Fondul Proprietatea a renuntat la actiunea in instanta indreptata impotriva Companiei Nationale Posta Romana (CNPR).
Reclamanta contestase schimbarea a trei membri din Consiliul de Administratie al Postei Romane care fusesera numiti in conformitate cu prevederile legii 109/2011, a guvernantei corporative.
Cu privire la succesul inregistrat in confruntarea din instanta cu actionarul sau minoritar, Posta Romana informeaza:
"Contestarea in instanta din partea Fondului Proprietatea fusese depusa la Tribunalul Bucuresti, atat pe cale de ordonanta presedintiala, cat si pe cale de proces civil. La data de 23 noiembrie 2017, Tribunalul Bucuresti a dat castig de cauza Postei Romane, in prima instanta, prin respingerea ca nefondata a pretentiilor reclamantei (Fondul Proprietatea).
La data de 6 decembrie 2017, Posta Romana inregistra un alt castig de cauza in judecarea ordanantei presedintiale cand un alt complet de judecata a respins, in prima instanta, cererile actionarului minoritar cu privire la invalidarea Hotararii AGA prin care sunt revocati din functie trei membri din CA-ul companiei".
Ministerul Comunicatiilor sublinia intr-un comunicat din 13 decembrie ca Fondul contestase schimbarea membrilor CA, desi niciunul dintre cei inlocuiti nu era din partea Fondului.
De asemenea, reprezentantii MCSI au afirmat atunci ca Fondul Proprietatea obstructioneaza capitalizarea Postei Romane, singura alternativa inaintata de catre actionarul minoritar pentru salvarea... mai mult
Luni, 08 Ianuarie 2018, ora 21:45
Fondul Proprietatea (FP) a propus declararea insolventei Postei Romane, insa Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) nu este de acord si acuza obstructionarea capitalizarii companiei de stat de catre actionarul minoritar.
Potrivit sursei citate, in cursul zilei de miercuri, ministrul Comunicatiilor, Lucian Sova, a convocat o intalnire cu delegatia FP, actionarul minoritar al Companiei Nationale Posta Romana' (CNPR) pentru a-i prezenta ultimele actiuni desfasurate pentru capitalizarea operatorului national de servicii postale si a face un ultim efort in atragerea Fondului in procesul de capitalizare.
"Discutiile de astazi (miercuri, n.red.) au esuat. Johan Meyer, co-manager de portofoliu in Romania al FP, a propus ca alternativa la capitalizare insolventa companiei, in ciuda eforturilor statului roman de a investi 170 milioane de lei in capitalizarea CNPR si a faptului ca anul acesta compania va incheia pe profit net.
Propunerea FP a fost respinsa cu fermitate de ministrul Comunicatiilor, Lucian Sova, care sustine ca redresarea Postei Romane va fi facuta in ciuda obstructionarilor Fondului Proprietatea, iar procesul de capitalizare va continua.
De asemenea, Lucian Sova precizeaza ca FP da dovada de lipsa de proactivitate, inclusiv in sustinerea intereselor actionarilor sai", se arata in comunicatul citat.
Fondul Proprietatea a dat in judecata compania "Posta Romana", in luna octombrie, pentru ca schimbase trei membri ai Consiliului de... mai mult
Miercuri, 13 Decembrie 2017, ora 14:50
3Fondul Proprietatea /FP/ a vandut la Bursa de Valori Bucuresti /BVB/, prin plasament privat, 23,6% din compania de transport de produse petroliere Conpet Ploiesti, valoarea tranzactiei depasind 99,79 milioane lei.
"In urma finalizarii procedurii de plasament privat pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a actiunilor ordinare detinute de Fond in Conpet, anuntata ieri, numarul final al actiunilor oferite este de 2.047.095 actiuni ordinare emise de Conpet, iar pretul per actiune este de 48,75 lei', precizeaza o raportare a FP transmisa joi BVB, potrivit Agerpres.
In urma tranzactiei, Fondul mai detine 524.366 actiuni Conpet, participatia sa diminuandu-se de la 28,7% la 6,1%.
Conpet, societate aflata sub autoritatea Departamentului pentru Energie, are ca activitate de baza transportul de titei, gazolina, etan si condensat prin conducte si cu vagoane cisterna pe calea ferata, in scopul aprovizionarii rafinariilor din Romania si din Balcani cu titei din productia interna si din import si cu derivate ale acestuia.
In vara acestui an, FP a mai vandut pe bursa, prin plasament privat, pachete de actiuni detinute la Romgaz si Transelectrica.
Fondul Proprietatea a incheiat trimestrul al treilea din acest an cu o pierdere neta neauditata de 70 de milioane de lei, fata de un profit net de 20,6 milioane de lei, in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit raportului trimestrial postat pe pagina de internet a Fondului.
