Romanii cheltuie cei mai multi bani pe alimente si plata utilitatilor, iar pentru servicii de sanatate, pentru recreere si pentru educatie acorda cel mai mic buget, arata datele Institutului National de Statistica.
Cu cat traiul devine mai costisitor, cu atat numarul familiilor care se lupta sa acopere toate cheltuielile din venitul total creste si, de multe ori, la nivelul unei gospodarii, nu pot fi facute economii de la o luna la alta.
Iti prezentam in continuare cateva modalitati cu ajutorul carora poti reduce cheltuielile zilnice:
1. Stabileste un venit lunar
Primul pas pe care trebuie sa il faci daca vrei sa reduci costul vietii este sa stabilesti un venit lunar. Astfel, vei reusi sa iti planifici cheltuielile in functie de banii pe care trebui sau vrei sa ii cheltui intr-o luna. In plus, aceasta masura te va ajuta sa prioritizezi cheltuielile si sa le elimini pe cele inutile.
Pentru a face economii, ai nevoie de o disciplina financiara. Imparte cheltuielile in necesitati (alimente, utilitati, rate) si dorinte (cine la restaurant, abonamente la servicii de streaming ori la salile de fitness). Realizand aceasta diferentiere, poti descoperi ca nu e atat de complicat sa reduci cheltuielile dintr-o luna.
2. Fa cumparaturi inteligent
Atunci cand vrei sa faci economii, este important sa alegi cele mai bune momente pentru a face cumparaturi. Urmareste ofertele magazinelor si site-urilor si profita de promotiile cele mai avantajoase. Totodata, cumpara... mai mult
Miercuri, 26 August 2020, ora 17:13
Cand criza generata de noul coronavirus va trece si lumea va reveni treptat la ritmul normal, vom avea, probabil o surpriza: multe afaceri se vor fi inchis si multe servicii vor ramane fara acoperire.
Tocmai de aceea, poate ar fi util sa privim in perspectiva, din linistea izolarii: ce am putea face pentru viitorul nostru, pentru atunci cand lucrurile vor reveni la normal?
Poate ca acum este momentul sa te gandesti la o afacere. Iar daca nu dispui de banii necesari, expertii AVISSO au alcatuit pentru tine un calendar cu urmatoarele perioade in care poti depune un dosar pentru a obtine fonduri nerambursabile pentru ideea ta.
Lista, desi nu este exhaustiva, include cele mai interesante tipuri de finantari nerambursabile disponibile pentru mediul de afaceri, cu tipurile de proiecte care sunt eligibile si detaliile aferente.
SMEs' Growth: Pana pe 28 mai 2020 poti apela la fonduri norvegiene pentru o finantare intre 200.000 euro si 2 milioane de euro
Rata de cofinantare este variabila (in functie de regiune de dezvoltare si tip de ajutor): minimum 10% contributie nerambursabila (pentru IMM-urile din Bucuresti) - maximum 70% (pentru regiunile mai putin dezvoltate).
Conform unor estimari prezentate de catre operatorul de program, pe apelul anterior, media ajutorului nerambursabil s-a situat la cca. 45% din valorile eligibile ale proiectelor.
Se acorda finantari in trei domenii:
● Green Industry Innovation (buget 11,06 milioane de euro):
- Dezvoltarea,... mai mult
Joi, 02 Aprilie 2020, ora 08:30
Planul european pentru reactivare economica ar fi trebuit sa fie adoptat joi, in cadrul unui summit al liderilor statelor membre UE, dar a esuat dupa ce Italia si Spania au cerut masuri mai clare, iar Germania si Olanda au spus ca refuza sa imparta costurile crizei sanitare.
Obiectivul intalnirii online a liderilor statelor membre ale Uniunii Europene era ca ei sa cada de acord asupra unei "stategii coordonate" pentru recuperarea normalitatii sociale, economice si industriale odata ce pandemia va fi depasita.
Disputele dintre cele patru state au facut ca, dupa sase ore de teleconferinta, sa nu fie luata nicio hotarare.
Pedro Sanchez, seful guvernului spaniol, si Giuseppe Conte, prim-ministrul italian, au refuzat sa sprijine o declaratie comuna cu un text vag si fara masuri concrete, scrie presa spaniola.
Potrivit unor surse diplomatice, presedintele Consiliului European, Charles Michel, i-a intrebat pe toti participantii la videoconferinta daca sunt de acord cu propunerea facuta initial. Sanchez a raspuns negativ si a avertizat ca nu semneaza "niciun acord care nu fixeaza un mandat clar pentru ca ministrii Economiei sa poata continua munca" pe un plan anticriza.
Conte a sustinut acest lucru, iar Michel a fost obligat sa regandeasca termenii textului.
