Fondul Roman de Contragarantare sustine ca echipa Corpului de Control al premierului nu a inteles mecanismul de operare a fondului si a evidentiat ca nelegale salarii si cheltuieli de protocol, desi acestea erau in limitele bugetate legal si sub nivelul mediu din bancile unde statul este actionar.
"Referitor la aprecierile care vizeaza mecanismul de operare al FRC apare surprinzator faptul ca echipa de control nu a reusit sa surprinda esenta acestuia in piata financiar-bancara, mecanism bazat pe mandatul acordat fondurilor de garantare prin conventii legale semnate cu acestea, potrivit actului normativ de infiintare - OUG nr. 23/2009, cu completarile si modificarile ulterioare, precum si art. 2009 - 2038 Cod Civil. Este important de precizat ca aceasta practica este general valabila in sistemele internationale de garantare-contragarantare a creditelor, FRC asumandu-si mecanismul de mandat ca o buna practica europeana si nationala", se arata intr-un comunicat al Fondului.
Guvernul a sesizat Parchetul pentru nereguli identificate in activitatea Fondului Roman de Contragarantare in perioada decembrie 2009-august 2013, inclusiv prin acordarea de indemnizatii si prime fara limite si decontarea unor mese scumpe pentru conducere drept cheltuieli de protocol.
Corpul de Control arata ca Fondul Roman de Contragarantare a nesocotit ratiunea pentru care a fost infiintat, conducerea institutiei a incheiat contracte de garantare cu trei fonduri de garantare pe care le-a... mai mult
Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 20:59
Atragerea inapoi in tara a romanilor care au plecat in strainatate, prin crearea de oportunitati si asigurarea competitivitatii prin alte masuri decat costul redus al fortei de munca, vor avea un impact mai mare asupra fondului de pensii, a declarat ministrul delegat pentru IMM, Lucian Isar.
"Stiu doua masuri cu impact mai mare asupra fondului de pensii. Prima este oferirea de oportunitati in tara, astfel incat, cei care au plecat sa se intoarca. Oferta nu este legata de un fel de meci la nivel de salarizare nominala, ci reala, plus parghiile celor plecati legate de relatia cu tara.
Salariile mici nu trebuie sa fie singurul avantaj al Romaniei
Al doilea palier este ca Romania trebuie sa devina competitiva nu neaparat la cel mai mic salariu. Ar trebui sa fim mai creativi ca sa asiguram mai multe ancore. Daca singurul motiv este costul redus al fortei de munca, a disparut imediat cum s-a terminat ajutorul de stat", a afirmat Lucian Isar.
De asemenea, ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri a adaugat ca, din punctul de vedere al atragerii investitorilor, Romania este mai bine pozitionata in strainatate, in comparatie cu modul in care este catalogata in tara.
"Romania este mult mai bine pozitionata decat o vedem noi. In strainatate, din discutiile cu investitorii, am remarcat ca pozitionarea Romaniei poate fi imbunatatita foarte usor.
Suntem o tara mare in Europa, avem ineficientele pe care trebuie sa le prezentam ca si atu-uri. Sunt resurse sub si... mai mult
Luni, 11 Iunie 2012, ora 19:14
Premierul Mihai Razvan Ungureanu a anuntat, luni seara, ca intentioneaza sa creeze un nou Fond National de Dezvoltare in care sa fie varsate fondurile obtinute de stat din privatiare, aratand ca autoritatile au folosit vechiul fond pentru salarii si pensii si au "uitat" sa puna banii inapoi.
El a amintit, la Realitatea TV, ca Romania a avut un Fond National de Dezvoltare alimentat cu sume obtinute din privatiarea BCR si Petrom, dar ca aceste fonduri au fost cheltuite de stat pentru plata salariilor si pensiilor.
Premierul sustine ca actualul Guvern intentioneaza sa infiinteze din nou un astfel de fond, dupa "model norvegian", alimentat cu sume obtinute de stat din redevente, privatizari si listari la bursa, fond care sa fie gestionat atat de Executiv, dar si de investitori privati si economisti, "oameni onesti", astfel incat sa nu mai poata fi folosit discretionar in scopuri electorale. mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 09:46
Cel mai mare fond de pensii pentru salariatii din sectorul privat din Grecia (Ika) trebuie sa faca fata in 2011 unui deficit de 200 milioane de euro si in prezent este in cautarea unor imprumuturi internationale pentru a putea plati pensiile in 2012 si 2013, a anuntat lui conducerea Ika, transmite AFP.