Pentru perioada de noua luni incheiata la 30... mai mult
Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 16:17
Fondul Proprietatea (FP) are un potential ridicat de apreciere, existand premisele depasirii pragului de 1 leu/actiune, potrivit analisitilor casei de brokeraj Tradeville.
Acest lucru este posibil in principal pe fondul programelor de rascumparare si al ofertei publice, precum si al listarii secundare pe bursa din Londra, care ar spori interesul si pentru alte companii de pe BVB, considera specialistii.
"Consideram ca potentialul de crestere al Fondului Proprietatea este in continuare atractiv si ne asteptam ca titlurile FP sa testeze pana la finalul anului pragul de 1 leu/actiune, dar in acelasi timp exista argumente suficiente pentru depasirea acestei zone pe parcursul anului urmator", spune Bogdan Gherghe, analist al casei de brokeraj Tradeville.
Principalul argument pentru aprecierea actiunilor Fondului Proprietatea ar fi presiunea actionarilor in sensul reducerii discountului dintre cotatiile bursiere si activul net, tinta actuala fiind trasata la 15%.
Strategia administratorului ramane in continuare axata pe programele actuale de recompensare a actionarilor prin rascumparari sau dividende speciale acordate sub forma reducerii capitalului social. De asemenea, in contextul trecerii spre statutul de piata emergenta, piata locala de capital prezinta un potential important de apreciere ce ar favoriza atragerea de investitori si, implicit, o potentiala crestere a valorii activelor nete din portofoliul FP.
Impactul ofertei publice
Recent, administratorul... mai mult
Vineri, 31 Octombrie 2014, ora 11:54
Fondul Proprietatea (FP), actionar minoritar al Nuclearelectrica (SNN), incearca sa blocheze in instanta participarea producatorului de electricitate in proiectele de constructie a hidrocentralei Tarnita si a cablului submarin pentru exportul electricitatii in Turcia.
"Fondul Proprietatea, in calitate de actionar detinand o cota de 9,7268% din capitalul social al societatii, a depus o cerere de interventie la Tribunalul Bucuresti (...) prin care se solicita respingerea cererii de inregistrare la Registrul Comertului a hotararii AGEA nr.1/11.03.2014", se arata intr-un comunicat transmis, luni, de Nuclearelectrica Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Hotararea respectiva vizeaza participarea Nuclearelectrica cu 8,9 milioane lei la majorarea capitalului social al Hidro Tarnita, compania de proiect care ar urma sa construisca hidrocentrala Tarnita, judetul Cluj.
AGA si-a dat atunci prin aceeasi hotarare aprobarea si pentru acordul de principiu pentru realizarea proiectului Cablu de interconectare submarin 400 Kv Romania - Turcia si participarea Nuclearelectrica cu 2 milioane euro la constituirea companiei de proiect HVDCC Romania - Turcia.
Primul termen in dosarul in care Fondul Proprietatea contesta decizia AGA a fost stabilit pentru marti, 1 aprilie.
Anuntul privind contestatia Fondului Proprietatea vine la aproape doua saptamani dupa ce Departamentul pentru Enegie, actionarul majoritar al Romgaz Medias (SNG), a decis sa amane "pentru moment", la cererea... mai mult
Marti, 01 Aprilie 2014, ora 10:16
Fondul Proprietatea a angajat Citigroup Global Markets, Raiffeisen Capital & Investment si Wood & Company pentru a analiza optiunile de a ceda o parte sau toata participatia detinuta la Transgaz, reprezentand 14,99% din actiuni, pachet evaluat pe Bursa la 335,98 milioane lei (75,16 milioane euro).
"Franklin Templeton Investment Management Limited United Kingdom, Sucursala Bucuresti, in calitate de administrator unic si societate de administrare a investitiilor Fondului, doreste sa informeze actionarii ca, in conformitate cu angajamentul sau de a explora modalitati de a creste valoarea pentru actionari si de a creste lichiditatea activelor din portofoliul Fondului, a desemnat Citigroup Global Markets Ltd, Raiffeisen Capital & Investment si Wood & Company Financial Services in calitate de consultanti pentru a evalua optiunile sale strategice privind o parte sau toate participatiile Fondului de 14,99% din Transgaz", se arata intr-un raport transmis miercuri Bursei de Fondul Proprietatea.
FP a vandut in luna mai un pachet de 1,1% din actiunile Petrom pentru 246,6 milioane de lei, pentru a obtine lichiditati necesare finantarii programului de rascumparare a propriilor actiuni. FP a rascumparat in acest an 7,13% din propriile actiuni, pentru 862,2 milioane lei (48,2 milioane euro).
Actionarii FP au aprobat, recent, de principiu in AGA prelungirea mandatului Franklin Templeton cu doi ani, incepand cu 30 septembrie 2014, insa administratorul va trebui sa intruneasca mai... mai mult
Miercuri, 04 Decembrie 2013, ora 19:44
Actionarii Fondului Proprietatea (FP) au aprobat de principiu vineri in AGA prelungirea mandatului Franklin Templeton cu doi ani, incepand cu 30 septembrie 2014, la propunerea celui mai mare actionar al Fondului Proprietatea, fondul de hedging Elliott Associates.
