Cristian Ghinea, ministrul Investitiilor si proiectelor europene, si Claudiu Nasui, ministrul Economiei, antreprenoriatului si turismului, au anuntat luni, 18 ianuarie, deblocarea celor trei masuri de finantare pentru antreprenori, lansate in contextul pandemiei COVID-19, dupa ce vineri a avut loc intrevederea cu reprezentantii Comisiei Europene pentru notificarea schemelor de ajutor de stat.
"Cristian Ghinea, ministrul Investitiilor si proiectelor europene, si Claudiu Nasui, ministrul Economiei, antreprenoriatului si turismului, anunta deblocarea celor trei masuri de finantare pentru antreprenori, lansate in contextul pandemiei COVID-19. Solutia identificata asigura resursele necesare de bani pentru a acoperi in intregime bugetul celor trei masuri de sprijin pentru antreprenori, inclusiv masura 3", arata ministerele.
Vineri, 15 ianuarie, a avut loc intrevederea cu Comisia Europeana pentru notificarea schemelor de ajutor de stat in forma asteptata de catre zecile de mii de antreprenori care au depus aplicatii.
"In saptamana 22 - 26 ianuarie vom avea acceptul pentru masuri. Schimbarea cadrului legislativ in timpul derularii procedurilor, sursele neclare de finantare, lipsa de dialog intre ministere si cu Comisia Europeana au afectat stabilitatea acestor interventii ale statului roman. Am depasit aceste probleme prin munca si dialog. Respectarea promisiunilor pe care statul roman le-a facut antreprenorilor reprezinta un punct crucial in crearea unui relatii de... mai mult
Luni, 18 Ianuarie 2021, ora 14:02
Instabilitatea creata de pandemie este tot mai mare, in acest context initierea unui business in antreprenoriat si calea freelancingului par solutii logice de evolutie.
Pare tentant, insa contextul actual nu este cel mai favorabil, totusi, afacerile pornite in aceste momente pot deveni de succes, sau dimpotriva, esec din fasa.
Lucrurile sunt mai clare si mai line, cand in ecuatie intervin profesionistii. Pentru a facilita interactiunea cu mentorii in antreprenoriat, compania independenta de streaming Bizilive TV a lansat MentorsHub, o miniserie de emisiuni suport, menita sa ii orienteze pe antreprenori si freelanceri in afaceri.
MentorsHub - primul format live care incurajeaza ideile indraznete
Miniseria are numerosi invitati cu experienta in domeniu care doresc sa ii ajute pe cei care au curajul de a porni o afacere. MentorsHub prezinta modele de succes, propune sesiuni interactive de Business Coaching si mentorat, si vine cu studii de caz concrete. Fiecare parte a emisiunii este conceputa sa incurajeze, sa ii determina pe cei ce "stau pe ganduri" sa ia deciziile potrivite.
Emisiunile sunt grupate inteligent, pentru a motiva. Antreprenori descopera solutii de dezvoltare a afacerilor, idei si povesti de viata. Povesti ale unor business-uri devenite de succes pornite de la zero, de oameni indrazneti. Miniseria MentrosHub aduce mai aproape de antreprenori, tineri si freelanceri solutii de dezvoltare personala dar si povesti de viata care contribuie activ... mai mult
Miercuri, 09 Decembrie 2020, ora 19:02
Vicepremierul Raluca Turcan spune ca Educatia va beneficia de investitii de peste 5 miliarde de euro din fonduri europene, in urmatorii ani.
"Vom sprijini proiecte care sa creasca calitatea actului educational, sa aduca echitate in intreg sistemul de invatamant, sa sprijine incluziunea si sa premieze performanta in educatie cu bani europeni. Este nevoie doar de oameni priceputi si dedicati - si nu superficiali! Avem resurse financiare pentru a pune in practica Romania Educata! Aceste resurse vin pe doua directii din fondurile europene: Exercitiul financiar multianual si Programul National de Recuperare si Rezilienta. Lor li se adauga bugetul de stat", a scris Raluca Turcan Pe Facebook.
Vicepremierul a exemplificat ce investitii vor fi facute.
"Prin PNRR, investim 1,05 mld. euro in:
- Campusuri scolare pentru invatamantul profesional si tehnic, inclusiv laboratoare / ateliere scolare;
- Colegii nationale de educatie bazata pe inovatie;
- Modernizarea bazelor materiale destinate formarii competentelor tehnice la studenti.
- In complementaritate, din programele operationale (coeziune) investim 3,64 mld. euro in:
- Construirea si renovarea de crese si gradinite si cresterea accesului la educatie pentru cat mai multi copii;
- Prevenirea parasirii timpurii a scolii prin programe precum: Masa la Scoala, After-School, cursuri remediale, consiliere scolara si oferirea celor mai bune conditii in clase elevilor si profesorilor;
- Consilierea in... mai mult
Joi, 26 Noiembrie 2020, ora 19:32
Nimeni nu isi mai spala singur masina in fata blocului, iar la spalatoriile auto sunt mai mereu cozi uriase. Prin urmare, o spalatorie auto poate fi o afacere de succes in 2020.
