Pentru a beneficia de un venit adecvat si sustenabil la pensie, in conditiile declinului demografic si cresterii sperantei de viata, pe langa contributia la fondurile de pensii Pilon II, ar trebui incurajata participarea la un fond de pensii facultative pentru a suplimenta sursele de venit la pensie si pentru a creste valoarea pensiei private, considera Dan Armeanu, vicepresedintele ASF pe Sectorul de Pensii Private.
Domnia sa a declarat: "Avand in vedere faptul ca, depozitele populatiei la banci au crescut cu 8,8% in ultimele 12 luni, respectiv 5,2% in termeni reali, ar fi benefic ca o parte din sumele economisite sa se indrepte si spre investitii in fondurile de pensii facultative, care asigura un venit suplimentar la pensie, in conditiile unui randament ridicat pe termen lung si o dispersie prudenta a riscului. Concomitent, ar trebui avut in vedere si un calendar de crestere graduala a contributiilor, ceea ce ar genera pe termen lung majorarea cuantumului pensiei private".
Rata de rentabilitate a fondurilor de pensii private Pilon II a depasit rata inflatiei in luna septembrie si este mai ridicata decat dobanda pe un an la depozitele la termen.
Vicepresedintele ASF a precizat: "In luna septembrie rata de rentabilitatea a fondurilor de pensii Pilon II a depasit rata inflatiei (4,3%), cu un procent ce variaza intre 0,43% si 1,52% si este, totodata, mai ridicata decat dobanda pe un an la depozitele la termen.
Rata anuala de crestere a activelor a fost de... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2019, ora 10:21
Piata pensiilor private facultative (pilonul III) are un potential foarte mare de dezvoltare, in conditiile in care circa 3,5 milioane de contribuabili si-ar permite in prezent sa contribuie la un fond de pe pilonul III, a declarat luni presedintele APAPR, Cornelia Coman.
"Nu toata lumea isi permite ca din veniturile nete sa contribuie la acest sistem de pensii. Conform studiilor noastre, in jur de 3,5 milioane de oameni si-ar permite sa economiseasca in sistemul de pensii facultative, fata de circa 270.000 in prezent.
Este clar ca acest sistem are un potential foarte mare de dezvoltare. Sa vedem cum putem sa ne promovam cat mai bine acest produs", a mentionat presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), Cornelia Coman.
Dupa cinci ani de la lansare, pe piata pensiilor facultative (pilonul III) sunt active 11 fonduri de pensii, care administreaza active nete in valoare de 495 milioane lei (112 milioane euro) de la 271.000 participanti. Fondurile de pensii facultative au inregistrat un randament mediu anual de la lansare si pana in prezent de 7,8%. mai mult
Luni, 21 Mai 2012, ora 15:22
Fondul de Pensii Facultative OTP Strateg va fi absorbit de Fondul de Pensii facultative Stabil, administrat de Generali, conform NewsIn.Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) precizeaza ca participantii care nu sunt de acord cu prevederile prospectului schemei de pensii facultative ale fondului absorbant se vor putea transfera fara pena litati de transfer la oricare alt fond de pensii facultativ, in termen de 45 de zile calendaristice de la data publicarii anuntului privind fuziunea.
Fuziunea se va putea finaliza numai la o data ulterioara acestui termen.
"Mentionam ca procesul de autorizare a fuziunii in sistemul pensiilor facultative cuprinde doua etape, prealabila si definitiva, potrivit prevederilor Normei nr. 1/2011 care stabileste si regulile privind protectia participantilor in aceasta situatie.
Astfel, autorizarea definitiva a fuziunii va putea fi decisa numai dupa informarea participantilor cu privire la modalitatea si perioada de desfasurare a procesului de fuziune a fondurilor de pensii facultative si obtinerii acordului majoritatii participantilor", se mai mentioneaza in comunicat.
Totodata, CSSPP mentioneaza ca administratorul fondului de pensii care urmeaza a fi absorbit are obligatia de a transmite participantilor fondului de pensii facultative documentul de informare si consultare precum si de a publica acest document in cel putin doua cotidiene de circulatie nationala, pe o perioada de cel putin trei zile consecutive.
