Fermierii romani isi pot asigura culturile impotriva fenomenelor climatice nefavorabile cu bani europeni prin Programului National de Dezvoltare Rurala - PNDR 2020, fondurile totale disponibile pentru intreaga perioada de programare fiind de aproape 43 de milioane de euro, a anuntat, miercuri, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
"Incepand cu data de 1 aprilie 2019 se afla in derulare sesiunea de depunere a cererilor de finantare pentru submasura 17.1 - Prime de asigurare a culturilor, a animalelor si a plantelor din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala, cu scopul de a incuraja fermierii sa ili asigure culturile impotriva fenomenelor climatice nefavorabile, cum ar fi: inundatii, seceta, grindina, inghet, ploi torentiale, tornade, furtuni, etc. Sesiunea anuala de depunere a cererilor de finantare pentru aceasta submasura este impartita in doua etape: pentru culturile de primavara si pentru cele de toamna", precizeaza MADR intr-un comunicat remis AGERPRES.
Etapa curenta de depunere a dosarelor cererilor de finantare, aferenta culturilor de primavara, se desfasoara in intervalul 1 aprilie 2019 - 30 noiembrie 2019.
Alocarea financiara pentru intreaga perioada de programare este de 42.797.487 euro, depunerea dosarelor cererilor de finantare realizandu-se continuu pana la epuizarea fondurilor.
Potrivit sursei citate, sprijinul public nerambursabil acordat in cadrul acestei submasuri este de 70% din valoarea primei de asigurare eligibile... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2019, ora 10:34
Fermierii pot depune de marti primele cereri de finantare prin noul PNDR, prima sesiune de cereri de proiecte pentru perioada 2014-2020 fiind lansata marti.
Acesta sesiune vizeaza modernizarea exploatatiilor agricole, iar fondurile disponibile se ridica la 150 de milioane de euro, conform Mediafax.
Sesiunea este deschisa in perioada 20 mai - 18 iulie, iar spre deosebire de anii anteriori, proiectele se depun exclusiv online.
Aproximativ 35 de milioane de euro din totalul banilor disponibil vor fi destinati fermelor de familie (impartiti in mod egal intre fermele vegetale si cele zootehnice), iar alte 15 milioane de euro sunt alocate pentru indeplinirea standardelor in sectorul zootehnic.
Pentru exploatatiile agricole mari sunt disponibile 100 de milioane de euro
Pentru exploatatiile agricole mari sunt disponibile 100 de milioane de euro. Din acesti bani, fermierii care vor sa faca investitii in sectorul vegetal prin achizitii de utilaje au la dispozitie 40 de milioane de euro, iar pentru constructii-montaj 10 milioane de euro.
Pentru sectorul zootehnic fermierii au la dispozitie pentru achizitii de utilaje 10 milioane de euro, iar pentru constructii-montaj 40 de milioane de euro.
Pentru dezvotarea fermelor de familie, suma maxima eligibila a unui proiect este de 125.000 de euro, iar pentru marile ferme limita urca la 2 milioane de euro pentru un proiect de investitii care presupune lucrari de constructii-montaj si la 1 milion de euro pentru unul care... mai mult
Marti, 20 Mai 2014, ora 16:27
Agricultura din Romania a beneficiat din 2003 si pana in 2013 de 15 miliarde de euro din fonduri europene, a declarat, joi, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la Realitatea TV.
"Din 2003 si pana in 2013, chiar si in 2014, au intrat in Romania 15 miliarde de euro din fonduri de pre-aderare si din alte fonduri la care am avut acces. In anul 2003, cand am avut acces la programul Sapard, si de aici si experienta pe care a dobandit-o MADR in gestionarea fondurilor europene, a intrat o suma foarte mica, 6 milioane de euro, iar in anul 2004 circa 232 de milioane de euro. Am ajuns, insa, in 2013 sa avem 2,7 miliarde de euro", a spus Constantin.
Acesta a reamintit ca anul trecut a fost primul an in care balanta comerciala cu produse agricole a fost pozitiva, mentionand totodata importanta de a investi in agricultura, domeniul cu cele mai importate surse de finantare din fonduri europene.
"Am reusit pentru prima data, dupa 20 de ani, sa avem balanta cu produse agroalimentare pe pozitiv, adica sa reusim sa exportam mai mult decat importam. As vrea sa va dau un sfat si dumneavoastra si telespectatorilor: investiti in agricultura, este domeniul care are cea mai importanta sursa de finantare din fonduri europene", a subliniat ministrul Agriculturii.
