FNGCIMM si-a lansat la inceputul acestui an un nou site web optimizat pentru dispozitivele mobile (tablete, smartphone), unde utilizatorii vor putea gasi acum mai usor informatii despre creditare si isi pot verifica in timp real parcursul dosarului de credit.
Conform statisticilor, peste jumatate din vizitatorii site-ului utilizeaza telefonul mobil pentru accesarea informatiilor, noua platforma oferind acces rapid din orice navigator web, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei.
Continutul este abordat din perspectiva relevantei pentru publicul tinta: persoane juridice (IMM-uri), persoane fizice si beneficiari publici, iar informatiile de interes general sunt prezentate intr-o maniera sintetica si transparenta.
"Noul site fngcimm.ro catalizeaza strategia de repozitionare a institutiei, de initiere a dialogului direct cu reprezentantii mediului de afaceri, in scopul definirii unor produse de garantare dedicate, adaptate nevoilor specifice sectoarelor economice. Design-ul modern, alaturi de accesul imbunatatit la informatiile legate de produsele sau programele de garantare si consultarea in timp real a procesului operational in care se gasesc dosarele de garantare contribuie la construirea noii imagini a FNGCIMM, cu atribute de dinamism, transparenta si profesionalism", a declarat directorul general al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Alexandru Petrescu.
Noua interfata de consultare in timp real a bazei de date, pusa la... mai mult
Miercuri, 10 Ianuarie 2018, ora 10:54
Programul "Prima Casa" a atins un nou maxim istoric al solicitarilor de garantare: sunt inregistrate zilnic peste 600 de noi cereri.
Astfel, reprezentantii Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) au decis sa adopte unele masuri suplimentare pentru accelerarea procesului de analiza, precum extinderea programului normal de lucru al echipelor operationale, mentinerea programului normal de lucru in perioada minivacantei din perioada 1-5 iunie 2017 si suplimentarea numarului de angajati in functie de nevoile etapelor procesului de analiza, informeaza Profit.ro.
Programul Prima Casa a primit in acest an peste 2,5 miliarde de lei in garantii. In premiera, locuintele mai noi de cinci ani sunt favorizate printr-o suma mai mare a creditului ce poate fi accesat de beneficiari si printr-o garantie mai mare pentru banci in comparatie cu locuintele vechi.
Programul Prima Casa, prin care statul garanteaza credite destinate achizitiei sau constructiei de locuinte, a fost introdus in 2009, intr-un context in care piata imobiliara era blocata din cauza crizei financiare.
Din 2009, cand a fost lansat programul Prima Casa, si pana la finalul lunii septembrie 2016, au fost acordate 198.365 de garantii, in valoare totala de 16,96 miliarde de lei, pentru finantari in valoare de aproximativ 34 miliarde de lei.
Citeste si:
De cate salarii are nevoie un bucurestean pentru cumpararea unui apartament de 50 metri patratiPrima Casa 2017: La cat a fost stabilit... mai mult
Sambata, 27 Mai 2017, ora 09:27
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a anuntat, marti, ca angajatii AVAS nu sunt implicati in acte si fapte de coruptie in "dosarul fraudelor bancare".
"Referitor la informatiile aparute in mass-media privind implicarea inaltilor functionari AVAS in dosarul fraudelor bancare, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului face urmatoarele precizari: Angajatii AVAS nu sunt implicati in acte si fapte de coruptie in dosarul fraudelor bancare asa cum in mod eronat s-a vehiculat in mass-media.
Conducerea AVAS nu are informatii din care sa reiasa o eventuala implicare a angajatilor Autoritatii in cercul infractional, fiind ferma in privinta pedepsirii actelor de coruptie, conform prevederilor legale in vigoare", au anuntat marti reprezentantii AVAS.
Aurel Saramet, presedintele suspendat al Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM, a fost director general executiv al FPS in perioada 1992 - 1993, institutie ce a precedat AVAS, adica acum 20 de ani, au spus reprezentantii institutiei.
Tot marti au luat pozitie si reprezentantii Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM, infirmand implicarea Fondului in frauda bancara anchetata de DIICOT.
