Liderul PSD, Liviu Dragnea, sustine, referitor la Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii, ca nu este afectat deficitul bugetar, nu sunt afectate plafoanele si ca "tot acest mecanism economico-financiar a fost luat in calcul atunci cand s-a construit bugetul".
El spune si ca Victor Ponta, care anunta ca va face plangere penala pe tema acestui Fond, este un "denuntator de profesie".
Dragnea a fost intrebat, intr-o conferinta de presa sustinuta la Calarasi, cum ii raspunde lui Victor Ponta, care a anuntat ca va depune plangere penala pe numele premierului Viorica Dancila si pe cel al ministrului de Finante, Eugen Teodorovici, legat de Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii, si daca cei 4,7 miliarde de lei sunt sau nu prevazuti in proiectul de buget.
"Lui Ponta nu-i raspund nimic pentru ca la el este firesc. Este un denuntator de profesie, deci mai face inca o plangere penala cum a mai facut, cum a mai spus, si impotriva altora", a afirmat Dragnea.
El a sustinut ca nu este afectat deficitul bugetar.
"In ceea ce priveste Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii, v-am spus si ieri, va spun si astazi, nu este afectat deficitul bugetar, nu sunt afectate plafoanele, tot acest mecanism economico-financiar a fost luat in calcul atunci cand s-a construit bugetul.
Este vorba de un capital social pe care il au societatile, acum, la acest moment, in jur de 10 miliarde de lei, sigur ca dupa ce va fi inregistrat la ONRC sigur se va face reevaluarea societatilor,... mai mult
Duminica, 10 Martie 2019, ora 17:15
Liderul PNL, Ludovic Orban, sustine ca alianta PSD-ALDE "actioneaza parca dupa un plan elaborat de inamici ai Romaniei cu scopul de a pune pe butuci economia". Orban afirma ca infiintarea Fondului Suveran de Investitii si Dezvoltare este o "megaescrocherie", prin care se urmareste punerea sub control politic a celor mai profitable companii.
"Guvernele PSD-ALDE actioneaza parca dupa un plan elaborat de inamici ai Romaniei cu scopul de a pune pe butuci economia Romaniei.
Blocarea proiectelor mari de infrastructura de transport, blocarea investitiilor publice, distrugerea sistemului financiar-bancar, distrugerea sectorului energetic, punerea in dificultate a sistemelor de comunicatii, nationalizarea Pilonului II de pensii, jefuirea companiilor romanesti, aruncarea in aer a finantelor publice locale, provocarea unor dezechilibre economice grave, descurajarea investitiilor private romanesti si straine, izolarea Romaniei pe plan international, alungarea efectiva din tara a sute de mii de romani, prabusirea autoritatii institutiilor statului roman, blocarea achizitiilor publice din domeniul apararii, subfinantarea serviciilor de informatii (care apara Romania de amenintarile tot mai mari la adresa sigurantei nationale) sunt actiuni care nu mai par sa fie rodul intamplarii, ci al unei premeditari care ascunde intentii ostile la adresa Romaniei", sustine Orban, intr-o postare de duminica pe Facebook.
Potrivit acestuia, "printre cele mai periculoase lovituri, este noua... mai mult
Duminica, 10 Martie 2019, ora 11:34
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a publicat, vineri, spre dezbatere publica, un prim draft al Hotararii de Guvern (HG) privind organizarea si functionarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI).
FSDI va fi organizat ca societate pe actiuni, in conformitate cu prevederile Legii societatilor nr. 31/1990 si ale actului sau constitutiv, conform Notei de fundamentare a documentului citat.
"Cheltuielile cu taxele si tarifele necesare infiintarii FSDI se suporta din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finantelor Publice - Actiuni Generale, pentru anul 2019, estimandu-se un impact de aprox. 600 mii lei pentru aceste cheltuieli pentru anul 2019", se scrie in Nota de fundamentare a actului normativ, publicat vineri, pe site-ul MFP.
Acest fond va fi detinut in intregime, in mod direct pe toata durata de functionare, de catre statul roman prin MFP. Durata de functionare a FSDI este nelimitata.
Functionarea si activitatea
"Functionarea si activitatea FSDI se vor supune regulilor cu privire la deficitul bugetar si datoria publica conform metodologiei UE pentru a mentine clasificarea FSDI in afara sectorului public, pe toata durata existentei sale", se precizeaza in document.
Fondurile suverane de dezvoltare si investitii sunt persoane juridice romane ale caror conditii de organizare si functionare se stabilesc prin hotarare a Guvernului si care se infiinteaza si functioneaza ca societati pe actiuni, in conformitate cu prevederile Legii nr.... mai mult
Vineri, 28 Decembrie 2018, ora 21:37
Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala Legea privind infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii, potrivit unor surse citate de Antena 3.
