urmatoarele programe:
In perioada 1 ianuarie 2015 - 4 martie 2015, Programul Operational Sectorial Transport a incasat aprox. 299 milioane de euro, in timp ce Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane a incasat aprox. 158 milioane de euro.
In aceeasi perioada Programul Operational Regional a incasat aprox. 80 milioane de euro, Programul Operational Asistenta Tehnica a incasat aprox. 17 milioane de euro, iar Programul Operational Sectorial Mediu a incasat aprox. 12 milioane de euro.
In prezent, rata de absorbtie curenta este de peste 52%, se arata in comunicatul institutiei.
"La sfarsitul acestui an, Romania va ajunge la o rata de absorbtie de aproximativ 80%, datorita masurilor pe care am inceput sa le implementam inca din... mai mult
Luni, 09 Martie 2015, ora 12:43
Potrivit unui comunicat al MFE, rata de absorbtie curenta este "de 6 ori mai mare decat la inceputul lunii mai 2012 si de 3,5 ori mai mare decat la sfarsitul anului 2012".
Suma solicitata Comisiei Europene pentru a fi rambursata Romaniei a ajuns la aproximativ 10 miliarde de euro. Totodata, suma totala incasata de Romania din fondurile alocate a ajuns la 10,73 miliarde de euro, valoare care include avansurile si rambursarile.
"Anul 2014 a confirmat ca Romania obtine performante. Rata de absorbtie curenta a fondurilor europene a ajuns la aproximativ 52%, in conditiile in care planul de guvernare prevede atingerea unui nivel de 50-80% la sfarsitul anului 2015. O alta realizare: pentru al doilea an consecutiv, tara noastra nu a pierdut niciun euro din fondurile aferente celor sapte programe operationale! Si o a treia performanta remarcabila: sumele incasate de Romania de la Comisia Europeana ...citeste mai departe despre "Rata de absorbtie a fondurilor europene, doar putin peste 50%. Autoritatile spun ca e o performanta" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 31 Decembrie 2014, ora 21:41
Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) va avea o rata de absorbtie de fondurilor europene de 95% la sfarsitul anului 2015, iar sectorul IT&C va reprezenta investitii directe in economie de un miliard de euro in perioada 2014-2020, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de specialitate, Razvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informationala.
'In prezent, exista proiecte de aproximativ 500 milioane de euro aflate in derulare, iar in perioada urmatoare vor mai fi alocate si alte sume. Ministerul pentru Societatea Informationala va avea o rata de absorbtie a fondurilor europene de 95%, la finele anului 2015. In acest sector am avut foarte multe proiecte de unde am ales sa finantam initiative din mai multe zone, potrivit Agerpres.
Pentru perioada 2014-2020 ne vom concentra pe fondurile structurale. Vom avea 500 de milioane de euro alocare de la UE, la care se adauga co-finantare de la bugetul de stat. Estimam, numai pe dimensiunea Agendei Digitale, investitii directe in economie ce vor depasi un miliard de euro, in urmatorii ani. Afacerile in domeniul IT&C in Romania se ridica la 15 miliarde de euro. Practic, vorbim despre a doua industrie, dupa cea auto', a spus Cotovelea.
Potrivit ministrului, in cazul infrastructurii de internet in banda larga, Romania deruleaza proiectul Ro-Net, iar pentru anul viitor se are in vedere stimularea operatorilor privati pentru a investi in broadband.
'Investitiile in infrastructura de broadband sunt foarte... mai mult
Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 11:46
1Romania a inregistrat progrese uimitoare in ceea ce priveste gradul de absorbtie a fondurilor europene, a declarat presedintele Congresului Puterilor Locale si Regionale al Consiliului Europei (CPLRE), Herwig Van Staa, intr-un interviu acordat Agerpres.
"Insa, daca tot vorbim despre gradul de absorbtie, trebuie sa spunem ca o piedica in calea unei mai bune absorbtii o reprezinta si inaltul grad de birocratizare din Uniunea Europeana si in acest sens cred ca ar trebui sa mai reducem birocratia", a precizat Van Staa.
El vorbeste in interviu si despre Alianta Europeana a Oraselor si Regiunilor pentru incluziunea romilor. "Am constatat ca in Romania, dar si in alte state situatia s-a imbunatatit considerabil in ceea ce priveste atitudinea autoritatilor locale vis-a-vis de problemele populatiei de etnie roma. S-au intreprins numeroase eforturi, ceea ce bineinteles este un lucru pozitiv", a afirmat acesta.
Domnule presedinte, in 2013 Congresul Puterilor Locale pe care il conduceti a lansat Alianta Europeana a Oraselor si Regiunilor pentru incluziunea romilor. Unul dintre momentele prezentei dumneavoastra in Romania il constituie vizita la o scoala unde se implementeaza un proiect pentru incluziunea sociala a romilor. Care au fost pasii concreti dupa lansarea acestei Aliante si cum apreciati evolutia acestei initiative?
Congresul, cu sprijinul meu, a reusit sa creeze aceasta Alianta la nivel local si regional pentru a se reusi implementarea unor masuri concrete in... mai mult
Duminica, 15 Iunie 2014, ora 13:30
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a semnat, joi, la Timisoara, zece proiecte axate pe dezvoltarea domeniului energiei regenerabile, cu finantare de la UE, in valoare totala de 109 milioane de lei, patru proiecte fiind selectate pentru judetul Timis.
Ministrul Eugen Teodorovici a semnat, joi, la Consiliul Judetean Timis, in cadrul unei sedinte festive, un numar de zece proiecte europene in valoare totala de 109 milioane de lei, din care 49 de milioane de lei sunt nerambursabili, judetul Timis beneficiind de patru astfel de proiecte in valoare totala de 14,5 milioane de lei.
Proiectele semnate de ministrul Teodorovici, pe Polul de Competitivitate MEDGREEN, se axeaza pe dezvoltarea domeniului energiei regenerabile si se vor realiza printr-o serie de parteneriate intre mediul privat si universitati din tara.
"Polul de Competitivitate MEDGREEN este un program care vizeaza mai multe companii ce vor folosi deseuri pentru producerea de energie. Este un pas important pe care il facem pentru independenta energetica a Romaniei", a declarat Teodorovici.
Pentru judetul Timis, au fost selectate patru proiecte. Prin intermediul unui proiect se va realiza o hala si se vor achizitiona echipamente pentru testarea de panouri fotovoltaice, prin intermediul celui de-al doilea proiect se vor dezvolta noi tehnologii eficiente energetic, iar cel de-al treilea proiect prevede eficientizarea energetica a blocurilor din Timisoara. Prin cel de-al patrulea proiect se... mai mult
Vineri, 23 Mai 2014, ora 09:05