Fondul de Garantare reactioneaza la acuzatiile de frauda bancara
In dosarul bancherilor, procurorii au cerut arestarea preventiva a 33 de persoane, iar judecatorii au emis 17 mandate de incarcerare, printre cei ajunsi in detentie numarandu-se liderul gruparii infractionale, Daniel Ruse, Stan Mihai,... mai mult
Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 16:21
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), condus de Aurel Saramet, anchetat de procurorii DIICOT in cazul unei fraude bancare de peste 22 de milioane de euro, estima in luna februarie a acestui an ca va plati intre 23 si 24 de milioane de euro in 2012 catre banci, pentru credite acordate si nerambursate, in scadere cu 30% fata de suma achitata in 2011.
Cea mai mare frauda bancara din Romania: 22 mil. de euro - Statul, implicat LIVE TEXT
In 2011, FNGCIMM a platit bancilor 33 de milioane de euro, potrivit lui Aurel Saramet, presedintele Fondului.
Reprezentantii institutiei estimau ca in 2012 aproximativ 11.000 de IMM-uri vor beneficia de garantia Fondului, fata de 10.000 inregistrate in 2011.
Cele mai afectate companii pentru care Fondul a platit bancilor garantii au fost cele din comert si industrie.
Fondul garanteaza creditele acordate de bancile comerciale in limita a 80% din suma imprumutata.
Cadrul legal
FNGCIMM a fost infiintat in decembrie 2001 prin H.G. nr. 1211/2001 in scopul sustinerii activitatilor intreprinzatorilor (IMM-uri, societati cooperatiste si persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice potrivit legii).
Ca societate pe actiuni, avand drept unic actionar statul roman, reprezentat prin Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, FNGCIMM este un instrument al Guvernului Romaniei pentru implementarea politicilor sale de sprijinire a dezvoltarii acestui sector ce constituie o... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 11:27
In cadrul programului Prima Casa, 99,3% dintre creditele acordate au fost contractate in euro si doar 0,7% dintre dosarele pentru care Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM a acordat garantii au fost pentru moneda nationala. In opinia bancherilor, principalul motiv care explica aceasta diferenta mare este faptul ca dobanzile sunt mult mai mici la creditele in euro."In plus, cei care se imprumuta in euro nu se expun unui risc foarte mare din moment ce banca centrala a indicat clar ca rata de schimb va fi tinuta sub control", spune Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank.Rata lunara la un credit de 57.000 de euro, suma maxima care poate fi acordata prin "Prima Casa", este de 305 euro, in timp ce suma lunara de plata la un imprumut de 420.000 lei (echivalentul a 57.000 de euro) este de 1.800 de lei (420 de euro), potrivit datelor calculate de Ziarul Financiar. mai mult
Luni, 18 Octombrie 2010, ora 10:11
Guvernul a decis ca Fondul National de Garantare si Contragarantare a Creditelor pentru IMM sa fie suplimentat cu 100 milioane euro, pentru cofinantarea proiectelor sprijinite si din fonduri europene, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale. Suplimentarea bugetului alocat acestui Fond a fost decisa in sedinta de miercuri a Executivului. Guvernul a anuntat anterior ca intentioneaza sa utilizeze instrumentul garantiilor de stat pentru a majora rata de absorbtie a fondurilor europene.
Informatia privind suplimentarea Fondului de Garantare a Creditelor IMM a fost confirmata ulterior de purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, care a precizat ca si investitorii privati vor fi sprijiniti sa cofinanteze proiectele finantate din fonduri europene, prin acordarea garantiilor guvernamentale.
"Aceasta masura are dublu scop: pe de-o parte, sustinerea firmelor private, iar pe de alta parte imbunatatirea absortiei comunitare.
De asemenea, a fost extinsa categoria de beneficiar ai programului de sprijin pentru cei care deruleaza proiecte in domenii prioritare pentru economia romaneasca, finantate din fonduri europene.
Este vorba despre acordarea de garantii guvernamentale prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM, pentru creditele pe care le iau beneficiarii programului pentru cofinantarea componentei de investitii a proiectelor", a spus oficialul guvernamental.
Potrivit acestuia, in program urmeaza sa fie astfel incluse si unitatile... mai mult
Miercuri, 13 Octombrie 2010, ora 23:59
Premierul Emil Boc i-a reprosat, joi, secretarului general al Ministerului pentru IMM-uri, Ioan Hidegcuti, modul greoi de procesare a dosarelor de credite depuse pentru Programul Prima Casa, Boc cerandu-i secretarului general sa nu il ia "peste picior", relateaza NewsIn.Emil Boc i-a anuntat pe reprezentantii Fondului de Garantare, intr-o intrevedere la Palatul Victoria, ca i-a convocat pentru ca exista "foarte multe nemultumiri" in legatura cu procesarea dosarelor de credite prin "Prima Casa".
