Compania Hidroelectrica poate iesi din insolventa in primul trimestru din 2013, dar nu procesul se poate prelungi pana in trimestrul doi, a declarat vineri, la finalul Adunarii Generale a Actionarilor Fondului Proprietatea (FP), vicepresedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group, Grzegorz Konieczny, managerul FP.
"Credem ca exista o posibilitate, din punct de vedere tehnic, ca pana la finalul primului trimestru a anului viitor Hidroelectrica sa iasa din insolventa, desi situatia s-ar putea prelungi pana in al doilea trimestru, insa nu ar trebui sa dureze mai mult de atat.
Pentru noi este important sa il sprijinim pe domnul Remus Borza (reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica - n.a.) in ceea ce face, ca pana in momentul iesirii din insolventa a companiei sa existe un consiliu independent nou", a afirmat Grzegorz Konieczny.
El a spus ca spera ca Hidroelectrica sa iasa din procedura de insolventa pana la finalul acestui an, dar nu este posibil avand in vedere problemele juridice si financiare existente la acest moment.
"Credem ca domnul Borza a facut lucruri extraordinare la Hidroelectrica, desi la inceput nu eram bucurosi de declararea procedurii de insolventa. Ne-a facut sa vedem ca Hidroelectrica este acum mult mai aproape de standardele internationale de conducere a unei companii", a mai spus managerul FP.
FP detine 20% din Hidroelectrica si, dupa declansarea procedurii de insolventa, a fost nevoit sa diminueze... mai mult
Sambata, 24 Noiembrie 2012, ora 16:02
Bursa a scazut cu 1,18% in prima parte a sedintei, iar actiunile Fondului Proprietatea au coborat cu 3,62% si s-au apropiat de pragul psihologic de 0,5 lei/titlu, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a anulat hotararea AGA prin care Templeton a fost numit administrator.
Situatie incerta la Fondul Proprietatea: Numirea Franklin Templeton ca administrator, anulata
Instanta a decis, miercuri, irevocabil, anularea unei hotarari AGA a Fondului Proprietatea (FP) din septembrie 2010 prin care a fost modificat statutul, iar compania Franklin Templeton a fost numita administrator al FP.
Franklin Templeton a transmis tot miercuri Bursei un raport in care spunea ca va continua sa administreze Fondului Proprietatea, in conformitate cu statutul actual, avand in vedere ca versiunea la care face referire decizia instantei nu este cea in vigoare in prezent.
Titlurile Fondului Proprietatea au fost suspendate miercuri dupa decizia CAB, iar joi dimineata au deschis in scadere cu 2,76%. Corectia a continuat, iar cel mai redus pret atins a fost de 0,5025 lei/actiune, respectiv cu 4,3% sub ultima cotatie de miercuri.
La mijlocul sedintei, titlurile Fondului Proprietatea erau in scadere cu 3,62%, la 0,506 lei. Cu aceste actiuni au fost realizate 541 de tranzactii in valoare cumulata de 4,2 milioane lei.
In acelasi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 1,44%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 1,35% sub nivelul de miercuri. Indicele... mai mult
Joi, 11 Octombrie 2012, ora 15:10
Franklin Templeton a anuntat ca incepand din 23 aprilie 2012, capitalul social varsat al Fondului Proprietatea a crescut la valoarea de 13.412.780.166 lei, in timp ce capitalul social subscris a ramas nemodificat, la valoarea de 13.778.392.208 lei.
Majorarea capitalului social varsat a intervenit ca urmare a compensarii actiunilor gratuite primite de catre Fond de la Hidroelectrica, in suma de 225.310 lei, ca urmare a majorarii capitalului social cu contravaloarea terenurilor pentru care Hidroelectrica a primit dreptul de proprietate, cu o parte din capitalul Fondului neplatit de catre statul roman.
"Ca urmare a acestei compensari, administratorul Fondului va debloca un numar de 225.310 actiuni din cele 365.837.352 actiuni considerate anterior neplatite de catre statul roman si blocate de catre administratorul Fondului prin Decizia nr.3/02.02.2012", se spune intr-un comunicat transmis luni Bursei.
Lansat in decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despagubirea cetatenilor romani ale caror proprietati au fost confiscate de fostul regim comunist.
In urma licitatiei internationale anuntate in decembrie 2008, Franklin Templeton a fost declarat castigator, in iulie 2009, al mandatului in valoare de 3,45 miliarde euro al Fondului Proprietatea, fiind selectata dintre sapte companii globale de management al activelor. Franklin Templeton a preluat oficial rolul de manager de investitii si administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010. mai mult
Luni, 23 Aprilie 2012, ora 20:44
Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, anunta, printr-un comunicat, ca a inaintat o contestatie in anulare catre Curtea de Apel Alba Iulia impotriva deciziei Curtii din 1 iunie 2011 referitoare la cazul donatiei Romgaz catre bugetul de stat. Prima audiere a contestatiei in anulare este programata pentru 26 octombrie 2011, potrivit NewsIn.
