Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat, marti, la Filiasi (Dolj) unde a avut o intalnire cu mai multi primari din zona, ca in 2013 in Romania au intrat 2,5 miliarde euro pentru proiectele cu finantare europeana, iar tara noastra poate deveni un model in Europa in ceea ce priveste atragerea de fonduri europene.
Potrivit ministrului Fondurilor Europene, daca in mai 2012 rata absorbtiei fondurilor europene era de 7,4% in Romania care avea 98% din fonduri blocare, ceea ce era o situatia unica in Europa, in 2013 Romania ocupa prima pozitie in UE in ceea ce priveste nivelul rambursarilor din partea Comisiei Europene.
"In mai 2012 s-a plecat de la un nivel de absorbtie de 7,4%, ceea ce era foarte putin. In acel moment Romania avea blocate cinci din cele sapte programe operationale, ceea ce insemna 98% din finantarea pe care Romania o primea din partea Uniunii Europene. Aveam o situatie unica in Europa. Din fericire, azi s-a ajuns la un nivel mult mai ridicat: suntem la aproape 26%. S-a ajuns aici pentru ca la nivel de Guvern, la nivel de MFE s-au luat o serie de masuri imediate" a spus Teodorovici.
In 2013, Romania ocupa prima pozitie in ceea ce inseamna rambursari din partea Comisiei Europene de fonduri europene, iar state mult mai avansate decat noi la acest capitol se afla pe pozitii mai mici. Polonia, de exemplu, are 21% cresteri anul acesta, in conditiile in care aceste state au inceput din timp absorbtia de fonduri europene, cand Romania... mai mult
Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 18:56
Problema "nationala" a fondurilor europene este departe de a fi solutionata. Ministrul Teodorovici promitea ferm o rata de absorbtie de 50% pentru finalul acestui an si rambursari de 2,5 miliarde de euro facute de Comisia Europeana Romaniei. Totusi, la finalul septembrie rata de absorbtie este la numai 23,77%, iar Romania a facut deconturi de putin peste 1,5 miliarde de euro.
Practic, in trei luni, ar trebui sa facem inca o data pe atat, si sa primim de la Bruxelles 800 milioane de euro, ca sa nu intram pe deficit. Este nevoie de o minune pentru asta, daca analizam cifrele.
Optimismul debordant al ministrului de resort a fost penalizat si de premierul Ponta, care, la intrebarea daca tinta de 50% pentru absorbtia fondurilor europene pana la sfarsitul acestui an i se pare fezabila, a raspuns negativ.
"Nu, pana la sfarsitul acestui an, nu. De aia l-am pus in functie (pe Teodorovici-n.r., actualul ministru), pentru ca e un om foarte optimist, spre deosebire de Orban (predecesorul sau) care era un tehnician, dar in general foarte pesimist. Teodorovici pacatuieste in partea cealalta, prin optimism, dar e o varianta buna si aceasta", a spus Ponta.
Ministrul a "insistat" in "optimismul" sau si a continuat sa spere si sa declare public noi targeturi greu de atins. Spre exemplu, la finalul lunii iunie, Teodorovici vorbea de un nivel de absorbtie de 25% in luna iulie a acestui an. Totusi, Romania a ajuns, la finalul lunii septembrie la o rata de absorbtie de aproape de... mai mult
Marti, 01 Octombrie 2013, ora 16:35
Premierul Romaniei, Victor Ponta a anuntat un prim "triumf" al Romaniei in ceea ce priveste fondurile europene dupa ce Comisia Regionala a Parlamentului European a adoptat propunerea Consiliului si Comisiei de a accepta regula "n+3".
Totusi, mai este un "hop" depasit pentru ca Romania sa primeasca acordul de a folosi banii europeni inca un an: aprobarea Parlamentului European.
Comisia Europeana a propus, la 21 mai, modificarea Regulamentului Comisiei Europene care defineste regulile generale de utilizare a fondurilor structurale si de coeziune. Comisia a propus o serie de masuri care sa vina in ajutorul statelor membre cele mai afectate de criza, astfel incat acestea sa poata utiliza cat mai eficient fondurile europene.
Regula "n+3" ne-ar putea feri de dezangajari
Fostul ministru al Fondurilor Europene, Leonard Orban, a explicat intr-un editorial realizat pentru Business24 faptul ca efectele acestei modificari s-ar reflecta in reducerea semnificativa a pragurilor de dezangajare automata.
Conform regulii dezangajarii automate pentru fondurile alocate de Uniune pentru un anumit program, in anul "n", statele membre trebuie sa transmita Comisiei Europene documentele justificative (declaratii de cheltuieli) care atesta cheltuirea fondurilor respective pana la sfarsitul anului "n+3".