"Mail-ul mi-e practic blocat de sesizari si foarte multi vin si ne spun ca pierd avansurile pe care le-au inaintat in diverse precontracte, ca pierd celelalte acte pe care le-au intocmit, din cauza faptului ca dureaza foarte mult procedura. Scopul acestei intalniri este precis: sa scurtam la maximum durata", a declarat premierul Boc.El a spus ca, potrivit datelor trimise de Fond, exista 2.614 de solicitari de credite prin programul Prima Casa, dintre care 1.414 sunt rezolvate, 429 avizate si 774 sunt in lucru."Am avut tot felul de observatii, ba ca se poate pe procedura de urgenta, nu ar exista o procedura de urgenta... dureaza o luna, doua... deci nu exista...", a spus Boc. "Nu, nu exista...", a replicat secretarul general al Ministerul pentru IMM-uri, Ioan Hidegcuti. "Stati asa, acum nu ma luati de....", a spus premierul. "Nu, Doamne fereste...", a venit replica lui Hidegcuti.
"Peste picior...", a continuat premierul reprosul, argumentand ca datele pe care le are le-a primit de la... mai mult
Vineri, 11 Septembrie 2009, ora 09:00
Fondul de Contragarantare va majora de patru ori capacitatea de asigurare a Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM), marind numarul IMM-urilor care vor accesa credite, a declarat initiatorul acestui proiect, Ovidiu Nicolescu.De asemenea, acesta a mentionat ca infiintarea noii institutii va spori credibilitatea serviciilor oferite de FNGCIMM in fata institutiilor bancare.
Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, a precizat ca infiintarea Fondul de Contragarantare este o masura anticriza, "mai ales in conditiile in care creditele au inceput sa se acorde foarte greu, iar garantiile si-au pierdut din valoare".
Guvernul a infiintat, saptamana trecuta, Fondul de Contragarantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, in valoare de 100 milioane euro, prin care urmareste mentinerea si crearea de noi locuri de munca in Romania.
Primul-ministru Emil Boc a declarat ca scopul avut in vedere prin acest fond este conform planului anticriza adoptat odata cu intrarea in vigoare a bugetului de stat pe 2009.
Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, a adaugat ca scopul acestui Fond de Contragarantare - al doilea act normativ elaborat de Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, dupa Fondul de Garantare - "este acela de a sprijini, in primul rand, IMM-urile, in acest proces de imprumut, iar statul, prin cele doua fonduri, vine si poate... mai mult
Luni, 16 Martie 2009, ora 15:32
CEC Bank si Banca de Import-Export EximBank vor fi finantate de stat cu echivalentul a cate 100 milioane euro, pentru sustinerea intreprinderilor mici si mijlocii, prin planul guvernamental anticriza, a anuntat presedintele Consiliului pentru intreprinderi Private Mici si Mijlocii, Ovidiu Nicolescu.El a mai declarat ca, in urma discutiilor de ieri seara dintre reprezentantii Ministerului Finantelor si cei ai sindicatelor si patronatelor, a fost convenita si infiintarea Fondului de Contra-garantare a Creditelor pentru IMM-uri. "Acest Fond va creste de patru ori valoarea Fondului de Garantare actual", a spus Nicolescu. Proiectul de masuri anticriza discutat de Guvern cu sindicatele si patronatele in ultimele zile prevede capitalizarea Eximbank si alocarea de fonduri publice necesare pentru instrumentele de asigurare si garantare a operatiunilor de export, precum riscul valutar si riscul de neplata (pentru care este estimat un minus bugetar de 0,17 miliarde lei, 0,03% din PIB), si infiintarea Fondului de Contra-garantare a Creditelor pentru IMM-uri (cu un minus bugetar de 0,4 miliarde lei, 0,07% din PIB). Constituirea in cadrul CEC a unui fond pentru finantarea intreprinderilor mici si mijlocii este o alta prevedere inclusa in programul anticriza. Fostul Guvern a decis, la sfarsitul anului trecut, prin propriul program anticriza, majorarea capitalul social al CEC cu 900 de milioane de lei, pentru sustinerea intreprinderilor mici si mijlocii si a agricultorilor, dintre... mai mult
Marti, 27 Ianuarie 2009, ora 09:49