S-a ajuns la concluzia ca ministrii au la dispozitie 15 zile pentru a planifica propunerile care ar putea duce la un plan de reactivare a economiei europene, condamnata la recesiune anul acesta, din cauza... mai mult
Vineri, 27 Martie 2020, ora 08:19
Guvernul Romaniei poarta in prezent negocieri cu Comisia Europeana pentru ca o parte din efortul bugetar pentru plata somajului tehnic sa fie acoperit din fonduri europene, a declarat, luni, Ionel Danca, seful cancelariei premierului. El a spus ca somajul tehnic ar putea acoperi 1 mil. de angajati.
"In momentul de fata pentru somajul tehnic alocarea bugetara estimata de noi este de 4 miliarde de lei in conditiile in care alocarea ar putea acoperi pana la 1 milion de beneficiari. Suntem in discutii cu Comisia ca sa acopere o parte din efortul bugetar din fonduri europene", a precizat, luni, Ionel Danca, la Digi24.
Danca a mai anuntat ca cei care au fost disponibilizati si deci nu se califica pentru somajul tehnic vor primi un salariu minim brut pe economie, adica putin peste 2.200 de lei. Peste 200.000 de contracte de munca au fost suspendate in Romania la nivelul saptamanii trecute. Ministerul Muncii estimeaza ca numarul acestora ar putea urca pana la 400.000.
Seful cancelariei premierului a mai anuntat ca industria auto si alte industrii cheie pentru Romania vor beneficia de sprijin din partea Guvernului.
"Primul pachet de masuri are un efort (bugetar) de peste 2% din PIB, 30 de miliarde de euro, insa prin efectul de multiplicare efectul este de peste 100 de miliarde de lei", a mai precizat Danca, adaugand ca aproape 10 miliarde sunt returnari de la bugetul de stat catre companii prin rambursari de TVA, concedii medicale neplatite si alte returnari.
Danca a... mai mult
Luni, 23 Martie 2020, ora 22:33
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a publicat masurile fiscal-bugetare pentru sprijinirea economiei si companiilor afectate de raspandirea COVID-19, aprobate in sedinta de guvern de miercuri.
Totodata, si Ministerul Fondurilor Europene a publicat masurile concrete de sprijin pentru sanatate si economie din fonduri europene, luate in sedinta Executivului.
Sinteza principalelor masuri luate de MFP:
- Va implementa un program multianual de sprijinire a IMM-urilor pentru diminuarea, prin garantarea unor credite, subventionarea dobanzilor pentru aceste finantari, facilitati pentru societatile care intampina dificultati financiare, prorogarea termenelor de depunere a cererilor de restructurare a obligatiilor bugetare si a termenelor de plata a impozitelor locale datorate de populatie.
- Va garanta pana la 80% din valoarea finantarilor acordate IMM. Pentru microintreprinderi sau intreprinderi mici, statul va acorda garantii pentru credite/linii de credit pentru finantarea capitalului de lucru, exclusiv dobanzile, comisioanele si speze bancare aferente creditului garantat de stat in procent de maximum 90%.
- Guvernul a decis sa se suspende sau sa nu inceapa masurile de executare silita prin poprire a persoanelor fizice.
- Pe durata starii de urgenta, intreprinderile mici si mijlocii care detin certificatul de situatie de urgenta emis de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri beneficiaza de amanarea la plata pentru serviciile de utilitati -... mai mult
Joi, 19 Martie 2020, ora 13:22
Fermierii romani isi pot asigura culturile impotriva fenomenelor climatice nefavorabile cu bani europeni prin Programului National de Dezvoltare Rurala - PNDR 2020, fondurile totale disponibile pentru intreaga perioada de programare fiind de aproape 43 de milioane de euro, a anuntat, miercuri, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
"Incepand cu data de 1 aprilie 2019 se afla in derulare sesiunea de depunere a cererilor de finantare pentru submasura 17.1 - Prime de asigurare a culturilor, a animalelor si a plantelor din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala, cu scopul de a incuraja fermierii sa ili asigure culturile impotriva fenomenelor climatice nefavorabile, cum ar fi: inundatii, seceta, grindina, inghet, ploi torentiale, tornade, furtuni, etc. Sesiunea anuala de depunere a cererilor de finantare pentru aceasta submasura este impartita in doua etape: pentru culturile de primavara si pentru cele de toamna", precizeaza MADR intr-un comunicat remis AGERPRES.
Etapa curenta de depunere a dosarelor cererilor de finantare, aferenta culturilor de primavara, se desfasoara in intervalul 1 aprilie 2019 - 30 noiembrie 2019.
Alocarea financiara pentru intreaga perioada de programare este de 42.797.487 euro, depunerea dosarelor cererilor de finantare realizandu-se continuu pana la epuizarea fondurilor.