Aceasta actiune recenta in instanta prin care s-a solicitat Curtii de Apel Alba Iulia anularea deciziei Adunarii Generale a Actionarilor Romgaz din 30 noiembrie 2010 prin care a fost aprobata o donatie de 400 de milioane de lei catre statul roman, demonstreaza angajamentul Fondului Proprietatea de a asigura respectarea drepturilor actionarilor minoritari, se spune in comunicat.
"Actionarii au anumite drepturi, printre care dreptul la profit sub forma dividendelor. Toate companiile au datoria fundamentala de a-si trata toti actionarii corect si non-preferential.
Protejarea drepturilor actionarilor reprezinta esenta guvernantei corporative si a managementului corect al unei companii.
Credem cu fermitate ca, in acest caz, Fondul Proprietatea, in calitate de actionar minoritar, a fost tratat in mod nedrept si in acest sens vrem sa ii asiguram pe actionari ca suntem determinati sa le aparam interesele. Vom continua sa luam toate masurile legale necesare pentru recuperarea banilor companiei", a declarat managerul de fond al Fondului Proprietatea, Greg Konieczny.
De asemenea, presedintele executiv Templeton Emerging... mai mult
Joi, 13 Octombrie 2011, ora 14:42
Fondul Proprietatea ar trebui listat la Bursa din Varsovia, in T1 din 2012 prin vanzarea a maximum 10% din actiuni, recomanda Franklin Templeton, informeaza NewsIn."Dupa analizarea mai multor piete internationale, ne-am concentrat pe o lista scurta de trei burse si anume: Londra, Varsovia si Viena.
In urma unor analize amanuntite, a discutiilor cu bancile de investitii si a pozitiilor exprimate de investitorii institutionali, managerul de Fond considera ca listarea la Bursa din Varsovia este in interesul pe termen lung al actionarilor Fondului", se arata in comunicat.
Totodata, managerul de Fond va initia procesul de selectie pentru banca de investitii care va intermedia listarea secundara a Fondului care ar putea avea loc in primul trimestru din 2012.
Reprezentantii Franklin Templeton sustin ca aprobarea Comitetului Reprezentantilor si a actionarilor vor fi necesare in perioada urmatoare atat pentru selectarea bancii de investitii, cat si pentru listarea secundara a Fondului la Bursa din Varsovia.
"In urma unui proces de analiza foarte detaliata, recomandam listarea secundara la Bursa din Varsovia datorita avantajelor clare pentru actionarii Fondului Proprietatea, precum vizibilitatea internationala sporita si accesul simplificat pentru o baza diversificata de investitori institutionali cu perspectiva pe termen lung, cum ar fi fondurile de pensii.
Credem cu tarie ca listarea secundara propusa poate genera cerere suplimentara pentru actiunile Fondului si poate avea un... mai mult
Joi, 07 Iulie 2011, ora 00:18
Ministerul Finantelor Publice a solicitat distribuirea unui dividend la Fondul Proprietatea (FP) dublu fata de propunerea Franklin Templeton, astfel ca va incasa, cel mai probabil, circa 160 de milioane lei (39 milioane euro), intrucat detine cele mai multe voturi in AGA programata la 27 aprilie, precizeaza Mediafax."Ca urmare a solicitarii Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Franklin Templeton Investment Management, in calitate de administrator unic si societate de administrare a investitiilor Fondului Proprietatea, prin prezenta, precizeaza ca introducerea de noi puncte pe ordinea de zi a convocatorului Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor Fondului Proprietatea programa pentru data de 27 aprilie a fost solicitata de catre actionarul semnificativ statul roman, reprezentat legal de Ministerul Finantelor Publice", se arata intr-un raport FP transmis Bursei de Valori Bucuresti.
Fondul a anuntat saptamana trecuta ca un actionar care detine peste 5% din titluri a solicitat introducerea pe ordinea de zi a AGA a trei noi puncte prin care s-a propus acordarea unui dividend de 0,03141 lei/actiune, revocarea Monicai Maurer-George si aprobarea datei de 10 mai 2011 ca "data de inregistrare", in loc de 16 mai, propunerea Franklin Templeton.
FP nu a anuntat atunci identitatea actionarului respectiv. Statul detine prin Ministerul Finantelor 36,79% din titlurile Fondului.
Reprezentantii MFP nu au dorit sa comenteze la acea data daca propunerea vine din partea statului.
Comisia... mai mult
Vineri, 22 Aprilie 2011, ora 09:44
Un actionar al Fondului Proprietatea (FP), care detine peste 5% din capitalul social al Fondului, a solicitat acordarea unui dividend de 0,03141 lei/actiune, dublu fata de propunerea administratorului Franklin Templeton, de 0,01569 lei/actiune, se arata intr-un comunicat transmis Bursei citat de Newsin.Actionarul a cerut introducerea a trei puncte suplimentare pe ordinea de zi a Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor care va avea loc in data de 27 aprilie 2011.
