Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri anunta lansarea programului Prima Casa 2020. Institutia precizeaza ca a primit de la Ministerul de Finante acordul de distribuire pentru suma de 1,98 miliarde lei din plafonul total de 2 miliarde de lei, alocat pentru anul 2020.
In ceea ce priveste conditiile de garantare din partea statului, Fondul de Garantare subliniaza ca sunt aceleasi ca pana acum. 14 banci participa in acest an la programul Prima Casa.
"Programul Prima Casa 2020 beneficiaza de aceleasi conditii de garantare din partea statului roman, in favoarea finantarilor acordate de catre cele 14 banci participante in program: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Marfin Bank, Leumi Bank si Intesa Sanpaolo Bank", se arata intr-un comunicat al Fondului transmis Ziare.com.
Fondul de Garantare mai anunta ca alocarea plafonului total intre finantatorii participanti in Programul Prima Casa a fost realizata cu aplicarea criteriilor si procedurii de evaluare a rezultatelor activitatii de creditare in cadrul programului, desfasurate de finantatori in anul 2019.
"Astfel, ponderea garantiilor acordate in anul precedent in favoarea fiecarei banci in totalul garantiilor acordate din plafonul alocat pentru acordarea de garantii in cadrul Programului Prima Casa in anul 2019, a determinat formularea unei propuneri de alocare corespunzatoare pentru anul 2020.... mai mult
Joi, 20 Februarie 2020, ora 16:53
Comisia de buget a Camerei Deputatilor a aprobat, marti, propunerea legislativa pentru modificarea OUG 60/2009, initiata de ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, care a afirmat ca programului "Prima Casa" i se atribuie un caracter social.
Raportul comisiei la acest proiect a fost aprobat cu 14 voturi "pentru" si o abtinere si urmeaza sa intre in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor, care este for decizional.
Actul normativ prevede introducerea pragului de venit pentru beneficiarii programului, astfel ca, la data solicitarii creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului impreuna cu sotul sau sotia nu pot depasi valoarea de 4.500 lei, iar pentru familiile cu unul sau mai multi copii, la data solicitarii creditului garantat, veniturile nete lunare ale familiei nu pot depasi 7.000 lei.
Deputatii din comisie au aprobat un amendament astfel incat la calculul acestor limite nu vor fi luate in considerare beneficiile de asistenta sociala primite de persoanele care fac parte dintr-un grup vulnerabil, daca acestea duc la depasirea pragului de 4.500 de lei.
Creditele destinate achizitiei de locuintelor pot fi garantate de catre stat in procent de maximum 50% din valoarea finantarii, exceptand dobanzile, comisioanele si spezele bancare.
Pentru creditele destinate achizitiei celorlalte categorii de locuinte procentul garantat de catre stat poate fi de maximum 40% din valoarea finantarii, exceptand dobanzile,... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2019, ora 18:06
Beneficiarii programului "O familie, o casa" nu vor putea avea un venit net lunar individual sau impreuna cu sotul/sotia mai mare de 4.500 de lei, iar pretul de achizitie a locuintei este de maximum 70.000 de euro, potrivit unui proiect de ordonanta care modifica programul "Prima casa".
Pentru familiile cu unul sau mai multi copii, la data solicitarii creditului garantat, veniturile nete lunare ale familiei nu pot depasi valoarea de 7.000 lei, precizeaza Ministerul Finantelor, initiatorul proiectului de act normativ.
Avansul minim a fost mentinut la 5% din pretul de achizitie al locuintei iar valoarea finantarii garantate este de maximum 66.500 euro echivalent lei.
Familiile cu un singur copil vor beneficia de reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobanzii creditului garantat pe toata durata Programului, in timp ce pentru familiile cu doi sau mai multi copii rata dobanzii va fi mai mica cu 1 punct procentual.
Totodata, beneficiarii vor avea posibilitatea refinantarii creditelor obtinute in cadrul Programului, prin alte instrumente de finantare, cu exceptia altor credite acordate in cadrul Programului.
Ministerul Finantelor Publice precizeaza ca a propus modificarea Programului "Prima casa" si redenumirea acestuia in Programul "O familie, o casa", astfel incat acest program guvernamental sa fie mai bine orientat spre caracterul social.
Potrivit MFP, se vor revizui conditiile de accesare prin introducerea unui prag de venit pentru beneficiari si a... mai mult
Joi, 22 August 2019, ora 20:46
Programul Prima Casa 2019 a fost lansat oficial, vineri. Cu toate ca ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a anuntat in februarie ca vrea sa il modifice pentru a-l face mai social, pana la urma, a ramas la fel ca in anii trecuti.
