Vin vesti bune dinspre principala piata de export a Romaniei: Uniunea Europeana. Markit Economics a publicat primele estimari cu privire la evolutia indicatorilor PMI (Purchasing Managers Index) din industria prelucratoare si sectorul de servicii din Zona Euro in luna iunie.
Acesti indicatori pun in evidenta si masoara evolutia productiei, comenzilor noi, stocurilor,locurilor de munca si preturilor in principalele ramuri ale economiei,. Ca si interpretare, pragul de 50 de puncte este linia de demarcatie ce separa cresterea de declin.
Datele indica scaderea economiei regiunii pentru a patra luna la rand in iunie,evolutie determinata de incidenta pandemiei COVID SARS II. De unde vine insa vestea buna? Ritmul de declin s-a redus in intensitate, pe fondul eliminarii graduale a restrictiilor introduse pentru contracararea crizei sanitare si mix-ului relaxat de politici economice in implementare in ultimele luni la nivelul statelor membre.
Revenind la cifre,chiar daca industria prelucratoare din Zona Euro a scazut pentru a 17-a luna consecutiv in iunie, totusi indicatorul PMI a crescut cu un ritm lunar de 7.5 puncte, pana la la 46.9 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie, luna premergatoare declansarii pandemiei.
Comenzile noi au scazut pentru a 21-a luna consecutiv, numarul de locuri de munca s-a ajustat cu un ritm puternic, iar preturile de vanzare s-au diminuat pentru a 12-a luna la rand. Cu toate acestea, productia s-a redus cu un ritm modest in iunie. De asemenea,... mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2020, ora 09:32
Activitatea sectorului privat din zona euro s-a oprit practic in luna aprilie, in conditiile in care pandemia de coronavirus a fortat guvernele sa introduca populatia in carantina iar firmele si-au incetat activitatile, arata rezultatele sondajului lunar realizat de compania de analize financiare Markit, publicat joi, transmite Reuters.
Estimarea preliminara a Markit arata ca indicatorul PMI flash composite pentru zona euro a inregistrat o prabusire fara precedent pana 13,5 puncte in aprilie, de la precedentul minim istoric de 29,7 puncte atins in luna martie, aceasta fiind de departe cel mai scazut nivel inregistrat de la debutul publicarii datelor compozite in luna iulie 1998, a explicat Markit. Comparativ, in perioada crizei financiare mondiale, in luna februarie 2009, indicele PMI composite a coborat pana la valoarea de 36,2 puncte.
Datele publicate de Markit sunt sub estimarile analistilor intervievati de Reuters, in randul carora chiar si cei mai pesimisti se asteptau la o scadere pana la 18 puncte. Un indice PMI de peste 50 de puncte indica expansiunea economiei, iar sub aceasta valoare reflecta scaderea.
"Luna aprilie a adus pagube fara precedent pentru economia zonei euro pe fondul masurilor de izolare, la care s-au adaugat prabusirea cererii globale si crize de mana de lucru si intrari", a subliniat Chris Williamson, economist sef la Markit. "Ferocitatea caderii a depasit chiar si ceea ce era considerat drept de neimaginat de majoritatea economistilor",... mai mult
Joi, 23 Aprilie 2020, ora 11:53
Zona euro este intr-o situatie financiara mai buna decat in urma cu un deceniu, dar nu este suficient de solida pentru a face fata unei alte crize economice, a avertizat, joi, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, transmit AFP si Reuters.
Uniunea monetara "nu este suficient de rezilienta" pentru a rezista "unor turbulente economice neasteptate", a afirmat Lagarde, la o conferinta desfasurata la Paris.
"Sistemul bancar este mai sigur, dar asta nu e suficient. Prosperitatea economica este mai ridicata, per ansamblu, dar beneficiile cresterii nu sunt impartasite suficient", a declarat oficialul FMI, la reuniunea organizata de Banca Centrala a Frantei.
Avertismentul vine pe fondul multiplicarii incetinirii cresterii, in special in primele economii ale zonei euro, Germania si Franta.
Referindu-se la banci, Lagarde a explicat ca "avem nevoie de un sistem bancar european care se poate inclina in caz de furtuna fara a intra in colaps, avem nevoie de un sistem bancar care diversifica intr-adevar riscurile si sprijina avansul economiei".
Seful FMI le-a cerut liderilor din zona euro "sa reinceapa discutiile, sa negocieze cu buna credinta si sa ajunga la un compromis dificil pentru a debloca intregul potential al uniunii bancare".
