Romania ar trebui sa absoarba in acest an 2,9 miliarde de euro din fonduri europene pentru investitii in agricultura, cu 200 milioane euro mai mult fata de anul trecut, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la conferinta ZF Agricultura.
Potrivit acestuia, din aceasta primavara, fermierii mici si mijlocii vor avea la dispozitie proiecte tip pe care le vor descarca de pe site-ul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).
"In luna mai vom deschide, cel mai probabil pe data de 20, prima sesiune de primiri de proiecte din perspectiva 2014-2020, deci din cele 8 miliarde de euro pe care le avem la dispozitie", a spus ministrul.
Constantin a aratat ca daca in anul 2012 Romania a absorbit fonduri europene de 2,5 miliarde euro in agricultura, iar in anul 2013 de 2,7 miliarde de euro, in acest an suma ar trebui sa urce la 2,9 miliarde de euro.
"Lucrurile nu merg inca in ritmul pe care mi l-as fi dorit, cel putin pe dezvoltare rurala, pentru ca mai sunt probleme pe partea de cofinantare, de creditare si de garantare", a mai spus ministrul Agriculturii.
Constantin: Jumatate din exploatatiile agricole sunt detinute de 1% dintre fermieri
Jumatate din exploatatiile agricole sunt detinute de 1% dintre fermieri, care astfel primesc 50% din fondurile europene, a declarat marti ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la conferinta ZF Agricultura, in block-start pentru cursa de 8 miliarde euro a fondurilor UE.
"Structura exploatatiilor... mai mult
Marti, 15 Aprilie 2014, ora 17:01
Romania a atras in acest an din fondurile europene destinate agriculturii si dezvoltarii rurale circa 2,35 miliarde de euro, o suma foarte apropiata de obiectivul propus pentru 2013, de 2,5 miliarde de euro, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"In acest moment suntem undeva la 2,35 miliarde de euro atrase, foarte aproape sa ne atingem obiectivul pe care ni l-am propus pentru 2013, respectiv 2,5 miliarde de euro pe plati directe si pe dezvoltare rurala. APIA (Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura n.r) si APDRP (Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit n.r) fac eforturi extraordinare in aceste zile pentru a plati toate sumele pe care ni le-am propus si chiar sa depasim cele 2,5 miliarde de euro. Sigur, asteptarile au fost mult mai mari, mai ales pe zona de investitii, unde cred ca se putea mai mult daca si agentii economici aveau capacitate mai mare de absorbtie", a spus ministrul Agriculturii.
Acesta a precizat ca gradul de absorbtie pe fondurile de dezvoltare rurala s-a imbunatatit cu 14% in 2013, in momentul de fata ajungand la 63%.
"In acest an gradul de contractare pe fondurile de dezvoltare rurala au ajuns la 90% si, daca vom reusi sa contractam pana la finele anului toate proiectele, putem ajunge la un grad de 108%. Gradul de absorbtie pe fondurile de dezvoltare rurala s-a imbunatatit cu 14% in 2013, in momentul de fata ajungand la 63%. Numai in acest an au fost contractate 19.500 de proiecte, cu o valoare de... mai mult
Joi, 05 Decembrie 2013, ora 13:28
Sistemul fondurilor europene, desi este o sursa "gratuita de finantare" este "subminat" din interior. Pe aproape toate programele operationale au fost gasite situatii in care angajati din autoritatile de management si control au "calcat stramb". Cel mai recent exemplu: directorul ajunct APIA, Aurel Pana.
Directorul adjunct al Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) a fost retinut, miercuri, pentru 29 de zile, fiind acuzat de fapte de coruptie. Potrivit procurorilor DNA, Pana a luat mita pentru a acorda contracte de achizitie de ulei unei anumite societati comerciale.Valoarea contractelor de achizitie publica este de aproximativ 16 milioane de euro.
"Invinuitul Pana Aurel a pretins de la reprezentantul societatii comerciale care depusese oferte la licitatia organizata de APIA comisionul reprezentand circa 5.200.000 lei (1,2 milioane de euro) atat in mod direct, cat si prin intermediul invinuitului Voinea Mugur George", se arata in comunicatul DNA.
Licitatia organizata de APIA avea ca obiect atribuirea unor contracte de achizitie de ulei in cadrul programului de furnizare de ajutoare alimentare destinate categoriilor de persoane defavorizate din Romania, program cu finantare europeana, precizeaza DNA.