Pe ordinea de zi a AGA au fost doua propuneri in ceea ce priveste mandatul Templeton, prelungirea pe o perioada de patru ani si, respectiv, de doi ani.
Elliott Associates a prezentat si doua criterii de performanta pentru Franklin Templeton, a caror neindeplinire ar putea duce la incheierea anticipata a mandatului.
"Vrem sa facem o reevaluare a lor (Franklin Templeton, n.r.) inainte de septembrie 2015, sper sa intruneasca aceaste criterii de performanta si vom fi foarte multumiti, pretul actiunilor va fi mai sus (...) Daca nu o fac, ne pot explica ce s-a intamplat, daca au fost factori externi sau o lipsa de performanta din partea lor, si vom decide. Ne intalnim si votam in 2015. Este cea mai buna metoda de a motiva si stimula Franklin Templeton. Stim ca munca lor este dificila, ii putem ajuta in multe feluri, cu idei diferite pe care le putem da, ii asistam in 23 de procese in care am intervenit ca vocea unui actionar. Dar ne asteptam la performante de la ei si nu vrem sa le dam un mandat de patru ani fara conditii", a declarat Iain Gunn, reprezentat al Elliot.
El a amintit ca a fost o perioada cand pretul actiunilor era in scadere si discount-ul fata de activul net era in crestere, din mai multe... mai mult
Sambata, 23 Noiembrie 2013, ora 13:31
Investitorii institutionali straini si-au majorat participatiile la Fondul Proprietatea (FP) in luna iulie, dupa ce in precedentele doua luni si-au redus expunerile si au retras o parte din banii plasati pe pietele emergente, anticipand ca Fed va reduce programul de stimulare a economiei SUA.
In luna iulie, participatia investitorilor institutionali straini la Fondul Proprietatea a crescut cu 0,37 puncte procentuale, la 56,51% din actiuni, dupa ce in mai si iunie pachetele detinute au scazut cu 0,54 puncte procentuale, de la 56,68% la finele lunii aprilie.
De la listarea Fondului Proprietatea la BVB, in ianuarie 2011, investitorii institutionali straini au fost cei mai mari cumparatori de actiuni Fondul Proprietatea, acestia preluand peste 42% din titluri. La finele anului 2010, investitorii institutionali straini aveau aproximativ 14% din actiuni.
Cele mai mari pachete de actiuni au fost cumparate in anul 2011, cand participatia acestor investitori a urcat la 42,14%. Anul trecut, investitorii institutionali straini au cumparat peste 10% din actiunile Fondului Proprietatea.
De la listarea FP, printre cei mai mari cumparatori au fost fondul american de hedging Elliott Associates si compania de administrare a investitiilor City of London, care au ajuns sa detina peste 18% si, respectiv, 9,43%.
Cele mai recente achizitii realizate de Elliott Associates au avut in prima parte a lunii mai, cand fondul american de hedging a cumparat 0,08% din actiunile FP, pentru... mai mult
Joi, 08 August 2013, ora 09:20
Statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice, mai detine 0,006% din actiunile Fondului Proprietatea (FP), potrivit unui raport al FP transmis Bursei de Valori Bucuresti.
In urma cu un an, ministerul avea o participatie de 36%.
Astfel, la data de 14 mai 2012, potrivit raportului, 48,45% din capitalul social subscris si varsat al Fondului Proprietatea era detinut de actionari institutionali straini, iar 31,36% apartinea persoanelor fizice romane.
Actionarii institutionali romani aveau 10,15%, iar persoanele fizice nerezidente, 8,25%. Fondul Proprietatea detine, la randul sau, 1,79% din actiunile FP, iar Ministerul Finantelor Publice a mai ramas cu 0,006%.
Numarul total al actionarilor la data de 14 mai 2012 era de 9.657.
In raport se arata ca, printr-o decizie din 23 aprilie 2012, "Administratorul Fondului a compensat suma de 365.837.352 lei reprezentata de capitalul social nevarsat de catre statul roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, constatat prin Decizia 3/2 februarie 2012, cu suma de 225.310 lei reprezentand actiuni primite gratuit de la SC Hidroelectrica SA. In prezent, Administratorul Fondului este in proces de deblocare a unui numar de 225.310 actiuni apartinand statului roman".
Fondul Proprietatea a inregistrat o pierdere de 1,5 milioane lei in primul trimestru din 2012, fata de un profit net de 14,1 milioane lei in aceeasi perioada a anului trecut. Fondul a inregistrat venituri din activitatea curenta de 13,4 milioane de lei,... mai mult
Marti, 22 Mai 2012, ora 10:43