In caz contrar, diferenta intre cele doua valori (cea alocata si cea transmisa spre rambursare la Comisie) se pierde prin aplicarea procedurii de dezangajare automata.... mai mult
Marti, 24 Septembrie 2013, ora 16:40
Sistemul fondurilor europene, desi este o sursa "gratuita de finantare" este "subminat" din interior. Pe aproape toate programele operationale au fost gasite situatii in care angajati din autoritatile de management si control au "calcat stramb". Cel mai recent exemplu: directorul ajunct APIA, Aurel Pana.
Directorul adjunct al Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) a fost retinut, miercuri, pentru 29 de zile, fiind acuzat de fapte de coruptie. Potrivit procurorilor DNA, Pana a luat mita pentru a acorda contracte de achizitie de ulei unei anumite societati comerciale.Valoarea contractelor de achizitie publica este de aproximativ 16 milioane de euro.
"Invinuitul Pana Aurel a pretins de la reprezentantul societatii comerciale care depusese oferte la licitatia organizata de APIA comisionul reprezentand circa 5.200.000 lei (1,2 milioane de euro) atat in mod direct, cat si prin intermediul invinuitului Voinea Mugur George", se arata in comunicatul DNA.
Licitatia organizata de APIA avea ca obiect atribuirea unor contracte de achizitie de ulei in cadrul programului de furnizare de ajutoare alimentare destinate categoriilor de persoane defavorizate din Romania, program cu finantare europeana, precizeaza DNA.
Cine este Aurel Pana
Aurel Pana, director adjunct APIA
Directorul adjunct de la APIA, Aurel Pana ocupa functia de secretar executiv al PC Diaspora, partidul fondat de Dan Voiculescu. Este absolvent al Facultatii de Finante - Banci din cadrul... mai mult
Miercuri, 14 August 2013, ora 13:36
Business24 a realizat "calendarul" complet al fondurilor europene cu axele pe fiecare program operational pe care se pot depune, in prezent, cereri de finantare.
Romania a reusit sa atraga 19,11% din fondurile structurale pe care UE le pune la dispozitie. Programul cu cea mai mare rata de absorbtie este Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative cu 27,10%.
La polul opus este Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) cu 6,77%, program care este suspendat, insa, de mai bine de doi ani.
Programul Operational Regional (POR)
Programul beneficiaza de o alocare bugetara de 16,5 miliarde de euro. Din acesti bani, Romania a atras, pana la finalul lunii iulie, 35,35%.
Programul Operational Sectorial Mediu
Pentru POS Mediu, Romania are la dispozitie in actualul exercitiu bugetar peste 20 de miliarde de euro, din care a atras 18,23%.
Programul Operational Sectorial Transport
POS Transport este unul din cele mai importante programe structurale ale Romaniei. Fondurile pe acest program au fost deblocate in iunie. Finantarea pentru acest program in exercitiul 2007-2013 este de 20,3 miliarde de euro, iar rata de absorbtie este de 14,35%
Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU)
Prin acest program, Comisia Europeana pune la bataie 11,3 miliarde de euro pentru 2007-2013. In prezent, rata de absorbtie este de 17,68%.
Programul Operational Cresterea... mai mult
Marti, 13 August 2013, ora 11:15
O noua axa a fost deschisa pentru depunerea proiectelor pe Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Prin aceasta linie de finantare Comisia Europeana pune la bataie 40 de milioane de euro, iar perioada de depunere este 1-16 august.
Beneficiarii pot depune dosare pe Axa Prioritara 6 "Promovarea incluziunii sociale", Domeniul Majoritar 6.2 "Imbunatatirea accesului si participarii grupurilor vulnerabile pe piata muncii".
Valoarea totala eligibila a proiectului va fi cuprinsa intre 2,2 milioane de lei (500.000 euro) si 13,3 milioane de lei (3 milioane de euro). Nivelul contributiei beneficiarului variaza intre 2 si 8,6% din valoarea totala a proiectului.
Potrivit informatiilor postate pe site-ul AM POSDRU, durata de implementare este cuprinsa intre 6 si 18 luni.
In cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte grupul tinta eligibil va fi format din minimum 360 persoane/an de implementare.
Categoriile de beneficiari eligibili:
- Cooperative sociale, asociatii de intrajutorare, ONG-uri cu activitate relevanta;
- Furnizori de servicii de ocupare acreditati, publici si privati;
- Ministerul Culturii si Cultelor;
- Ministerul de Interne;
- Institutii guvernamentale cu atributii in domeniul ocuparii si incluziunii sociale;
- Unitati de cult si asociatii religioase;
- Autoritati ale administratiei publice locale;
- Organizatii sindicale si patronate;
- Administratia Nationala a Penitenciarelor;... mai mult
Vineri, 02 August 2013, ora 13:20
Comisia Europeana a rambursat Romaniei in luna iulie peste 730 de milioane de euro, in contextul in care din cele sapte programe operationale unul singur mai este blocat.
