In contextul actual, cand sustinterea realizarii unor programe pentru protectia mediului este din ce in ce mai importanta, pentru ca Romania sa intre in rand alte state ale Uniunii Europene in ceea ce priveste capacitatea de a indeplini obliectivele globale de reciclare, se impun masuri pentru a vira sumele necesare unor astfel de initiative catre Fondul pentru mediu, instrument economico-financiar destinat tocmai sustinerii acestor proiecte eco-friendly.
Veniturile Fondului pentru mediu se constituie din diverse taxe si contributii achitate de societatile care introduc pe piata nationala ambalaje de desfacere si bunuri ambalate sau genereaza deseuri prin natura activitatii desfasurate (import, achizitii intracomunitare, posesie de marca prorpie sau productie, fabricare si distributie), fie pentru a-si asuma indeplinirea unor obligatii ce insotesc principiul responsabilitatii extinse a producatorului, fie pentru neindeplinirea obiectivelor de colectare, reciclare si valorificare a deseurilor de ambalaje.
Producatorii sunt obligati sa respecte o serie de masuri implementate pentru a sprijini protectia mediului, prin incurajarea reciclarii si valorificarii deseurilor de ambalaje, iar toate aceste taxe si contributii pe care operatorii economici le platesc catre Administratia Fondului pentru mediu se incadreaza in categoria de obligatii la fondul de mediu.
Cine datoreaza obligatii la fondul pentru mediu?
Societatile clasificate drept importatori, posesori de marca... mai mult
Miercuri, 20 Ianuarie 2021, ora 14:02
Vazand ca apetitul chinezilor pentru investitii transfrontaliere creste necontenit, oficialii de la Paris au considerat ca este bine sa speculeze acest moment pentru a dezvolta un parteneriat cu Beijingul.
Cele doua state vor infiinta un fond de investitii comun, punctul de plecare reprezentandu-l construirea reactorului nuclear Hinkley Point din Marea Britanie, o afacere de 24 de miliarde de dolari perfectata anul acesta intre Beijing si Londra.
"Hinkley Point este un bun exemplu despre ceea ce urmeaza sa facem impreuna pentru a castiga contracte in piete terte", a punctat ministrul de Externe al Frantei, Jean-Marc Ayrault, prezent la Beijing.
"Este un model pe care il sustinem oriunde, inclusive in Asia si Africa", a explicat oficialul francez, care a mentionat infiintarea fondului comun de investitii sustinut de cele doua guverne, dar nu a oferit detalii despre momentul in care acesta va deveni activ.
Proiectul Hinkley Point a primit unda verde pentru realizare dupa mai multe luni in care s-au dezbatut probleme legate de securitatea nationala a regatului.
In cadrul asocierii, China General Nuclear Power va investi 6 miliarde de lire sterline pentru realizarea obiectivului contractat initial de grupul francez EDF pentru suma de 18 miliarde de lire.
Ca parte a asocierii, EDF va asigura licentierea reactorului nuclear creat de chinezi, Hualong, pe piata din Matrea Britanie, una dintre cele mai restrictive din lume in privinta proiectelor de centrale... mai mult
Miercuri, 02 Noiembrie 2016, ora 10:51
Programul de privatizari impus Greciei de creditorii internationali a adus inca un contract de 400 de milioane de euro, dupa ce oficialii de la Atena au perfectat vanzarea complexului hotelier Astir Palace, din apropierea Capitalei.
Cumparatorii sunt investitorii turci si arabi reprezentati de fondul Jermyn Street Real Estate, iar semnarea contractului va aduce in contul agentiei de privatizare elene 100 de milioane de euro, potrivit Hurriyet Daily News.
Proiect contestat
Negocierile au fost oprite timp de 9 luni, dupa ce Curtea Suprema a blocat dosarul de privatizare al Astir Palace aratand ca planurile de dezvoltare incalca legislatia de mediu din Grecia.
"Reprezentantii Jermyn Street Real Estate au semnat o noua intelegere prin care se obliga sa respecte regulile de dezvoltare speciale impuse proiectului Astir Palace", au precizat oficiali din cadrul Fondului de Dezvoltare al Republicii Elene.
Fondul reprezinta investitori din Turcia, Abu Dhadi, Dubai, Kuweit si alte tari din zona Golfului Persic.
Reprezentantii agentiei au specificat ca intregul procedeu de trecere a activelor in proprietate privata se va intinde pana la jumatate acestui an, pentru a fi siguri ca noul proiect corespunde cerintelor stabilite de instanta de contencios administrativ.
Privatizarea unor active detinute de statul elen a fost un punct cheie in toate cele trei programe de asistenta financiara acordate Greciei in ultimii 5 an, dar de fiecare data rezultatele au fost modeste... mai mult
Luni, 04 Ianuarie 2016, ora 12:32
Un final fericit pentru summit-ul ONU de la Paris dedicat schimbarilor climatice ar putea avea ca rezultat respectarea angajamentului asumat de marile puteri economice de a acorda ajutoare de cate 100 miliarde de dolari pe an catre statele subdezvoltate.
Pana acolo insa, se intrevad destule piedici, mai ales dupa ce Statele Unite a propus extinderea listei tarilor contributoare. "Chestiunea aceasta poate anula orice intelegere", sustine Jairam Ramesh, fostul ministru de mediu din India, citat de Bloomberg.
Sunt destule puncte neclare in acordul pe care membrii Organizatiei Natiunilor Unite vor sa il bata in cuie pe o perioada de 5 ani, iar duiumul de intrebari iscate de acestea ar putea valora, la fel de bine, 100 de miliarde de dolari.
Care este scopul?