Totodata,... mai mult
Marti, 26 Iulie 2011, ora 15:53
Volumul total de active nete administrate de fondurile de pensii facultative (pilon III) a ajuns la 372,3 milioane lei (91,38 milioane euro) la sfarsitul lui aprilie, in crestere cu 2,47% fata de martie 2011, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) citate de NewsIn.Numarul total de participanti atrasi de cele 13 fonduri de pensii facultative era de 234.942 la sfarsitul lui aprilie, in crestere cu 1,89% fata de luna anterioara.
ING Optim este pe primul loc dupa numarul de clienti, cu 68.126 participanti atrasi.
Dupa criteriul activului net, liderul pietei este tot ING Optim, cu active nete de 122,6 milioane lei, urmat de BCR Prudent, care a ajuns la finalul lunii aprilie la un activ net de 64,55 milioane lei.
Potrivit legislatiei in vigoare, pot contribui la pensiile private facultative salariatii cu varsta de cel mult 52 de ani si sase luni.
Primele contributii in sistemul pensiilor private facultative (pilonul III) au inceput sa fie colectate in mai 2007.
Executivul a aprobat majorarea pragului de deductibilitate la pensiile private facultative pana la 400 euro/angajat din 2009, de la 200 euro.
La data raportarii, erau active 13 fonduri de pensii facultative (pilonul III): ING Activ si ING Optim (administrate de ING Asigurari de Viata), BCR Prudent (administrat de BCR Asigurari de Viata), Pensia Mea (administrat de Aviva Asigurari de Viata), AZT Moderato si AZT Vivace (administrate de Allianz-Tiriac Fond de Pensii Facultative), OTP... mai mult
Marti, 17 Mai 2011, ora 15:02
Volumul total de active nete administrate de fondurile de pensii facultative (pilon III) a ajuns la 339,56 milioane lei (79,8 milioane euro) la sfarsitul lui ianuarie, in crestere cu 3,5% fata de decembrie 2010, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).Numarul total de participanti atrasi de cele 13 fonduri de pensii facultative era de 224.191 la sfarsitul lui ianuarie, in crestere cu 2.591 fata de luna anterioara.
ING Optim este pe primul loc dupa numarul de clienti, cu 64.068 participanti atrasi.
Dupa criteriul activului net, liderul pietei este tot ING Optim, cu active nete de 109,65 milioane lei, urmat de BCR Prudent, care a ajuns la finalul lunii ianuarie la un activ net de 60,47 milioane lei.
Potrivit legislatiei in vigoare, pot contribui la pensiile private facultative salariatii cu varsta de cel mult 52 de ani si sase luni.
Primele contributii in sistemul pensiilor private facultative (pilonul III) au inceput sa fie colectate in mai 2007.
Executivul a aprobat majorarea pragului de deductibilitate la pensiile private facultative pana la 400 euro/angajat din 2009, de la 200 euro.
La data raportarii, erau active 13 fonduri de pensii facultative (pilonul III): ING Clasic si ING Optim (administrate de ING Asigurari de Viata), BCR Prudent (administrat de BCR Asigurari de Viata), Pensia Mea (administrat de Aviva Asigurari de Viata), AZT Moderato si AZT Vivace (administrate de Allianz-Tiriac Fond de Pensii Facultative), OTP... mai mult
Marti, 08 Februarie 2011, ora 15:33
Arbitrul pensiilor private a aprobat, miercuri, o norma care va permite participantilor la sistemul pensiilor private sa poata accesa informatii mai clare si mai bine structurate privind continutul prospectului schemei de pensii facultative, informeaza NewsIn."Noile prevederi faciliteaza comparatiile intre diferitele fonduri de pensii facultative, in urma carora participantii vor putea alege fondul cel mai potrivit interesului propriu", se arata intr-un comunicat al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Astfel, noua norma abroga norma 28/2007 privind prospectul schemei de pensii facultative.
Noul act normativ reglementeaza procesul de autorizare si continutul prospectului schemei de pensii facultative, precum si procedura de avizare a modificarilor acestuia.
Noua norma structureaza continutul prospectului schemei de pensii facultative in doua parti, respectiv prospectul detaliat si prospectul simplificat.
Totodata, actul normativ aduce o serie de modificari si completari importante la procedura si documentele necesare autorizarii, procedura si etapele de modificare ale prospectului schemei de pensii facultative, procedura de informare si solicitare a acordului participantilor cu privire la modificarea prospectului schemei de pensii facultative, precum si la procedura de publicare si republicare a prospectului schemei de pensii private.