"Programul Prima Casa 2019 beneficiaza de aceleasi conditii de acordare a garantiei statului roman pentru finantarile aprobate de bancile participante", se arata intr-un comunicat transmis de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).
Programul va fi derulat prin intermediul a 15 banci finantatoare: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Marfin Bank, Credit Agricole, Leumi Bank si Intesa Sanpaolo Bank.
In acest an, vor fi alocate 2 miliarde de lei pentru romanii care doresc sa isi achizitioneze o locuinta prin Prima Casa.
Anul trecut au fost acordate:
20.423 garantii, in valoare totala de 1,9 miliarde de lei, cu o valoare medie a garantiei acordate de 94.000 lei, precum si7.160 promisiuni de garantare, in valoare totala de 800 de milioane de lei.
De la lansarea programului in anul 2009 si pana la finalul lunii decembrie 2018, au fost acordate 267.752 de garantii si promisiuni de garantare, in valoare totala de 23,7 miliarde de lei, se mai arata in comunicat.
Teodorovici voia sa modifice programul Prima Casa, pentru a fi mai social
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat luna trecuta ca... mai mult
Vineri, 01 Martie 2019, ora 11:52
Preturile locuintelor vor stagna anul viitor, la nivel national, in contextul in care fondurile pentru Prima Casa vor scadea cu 25%, iar nivelul ROBOR la trei luni nu va depasi 3,5%, potrivit estimarilor dintr-un studiu realizat de RE/MAX Romania, in parteneriat cu platforma Imobiliare.ro, si publicat luni.
Potrivit respondentilor studiului, tabloul complet al pietei imobiliare din 2019 vine atat cu estimari pozitive, cat si cu recomandari de precautie in tranzactionari pentru agenti si clienti.
"Pe de alta parte, analistii estimeaza ca in 2019 preturile locuintelor vor stagna, eventual pot inregistra o usoara crestere, urmand ca pana in 2022, la nivelul marilor orase, acestea sa ajunga la valori mai mari, cu precadere in zonele cu potential crescut de dezvoltare economica", se arata in comunicat.
Totodata, programul "Prima casa", cel mai important pilon de finantare in 2018, ar putea fi incetinit, urmand a beneficia de fonduri cu 25% mai mici, conform analizelor Fondului Monetar International (FMI).
"Mai mult, ROBOR - cel putin in cazul raportarii la un interval de 3 luni - nu va depasi nivelul de 3,5%. O tendinta interesanta in marile aglomerari urbane, care s-a remarcat in ultimele 12 luni si se va mentine si in viitor, este dezvoltarea unor proiecte rezidentiale cu potential in jurul centrelor de business", se arata in comunicat.
Anul viitor, cumparatorii vor fi din ce in ce mai pretentiosi, iar atribute precum localizarea, seriozitatea si prestigiul... mai mult
Luni, 03 Decembrie 2018, ora 12:09
Programul "Prima Casa" a demarat pe 15 februarie si deja a fost epuizat 5% din plafonul pe 2018, a declarat, vineri, directorul general al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), Alexandru Petrescu.
"In avanpremiera va pot spune ca programul a fost demarat pe data de 15 februarie si am epuizat pana acum deja 5% din plafonul pe 2018...De pe 15 februarie, primim cam 60-70 de dosare Prima Casa pe zi", a spus Alexandru Petrescu.
Potrivit acestuia, timpul de prelucrare a unui dosar a scazut in medie la cinci zile, de la 21 de zile anul trecut.
Alexandru Petrescu a mentionat ca exista o strategie ca Programul "Prima Casa" sa continue pana in 2021, anul acesta fiind alocati doua miliarde de lei pentru garantii, doua miliarde de lei in 2019, doua miliarde de lei in 2020 si 1,5 miliarde de lei in 2021.
De asemenea, acesta a facut si cateva consideratii de ordin macroeconomic, aratand ca Romania are una dintre cele mai atragatoare economii europene din perspectiva potentialului investitional.
Peste un sfert din PIB-ul tarii este generat de Bucuresti, iar distributia rezultatelor economice ale Romaniei plaseaza tara noastra, ca model de dezvoltare, undeva la mijloc, intre Ungaria, a carei capitala produce aproape jumatate din productia tarii, si Polonia, cota Varsoviei din PIB fiind de circa 20%.
"Credem ca pe termen mediu Romania va merge catre modelul polonez si nu cel ungar, ceea ce inseamna ca ne asteptam la o performanta... mai mult
Vineri, 02 Martie 2018, ora 20:39
Programul Prima Casa 2018 a fost lansat oficial, dupa ce Ministerul Finantelor a dat acordul de distribuire a plafonului de 2 miliarde de lei.