Antreprenorii care doresc sa deschida o spalatorie auto pot primi pana la 200.000 de lei in anul 2020 prin programul StartUp Nation.
Pot aplica pentru programul StartUp Nation toate firmele (SRL, SRL-D) infiintate dupa 30.01.2017, care nu au datorii la bugetul de stat sau la bugetele locale.
Sunt eligibile pentru a beneficia de fonduri europene nerambursabile societatile care nu au primit finantari prin StartUp Nation in 2017 sau 2018 sau care nu au asociati/actionari in firme care sa beneficiat de finantari in acesti ani.
Mai multe despre programul Start-Up Nation aici
Ce sa iei in calcul cand iti planifici afacerea
Pentru a deschide o spalatorie auto ai nevoie de:
- spatiu adecvat pentru o asemenea activitate,
- cunostinte necesare desfasurarii unei astfel de activitati,
- echipamente specifice: pompa de inalta presiune, rezervor apa, aspiratpr, generator etc.
Punctul de lucru este bine sa fie amplasat intr-o zona intens circulata, pentru a fi vizibil pentru potentialii clienti.
Daca acest lucru nu este posibil, trebuie sa iei in calcul publicitate prin panouri care sa-i directioneze catre spalatoria ta.
Un antreprenor care isi inscrie proiectul pentru deschiderea unei spalatorii auto cu fonduri europene nerambursabile trebuie sa detina o societate cu cod... mai mult
Vineri, 27 Martie 2020, ora 15:01
Situatia este critica in Suceava, care risca sa se transforme intr-un Bergamo al Romaniei, si din cauza greselilor facute la spitalul judetean din localitate, unde 90 de medici si asistente s-au infectat cu noul coronavirus, iar mai multi bolnavi au decedat.
Pentru a veni in sprijinul personalului medical din prima linie, fara de care bolnavii vor ramane lipsiti de orice aparare in fata bolii, omul de afaceri Stefan Mandachi a lansat o strangere de fonduri, joi seara, prin care vrea sa adune 3 milioane de euro pentru Suceava, prin Crucea Rosie Romana.
In acest scop, Stefan Mandachi scoate la vanzare in mod simbolic primul si singurul metru de autostrada din Moldova, pe care l-a construit anul trecut, in cadrul campaniei Romania vrea autostrazi. Bucata de drum va fi vanduta la centimetru patrat, iar banii adunati vor fi donati pentru lupta cu epidemia.
"Doneaza 10 EURO! (dar poti dona orice suma mai mare, fara limita. Cu cat mai mult, cu atat mai bine). Daca n-ai nici 10 euro, pune cat poti. Cativa centi.
1 CM DE AUTOSTRADA = 10 euro
1 centimetru este enooorm! Dar daca ti-ai lua mai multi centimetri? zece, 100 sau 1000? Cate vieti ai putea salva?
Daca esti persoana fizica sau firma, vei primi un certificat de 'proprietar' (online) pentru centimetrul sau centimetrii tai. Numele tau va ramane scris mai mic sau mai mare, in functie de cati centimetri iti iei. Vom face la final un monument al donatorilor la Primul metru de autostrada (din banii mei, nu din... mai mult
Joi, 26 Martie 2020, ora 22:00
Saloanele de infrumusetare au devenit in ultimul timp o afacere destul de profitabila, care functioneaza indiferent de sezon. Odata cu cresterea calitatii serviciilor se mareste si portofoliul de clienti iar afacerea poate sa prospere de la an la an.
Femeile, in general, sunt cele care calca pragul unui astfel de salon pentru diferite tratamente.
Daca esti in cautare de idei de afaceri profitabile si esti pasionata de domeniul frumusetii, o idee buna ar putea fi sa iti deschizi un astfel de salon, poti face asta chiar daca nu dispui de suficienti bani.
La fel ca si in anii trecuti se pot infiinta saloane de infrumusetare cu ajutorul fondurilor europene sau nationale care pot reprezenta chiar si pana la 100% din valoarea totala a investitiei.
In principiu, cheltuielile pentru o astfel de afacere, pentru inceput, ar fi acelea legate de spatiu (inchieriere sau achiozitionare), achizitionarea mobilierului si a ustensilelor dedicate afacerii, dar si angajarea de personal care trebuie sa fie calificat. Desigur, pe parcus pot aparea si alte costuri.
