Fondul elen pentru stabilitate financiara a blocat un plan al Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost, privind o majorare de capital, intrucat aceasta ar fi exclus fondul controlat de stat, care detine in prezent peste 95% din actiunile bancii elene.
Conducerea Eurobank a primit o scrisoare de la Fondul de Stabilitate, in care acesta cerea oprirea procedurilor de majorare a capitalului conform planului actual, care prevede atragerea de capital doar din surse private, scrie cotidianul elen Kathimerini.
Managementul Eurobank urmeaza sa se intruneasca joi pentru a se alinia cererii actionarului majoritar al bancii.
Eurobank intentiona sa atraga fonduri exclusiv din surse private
Eurobank a informat in ultimele zile Fondul de Stabilitate asupra planurilor de a propune o majorare imediata de capital pentru a acoperi necesarul stabilit de catre Banca Greciei, insa fara sa acorde drept de preemptiune actionarilor existenti.
Eurobank intentiona sa atraga fonduri exclusiv din surse private, reducand in acelasi timp la minim eventualele pierderi care ar fi fost inregistrate de catre stat.
Fondul de Stabilitate a parut nemultumit de decizia bancii si a transmis ca daca nu participa, atunci interesele sale, si in consecinta cele ale contribuabililor, vor fi afectate.
Fondul Elen pentru Stabilitate Financiara detine peste 95% din actiunile Eurobank
Fondul Elen pentru Stabilitate Financiara detine peste 95% din actiunile Eurobank, dupa ce a recapitalizat... mai mult
Joi, 13 Martie 2014, ora 12:35
Fondul pentru stabilitate financiara al Greciei a avizat preliminar un plan pentru vanzarea in doua etape a bancii elene Eurobank, care prevede posibila intrare a unui investitor privat in actionariatul bancii in primul trimestru al anului urmator.
Fondul Elen pentru Stabilitate Financiara a preluat controlul Eurobank, respectiv 94% din actiuni, dupa ce a recapitalizat institutia de credit cu fonduri puse la dispozitia statului elen printr-un program finantat de tarile din zona euro si FMI.
Planul, care se afla in faza stabilirii detaliilor finale, prevede intrarea in actionariat a unui investitor privat cu un pachet de actiuni de 30-40%, printr-o majorare de capital care ar putea avea loc in primul trimestru al anului urmator, scrie Kathimerini.
Pregatirile pentru aceasta prima etapa fac imposibila vanzarea de actiuni mai devreme de inceputul anului urmator, noteaza publicatia.
Participatia investitorului privat va creste ulterior peste pragul de 50%.
Statul elen a preluat controlul Eurobank, parte a recapitalizarii bancilor elene dupa pierderile mari inregistrate din participarea la procesul de stergere a peste 100 de miliarde de euro din datoria statului elen.
Eurobank este singura dintre cele mai mari patru banci din Grecia care nu a reusit sa atraga capital privat suficient in procesul de recapitalizare pentru a evita preluarea managementului de catre stat. Conducerea Eurobank si reprezentantii statului elen au afirmat ca vizeaza o revenire cat mai... mai mult
Luni, 05 August 2013, ora 12:36
Fondul de Stabilitate Financiara al Greciei (HSFS) a ales grupul bancar Eurobank pentru a cumpara New Hellenic Postbank, ca parte a procesului de consolidare a sectorului si pentru a indeplini conditiile impuse in schimbul urmatoarei transe din pachetul de asistenta financiara, inaintea termenului limita din 15 iulie, transmite Reuters.
Guvernul Greciei impreuna cu Fondul Monetar International, Banca Central Europeana si Comisia Europeana au decis sa vanda Proton si Hellenic Postbank pana la mijlocul lunii iulie, ca o conditie pentru eliberarea fondurilor din asistenta financiara de 240 miliarde de euro.
Vanzarea este cea mai recenta actiune de consolidare a sectorului bancar elen, care are ca obiectiv formarea unor banci mai solide si mai bine capitalizate, pentru a finanta economia afectata de recesiunea indelungata.
In contrast cu intarzierile din planul de privatizare, Atena a aratat performante mai bune pe frontul bancar. Autoritatile au reusit sa respecte termenul limita privind testele de stres, recapitalizarea sistemului bancar si desfiintarea bancilor cu probleme. In schimb, tintele privind vanzarea activelor de stat, necesare pentru reducerea datoriei tarii, nu au fost indeplinite.
Grupul american Goldman Sachs a fost consilierul Fondului de Stabilitate Financiara al Greciei (HSFS) pentru vanzarea bancii de stat Hellenic Postbank. Toate cele patru mari banci din Grecia, National Bank of Greece, Piraeus, Europbank si Alpha Bank au licitat pentru... mai mult
Luni, 15 Iulie 2013, ora 10:05
Eurobank, a patra mare banca din Grecia si proprietarul Bancpost, va intra sub controlul statului elen, in timp ce National Bank of Greece (NBG), Piraeus Bank si Alpha Bank au planuri sa atraga suficient capital de la investirori pentru a ramane sub management privat.