"Pentru a putea asigura plata pensiilor in 2012 si 2013 studiem mai multe solutii alternative (...) si in acest sens cautam sa imprumutam trei miliarde de euro pentru a ne acoperi nevoile", a declarat pentru AFP directorul Ika, Roverdos Spyropoulos.
Banca Europeana de Investitii ar putea fi solicitata de catre Ika sa ii acorde un imprumut in acest sens, potrivit cotidianului grec Eleftherotypia. Cu toate acestea, Roverdos Spyropoulos a precizat ca deocamdata nu a fost luata nicio decizie cu privire la un eventual imprumut.
Propunerea Ika ar urma sa fie discutata la Bruxelles de catre o echipa de experti europeni pe data de 20 decembrie, a mai spus directorul Ika.
"Pentru a nu ingreuna bugetul statului am dori sa recurgem la o titrizare a datoriilor Ika care ajung la scandenta, care se ridica la 7 miliarde de euro", a mai adaugat Roverdos Spyropoulos.
In ideea de a reduce cheltuielile publice, proiectul de buget pe 2012, care ar urma sa fie votat marti de parlamentul grec, prevede reducerea subventiilor catre casele de pensii, dintre care majoritatea sunt deficitare. Mai mult, exista riscul ca deficitele caselor de pensii sa creasca in urma operatiunii de... mai mult
Luni, 05 Decembrie 2011, ora 20:23
Fondul de salarii poate creste anul viitor doar cu 5% daca economia va avansa cu 1,5% in acest an si cu 3,9% in 2012, iar pensiile s-ar putea majora cu cel putin 7%, a declarat joi presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, informeaza Mediafax. "Conform cu tintele deja asumate exista niste plafoane care s-au stabilit pentru cheltuielile de personal pentru 2012, respectiv incadrarea in 7,1% din PIB.
Pe baza ultimei variante a strategiei fiscal-bugetare si legii care reglementeaza plafoanele pentru cheltuieli, putem spune ca exista in acest moment un potential de crestere a fondului de salarii de 5% ca sa ne putem incadra in 7,1% din PIB pentru anul viitor. Evident ca daca avem un PIB mai mare, putem creste mai mult", a spus Dumitru, intr-o conferinta de presa.
El a precizat ca datele pe care se bazeaza aceste estimari indica rate de crestere economica de 1,5% pentru 2011 si de 3,9% pentru anul viitor.
Dumitru a explicat ca fondul de salarii include numarul de salariati si salariul mediu, ceea ce inseamna ca salariile pot creste cu mai mult de 5% anul viitor daca personalul se reduce.
"Peste acest plafon, de 7,1% din PIB, spatiul fiscal este aproape nul", a spus Dumitru.
In ceea ce priveste pensiile, acestea trebuie indexate cu inflatia plus jumatate din cresterea salariului real.
"Cu probabilitate mare inflatia va fi peste asteptari, probabil ca vom avea o medie a inflatiei de 6-7% pentru tot anul acesta. Ceea ce inseamna ca anul viitor vom avea... mai mult
Joi, 07 Aprilie 2011, ora 23:06
Presedintele Traian Basescu a prezentat joi contextul european in care Romania, cu o scazuta productivitatea a muncii pe piata UE, trebuie sa-si creasca atractivitatea pentru investitorii straini, adaugand ca CE va monitoriza dezechilibrele intre productivitate si cresterile de salarii, informeaza Newsin. Competitivitatea UE in raport cu Statele Unite este mai mica cu 25%, iar, la randul sau, competitivitatea Romaniei in raport cu primele 15 state membre ale Uniunii este de doar 48%, a informat presedintele.
"Aceasta nu mai este o problema cu care sa ne jucam, daca vrem sa dam sanse romanilor sa traiasca la un moment dat intr-o tara care sa le asigure prosperitatea", a punctat el."De la mijlocul anilor '90, Uniunea Europeana pierde in competitia competitivitatii in relatia cu Statele Unite. Va pot da si un element care sa va ajute dintr-un studiu care este la dispozitia noastra. In Statele Unite se lucreaza anual cu cinci saptamani mai mult decat in Uniunea Europeana.
Romania are insa a se compara nu cu Statele Unite, ci cu ea in interiorul Europei.Tot pe ultimele evaluari, Romania este in regiune o tara de mijloc din punct de vedere al atractivitatii.