"Aprobarea repartizarii profitului net pentru anul financiar 2010, valoarea propusa spre adoptare a dividendului brut fiind de 0,03141 lei/actiune si aprobarea datei de 10 mai 2011 ca 'data de inregistrare' (i.e. data in functie de care se face identificarea actionarilor care urmeaza a beneficia de dividende sau alte drepturi si asupra carora se rasfrang efectele hotararilor adunarii generale a actionarilor luate in cadrul acestei sedinte).
Societatea va demara plata dividendelor incepand cu data de 30 iunie 2011", se mai arata in comunicat.
Administratorul Fondului Proprietatea, Franklin Templeton, a propus spre adoptare acordarea unui dividend brut de 0,01569 lei/actiune si aprobarea datei de 16 mai 2011 ca "data de inregistrare".
O alta propunere vizeaza revocarea Monicai Maurer-George din calitatea de membru in Comitetul Reprezentantilor Societatii.
Daca propunerea va fi aprobata, atunci urmeaza sa se numeasca un nou membru pentru postul ramas liber. Propunerile actionarilor pot fi depuse pana la... mai mult
Miercuri, 13 Aprilie 2011, ora 23:56
Fondul Proprietatea (FP) a raportat pentru anul trecut un profit net de 456,2 milioane lei (108,3 milioane de euro), cu 37,5% mai redus decat in 2009, dar de peste doua ori mai mare fata de nivelul estimat, informeaza Mediafax.
FP estima pentru 2010 un castig de 194,93 milioane lei, iar in 2009 a inregistrat un profit net de 730,1 milioane lei.
Fondul a obtinut in 2010 venituri mai mari cu 51,43% din participatiile detinute, de 179 milioane lei, iar din dobanzi FP a consemnat venituri cu 7,7% mai reduse, de 131,5 milioane lei.
FP si-a conservat anul trecut portofoliul si nu a mai vandut participatii, cum a facut in anul 2009, cand a cedat grupului ceh CEZ participatiile detinute la CEZ Distributie si CEZ Vanzare pentru o suma totala de 229,5 milioane euro.
Fondul a anulat anul trecut un provizion inregistrat in anii 2006 si 2007 pentru deprecierea participatiei de la Hidroelectrica, astfel ca in conturile FP au intrat 216,6 milioane lei.
Cheltuielile din activitatea curenta au insumat anul trecut 109,2 milioane lei (25,9 milioane euro), valoare de 4,4 ori mai redusa decat cea din 2009, de 486,2 milioane lei. In anul 2009, cea mai mare parte a cheltuielilor, respectiv 428,8 milioane lei au reprezentat costurile aferente participatiilor vandute.
Totodata, cheltuielile din diferente de risc valutar au crescut anul trecut cu 72%, la 56,9 milioane lei (13,5 milioane euro), de la 33 milioane lei in 2009.
La aceste cheltuieli s-au mai adaugat 27,9 milioane lei... mai mult
Marti, 15 Februarie 2011, ora 23:58
"In momentul in care supraoferta la vanzare va fi gradual absorbita de catre investitorii interesati, pretul FP va mai urca. Suntem intr-o perioada in care multi sunt tentati sa-si marcheze profituri si de aceea pretul FP e inca sub presiune. Dupa parerea mea, pretul ar fi undeva la 0,7-0,75 lei/actiune", a declarat Iulian Panait, presedintele KTD Invest , intr-un interviu acordat Bloombiz.ro.De ce au mers atat de jos cotatiile la Fondul Proprietatea?
E vorba de oferta foarte mare de actiuni la vanzare generata de speculatorii care au cumparat de pe piata gri si care la pretul de 0,6 lei/actiune marcheaza profituri consistente, iar in vremuri de criza nu sunt deloc de neglijat aceste profituri.
Volumul mare de oferta, daca si-ar fi gasit contraparte in cerere, nu ar fi condus la un pret atat de scazut.
Interesul e ceva mai redus fata de plasamentele in Romania din motive atat de ordin intern cat si extern.
Cat poate poate "trai" BVB de pe urma tranzactiilor cu titlurile FP?
Surplusul de lichiditate e consistent, vorbim de cel putin o dublare a valorii tranzactiilor.
Daca Bursa a "trait" cu un nivel de tranzactionare de 3 ori mai mic decat cel de acum, cu siguranta poate trai si cu cel actual, suplimentat de Fondul Proprietatea.
Bursa poate "trai" fara probleme la nesfarsit.
In schimb, companiile de brokeraj nu pot trai foarte mult pentru ca a existat un proces de canibalizare, a fost o competitie foarte puternica pentru atragerea de clienti, iar comisioanele la... mai mult
Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 13:19