Prospectul simplificat prezinta pe scurt caracteristicile schemei de pensii si vine in sprijinul... mai mult
Miercuri, 17 Noiembrie 2010, ora 15:41
Aproximativ 25-30% dintre clientii fondului de pensii facultative (pe pilonul III) administrat de Eureko inregistreaza intarzieri la plata contributiilor, pe fondul crizei economice si al scaderii veniturilor, a declarat luni directorul general al Eureko Pensii, Besim Jawad, citat de NewsIn."Rata intarzierii platilor catre fondul de pensii facultative a ajuns la 25-30%. Nu stim cand si daca acesti clienti vor mai relua platile", a mentionat Jawad.
El a adaugat ca este nevoie de deductibilitate totala pe pilonul III, astfel incat angajatorii sa fie stimulati sa ofere ca beneficii pensii facultative in pachetul salarial.
"Piata pensiilor facultative s-a reprofilat si a devenit una de retail, din cauza crizei economice, desi a fost creata sa fie in marea ei parte una corporate.
Astfel, comportamentul participantilor este unul mai putin constant, de aici rezultand conturile goale sau chiar suspendate", a mai spus seful Eureko Pensii.
mai mult
Luni, 19 Iulie 2010, ora 15:00
Valoarea activelor nete ale celor 13 fonduri de pensii facultative (pilonul III) care isi desfasoara activitatea a crescut cu 6,3% in noiembrie, ajungand la 192,09 milioane lei (44,95 milioane euro), potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), informeaza Newsin.
La data raportarii, erau active 13 fonduri de pensii facultative (pilonul III): ING Clasic si ING Optim (administrate de ING Asigurari de Viata), BCR Prudent (administrat de BCR Asigurari de Viata), Pensia Mea (administrat de Aviva Asigurari de Viata), AZT Moderato si AZT Vivace (administrate de Allianz-Tiriac Fond de Pensii Facultative), OTP Strateg (administrat de OTP Garancia Asigurari), Raiffeisen Acumulare (SAI Raiffeisen Asset Management), Concordia Moderat (Asirom-Concordia Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative SA), Eureko Confort (Eureko Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private), BRD Primo si BRD Medio (administrate de BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private) si Stabil (Generali Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private), potrivit arbitrului pensiilor private.
Numarul total de participanti atrasi de cele 13 fonduri de pensii facultative era de 183.819 la sfarsitul lui noiembrie, in crestere cu 2.775 fata de luna anterioara.
BCR Prudent este pe primul loc dupa numarul de clienti, cu 47.496 participanti atrasi.
Dupa criteriul activului net, liderul pietei este ING Optim, cu active nete de 53,5... mai mult
Marti, 08 Decembrie 2009, ora 16:46
Participantii la pensiile private facultative (pilonul III) vor putea sa incaseze pensia odata cu implinirea vastei de 60 de ani, chiar daca nu au fost patite cel putin 90 de contributii lunare, iar activul personal nu este egal cu suma necesara obtinerii pensiei facultative minime, informeaza NewsIn. Noul act normativ aprobat miercuri de arbitrul pensiilor private prezinta si modul de utilizare a activului personal net in cazul unui participant care beneficiaza de pensie de invaliditate in conditiile legii privind sistemul public de pensii.
De asemenea, norma se refera si la modul de utilizare a activului personal in cazul clientilor care decedeaza inainte de depunerea cererii pentru obtinerea unei pensii facultative, potrivit unui comunicat al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
In aceste situatii, participantul sau mostenitorul primesc, ca plata unica, suma existenta in contul participantului, pana la adoptarea legii speciale privind organizarea si functionarea sistemului de plata a pensiilor reglementate si supravegheate de CSSPP, se mai arata in comunicat.
Plata reprezinta contravaloarea activului personal net al participantului si se face catre participant sau beneficiar prin virament in cont bancar sau prin mandat postal.
Prezenta norma precizeaza ca efectuarea platii determina incetarea calitatii de participant la fondul de pensii facultative.
Norma privind utilizarea activului personal al participantului la un fond de pensii... mai mult
Miercuri, 26 August 2009, ora 15:29