USR critica draftul Hotararii de Guvern (HG) privind organizarea si functionarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI) pus vineri seara in dezbatere publica de Ministerul Finantelor Publice (MFP).
Deputatul USR Cosette Chichirau spune ca PSD pregateste cel mai mare tun de dupa 1989, dorind sa puna mana pe tot ce a mai ramas companie de stat in Romania.
"Ce mai face PSD noaptea, ca hotii? Pregateste CEL MAI MARE TUN de dupa 1989! Este vorba despre afacerea "fondul suveran", manevra prin care o gasca de indivizi vrea sa puna mana pe tot ce a mai ramas companie de stat in Romania.
Acum doua-trei ore, Ministerul de Finante a pus in dezbatere proiectul de hotarare pentru infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare. Vineri seara, inainte de Anul Nou si in mijlocul vacantei de iarna, Viorica Dancila face dezbatere publica!", scrie pe Facebook Cosette Chichirau.
Deputatul mai spune ca sunt ascunse date esentiale: nu sunt precizate companiile care il vor finanta si nici cat anume este suma pe care statul o va asigura ca aport in numerar la capitalul social al Fondului.
Astfel, Cosette Chichirau precizeaza ca va incerca pe toate caile posibile sa blocheze acest "tun financiar".
"Si nu numai ca publica pe furis proiectul, dar au ascuns tocmai datele esentiale! Si anume, in documentul publicat NU SCRIE NICAIERI care vor fi companiile ale caror actiuni intra in acest imens cos si nici cat anume este suma pe care statul o va asigura ca aport in numerar la... mai mult
Sambata, 29 Decembrie 2018, ora 09:21
Asa cum ne-a obisnuit deja de aproape doi ani, PSD continua neabatut aplicarea Programului de Guvernare care in realitate are doar doua puncte: (1) cum sa bagam cat mai adanc mana in banii publici si (2) cum sa nu ajungem la puscarie dupa ce am facut asta.
In prezent, se deruleaza un episod - cheie din acest program: crearea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI), cum altfel decat prin ordonanta de urgenta. Anuntul a fost facut chiar de Liviu Dragnea, care i-a convins pe cei de la ALDE sa accepte varianta propusa de el: Guvernul trebuie sa infiinteze, saptamana aceasta, Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii.
Ce este FSDI si ce ar urma sa faca? Nota de fundamentare incepe cu o vaga referire la Fondul Suveran al Norvegiei, despre care se precizeaza ca, date fiind dimensiunile sale enorme, investeste in afara Norvegiei, in actiuni foarte lichide ale unor companii mari, listate pe diversele burse din lume. Comparatia incearca sa induca ideea ca FSDI ar fi similar cu Fondul Suveran al Norvegiei, creat de una dintre cele mai respectate tari din lume, laudata pentru un nivel de incredere foarte ridicat in autoritatile publice si coruptie practic zero. Doar ca, de fapt, in afara de cuvantul "fond", cele doua institutii ar fi cum nu se poate mai diferite.
Fondul Suveran al Norvegiei este un fond de investitii specializat care a fost creat pentru a tezauriza, spre folosul generatiilor viitoare, bogatia extraordinara adusa tarii in prezent de petrolul din... mai mult
Marti, 06 Noiembrie 2018, ora 07:27
Curtea Constitutionala a Romaniei a publicat astazi motivele pentru care legea de infiintare a Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii a fost declarata neconstitutionala in intregul sau. Potrivit unui anunt facut saptamana trecuta de consilierul de stat Darius Valcov, in urmatoarele doua saptamani ar putea fi data o hotarare de Guvern.
Proiectul de infiintare al Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii este unul din proiectele sustinute intens de liderul PSD, Liviu Dragnea.
Curtea Constitutionala a constatat ca infiintarea Fondului este expresie unei operatiuni juridice cu caracter individual, aplicabila unui singur caz expres determinat, iar societatea constituita, desi nu dispune de prerogative de putere publica, presteaza un serviciu public, situatie in care ii sunt aplicabile prevederile art.191 alin. (2) din Codul civil, fiind asadar o persoana juridica de drept public, potrivit Agerpres.
CCR a mai constatat ca, potrivit cadrului normativ in vigoare, infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii, ca societate pe actiuni, se poate realiza doar prin hotarare a Guvernului, act cu caracter administrativ prin care se aproba si actul constitutiv al societatii.
"Ca urmare a constatarii viciilor de neconstitutionalitate extrinseca determinate de incalcarea dispozitiilor mentionate mai sus, in special a celor privind rolul Parlamentului, Curtea apreciaza ca nu mai este necesara examinarea criticilor de neconstitutionalitate extrinseca raportate... mai mult
Miercuri, 01 August 2018, ora 17:55
Deputatii au votat favorabil miercuri proiectul de lege care prevede infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI).