De asemenea, Lagarde a afirmat ca bancile trebuie sa infiinteze "un fond comun de garantare a depozitelor" pentru a face fata unor turbulente economice neasteptate. Un astfel de sistem trebuie... mai mult
Joi, 28 Martie 2019, ora 18:10
Banca Centrala Europeana a avertizat statele din zona euro sa utilizeze actuala faza de expansiune economica pentru a-si reduce nivelul datoriilor, in caz contrar riscand sa submineze moneda unica si eforturile politice de consolidare a blocului comunitar.
"Recenta volatilitate de pe pietele financiare scoate in evidenta necesitatea de a utiliza actualul mediu macroeconomic favorabil intr-un mod mai decisiv pentru a cea rezerve fiscale si a reduce nivelul ridicat al datoriei. Acest lucru este indispensabil pentru increderea in moneda unica", subliniaza BCE intr-un articol pe tema recomandarilor privind bugetul UE, transmite Bloomberg.
Chiar daca BCE nu a mentionat o anumita tara, avertismentul este relevant in special pentru Italia, in conditiile in care autoritatile de la Roma se indreapta spre o confruntare cu UE din cauza planurilor de cheltuieli ale noilor lideri populisti.
Impreuna cu euroscepticismul exprimat de mai multi membri din coalitia la putere, aceste planuri au dus la cresterea cu un procent a randamentelor pentru obligatiunile italiene pe zece ani.
Pentru a impune disciplina fiscala in randul statelor membre, dupa criza datoriilor suverane, a fost introdusa o evaluare semestriala a planurilor privind cheltuielile guvernamentale si reducerea datoriilor, cunoscuta sub denumirea de Semestrul European. Insa BCE a aratat, in repetate randuri, ca procesul este unul prea relaxat iar statele membre nu fac suficient pentru a-si consolida finantele... mai mult
Vineri, 29 Iunie 2018, ora 11:03
Angela Merkel si-a prezentat duminica, dupa luni de amanari, intr-un interviu acordat Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), raspunsul pe care i-l da lui Emmanuel Macron cu privire la viitorul zonei euro, acceptand un buget de investitii limitat in timp ce un guvern antiausteritate se instaleaza la putere in Italia, scrie Le Figaro.
Cu o luna inaintea summitului european dedicat aprobarii unei mari reforme a Europei, pozitia sa cu privire la acest subiect este foarte asteptata.
In contextul in care un guvern populist si eurosceptic tocmai intra in functie in Italia, ea a acceptat principiul a doua mecanisme limitate de intrajutorare intre tari din zona euro - un buget de investitii si un sistem de imprumuturi destinate statelor care se cofrunta cu dificultati importante.
Bugetul european de investitii
"Avem nevoie de o mai mare convergenta economica intre statele membre, in cadrul zonei euro", apreciaza ea., declarandu-se in favoarrea "unui buget de investitii" dedicat zonei euro, fie specific, fie inclus in bugetul mai larg al Uniunii Europene (UE).
Ea schiteaza insa un cadru strict al acestui buget.
Cancelarul evoca o suma "limitata la doua cifre in miliarde de euro", adica de cateva zeci de miliarde de euro.
Aceasta suma este mult mai mica decat cea pentru care s-a pronuntat presedintele francez, aflat la originea propunerii unui asemenea buget.
Se naste Fondul Monetar European?
"Solidaritatea intre parteneri din zona euro nu trebuie niciodata... mai mult
Duminica, 03 Iunie 2018, ora 14:30
Ministrul francez al Finantelor, Bruno Le Maire, sustine ca Uniunea Europeana trebuie sa devina mai unita si mai ambitioasa, asa cum sunt Statele Unite ale Americii. Acesta a explicat ca vede zona euro, in viitor, ca pe SUA, deci ca pe o republica federala.
Afirmatia vine in contextul in care UE iese dintr-o perioada turbulenta de escaladare a nationalismului si de provocari la adresa unitatii sale, asa cum este Brexitul, arata The Local.
"Cred ca in zona euro avem nevoie de mai multa unitate si de mai multa ambitie", a spus Le Maire in timpul unei intalniri anuale, la Washington, a Fondului Monetar International si Bancii Mondiale.
"Nu vreau sa vorbim despre zona euro. Vreau sa vorbim despre un continent economic", a mai spus ministrul francez.
Potrivit acestuia, membrii zonei euro ar trebui sa tinteasca spre coeziunea Statelor Unite.