NBG detine Banca Romaneasca, in timp ce Alpha Bank si Piraeus Bank sunt prezente in Romania sub brand propriu.
Cele mai mari patru banci elene, cu importanta sistemica, au nevoie de 27,5 miliarde de euro, potrivit Fondului Elen pentru Stabilitate Financiara. Astfel, Eurobank necesita fonduri de 5,84 miliarde de euro, NBG de 9,76 miliarde de euro, Piraeus Bank de 7,34 miliarde de euro, iar Alpha Bank de 4,57 miliarde de euro.
Fondul pentru stabilitate este angajat sa acopere integral necesarul de recapitalizare al institutiilor elene de credit, folosind resurse financiare asigurate de statele zonei euro.
Bancile au avut termen pana la sfarsitul lunii aprilie sa prezinte planuri clare de a obtine din surse private cel putin 10% din necesarul de capital, in caz contrar urmand sa treaca sub administrarea statului. Institutiile de credit elene trebuie sa-si refaca rezervele de capital, dupa ce au inregistrat pierderi uriase din participarea la un program de setergere a datoriei statului elen.
Procesul de recapitalizare trebuie finalizat pana in luna iulie
Actionarii Eurobank, intre care NBG cu 84,3%, au acceptat, marti, diluarea propriilor detineri printr-o emisiune de titluri subscrisa de... mai mult
Miercuri, 01 Mai 2013, ora 17:09
Eurobank va emite noi actiuni conform planului de recapitalizare, la un pret de 1,541 euro/actiune, a anuntat marti directorul financiar al celui de-al patrulea grup bancar din Grecia, transmite Reuters.
Actiunile vor fi preluate de Fondul de Stabilitate Financiara al Greciei (HFSF), dupa ce saptamana trecuta Eurobank, care in Romania controleaza Bancpost, a anuntat ca a renuntat la planul de majorare a capitalului din surse private, optand in schimb sa se recapitalizeze cu HFSF, ceea ce echivaleaza cu nationalizarea sa.
In urma acestei decizii, Eurobank va deveni cea mai mare banca greceasca care va trece sub controlul statului.
"Consiliul de Administratie a decis sa recomande actionarilor ca la urmatoarea Adunare Generala din 30 aprilie majorarea de capital, in valoare de 5,8 miliarde de euro, sa fie subscrisa in intregime de Fondul de Stabilitate Financiara al Greciei, ceea ce va conduce la recapitalizarea imediata si completa a bancii", a informat Eurobank.
Conducerea bancii a adaugat ca nu a putut pune in practica planul de a atrage fonduri private pentru recapitalizare din cauza refuzului creditorilor internationali de a accepta fuziunea cu National Bank of Greece.
Primele patru banci din Grecia, National Bank of Greece, Alpha, Eurobank si Piraeus, au nevoie de 27,5 miliarde de euro pentru majorarea capitalului, dupa ce au inregistrat pierderi in urma programului de restructurare a datoriilor Greciei si a cresterii creditelor neperformante ca urmare... mai mult
Marti, 30 Aprilie 2013, ora 15:20
Suma necesara recapitalizarii principalelor patru banci din Grecia a urcat la aproape 28 miliarde de euro, dupa raportarea rezultatelor trimestriale ale grupurilor bancare elene, transmite duminica site-ul ekathimerini.com.
Astfel, Piraeus Bank a anuntat joi ca necesitatile sale de recapitalizare se ridica la 7,3 miliarde de euro, dupa ce a inregistrat pierderi nete de 629 milioane de euro (833 milioane de dolari) in primele noua luni din 2012. De asemenea, Piraeus a cerut inca 500 milioane de euro pentru banca recent achizitionata, ATEbank.
National Bank of Greece (NBG) va avea nevoie de 9,7 miliarde de euro, Alpha Bank de 4,6 miliarde de euro si Eurobank Ergasias de 5,8 miliarde de euro. Astfel, nota de plata pentru recapitalizarea principalelor grupuri bancare elene se ridica la aproximativ 27,9 miliarde de euro.
Vineri, National Bank of Greece a anuntat ca a inregistrat pierderi nete de 2,45 miliarde de euro in primele noua luni din 2012, in timp ce pierderile Alpha Bank s-au ridicat la 711,8 milioane de euro.
De fapt, dependenta bancilor locale de capitalul de stat depaseste 30 miliarde de euro, deoarece NBG, Eurobank, Alpha Bank si Piraeus Bank au emis deja actiuni preferentiale in valoare de 4 miliarde de euro. Capitalizarea lor totala se ridica la 2,6 miliarde de euro.
In 2011, Banca Centrala a Greciei anuntase ca institutiile elene de creditare trebuie sa mentina anul acesta un indice de baza de rang 1 (Core Tier 1 ratio) de minim 10%, peste... mai mult
Luni, 24 Decembrie 2012, ora 09:58
In contextul discutiilor despre iminenta falimentului grecesc, autoritatile europene iau masuri pentru a limita efectele pe piata financiara a unui astfel de eveniment. Astfel, autoritatile de reglementare au cerut separarea bancii grecesti EFG Eurobank de Grupul EFG.