Au fost 174 voturi, 98 impotriva si trei abtineri. Camera Deputatilor este for decizional in acest caz.
Potrivit proiectului, din FSDI vor face parte 33 de companii de stat, iar capitalul social va fi de 9 miliarde de lei.
Printre aceste companii se regasesc Societatea de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice - Electrica S.A., E.ON Energie Romania S.A., OMV Petrom S.A, Telekom Romania Communication S.A., Engie Romania S.A., Antibiotice S.A., Compania Nationala pentru Controlul Cazanelor, Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti S.A., Societatea Nationala de Gaze Naturale Romgaz S.A. Chimcomplex S.A., Instalatiilor de Ridiciat si Recipientelor sub Presiune S.A., Compania Nationala Unifarm S.A., Compania Nationala Loteria Romana S.A. si IAR S.A.
Fata de forma adoptata de Senat, Comisia de politica economica a Camerei Deputatilor a introdus in lista inca zece companii care nu produc profit, respectiv Compania Nationala de Cai Ferate C.F. R S.A., Societatea de Radiocomunicatii S.A., S.C. Complexul Energetic Oltenia S.A., Posta Romana, Aeroportul Timisoara Traian Vuia, Uzina Termoelectrica Midia S.A., Administratia Porturilor Dunarii Fluviale S.A. si Compania Nationala Administratia Canalelor Navigabile S.A.
PNL si USR sesizeaza CCR
Proiectul a fost introdus suplimentar pe ordinea de zi, iar PNL si USR au anuntat ca va... mai mult
Miercuri, 06 Iunie 2018, ora 13:46
USR acuza coalitia de guvernare PSD-ALDE ca "pregateste un jaf masiv din companiile de stat prin infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI) ".
Intr-un comunicat remis Ziare.com, USR precizeaza ca FSDI "nu va aduce fonduri suplimentare statului roman pentru proiecte de investitii", ci "va costa statul roman, pe langa companiile de stat pe care le pune in capitalul acestui fond, suma de 1,85 de miliarde de lei (dintre care 50 de milioane trebuie platite anul acesta) ".
"Un fond de investitii este un instrument util in momentul in care avem un excedent de fonduri, nu un deficit cum este cazul Romaniei. Este util ca vehicul prin care sa gestionam economisirile noastre. Statul roman, insa, nu doar ca nu economiseste, dar de 27 de ani, de cand exista ca stat democratic, a fost pe deficit. Nu a economisit nimic, ci s-a imprumutat anual, iar anul acesta intr-o portie semnificativ mai mare decat anii precedenti", explica deputatul USR Claudiu Nasui.
In comunicatul USR se arata ca infiintarea acestui Fond "indeplineste trei scopuri":
"Primul este sa introduca un nou strat de birocratie si sa accentueze lipsa de transparenta in gestiunea companiilor de stat. Gestiunea celor mai valoroase companii de stat urmeaza a fi facuta de conducerea FSDI, care va fi stabilita politic, fara respectarea principiilor de guvernanta corporativa stabilite prin Legea 111 din 2016.
Al doilea obiectiv este sa permita o infuzie de lichiditati prin imprumuturile pe care... mai mult
Joi, 31 August 2017, ora 19:31
Proiectul de lege pentru infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI) a fost finalizat si lansat miercuri noapte in dezbatere publica de Ministerul Finantelor, institutia care va supraveghea Fondul.
Acesta va cuprinde 27 de participatii minoritare sau majoritare ale statului la companii profitabile, cu o valoare contabila de circa 45 miliarde de lei (10 miliarde de euro).
Proiectul de lege va fi trimis Guvernului, cu avizul primit de la Eurostat (opinie ex-ante) in legatura cu clasificarea Fondului (bugetar/in afara bugetului), iar Executivul l-ar putea aproba intr-o sedinta din luna septembrie si transmite apoi Parlamentului.
Proiectul a fost elaborat impreuna cu reprezentanti ai Ministerului Economiei, Ministerului Energiei si Ministerului Muncii, precum si cu consultarea reprezentantilor din alte institutii publice, in cadrul unui grup de lucru si a unei comisii interministeriale aprobate de Guvern.
Citeste si Fondul Suveran in 5 linii directoare
Statul roman va avea calitatea de actionar unic pe toata perioada de functionare a FSDI.
Capitalul social al Fondului va fi format din aport in natura, reprezentat de pachetele de actiuni, si din aport in numerar de 1,85 miliarde de lei, din care o suma de 50 milioane de lei va fi varsata la constituire, in 2017.