Intrebat daca i-a dat acest sfat si presedintelui Basescu, seful MADR a replicat: "Nu i-am dat acest sfat. Nu am fost intrebat, dar i-as fi dat acest sfat"
"Dincolo de subiectul... mai mult
Vineri, 25 Aprilie 2014, ora 08:47
Romania ar trebui sa absoarba in acest an 2,9 miliarde de euro din fonduri europene pentru investitii in agricultura, cu 200 milioane euro mai mult fata de anul trecut, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la conferinta ZF Agricultura.
Potrivit acestuia, din aceasta primavara, fermierii mici si mijlocii vor avea la dispozitie proiecte tip pe care le vor descarca de pe site-ul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).
"In luna mai vom deschide, cel mai probabil pe data de 20, prima sesiune de primiri de proiecte din perspectiva 2014-2020, deci din cele 8 miliarde de euro pe care le avem la dispozitie", a spus ministrul.
Constantin a aratat ca daca in anul 2012 Romania a absorbit fonduri europene de 2,5 miliarde euro in agricultura, iar in anul 2013 de 2,7 miliarde de euro, in acest an suma ar trebui sa urce la 2,9 miliarde de euro.
"Lucrurile nu merg inca in ritmul pe care mi l-as fi dorit, cel putin pe dezvoltare rurala, pentru ca mai sunt probleme pe partea de cofinantare, de creditare si de garantare", a mai spus ministrul Agriculturii.
Constantin: Jumatate din exploatatiile agricole sunt detinute de 1% dintre fermieri
Jumatate din exploatatiile agricole sunt detinute de 1% dintre fermieri, care astfel primesc 50% din fondurile europene, a declarat marti ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la conferinta ZF Agricultura, in block-start pentru cursa de 8 miliarde euro a fondurilor UE.
"Structura exploatatiilor... mai mult
Marti, 15 Aprilie 2014, ora 17:01
Romania este pe ultimul loc la capitolul absorbtie de fonduri europene in cadrul perioadei de programare 2007-2013, iar panelul de experti ai Societatii Academice Romane (SAR) prognozeaza ca tara noastra risca sa piarda o suma substantiala de fonduri din cauza gestiunii deficitare din primii ani, se arata in Raportul anual de analiza si prognoza - Romania 2014 lansat, vineri, de SAR.
"In ciuda incompetentei administrative previzibile care ar putea duce la ratarea unei absorbtii optimale, potentialul fondurilor europene ramane foarte mare si Romania castiga, nu pierde, din orice combinatie. In perioada 2007-2013, Romania a platit catre bugetul UE 9,2 miliarde euro, dar a primit prin intermediul tuturor tipurilor de fonduri nerambursabile peste 21 miliarde euro. Dintre acestia se deduc dezangajarile automate - substantiale in cazul unor Programe Operationale - adica bani pierduti definitiv din cauza incapacitatii de a transmite la timp declaratiile de cheltuieli pentru a fi rambursate de catre Comisia Europeana", se arata in raport.
Potrivit acestuia, fondurile structurale si de coeziune care ar fi putut fi folosite in mod real pentru a sustine dezvoltarea socio-economica pe termen scurt, mediu si lung reprezinta sub 6 miliarde euro pentru toata perioada 2007-2013, deci sub un miliard euro pe an pana in 2012 si 2013 cand, insumat, s-a atras suma de 4 miliarde euro.
"Fondurile alocate agriculturii romanesti prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) au fost... mai mult
Vineri, 04 Aprilie 2014, ora 11:45
Nume importante, precum ministrul Agriculturii Daniel Constantin sau ministrul Fondurilor Europene Eugen Teodorovici, se vor reuni la conferinta "Agri-business pe profit: Finantarea afacerilor din agricultura", ce va avea loc in data de 15 octombrie 2013, incepand cu orele 9:30, la Hotel Pullman, World Trade Center Bucharest, sala Beijing & Vienna.
In cadrul conferintei vor fi abordate subiecte precum: reformarea Politicii Agricole Comune (PAC) - bani mai multi pentru agricultori, din 2014; produse si servicii de finantare pentru agricultura; platile directe si subventiile din agricultura; microcreditarea pentru investitiile in agricultura; programul national de refacere a sistemului de irigatii; investitiile in fermele familiale; fondul mutual pentru sustinerea sectorului agricol; competitivitatea dupa 2015.
Alti invitati asteptati la aceasta conferinta sunt: Achim Irimescu - Secretar de stat, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (confirmat); Robert Rekkers - Director General, Agricover Credit IFN SA (confirmat); Laurentiu Baciu - Presedinte, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) (confirmat); Sorin Minea - Presedinte, Federatia Patronala Romana din Industria Alimentara (Romalimenta); Dorel Gheorghe Benu - Director General, Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA) (confirmat); Adrian Radulescu - Consilier Prezidential pe Agricultura (confirmat); Stefan Nicolae - Presedinte, Federatia Agrostar (confirmat); Viorel Matei... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2013, ora 12:39
Secretarul de stat la Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu a anuntat ca fondurile alocate agriculturii ecologice pentru subventii vor fi suplimentate cu trei milioane de euro anual.