Cine este Aurel Pana
Aurel Pana, director adjunct APIA
Directorul adjunct de la APIA, Aurel Pana ocupa functia de secretar executiv al PC Diaspora, partidul fondat de Dan Voiculescu. Este absolvent al Facultatii de Finante - Banci din cadrul... mai mult
Miercuri, 14 August 2013, ora 13:36
Autoritatile din Agricultura au decis sa puna conditii bancilor care transfera fondurile europene catre beneficiari. In schimbul taxelor si comisioanelor incasate "fara prea mari eforturi", bancile ar trebui sa vina pe piata cu produse destinate fermierilor.
Intr-un proiect cu fonduri europene, banca are venituri din doua directii: pe de o parte din dobanda acordata pentru partea de cofinantare si implementare si, pe de alta parte, din comisioanele si taxele care se aplica la orice tranzactie, inclusiv la transfer.
"Din 2008 incoace, din peste un miliard de euro, bani care vin in bancile comerciale, se opresc anumite comisioane de administrare si se duc mai departe catre fermieri, fara ca banca sa faca absolut nimic. Si atunci, am discutat cu bancile si am spus: sunteti beneficiari ai acestor fonduri europene, sa incercam pentru cei care primesc subventiile acestea sa le cream un pachet, astfel incat sa aiba o dobanda mult mai mica, din simplul motiv ca au cont la bancile respective", a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin intr-un interviu acordat Business24.
Ba mai mult decat atat, intr-o alta declaratie, ministrul Constantin a spus ca, daca va fi cazul, banii vor fi transferati printr-o singura banca, dar care sa acorde linii de finantare avantajoase pentru fermieri.
La randul sau, Nicolae Popa, directorul general adjunct al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a anuntat ca in viitorul exercitiu bugetar 2014-2020 banii catre... mai mult
Luni, 15 Iulie 2013, ora 13:15
Fermierii romani au primit pana in prezent aproape 111 milioane de euro din sprijinul financiar pe suprafata acordat din fonduri europene, aferent anului 2012, alte 425 de milioane de euro urmand sa intre in conturile fermierilor in aceasta saptamana, a anuntat luni Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).
"Vineri, 22 martie 2013, a inceput plata Schemei de plata unica regulara pe suprafata (SAPS) din Fondul European de Garantare pentru Agricultura. Astfel, s-a efectuat plata SAPS pentru un numar de 226.884 fermieri in valoare totala de 502,8 milioane lei, respectiv 110,8 milioane euro. Plata SAPS se va efectua si in saptamana 25 - 29 martie 2013, pentru un numar de 839.196 fermieri si o valoare totala de 1,93 miliarde de lei lei (425,03 milioane euro)", se arata in comunicatul APIA.
Potrivit APIA, pentru anul 2012 cuantumul alocat SAPS este de 119,66 euro/ha la care se aplica coeficientul de reducere liniara, iar platile se efectueaza in lei, la cursul de schimb stabilit de catre Banca Centrala Europeana in data de 28 septembrie 2012 si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene din 29 septembrie 2012, respectiv 4,5383 lei pentru un euro.
In perioada octombrie-decembrie 2012, APIA a efectuat plati reprezentand avansul aferent SAPS 2012 in valoare totala de 2,25 miliarde de lei (496,23 milioane euro) pentru un numar de 1.043.172 fermieri.
1,21 milioane de cereri depuse la APIA pentru 2012
Pachetul financiar aferent anului 2012 pentru... mai mult
Luni, 25 Martie 2013, ora 14:45
Sprijinul financiar acordat fermierilor romani din Fondul European pentru Garantare in Agricultura (FEGA) a depasit 4,24 miliarde de euro, in perioada 2007-2012, circa 86% din aceasta suma, respectiv 3,65 miliarde euro, reprezentand plati efectuate in cadrul Schemei de Plata Unica pe Suprafata (SAPS), a anuntat, vineri, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).
De asemenea, in perioada mentionata, APIA a efectuat plati in valoare de 1,75 miliarde euro pentru masurile delegate de catre Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) - Axa II, respectiv pentru sprijinul in zona montana defavorizata, pentru zone defavorizate, altele decat zona montana si pentru platile de agro-mediu.
Masurile prevazute in Axa II a PNDR (2007 - 2013) sunt finantate din Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR) si nu au alocare financiara anuala, pentru acestea fiind prevazuta o suma totala alocata pentru intreaga perioada de programare de 2,097 miliarde euro.