In cazul in care Grecia isi declara in mod oficial falimentul, efectul nociv asupra sistemului bancar s-ar opri la EFG Eurobank, fara a se extinde catre importantul grup bancar european.
Grupul EFG este actionar majoritar in cadrul bancii romanesti Bancpost, inca din 2003. Din 2009, Grupul detine 99% din actiunile bancii. In acest moment, Bancpost are 3.000 de angajati si 240 de sucursale in Romania, 10 centre regionale si 10 centre de afaceri. La nivel global, Grupul EFG are peste 20.000 de angajati si 1.600 de sucursale, raportand in primul trimestru al 2012 active totale de 73,6 miliarde de euro.
"Evident ca pentru orice banca intrarea in faliment a Greciei va fi foarte importanta, depinzand in primul rand de portofoliul de titluri grecesti pe care le are fiecare banca. Dincolo de asta, bancile care au subsidiare locale vor avea o pierdere si in functie de valoarea portofoliului pentru aceste subsidiare", a declarat pentru Business24, analistul financiar Aurelian Dochia.
BNR poate absorbi socul retragerii bancilor grecesti din Romania - JPMorgan.
Grupul EFG va transfera 43,55% din cele 44,7% actiuni detinute in banca greceasca in posesia a noua membrii mai tineri ai familiei Latsis,... mai mult
Marti, 24 Iulie 2012, ora 09:01
Eurobank EFG anunta ca intentia conducerii Alpha Bank de a propune revocarea deciziilor de fuzionare luate de actionari conduce la o pierdere potentiala de peste 4 mld. euro in sinergii combinate, conform valorii actualizate nete.
Conducerea Alpha Bank va convoca adunarea generala a actionarilor unde va fi propusa revocarea deciziei de fuziune pe care actionarii au luat-o in 15 noiembrie privind realizarea fuziunii.
Decizia comuna a Eurobank EFG si Alpha Bank de a crea cea de a 23-a institutie bancara ca marime din Europa s-a bazat pe beneficiile substantiale pe care prognozata fuziune le-ar fi generat, nu numai pentru cele doua banci, dar si pentru economia Greciei in ansamblul sau, spun reprezentantii Eurobank EFG
"Intentia conducerii Alpha Bank de a propune revocarea deciziilor de fuzionare luate de actionari, decizii adoptate in deplina cunostinta a parametrilor si cadrului de baza ai acordului de implicare a sectorului privat PSI+ si intr-un moment in care aprobarile de la toate autoritatile competente de reglementare din Grecia fusesera de mult obtinute, conduce la o pierdere potentiala de peste 4 miliarde de euro in sinergii combinate, conform valorii actualizate nete, dupa cum a fost estimat de consultantii externi comuni", se arata intr-un comunicat transmis joi de Eurobank EFG.
Potrivit reprezentantilor Eurobank EFG, acest lucru se produce intr-un moment in care bancile grecesti sunt chemate sa isi consolideze semnificativ baza de capital. Mai mult,... mai mult
Joi, 15 Martie 2012, ora 11:45
Hamad bin Khalifa Al-Thani, emirul Qatarului si conducatorul Qatar Investment Authority, este omul care va asigura o infuzie consistenta de capital in fuziunea Alpha Bank cu banca greceasca EuroBank. Miscarea va ajuta Grecia sa supravietuiasca unei crize crunte, dar va genera, in acelasi timp, cea mai mare banca din Europa de Sud-Est.Guvernul grec si guvernatorul Bancii Centrale, George Provopoulos au incurajat de mult timp activitatea bancilor din Grecia, care sunt excluse de pe piata interbancara si depind de fondutile acordate de Banca Centrala Europeana, pentru a se consolida si a iesi din cea mai mare recesiune cu care tara s-a confruntat in ultimii 40 de ani, dar si din criza datoriilor suverane, scria Reuters recent.
Oficialii bancilor au anuntat fuziunea sambata si au confirmat ca actionarul majoritar ca fi Qatar Investment Authority. Astfel, Qatarul va injecta capital in noua banca prin intermediul a 500 de milioane de euro bounduri convertibile, iar un alt oficial al bancii declara ca va urma o cedare de drepturi de 1.25 miliard de euro.
Noua entitate formata, care va deveni cea mai mare banca din Europa de Sud-Est, va avea active de 150 de miliarde de dolari si depozite de 80 de miliarde de dolari.Infuzia de capital va fi asigurata, in fapt, de trei actionari importanti implicati in fuziune: cele doua familii grecesti din ambele banci si Qatar Investment Authority, care va detine 17 procente din noul creditor format.Qatar Investment Services, viitorul actionar... mai mult
Marti, 30 August 2011, ora 14:06