O hotarare de guvern care vizeaza suplimentarea cu trei milioane de euro a subventiilor pentru imbunatatirea calitatii produselor in sectorul de agricultura ecologica a fost adoptata in sedinta de Guvern.
In prezent, plata anuala suplimentara pentru suprafetele cuprinse intre 0,30 si 5 hectare este de 1.500 de euro.
Pentru cei care lucreaza intre 5,1 si 20 hectare, suma suplimentara este de 2.300 de euro. De la 21 la 50 de hectare ajutorul se ridica la 2.900 de euro. Pentru exploatatiile cu suprafete intre 51 si 100 de hectare se acorda 3.400 de euro, iar pentru cele cu peste 100 de hectare plafonul maxim al subventiei este de 3.800 de euro.
In sectorul avicol, crescatorii de pasari cu un efectiv de pana la 500 de pasari primesc un sprijin anual de maxim 1500 de euro, care creste la 3000 de euro in cazul celor cu mai mult de 500 de pasari.
La bovine, plafonul maxim este de 800 de euro pentru cei cu mai putin de 20 de capete si 2000 de euro pentru crescatorii cu mai mult de 20 de taurine.
Sprijinul se acorda si apicultorilor, acesta crescand progresiv in functie de numarul de familii, de la 750 la 950 de euro anual. De asemenea, se acorda si proprietarilor de ovine si caprine, care primesc 500 de euro anual pentru efective de sub 20 de capete, 1500 de euro anual pentru... mai mult
Marti, 04 Iunie 2013, ora 14:45
Fondurile europene pentru dezvoltare rurala vor fi mai mici cu aproape 800 de milioane de euro in perioada 2014-2020, fata de actuala perspectiva financiara, iar acest lucru ne dezavantajeaza major in agricultura, a declarat, marti, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, la Realitatea TV.
Acesta a precizat ca reducerea acestor sume nu se datoreaza gradului redus de accesare a fondurilor europene din agricultura, ci unei baze slabe de plecare in 2007.
"Pe zona de dezvoltare rurala vom incheia anul acesta cu un grad de accesare a fondurilor europene pe dezvoltare rurala de 52% ceea ce inseamna ca stam destul de bine. Cred ca reducerea acestor sume se datoreaza bazei de la care a plecat Romania in anul 2007, care a fost extrem de slaba, de aceea unii spun ca tot ce vine acum ar trebui sa ne multumeasca. Eu, care sunt un cunoscator vizavi de ce nevoi sunt in agricultura romaneasca, iar faptul ca in zona de procesare avem inca 75% din carne provenita din import, lucrurile ne arata ca inca avem nevoie de investitii", a precizat ministrul Agriculturii.
Conform noii propuneri facute in Consiliul European, fondurile europene pe zona de investitii in agricultura vor fi reduse cu 20%, pana la 7,2 miliarde de euro, in perioada 2014-2020, fata de actualul exercitiu financiar. mai mult
Miercuri, 05 Decembrie 2012, ora 08:35
Romania a absorbit peste 3,5 miliarde de euro din fondurile europene destinate agriculturii si dezvoltarii rurale, reprezentand un grad de absorbtie de 30,1% din totalul fondurilor alocate pana in 2013, a anuntat marti Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).
Pana in data de 8 decembrie 2011, APDRP a platit efectiv suma de 2,93 miliarde de euro din fondurile alocate prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2007 - 2013 (PNDR), alte 561 de milioane de euro reprezinta avansul acordat de Comisia Europeana in momentul demararii PNDR.
Alocarea totala pentru masurile de investitii din cadrul PNDR pe care APDRP le implementeaza este de 7,01 miliarde de euro, din aceasta suma fiind solicitate pana in prezent aproximativ 15,2 miliarde de euro, prin 95.372 cereri de finantare, ceea ce inseamna un grad de solicitare a finantarilor de 217,66%.
APDRP a utilizat 64% din fondurile alocate pentru investitii
Din cele 95.372 proiecte depuse, APDRP a selectat spre finantare 47.956 de cereri de finantare in valoare de 4,48 miliarde de euro, ceea ce reprezinta un grad de utilizare a fondurilor de 64% din alocarea financiara a masurilor de investitii.
Pana in prezent, APDRP a semnat contracte de finantare cu 46.177 beneficiari de fonduri europene nerambursabile, in valoare de 4,15 miliarde de euro, acest proces fiind in plina desfasurare.
Datele APDRP arata ca pe masura 121 "Modernizarea exploatatiilor agricole" au fost primite 6.116 cereri de... mai mult
Marti, 20 Decembrie 2011, ora 13:37