CCR a judecat, miercuri, obiectia de neconstitutionalitate a Legii privind infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii S.A., precum si pentru modificarea unor acte normative, formulata de 51 de deputati ai Uniunii Salvati Romania, ai Partidului Miscarea Populara si de deputati neafiliati, obiectia de neconstitutionalitate formulata de 66 de deputati PNL, precum si sesizarea formulata de presedintele Klaus Iohannis.
In 4 iulie, presedintele Iohannis a sesizat CCR asupra legii, aratand ca o astfel de decizie trebuie sa se regaseasca intr-un act al administratiei centrale, nu intr-o lege adoptata de Parlament.
"Din faptul ca statul are calitatea de unic actionar pe toata durata existentei FSDI, iar scopul infiintarii FSDI este acela de a dezvolta si finanta din fonduri proprii si din fonduri atrase proiecte de investitii rentabile si sustenabile rezulta ca FSDI este o societate ce va desfasura o activitate comerciala, persoana juridica de drept public in sensul art. 191 alin. (2) din Codul Civil.
Prin urmare, infiintarea unei societati pe actiuni trebuia realizata printr-un act al autoritatilor administratiei publice centrale, iar nu prin lege", arata presedintele Klaus Iohannis in sesizarea trimisa CCR.
Proiectul Fondului Suveran
Legea privind infiintarea Fondului Suveran de... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2018, ora 12:55
Liviu Dragnea a lansat un atac dur fata de cei care au criticat infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii, spunand ca nu se poate lua dupa ce spun "sobolanii", facand din nou referire la Victor Ponta.
Replica a venit cand jurnalistii l-au pus sa comenteze afirmatia facuta de fostul premier, potrivit caruia Fondul Suveran i-a fost impus lui Liviu Dragnea de catre un grup de afaceri din Israel si Rusia.
"Nu sunt acuzatii, sunt prostii, nu exista baza si nici adevar. Unii colegi care azi spun aceste enormitati, inspirati probabil de cei care vorbeau de intelegeri secrete cu evreii, sustineau ca stiu ca e un proiect important. (...) Nu comentez ce spun sobolanii. Mihai Tudose nu se putea opune pentru ca a avut aceasta idee in legatura cu acest fond. Nu vreau sa comentez ce spun sobolanii. Daca ne luam dupa ce spune un sobolan ar insemna sa inchidem tara. Nu putem conduce tara dupa minciunile unor mincinosi patologici", a declarat Liviu Dragnea.
Totodata, liderul PSD a subliniat ca Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii "va ajuta la dezvoltarea infrastructurii, la reindustrializarea Romaniai, va genera foarte multe locuri de munca si va contribui la cresterea PIB".
Potrivit liderului PSD, in administrarea Fondului nu va exista influenta politica.
"Va avea o administrare cu influenta politica spre zero. Vor fi selectati profesionisti, oameni cu experienta, care sa faca aceste companii mult mai profitabile, mai eficiente", a afirmat Dragnea.... mai mult
Miercuri, 06 Iunie 2018, ora 15:37
USR acuza coalitia de guvernare PSD-ALDE ca "pregateste un jaf masiv din companiile de stat prin infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI) ".
Intr-un comunicat remis Ziare.com, USR precizeaza ca FSDI "nu va aduce fonduri suplimentare statului roman pentru proiecte de investitii", ci "va costa statul roman, pe langa companiile de stat pe care le pune in capitalul acestui fond, suma de 1,85 de miliarde de lei (dintre care 50 de milioane trebuie platite anul acesta) ".
"Un fond de investitii este un instrument util in momentul in care avem un excedent de fonduri, nu un deficit cum este cazul Romaniei. Este util ca vehicul prin care sa gestionam economisirile noastre. Statul roman, insa, nu doar ca nu economiseste, dar de 27 de ani, de cand exista ca stat democratic, a fost pe deficit. Nu a economisit nimic, ci s-a imprumutat anual, iar anul acesta intr-o portie semnificativ mai mare decat anii precedenti", explica deputatul USR Claudiu Nasui.
In comunicatul USR se arata ca infiintarea acestui Fond "indeplineste trei scopuri":
"Primul este sa introduca un nou strat de birocratie si sa accentueze lipsa de transparenta in gestiunea companiilor de stat. Gestiunea celor mai valoroase companii de stat urmeaza a fi facuta de conducerea FSDI, care va fi stabilita politic, fara respectarea principiilor de guvernanta corporativa stabilite prin Legea 111 din 2016.