Nivelul a fost ridicat foarte mult de POS Transporturi, program prin care au intrat in tara luna trecuta 360 de milioane de euro.
Luna iulie este una de bun augur pentru incasarile din fonduri europene. Dupa ce au fost reluate platile pe cele mai importante programe operationale, incep sa se vada rezultatele in nivelul rambursarile de la UE.
Business24 face o radiografie a rambursarilor facute de Comisia Euopeana Romaniei in luna iulie (n.red. pana pe 26 iulie):
Programul Operational Regional (POR): Au intrat in tara, in luna iulie, 215 milioane de euro din cele 3,7 miliarde de euro pe care le pune la dispozitie CE. Rata de absorbtie a ajuns la 35,35%.
Potrivit unor informatii furnizate Business24 de AM POR, in luna august autoritatile au solicitat rambursari de 33 de milioane de euro. In plus, nivelul platilor interne pe acest program a ajuns la 41%.
Programul Operational Mediu: Comisia Europeana a rambursat Romaniei 114 milioane de euro pentru proiecte pe acest program in luna iulie.
Alocarea financiara pentru prezentul exercitiu bugetar este de 4,5 miliarde de euro, iar rata de absorbtie este, in prezent, de 15,70%.
Programul Operational Sectorial Transporturi (POS Transporturi): Cu o alocare bugetare de 4,5 miliarde de euro, acesta este unul din cele mai importante... mai mult
Vineri, 02 August 2013, ora 02:06
Ministerul Fondurilor Europene face, din nou, o miscare cel putin controversata: anuleaza procedura de achizitii publice daca nu este depasit pragul valoric de 30.000 de euro. Specialistii contactati de Business24 spun ca este greu de crezut ca CE va fi convinsa de argumentele ministrului Teodorovici.
Ministrul Afacerilor Europene o tine din controversa in controversa. Dupa ce abia a iesit din scandalul generat de scrisoarea Comisie Europene in care acuza autoritatile de la Bucuresti ca au realizat in proiect cadru "copy-paste" cu promisiunea ca va trimite in septembrie un proiect "de buna calitate", ministrul face o noua promisiune "ciudata": vrea eliminarea procedurii de achizitii pe care sunt obligati sa o desfasoare in prezent.
"Vom elimina procedura de achizitii pe care beneficiarii din mediul privat sunt obligati sa o deruleze in prezent. Aceasta este o actiune logica pentru ca acesti beneficiari co-finanteaza proiectele din resurse proprii si, din acest motiv, sunt interesati sa utilizeze eficient banii", a explicat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici intr-un comunicat de presa.
Ce urmareste ministerul Fondurilor Europene
"Ordinul de abrogare a Ordinului MFE 1050/2012 suprima procedura de achizitie pentru beneficiarii din mediul privat ai finantarilor din fonduri europene, cu conditia ca achizitiile exceptate sa nu depaseasca pragurile valorice stabilite de articolul 19 din OUG 34/2006, mai precis 30.000 de euro exclusiv TVA pentru... mai mult
Marti, 30 Iulie 2013, ora 08:01
Rata de absorbtie a fondurilor europene a ajuns la sfarsitul lunii mai la 15,18%. Comparativ cu aprilie 2012, rata de absorbtie a crescut cu 103%.
In acelasi timp, suma totala atrasa de Romania din fondurile structurale si de coeziune a ajuns la peste 2,9 miliarde de euro la sfarsitul lunii mai a.c., in crestere cu 32% fata de valoarea inregistrata in decembrie 2012, respectiv cu 103% fata de aprilie 2012.
"Rata de absorbtie a fondurilor europene si, implicit, valoarea fondurilor atrase de Romania au crescut cu 32% in acest an fata de sfarsitul anului trecut. Totodata, rata de absorbtie este in prezent dubla fata cea inregistrata la sfarsitul lunii aprilie 2012, fapt care demonstreaza ca masurile adoptate in aceasta perioada de Guvernul Romaniei au avut impact", a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
In ultimele zile din luna mai, Comisia Europeana a rambursat Romaniei noi fonduri in valoare de aproximativ 155 de milioane de euro.
Suma mentionata a fost incasata prin intermediul a trei programe:
- Programul Operational Sectorial Mediu - peste 116,4 milioane de euro;
- Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane - peste 37,7 milioane de euro;
- Programul Operational Asistenta Tehnica - aproximativ 0,7 milioane de euro. mai mult
Luni, 03 Iunie 2013, ora 16:47