In 2013, campania de depunere a cererilor de sprijin pe suprafata se va derula in perioada 1 martie - 15 mai 2013, respectiv 10 iunie, cu penalizari de 1% pentru fiecare zi de intarziere.
Pachetul financiar prevazut pentru pentru platile pe suprafata se ridica la 1,264 miliarde de euro, in 2013, in crestere fata de anul trecut cu peste 21% cand a totalizat 1,043 miliarde de euro. Cuantumul platilor directe unice pe suprafata... mai mult
Vineri, 01 Martie 2013, ora 14:30
Sumele pe care le vom plati din fondurile europene pe dezvoltare rurala, pana la finele anului 2012, sunt estimate la 1,079 miliarde euro, a declarat, sambata, directorul general adjunct in Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), Nicolae Popa, la un seminar privind situatia actuala a implementarii fondurilor europene in Romania.
"Pana la finele anului estimam ca vom plati beneficiarilor de fonduri europene circa 1,079 miliarde euro, iar pentru perioada ianuarie - octombrie 2013, vom mai plati inca 495,9 milioane euro", a spus Nicolae Popa, in cadrul conferintei "Succesul investitiei finantate cu fonduri europene", organizata in cadrul targului de agricultura Indagra.
Acesta a precizat ca din alocarea totala pe PNDR 2007-2013 de 7,343 miliarde de euro, au fost efectuate plati de 2,39 miliarde de euro pana la 31 octombrie 2012, reprezentand 32,61% din alocare, dar tinand cont si de valorile aferente masurilor delegate catre APIA, pentru care s-au platit 1,733 miliarde euro, procentul platilor efectuate a atins aproape 42%.
"Cererile de finantare conforme depuse de la inceputul programului se ridica la 139.515, cu o valoare de 17,54 miliarde de euro, reprezentand 238,84% din alocare, iar cele selectate pentru finantare au fost in numar de 68.039, cu o valoare de 5,689 miliarde euro, adica 77,48% din alocare. Au fost incheiate 64.622 de contracte in valoare de 5,168 miliarde de euro, ceea ce reprezinta 70,37% din alocarea prin PNDR", a adaugat... mai mult
Duminica, 04 Noiembrie 2012, ora 13:24
Platile efectuate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) catre fermierii romani, in perioada 2007- februarie 2012, au depasit 5 miliarde de euro, din care 4,6 miliarde euro au fost deja rambursate de Comisia Europeana, a declarat miercuri directorul general al institutiei.
"Totalul platilor derulate prin APIA din fonduri UE in perioada 2007 - februarie 2012 se ridica la aproximativ 5 miliarde de euro. Pentru perioada 2007 - 2013, prin APIA sunt prevazute plati totale din fonduri UE de aproximativ 8,2 miliarde euro, suma provenita din fondurile europene FEADR (Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala, n.r) si FEGA (Fondul European de Garantare Agricola, n.r)", a mentionat directorul general al APIA, Florin Marius Faur.
Acesta a mai spus ca, in perioada ianuarie 2011 - februarie 2012, APIA a autorizat si efectuat plati in conturile beneficiarilor in valoare de aproximativ 2,9 miliarde euro, din care 1,93 miliarde euro din fonduri din bugetul UE. mai mult
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 17:20
Daniel Constantin a fost numit, prin ordinul ministrului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, in functia de director general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), incepand cu 1 aprilie 2009, a comunicat, joi, Agentia. Daniel Constantin are o experienta de peste sase ani in ceea ce priveste integrarea europeana, constructia institutionala a APIA, precum si accesarea fondurilor europene, se arata in comunicat.
Incepand din 2003, in calitate de coordonator al Corpului Consilierilor de Integrare Europeana din Cadrul MAPDR, Daniel Constantin a avut responsabilitati legate de negocierea pachetului financiar acordat Romaniei pentru capitolul Agricultura, dar si de Politica Agricola Comuna (PAC), cum ar fi reforma acesteia, negocierile privind cadrul financiar 2007-2013 etc.
De asemenea, inca din anul 2003, acesta a avut responsabilitati legate de constructia institutionala APIA.
Noul director general al APIA este de profesie inginer, fiind absolvent al Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti, si detine diploma de master la facultatea mai sus mentionata. mai mult
Joi, 02 Aprilie 2009, ora 14:49