Fondul suveran de investitii al Norvegiei, care detine active in valoare de peste 1.000 de miliarde de dolari si este cel mai mare fond suveran din lume, va elimina din portofoliul sau actiunile companiilor din petrol si gaze, a anuntat, vineri, Ministerul norvegian de Finante, o decizie care a provocat pierderi actiunilor companiilor din energie la nivel global, transmite Reuters.
La sfarsitul anului 2018, actiunile companiilor din petrol si gaze reprezentau 5,9% din investitiile in actiuni ale fondului suveran de investitii al Norvegiei. Acest fond detine participatii in valoare de aproximativ 37 miliarde la o serie de companii importante din sectorul petrolului si gazelor naturale, precum 2,45% din actiunile Shell, 2,31% din actiunile BP, 2,02% din actiunile Total, 0,99% din actiunile Chevron si 0,94% din actiunile ExxonMobil.
"Guvernul propune excluderea companiilor clasificate drept companii de explorare si productie in sectorul energetic din portofoliul fondului, in ideea de a reduce riscul agregat al pretului petrolului asupra economiei norvegiene", a informat ministerul norvegian de Finante.
Obiectivul acestei propuneri este sa faca avutia Guvernului Norvegiei mai putin vulnerabila la scaderea pretului petrolului, in conditiile in care in prezent expunerea fondului suveran pe actiuni a ajuns la 70% din valoarea fondului, fata de 60% anterior.
Norvegia este cel mai mare producator de hidrocarburi din Europa Occidentala, iar petrolul si gazele naturale... mai mult
Vineri, 08 Martie 2019, ora 10:20
Fondul suveran de investitii al Norvegiei, cel mai mare din lume in conditiile in care gestioneaza active in valoare de 1.000 de miliarde de dolari, si-a prezentat marti noile sale asteptari celor aproximativ 9.100 de firme in care investeste, subliniind ca acestea ar trebui acorde prioritate combaterii coruptiei.
Fondul a apreciat, printre altele, ca board-urile companiilor ar trebui sa se asigure ca firmele au politici anticoruptie si proceduri pentru a preveni si combate coruptia iar aceste politici ar trebui comunicate in mod clar angajatilor, informeaza Reuters.
"Datele cu privire la guvernanta corporativa si sustenabilitatea pot influenta deciziile noastre de investitii. Obiectivul nostru este sa reducem riscurile pentru fond", a declarat Yngve Slyngstad, directorul general de la Norges Bank Investment Management, divizia Bancii Centrale a Norvegiei care gestioneaza fondul suveran de investitii.
"Vrem ca firmele sa treaca de la vorbe la fapte astfel incat sa avem o imagine mai clara a oportunitatilor si riscurilor financiare. Companiile ar trebui sa aiba mecanisme de denuntare care sa ofere o cale confidentiala atunci cand raportarea pe linie ierarhica nu este adecvata sau denuntatorul vrea sa ramana anonim", se mai arata in documentul publicat de Fondul suveran al Norvegiei.
Acest fond directioneaza fondurile realizate din productia de petrol si gaze a Norvegiei si investeste in aproximativ 9.100 de companii din intreaga lume, precum si in obligatiuni si... mai mult
Marti, 13 Februarie 2018, ora 15:40
Fondul suveran de investitii al Norvegiei, cel mai mare din lume, solicita Ministerului de Finante sa-si extinda investitiile, inclusiv in companiile nelistate, a anuntat Banca Centrala, care supervizeaza fondul, transmit Bloomberg si Reuters.
Daca ministerul va permite investitii in firme care nu sunt cotate la bursa, banca va aborda gradual oportunitatile de investitii si isi va construi expertiza. Obiectivul este realizarea unui compromis intre risc si profit, se arata in comunicatul Norges Bank.
Recent, Fondul suveran de investitii al Norvegiei, cu active de peste 1.000 de miliarde de dolari, a propus reducerea investitiilor sale in companiile de petrol si gaze naturale.
Fondul suveran al Norvegiei este cel mai mare fond de acest tip din lume. Veniturile realizate de Norvegia din productia de petrol si gaze sunt investite de Fondul suveran in actiuni, obligatiuni si proprietati imobiliare din strainatate, in beneficiul generatiilor viitoare. mai mult
Miercuri, 10 Ianuarie 2018, ora 15:42
Norvegia se poate lauda ca a trecut cu lejeritate prin devastatoarea criza economica de acum 7 ani, dar este pe punctul de a se prabusi sub presiunea efectelor aduse de un pret scazut al petrolului.
La pretul de 50 de dolari per baril, cea mai bogata natiune scandinava pare sa se afunde incet-incet intr-o criza economica care ii subrezeste pozitia, relateaza reporterii Bloomberg.
Somaj in crestere
Criza din 2008 a dus la ridicarea nivelului somajului pana la 3,7% in 2010. Acum insa, prabusirea pietei petrolului a impins procentul pana la 4,3%, un nivel record pentru ultimii 11 ani in economia norvegiana.