Al doilea obiectiv este sa permita o infuzie de lichiditati prin imprumuturile pe care... mai mult
Joi, 31 August 2017, ora 19:31
Prim-ministrul Mihai Tudose a declarat marti ca Guvernul asteapta aprobarea de la Bruxelles in ceea ce priveste proiectul de lege pentru infiintarea Fondului Suveran de Investitii.
El a precizat insa ca nu vor sta degeaba sa astepte raspunsul si ca in septembrie ar putea fi trimis in Parlament.
"Ministerul de Finante a intreprins demersurile pentru aprobarea de la Bruxelles. Vorbim la general despre Bruxelles, de toate institutiile financiare de acolo. Asteptam raspunsul. Termenul este in jur de 60 de zile.
Este o conditie obligatorie pentru ca altfel ne baga pe deficit. Nu vom sta insa degeaba sa asteptam raspunsul de la Bruxelles. In septembrie o sa mai avem discutie cu colegii si la nivel politic, cu partidul, si il vom trimite la Parlament", a declarat Mihai Tudose, la Romania TV.
El a amintit ca proiectul de lege privind infiintarea Fondului Suveran de Investitii a fost aprobat in iulie, in prima sedinta a Guvernului pe care il conduce, si apoi trimis Ministerului de Finante, in subordinea caruia va functiona, si institutiilor europene de la Bruxelles.
Citeste si:
Tudose spune ca Fondul Suveran de Investitii va fi adoptat in Parlament, iar rectificarea bugetara va fi pozitivaGrindeanu: Mi s-a sugerat ca Fondul Suveran de Investitii sa treaca prin OUG. Sunt convins ca nici Tudose nu va acceptaFondul Suveran de Investitii va fi gestionat de Ministerul de Finante. Guvernul va cere parerea Comisiei EuropeneGuvernul a discutat proiectul Fondului Suveran... mai mult
Miercuri, 30 August 2017, ora 10:05
Membrii Guvernului au discutat, vineri, in prima lectura, proiectul Fondului Suveran de Investitii, urmand ca el sa fie analizat in dezbatere publica si sa fie concretizat pana in septembrie in proiect de lege si trimis la Parlament.
"Acest fond este o masura de stimulare economica prin care, in urma atragerii de capital din piata financiara interna si internationala, vor putea fi constituite surse de finantare pentru proiecte de investitii profitabile si sustenabile ce vor antrena un efect de multiplicare in economie conducand la dezvoltare in paralel cu cresterea veniturilor bugetare", a declarat ministrul Economiei.
Mihai Fifor a precizat ca ideea crearii Fondului Suveran de Investitii a fost agreata si de institutiile europene si internationale.
"Fondul va avea forma unei societati pe actiuni cu unic actionar statul roman pe intreaga durata de functionare si se infiinteaza prin lege care va contine si forma actului pe care il avem in prima lectura. Scopul Fondului este sa finanteze din surse proprii din fonduri atrase proiecte de investitii rentabile si sustenabile in diverse sectoare economice.
Finantarea se face din venituri obtinute din dividende incasate de la societatile din portofoliul acestuia, din cele rezultate din operatiuni cu instrumente financiare proprii si din cele emise de alte entitati din venituri din vanzarea de pachete de actiuni din portofoliu, din impumuturi inclusiv din emiterea de obligatiuni si din alte surse prevazute in lege", a... mai mult
Vineri, 30 Iunie 2017, ora 18:52
Alegerile parlamentare bat la usa, asa ca partidele schiteaza deja planurile de guvernare. Iar cele mai mari formatiuni politice, PSD si PNL, au prezentat, in linii mari, viziunea lor legata de viitorul tarii noastre si exista un punct comun important: infiintarea unui Fond de Dezvoltare, care sa pompeze bani in proiecte.
In teorie, ambele idei pentru instrumentul de finantare ar trebui sa ajute la crearea de locuri de munca, constructia de autostrazi, fabrici si spitale.
Pe de o parte, social-democratii vor ca Fondul sa fie sustinut aproape in totalitate din banii statului, in timp ce proiectul liberalilor e bazat pe un parteneriat public-privat.
"Planul nostru economic va crea locuri de munca bine plătite în companii românesti si va aduce mai multi români în clasa mijlocie. Proiectele privind crearea unui Fond Suveran de Dezvoltare si Investitii si cel privind sprijinirea firmelor aflate la început, Start-up România, vor readuce la viata industria romaneasca, ...citeste mai departe despre "Vom reusi sa replicam miracolul norvegian? Ideile PNL si PSD ca sa avem si noi autostrazi si spitale" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 28 Septembrie 2016, ora 08:08