Ce fonduri europene si nationale poti accesa
Cel mai important program care sustine financiar acest tip de afacere este Start-Up Nation iar prin intermediul acestuia antreprenorii pot sa acceseze o suma de pana la 200.000 lei fara sa aiba o contributie personala din punct de vedere financiar. In cazul in care investitia se realizeaza in mediul rural se poate accesa Programul National de Dezvoltare Rurala in cadrul... mai mult
Miercuri, 14 August 2019, ora 10:33
Decizia de a renunta la jobul pe care il ai si de-a porni pe drumul antreprenoriatului este una extrem de curajoasa. Desi iluzia profitului poate fi extrem de tentanta, exista numeroase impedimente care pot sta in calea atingerii succesului. Finantarea este unul dintre pilonii pe care se bazeaza un business si, care de multe ori, se obtine destul de dificil.
Afla care sunt cele 5 modalitati de finantare pe care le poti accesa daca ai de gand sa pornesti o afacere mica!
Fondurile personale
De multe ori, demararea unui start-up este imposibila fara investirea propriilor economii. Daca iti surade ideea de a te transforma in antreprenor, ar fi bine sa iti pui deoparte o anumita suma de bani pe care sa o poti folosi mai apoi in cazul in care se iveste o oportunitate de business.
Un aspect important pe care trebuie sa il stii este ca, pe langa investitia initiala este posibil sa fie nevoie si de bani in plus pentru a acoperi cheltuielile in primele luni de functionare. Explicatia este una simpla: in aceasta perioada exista riscul sa nu realizezi venituri pozitive.
Imprumuturile
O afacere mica poate fi finantata si prin intermediul unui credit flexibil. Daca un imprumut bancar nu ti se pare o optiune viabila prin prisma faptului ca necesita un timp mai lung de asteptare si o procedura ceva mai dificila, solutia pentru tine ar putea fi un credit IFN.
In cazul in care te numeri si tu printre cei care spun "Vreau un credit urgent!", afla ca il poti obtine prin... mai mult
Luni, 01 Aprilie 2019, ora 13:19
Primarul Clujului, Emil Boc, a anuntat ca obtinut in cadrul intalnirii cu comisarul european pe domeniu, asigurari ca orasul sau va putea accesa direct de la Bruxelles fonduri europene in cadrul programului Europa Digitala.
"In intalnirea bilaterala cu Comisarul European responsabil pentru economie si societate digitala, dna Mariya Gabriel, am discutat despre posibilitatea de atragere si finantare din fonduri europene a unor importante proiecte din domeniul inovarii. Programul Europa Digitala ne va permite, in perioada 2021-2027 sa atragem fonduri europene pentru dezvoltarea abilitatilor digitale, inteligenta artificiala, blockchain, securitate cibernetica si pentru dezvoltarea ecosistemelor de inovare.
Am prezentat Comisarului European proiectul Cluj Innovation City, care se califica pentru finantare in cadrul programului Digital Europe | Europa Digitala", a anuntat joi Emil Boc, intr-o postare pe Facebook.
In plus, acesta a mai mentionat ca in cadrul intrevederii s-au discutat mai multe aspecte legate de profilul Clujului, oras "consacrat in Europa Centrala si de Est ca hub de cercetare, dezvoltare, inovare si IT".
Cele mai stralucite minti din Europa, celebrate la Cluj-Napoca
Intrevederea a avut loc cu ocazia desfasurarii, in premiera in Romania, a summit-ului Startup Europe, organizat la Cluj-Napoca de Comisia Europeana in parteneriat cu MCSI si Primaria Cluj-Napoca.
Startup Europe Summit este "un eveniment cheie al Comisiei Europene dedicat... mai mult
Joi, 21 Martie 2019, ora 20:28
Presedintele Klaus Iohannis a criticat, joi, proasta absorbtie de fonduri europene, in timp ce Calin Popescu Tariceanu sustine ca acest lucru se intampla din cauza terorii din administratia publica.
"Au aparut discutii foarte seriose si ingrijoratoare privind fondurile si este natural. Avem nerealizari majore la fonduri europene. Voi face in zilele urmatoare o declaratie pe aceasta tema, fiindca altfel se pare ca doar se scriu scrisori si nu se rezolva problema.
Imi doresc ca Romania sa atraga fonduri ca sunt necesare pentru dezvoltarea noastra", a spus Iohannis, la Sofia, inainte de summit-ul UE-Balcanii de Vest.
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a gasit si o explicatie pentru acest lucru.
"Tara nu e capabila sa avanseze, sa ia fonduri europene, din cauza terorii care s-a instalat in administratie", a sustinut Tariceanu.
Amintim ca recent ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a spus ca Romania are fonduri europene consistente pentru infrastructura de transport (6,6 miliarde euro), dar absorbtia banilor europeni se face cu ajutorul antreprenorilor care trebuie sa implementeze proiectele.
Ministrul a adaugat ca exista doua probleme majore in acest sens, si anume intarzieri intre 12 si 84 de luni in executia lucrarilor si nepredarea lucrarilor executate, pentru ca antreprenorii nu au facut cereri de plata.
Citeste si:
Comisarul Cretu atrage atentia Guvernului asupra situatiei dezastruoase din Transporturi: Riscam sa ramanen fara... mai mult
Joi, 17 Mai 2018, ora 11:24