Dependenta de o industrie
Petrolul si gazele naturale s-au dovedit elemente cheie in cresterea economica inregistrata de tara din nordul Europei.
Poate prea importante pentru a face fata cu brio unui astfel de soc in piata globala de energie. Institutul de Statistica al Norvegiei arata ca industria petroliera genereaza venituri anuale de 500 de miliarde de coroane.
Locul doi este ocupata de industria manufacturiera, cu venituri totale de aproximativ 350 de miliarde de coroane norvegiene.
Si cam pe aici se opreste si topul performantei economice din regatul nordic, sectorul agricol, forestier si piscicol generand venituri de 43 miliarde de coroane, in timp ce industria miniera si alte ramuri nu aduc laolalta nici macar 10 miliarde.
Fara o politica de diversificare a economiei, Norvegia pare sortita sa incaseze din plin socul prabusirii pretului la... mai mult
Luni, 10 August 2015, ora 11:26
4Doar 5 milioane de oameni traiesc in Norvegia, insa aceasta tara a stiut foarte bine sa isi valorifice veniturile obtinute din exploatarea petrolului si a creat un fond suveran de investitii, care a ajuns sa fie cel mai mare din lume.
Quartz a realizat un grafic comparativ care arata valoarea uriasa a acestuia.
Sursa citata mentioneaza ca activele pe care le detine au totalizat 890 de miliarde de dolari la finalul lunii iunie, ceea ce inseamna 178.000 de dolari pe cap de locuitor.
Mai mult, fondul detine 1% din toate actiunile si obligatiunile din lume.
De la fondarea sa, la finalul anilor '90, fondul a acumulat niste sume uriase, cu intentia de a plati norvegienilor ...citeste mai departe despre "Miracolul norvegian, in cifre: Ce legatura are cu Romania (Grafic)" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 22 August 2014, ora 14:35
Fondul suveran de investitii al Norvegiei, cel mai mare fond de acest fel din lume, a anuntat miercuri ca in trimestrul al doilea al acestui an investitiile sale au generat un randament de 3,3%, comparativ cu un randament de 1,7% in primul trimestru, transmite Bloomberg.
Norges Bank Investment Management, divizia Bancii centrale a Norvegiei care se ocupa de gestionarea fondului de 885 de miliarde de dolari, a informat ca in trimestrul al doilea investitiile sale au generat un profit de 192 miliarde de coroane norvegiene (31 de miliarde de dolari), potrivit Agerpres.
Investitiile in actiuni au generat un randament de 4% iar cele in bonduri un randament de 2%, a precizat NBIM. Actiunile de pe pietele emergente au generat cele mai mari profituri, in special cele din India, Rusia, Turcia si Brazilia. De asemenea, actiunile din Europa, America de Nord si Asia au avut toate contributii pozitive. Actiunile din sectorul petrolului si gazelor naturale au fost cei mai buni performeri, precum Royal Dutch Shell si BG Group.
'Pietele de actiuni au crescut in al doilea trimestru pe masura ce pietele emergente au inregistrat cele mai bune performante', a declarat directorul NBIM, Yngve Slyngstad. 'Lichiditati considerabile au intrat pe piata ceea ce a impins in sus preturile', a adaugat Slyngstad.
Fondul suveran de investitii al Norvegiei a fost infiintat in anii 1990 drept principalul vehicul de investitii pentru veniturile din petrol ale Norvegiei. In ultimul deceniu... mai mult
Miercuri, 20 August 2014, ora 16:46
Norvegia trebuie sa reevalueze activitatea fondului suveran cu active de 740 miliarde dolari care gestioneaza banii obtinuti de stat din exploatarea zacamintelor de petrol si gaze, pentru a-i creste randamentul, a declarat principalul lider de opozitie, cu circa o luna inainte de alegerile generale.
Investitiile "ar putea fi prea mari pentru a fi gestionate de catre un singur fond", a declarat Erna Solberg, presedintele Partidului Conservator, care potrivit sondajelor va deveni premier dupa alegerile din 9 septembrie, in defavoarea liderului laburist Jens Stoltenberg.
"Fondul ar putea fi divizat sau ar putea angaja mai multi manageri, pentru a fi mai competitiv. Sau ar putea avea diverse obiective pentru investitii, diverse fonduri. Vom explora optiunile, vom dezvolta problema si vom vedea care este cea mai buna idee", a afirmat Solberg intr-un interviu acordat Bloomberg.
Guvernul norvegian utilizeaza o parte din banii depozitati in fondul suveran, cel mai mare din lume, pentru a-si finanta partial bugetul, in limita a 4%. Avand in vedere cresterea activelor insa, suma trasa anual la buget din fond este in continua ascensiune. Valoarea activelor fondului a crescut de patru ori din 2005 si se va majora cu inca 50% pana la sfarsitul acestui deceniu, estimeaza guvernul.
Structura fondului Government Pension Fund Global nu a fost revizuita de la crearea lui, in 1996, a precizat Solberg.
"Suntem un partid care crede in competitie. Daca vom avea mai multe foruri... mai mult
Luni, 05 August 2013, ora 10:28