Inaintea noastra este Polonia, ca piata foarte mare, este Cehia, Slovacia, dupa noi Ucraina, Bulgaria, tarile baltice, Croatia, Serbia. Deci, reducandu-se foarte mult atractivitatea regiunii, si nu numai a regiunii, a Europei in general, pentru investitii este crucial ce facem in continuare pentru imbunatatirea mediului... mai mult
Vineri, 25 Februarie 2011, ora 00:03
Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA) respinge in totalitate propunerile presedintelui Traian Basescu de redresare economica prin reducerea fondului de salarii, a pensiilor si a ajutorului de somaj, potrivit Mediafax.Presedintele FNSA, Valer Suciu, a declarat, vineri, ca federatia va adresa un protest sefului statului, in care vor fi expuse toate nemultumirile sindicalistilor fata de masurile anuntate de presedinte.
"Prin reducerea salariilor bugetarilor, a pensiilor si a ajutorului de somaj, se reduce masa de impozitare.
Reducandu-se aceasta masa de impozitare, veniturile din impozitul pe venituri se vor diminua drastic.
Deci ceea ce preconizeaza presedintele si Guvernul prin aceste masuri este o chestiune falsa, pentru ca, in realitate, nu se vor economisi 10,2 miliarde de euro, ci mult mai putin.
FNSA dezaproba si respinge in totalitate propunerile presedintelui Romaniei, Traian Basescu, si ii vom adresa un protest cu nemultumirile noastre", a spus Suciu.
Potrivit acestuia, Guvernul ar trebui sa adopte cea mai eficienta masura de economisire la bugetul de stat a banilor publici, si anume reducerea cheltuielilor cu bunurile si serviciile in administratia publica, "lucru cu care presedintele nu prea era de acord".
"Adica acum trebuie sa luam de la cei care oricum nu au, iar cei care guverneaza si sunt in pozitiile cheie, pusi de partide sa cheltuiasca cu nemiluita pe ce vor, pe chiolhanuri, pe zile festive.
Trebuie reduse cheltuielile cu bunurile si... mai mult
Vineri, 07 Mai 2010, ora 10:33
Grupul de telefonie mobila Vodafone intentioneaza sa desfiinteze un fond de pensii de 775 milioane lire sterline (850 mil euro) la care participa 4.000 de angajati britanici, pentru a imbunatati controlul costurilor si riscurilor legate de beneficiile acordate la retragere, potrivit Financial Times. Vodafone vrea sa inchida fondul de pensii in aprilie 2010, vizand imbunatatirea sistemului de pensionare din cadrul grupului.
"Aceasta masura va avea ca rezultat beneficii corecte pentru toti angajatii si totodata sustenabile pe termen lung", a anuntat operatorul de telefonie.
Modificarea structurii sistemului de pensionare ar putea duce la scaderea remuneratiilor in principal in cazul salariatilor tineri.
Prin inchiderea fondului, riscurile legate de cresterea sperantei de viata sunt suportate mai ales de angajati, si mai putin de Vodafone, noteaza Financial Times, citat de Mediafax.
Grupul britanic este prezent pe piata romaneasca prin Vodafone Romania, care avea la finele lunii septembrie 9,535 milioane de clienti, in urcare cu 0,2% fata de perioada similara a anului trecut. mai mult
Joi, 26 Noiembrie 2009, ora 12:22
Misiunea FMI a convenit cu Guvernul "aproape inghetarea" fondului public de salarii, autoritatile romane avand posibilitatea unor indexari punctuale, cu ajustari in compensare, pentru a nu depasi limitele generale stabilite, au declarat pentru Mediafax surse participante la negocieri.
"S-a convenit, la ultimele negocieri, plafonarea la nivelul actual a intregului fond de salarii, adica toate salariile platite de la buget, inclusiv autoritati locale, institutii publice, companii de stat si regii. Fondul de salarii va fi aproape inghetat in acest an. Se vor putea face indexari doar acolo unde sunt prioritati, dar cu taierea altor cheltuieli salariale, in sume egale. Conditia FMI a fost la nivel general, lasandu-se libertatea autoritatilor de a stabili ajustarile in interior", au afirmat sursele citate, informeaza Mediafax.
O alta conditie acceptata este finalizarea in acest an a legii salarizarii unice, care sa includa cat mai multe din actualele sporuri in salariul de baza, fiind acceptate doar acele stimulente care recompenseaza munca si performanta angajatului.
"Ambele parti au cazut de acord ca actualele castiguri salariale nu pot fi reduse, dar ca salariile de baza trebuie sa includa cat mai multe venituri. Aceasta reforma a salarizarii va duce si la restructurarea administratiei publice", au mai afirmat sursele.
mai mult
Marti, 24 Martie 2009, ora 10:07