Anuntul a fost facut de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), care arata ca, in premiera, "alocarea plafonului total intre finantatorii participanti in Programul Prima Casa a fost realizata cu aplicarea criteriilor si procedurii de evaluare a activitatii desfasurate de finantatori in anul 2017, in functie de ponderea garantiilor acordate de fiecare finantator in totalul garantiilor acordate in cadrul programului in anul precedent".
Astfel, precizeaza FNGCIMM intr-un comunicat, se asigura implementarea unui criteriu calitativ si optimizarea procesului de accesare a programului.
"De-a lungul celor zece ani de derulare, Programul Prima Casa a fost adaptat gradual la tendintele pietei si la nevoile consumatorilor, dovedindu-se astfel unul dintre cele mai de succes programe guvernamentale.
Dintr-o perspectiva sociala, Programul Prima Casa a extins accesul la creditul ipotecar catre segmentul persoanelor tinere, cu varste pana in 35 de ani, cu efect direct in crearea unei premize de stabilitate pentru tanara generatie. Pentru a veni in intampinarea beneficiarilor, FNGCIMM a demarat in cursul anului trecut implementarea unor proiecte destinate simplificarii procesului de analiza si facilitarii accesului la informatii direct din site-ul institutiei", a declarat Alexandru Petrescu, directorul general... mai mult
Vineri, 23 Februarie 2018, ora 14:08
Directorul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Alexandru Petrescu, a declarat, miercuri, ca fondurile alocate programului "Prima Casa" sunt in scadere, dar acesta va mai functiona cativa ani, fiind lansat spre deblocarea creditelor pentru achizitia de locuinte.
"Programul Prima Casa are o predictibilitate clara. Am avut in 2017, 2,5 miliarde de lei alocare, in 2016, aproape trei miliarde de lei, in anul 2018 avem doua miliarde de lei, la fel si in 2019 si 2020, iar in anul 2021 va fi o alocare de 1,5 miliarde de lei. Programul este unul dintre cele mai de succes programe guvernamentale postdecembriste.
Au fost, la nivel tarii, din anul 2009 pana in prezent, peste 240.000 de scrisori de garantare. Pe Regiunea V Vest vorbim de peste 20.000 de scrisori de garantare pentru programul Prima Casa, din care Timisul ocupa primul loc, cu peste 13.000 de scrisori de garantare. Este un program cu o foarte buna adoptie", a afirmat Alexandru Petrescu.
De asemenea, directorul FNGCIMM a mai precizat ca programul "Prima Casa" se afla intr-o strategie de reducere a alocarii, pentru ca a fost lansat cu scopul deblocarii creditelor pentru sistemul imobiliar.
"Programul este intr-o strategie de reducere a alocarii, pentru ca a fost lansat intr-un moment in care exista un blocaj din perspectiva creditarii bancare pentru achizitia de imobiliare. Nu se acordau credite pentru achizitia de apartamente sau case, iar programul a venit in intampinarea bancilor, sa... mai mult
Miercuri, 14 Februarie 2018, ora 18:57
Autoritatile au in vedere suplimentarea fondurilor pentru programul "Prima Casa" dupa epuizarea fondurilor existente, estimata pentru septembrie-octombrie, discutiile sunt avansate in acest sens si se poate ajunge la o decizie in circa doua saptamani, a declarat Aurel Saramet, presedintele FNGCIMM.
"Se are in vedere (suplimentarea fondurilor pentru "Prima Casa" - n.r.). Fac precizarea ca cel putin pana la mijlocul lunii septembrie, poate chiar octombrie actualele sume sunt valide si functionale, dar sunt discutii avansate cu Ministerul Finantelor pentru a se suplimenta acest program", a afirmat Saramet la un seminar pe tema garantarii creditelor, intrebat daca vor fi suplimentate fondurile pentru Prima Casa.
El nu a putut spune ce sume vor fi disponibile suplimentar, fiind inca analizate variantele, iar o decizie ar putea fi luata in una-doua saptamani.
"Ca va fi de 100 milioane, 200 milioane sau 400 milioane, nu va pot da aceasta precizare, dar sunt analize si, dupa stiinta mea, in maxim o saptamana, poate doua saptamani se va lua o decizie in acest sens", a spus Saramet.
Valoarea finantarilor acordate prin programul "Prima Casa" in acest an a ajuns la 490 milioane euro, pentru 13.000 de beneficiari, iar pentru acest an mai sunt disponibile fonduri de 300 de milioane de euro, care se vor epuiza insa in circa trei luni, daca se va mentine ritmul actual de contractare. mai mult
Marti, 25 Iunie 2013, ora 16:12