"Acum nu vorbim despre zona dolar, vorbim despre Statele Unite ale Americii, care reprezinta o tara mareata. Iar de maine nu vreau sa mai vorbim despre zona euro, ci despre Europa, tot ca despre o tara mareata, cu o economie grozava, cu crestere economica, cu locuri de munca, educatie, investitii si inovatie", a mai spus Le Maire.
Citeste si cand preconizeaza ministrul roman de Externe ca Romania va intra in zona euro.
A.S. ...citeste mai departe despre "Franta pregateste terenul pentru Statele Unite ale Europei: Zona euro trebuie sa devina o tara mareata, asa ca SUA" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 15 Octombrie 2017, ora 18:00
Ministrul britanic de Finante, George Osborne, va incerca sa blocheze orice tentativa a Uniunii Europene de a include fonduri britanice in noul program de asistenta financiara internationala pentru Grecia.
In timpul unor convorbiri telefonice cu omologi de-ai sai din alte state membre, Osborne a subliniat opozitia Londrei fata de participarea Marii Britanii la refinantarea Greciei, potrivit Financial Times si altor publicatii britanice.
Acordul pentru salvarea Greciei primeste prima lovitura: Tara care refuza sa ofere garantii pentru Atena
"Colegii nostri din zona euro au primit un mesaj clar si puternic potrivit caruia va fi inacceptabil de modificat pozitia britanica privitoare la programele europene de stabilizare financiara", a indicat o sursa a Ministerului de Finante de la Londra.
Doar cei 19 membri ai zonei euro, din care Marea Britanie nu face parte, trebuie sa aiba responsabilitatea de a subscrie la programe de stabilizare financiara cu ajutorul fondului... citeste mai departe despre "Londra nu vrea sa ajute Grecia: Zona euro sa se descurce singura" pe Ziare.com mai mult
Marti, 14 Iulie 2015, ora 08:53
Ministrii de Finante din zona euro au facut progrese miercuri in stabilirea detaliilor privitoare la mecanismul de asistenta pentru bancile in dificultate, apropiindu-se astfel de finalizarea Uniunii Bancare, care va restabili increderea in sectorul financiar si va stimula cresterea economiei.
Cancelarul german Angela Merkel a subliniat importanta negocierilor pentru finalizarea Uniunii Bancare, afirmandu-si speranta ca se va incheia un acord inaintea intalnirii de joi dintre oficialul german si alti lideri ai UE.
"Pentru acceptarea monedei euro pe pietele financiare, Uniunea Bancara este foarte importanta", a subliniat Angela Merkel.
O parte decisiva a proiectului a fost votata in primele ore ale acestei zile, respectiv modul in care se va asigura finantarea pentru inchiderea bancilor cu probleme. Acest acord sporeste sansele finalizarii proiectului general referitor la modul de lichidare a bancilor cu probleme in cursul acestei zile - la timp pentru a respecta termenul limita impus de Merkel si de alti lideri europeni, sporind sansele ca reglementarile sa devina realitate din 2015.
Conform acordului, bancile vor furniza numerar pentru a plati inchiderea creditorilor falimentari, acordand aproximativ 55 miliarde de euro (76 miliarde de dolari) in urmatorii zece ani, bani care vor fi acumulati in Fondul Unic de Rezolutie. Pana atunci, daca nu vor exista suficienti bani din taxe, guvernele vor putea impune mai multe taxe pe banci sau ar putea utiliza bani... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 09:30
Fondul de urgenta de 440 de miliarde de euro stabilit in mai de statele din zona euro va deveni operational la sfarsitul acestei luni si are toate sansele sa primeasca un rating favorabil din partea agentiilor de evaluare financiara, potrivit Financial Times, preluat de AFP, precizeaza Mediafax."Vom fi gata sa actionam de indata ce politicienii ne-o vor cere. Cred ca fondul va obtine calificativul maxim, poate in august", a declarat Klaus Regling, directorul general al Fondului European de Stabilitate Financiara.
Guvernele din zona euro si Fondul Monetar International au decis sa infiinteze acest instrument de finantare in luna mai, ca parte a unui mecanism mai larg, de 750 miliarde de euro, pentru a calma investitorii ingrijorati de problemele financiare ale Greciei si de posibilitatea ca aceasta criza sa se propage in alte state.
Regling a subliniat ca statelor care acceseaza fondul de urgenta li se vor impune conditii foarte stricte.
Mecanismul este dotat cu o rezerva de lichiditati, iar tarile membre au acceptat sa plateasca cu pana la 20% mai mult decat participatia la care s-au angajat, a mai spus el. mai mult
Miercuri, 14 Iulie 2010, ora 11:25