Potrivit sursei citate, sprijinul public nerambursabil acordat in cadrul acestei submasuri este de 70% din valoarea primei de asigurare eligibile... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2019, ora 10:34
Fondul European de Investitii (FEI) a semnat miercuri patru acorduri de finantare in Romania, prin care tara noastra va beneficia de fonduri de peste 170 de milioane de euro pentru dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii si pentru a credita studentii care vor sa-si continue cursurile in strainatate.
Astfel, FEI si institutia financiara nebancara FINS au semnat primul acord de garantare Erasmus+ din Romania, in valoare de 4,5 milioane de euro, care va permite FINS sa crediteze studentii care vor sa continue studiile la master in strainatate.
Astfel, aproximativ 450 de studenti vor beneficia de credite in conditii favorabile pentru a studia in alta tara din UE, precum si in Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia si Turcia.
Totodata, FEI a semnat acorduri COSME cu CEC Bank (25 de milioane de euro), Deutsche Leasing Romania IFN (80 de milioane de euro) si Libra Internet Bank (65 milioane de euro), care vor facilita accesul la credite si finantari de leasing pentru aproape 3.000 de IMM-uri.
"Pentru prima data in Romania, FEI va sprijini accesul la finantare pentru 450 de studenti care vor putea obtine credite pentru costul studiilor, sporind astfel posibilitatea de instruire pentru o gama mai larga de studenti. De asemenea, prin noile noastre acorduri COSME, vom imbunatati conditiile de finantare pentru 3.000 de IMM-uri. Astfel, se va imbunatati competitivitatea unui segment important al economiei romanesti, care constituie motorul cresterii... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2019, ora 15:00
Primarul Clujului, Emil Boc, a anuntat ca obtinut in cadrul intalnirii cu comisarul european pe domeniu, asigurari ca orasul sau va putea accesa direct de la Bruxelles fonduri europene in cadrul programului Europa Digitala.
"In intalnirea bilaterala cu Comisarul European responsabil pentru economie si societate digitala, dna Mariya Gabriel, am discutat despre posibilitatea de atragere si finantare din fonduri europene a unor importante proiecte din domeniul inovarii. Programul Europa Digitala ne va permite, in perioada 2021-2027 sa atragem fonduri europene pentru dezvoltarea abilitatilor digitale, inteligenta artificiala, blockchain, securitate cibernetica si pentru dezvoltarea ecosistemelor de inovare.
Am prezentat Comisarului European proiectul Cluj Innovation City, care se califica pentru finantare in cadrul programului Digital Europe | Europa Digitala", a anuntat joi Emil Boc, intr-o postare pe Facebook.
In plus, acesta a mai mentionat ca in cadrul intrevederii s-au discutat mai multe aspecte legate de profilul Clujului, oras "consacrat in Europa Centrala si de Est ca hub de cercetare, dezvoltare, inovare si IT".
Cele mai stralucite minti din Europa, celebrate la Cluj-Napoca
Intrevederea a avut loc cu ocazia desfasurarii, in premiera in Romania, a summit-ului Startup Europe, organizat la Cluj-Napoca de Comisia Europeana in parteneriat cu MCSI si Primaria Cluj-Napoca.
Startup Europe Summit este "un eveniment cheie al Comisiei Europene dedicat... mai mult
Joi, 21 Martie 2019, ora 20:28
In 20 de ani, pensionarii vor fi nevoiti sa traiasca doar cu un sfert din veniturile salariale avute pana atunci. Desi fondul public de pensii este pe butuci, tinerii sub 30 de ani refuza sa se gandeasca la pensie. De inteles. Cine isi doreste sa se gandeasca la o viata marcata de neputinta?
Daca pensionarii primesc in prezent 45% din ultimul salariu, in 2030, cand generatia decreteilor va ajunge la varsta pensionarii, veniturile lunare oferite de stat vor cobori la 15-25%, potrivit calculelor oferite de Sorin Ionita, presedinte Expert Forum. Varsta de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si de 63 de ani pentru femei, iar speranta de viata este de 75 de ani in Romania. Asadar, statistic vorbind, romanii isi vor petrece ultimii 10 ani din viata in saracie lucie.
Ce e de facut?
In cateva cuvinte, sa punem bani deoparte - avand in vedere incertitudinea care domneste asupra sustenabilitatii sistemului public de pensii. Insa o intrebare care rareori isi gaseste un raspuns este "de cati bani am nevoie ca sa imi asigur o batranete linistita?" si mai ales "Cum ii obtin?".
Raspunsul poate incepe cu solutia de economisire sau de investire pe care o alegem. Vom incerca sa facem cateva calcule simple, pentru a ne face o idee orientativa asupra sumelor pe care ar trebui sa le economisim.
Daca ne gandim la depozite bancare, viitorul va fi sumbru. Cu dobanda de astazi, de 5-6% pentru depozitele in lei, ar trebui sa punem deoparte 500 de lei in fiecare luna, timp de... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 15:37