Companiile incluse in fond sunt:
Engie Romania (la care statul roman detine 34% din actiuni), Electrica (48,78%), Delgaz Grid (13,51%), E.ON Energie Romania (31,82%), Biofarm... mai mult
Joi, 31 August 2017, ora 07:47
Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii va fi gestionat de Ministerul de Finante, iar ministerele care au administrat pana acum companiile din cadrul fondului vor pastra anumite competente legate de coordonare, a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu.
"Prin programul de guvernare, unul din obiectivele strategice este fondul suveran de investitii, important pentru dezvoltarea economica a Romaniei, care va fi un motor economic de dezvoltare.
Din punctul meu de vedere, toate companiile, nu doar din domeniul energiei, pentru ca vorbim de un fond de investitii la nivel general, toate companiile care sunt pe profit, care au capitalizare puternica din orice domeniu, ar trebui sa fie in acest fond, aceasta in functie de comunicarea pe care o vom avea cu Comisia Europeana si in functie de deciziile privind competitia, sa nu cream probleme", a spus ministrul, luni, la conferinta Focus Energetic.
El a aratat ca in sedinta de guvern de vineri s-a prezentat acest fond in prima lectura, urmand ca Executivul sa ceara punctul de vedere al Comisiei Europene cu privire la acest proiect.
"Fondul suveran, pentru ca este un fond de investitii, trebuie sa fie la Ministerul de Finante, pentru ca Ministerul de Finante trebuie sa gestioneze acesti bani. In general, toate activele, tot patrimoniul statului roman se gestioneaza de Ministerul de Finante, ca urmare ar trebui sa fie la Ministerul de Finante", a raspuns Petcu, intrebat cine va gestiona fondul.
Totodata, acesta a... mai mult
Luni, 03 Iulie 2017, ora 13:54
Membrii Guvernului au discutat, vineri, in prima lectura, proiectul Fondului Suveran de Investitii, urmand ca el sa fie analizat in dezbatere publica si sa fie concretizat pana in septembrie in proiect de lege si trimis la Parlament.
"Acest fond este o masura de stimulare economica prin care, in urma atragerii de capital din piata financiara interna si internationala, vor putea fi constituite surse de finantare pentru proiecte de investitii profitabile si sustenabile ce vor antrena un efect de multiplicare in economie conducand la dezvoltare in paralel cu cresterea veniturilor bugetare", a declarat ministrul Economiei.
Mihai Fifor a precizat ca ideea crearii Fondului Suveran de Investitii a fost agreata si de institutiile europene si internationale.
"Fondul va avea forma unei societati pe actiuni cu unic actionar statul roman pe intreaga durata de functionare si se infiinteaza prin lege care va contine si forma actului pe care il avem in prima lectura. Scopul Fondului este sa finanteze din surse proprii din fonduri atrase proiecte de investitii rentabile si sustenabile in diverse sectoare economice.
Finantarea se face din venituri obtinute din dividende incasate de la societatile din portofoliul acestuia, din cele rezultate din operatiuni cu instrumente financiare proprii si din cele emise de alte entitati din venituri din vanzarea de pachete de actiuni din portofoliu, din impumuturi inclusiv din emiterea de obligatiuni si din alte surse prevazute in lege", a... mai mult
Vineri, 30 Iunie 2017, ora 18:52
Se discuta in aceste zile din ce in ce mai intens despre Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii (FDSI) al Romaniei, despre necesitatea si modalitatea de structurare si functionare a lui. Subiectul a fost lansat inca din campania electorala, iar acum multi asteapta cate ceva de la acest fond.
Unii se gandesc ca el va face "marete, din nou", niste companii de stat, altii ca va masca ineficientele acestor companii sau ca fondul este doar un instrument de a scoate in afara bilantului statului niste deficite si datorii viitoare, scrie consultantul financiar Cristian Tudorescu pentru Curs de Guvernare.
Mai nou, se vehiculeaza varianta de a avea doua astfel de fonduri, cu domenii de actiune diferite, insa intrebarile de baza enumerate mai jos raman valabile.
Ideea de Fond Suveran suna bine atunci cand se citeaza exemplul Norvegiei. El exista acolo de cateva decenii, investeste si la nivel international, iar uneori devine un "buffer" in perioadele de criza sau de incetinire economica.
Vom reusi sa replicam miracolul norvegian? Ideile PNL si PSD ca sa avem si noi autostrazi si spitale
Insa atat geografic, cat si cultural, Romania este departe de Norvegia, iar acest exemplu este pur si simplu din alta liga.
Mai aproape de noi, Polonia a incercat crearea unui astfel de vehicul suveran. Fondul polonez isi propune sa incurajeze anumite domenii - cum ar fi sectorul energetic sau sprijinirea firmelor poloneze orientate catre export si extindere regionala. S-a... mai mult
Luni, 27 Februarie 2017, ora 10:09