In urma cu sase ani, statele din grupul natiunilor industrializate au convenit sa isi mobilizeze eforturile pentru strangerea sumei de 100 miliarde de dolari pana in 2020 pentru a ajuta statele mai putin dezvoltate sa reduca emisiile de gaze de sera si sa se adapteze schimbarilor climatice.
Obligatia este stipulata si in Cadrul Legal al Coventiei pentru Schimbari Climatice a ONU, document incheiat in 1992 si care stabileste liniile directoare pentru aceste discutii.
Principiul de baza este ca tarile bogate se fac vinovate de fenomenul de incalzire globala si ar trebui sa fie primele care actioneaza pentru a regla acest lucru si ca vor trebui sa ajute financiar tarile sarace care se confrunta cu aceasta... mai mult
Joi, 03 Decembrie 2015, ora 14:02
Masurile luate de guvernul de la Beijing pentru asigurarea unui rol dominant al Chinei in comertul din zona asiatica si globala au atras atentia comentatorilor care cauta dedesubturile noilor investitii.
Doua banci au fost lansate de curand pe piata din Asia, New Development Bank si Asian Infrastructure Investment Bank, laolalta cu punerea la dispozitia guvernelor din zona a unui fond de investitii in infrastructura de 40 de miliarde de dolari, botezat dupa vechea ruta comerciala dintre Orient si Occident, "Drumul Matasii".
Pentru analistii din China si din afara granitelor tarii, masurile par similare celor adoptate in cadrul Planului Marshall creionat de Statele Unite dupa Al II-lea Razboi Mondial, prin care au injectat miliarde de dolari in reconstructia tarilor europene, in schimbul loialitatii politice in fata amenintarii sovietice, observa reporterii publicatiei MarketWatch.
Miscari provocatoare
Comparatia cu Planul Marshall nu este tocmai pe placul liderilor politici de la Beijing, dar nici pe gustul analistilor si oamenilor de afaceri occidentali. Sigur, rezerva valutara a Chinei permite, ba chiar obliga guvernul tarii, sa extinda influenta comerciala a tarii in zonele limitrofe, asigurand si o intarire a yuanului pe pietele valutare externe. Insa similitudinile legate de investitiile chinezesti si fondurile alocate pentru reconstructia statelor din vestul Europei deranjeaza.
"Beijingul ar fi luat aceste masuri indiferent de ce spun comentatorii,... mai mult
Miercuri, 12 Noiembrie 2014, ora 08:25
1Daca turismul in doar cinci parcuri nationale si naturale din Muntii Carpati ar fi promovat si stimulat de autoritati, 42 de milioane de euro s-ar putea strange in plus la bugetul statului. Parcurile naturale din Romania nu duc lipsa de turisti in niciun anotimp, insa numarul lor ar putea creste daca ariile protejate ar avea parte de o infrastructura si de servicii mai bune.
Un studiu realizat in cadrul proiectului "Imbunatatirea sustenabilitatii financiare a sistemului de arii naturale protejate ddin Muntii Carpati", finantat de Fondul Global de Mediu (GEF) si implementat de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) Romania si Regia Nationala a Padurilor - Romsilva, in parteneriat cu WWF, arata ca parcurile nationale si naturale din Muntii Carpati pot aduce in timp multi bani in plus la bugetul tarii. Beneficiul cumulativ al acestora este de 9 miliarde de euro pentru urmatorii 25 de ani, luand in calcul gestionarea durabila a ecosistemelor.
In 2010, de exemplu, Parcul Natural Apuseni a generat venituri directe de 34.000 de euro, in principal, din plata tarifelor de vizitare.
De ce sa-ti planifici vacanta intr-una din ariile protejate ale Carpatilor?
Multitudinea de trasee turistice, cabane si pensiuni, aerul curat si peisajele atragatoare sunt doar cateva avantaje ale petrecerii unei vacante de vis intr-unul din parcurile naturale si nationale din Muntii Carpati.
Parcul Natural Vanatori Neamt atrage turistii prin numarul mare de manastiri si... mai mult
Joi, 12 Decembrie 2013, ora 14:45
Administratorul de fonduri OTP Asset Management a lansat un nou fond de investitii cu capital garantat, OTP WiseRO, infiintat prin intermediul sistemelor Bursei si care urmeaza sa fie listat la Bursa de Valori, a declarat luni Catalin Iancu, presedintele OTP Asset Management, potrivit Newsin.
Fondul are o maturitate de trei ani si ofera posibilitatea de a incasa anual cota de participare la performanta.
"Suntem convinsi ca OTP WiseRO va deschide o noua etapa in industria de profil, raspunzand astfel cerintelor investitorilor cu un grad mediu spre ridicat de sofisticare, dar cu un apetit de risc scazut", a spus Iancu.
Oferta de vanzare a unitatilor de fond va incepe in 29 iunie 2009, unitatile de fond putand fi cumparate pe parcursul a patru saptamani de la orice punct de lucru al Intercapital Invest, sucursalele OTP Bank si prin sistemele BVB, folosind serviciile oricarei firme de brokeraj care vrea sa distribuie unitatile de fond.
Valoarea minima a investitiei este de 200 lei, iar administratorul precizeaza ca nu va percepe comisioane de achizitie sau rascumparare. Fondul urmareste evolutia unui indice dezvoltat pe modelul Wise US, care scaneaza lunar evolutia actiunilor din componenta indicelui S&P 500. Indicele a fost dezvoltat de Societe Generale.
OTP Asset Management administreaza in prezent trei fonduri deschise de investitii: OTP Avantis (actiuni, dar care in prezent este trecut in categoria altor fonduri de investitii datorita modificarii portofoliului), OTP... mai mult
Luni, 22 Iunie 2009, ora 12:29