Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) este unul dintre principalii parteneri ai Programului guvernamental Start-Up Nation, oferind si in cadrul celei de-a doua editii a programului un produs de garantare dedicat pentru creditele punte acordate de CEC Bank si Banca Transilvania.
FNGCIMM s-a pozitionat in campania 2017-2018 ca principal sustinator al start-up-urilor declarate eligibile si care au solicitat creditul punte, obligatiile de rambursare fiind garantate de catre FNGCIMM in proportie de maxim 80%.
Incepand cu data de 25 iulie 2019, ca urmare a dinamicii pozitive a rezultatelor inregistrate in activitatea de garantare a creditelor acordate in cadrul Programului Start-up Nation si eficientizarii unor mecanisme interne ale societatii, FNGCIMM a redus comisionul de garantare pana la 1,95% din valoarea creditului.
"Reducerea costurilor de finantare reprezinta unul dintre importantele deziderate ale IMM-urilor in accesarea surselor de finantare. Asadar, am reevaluat riscul asociat acordarii garantiilor in cadrul Programului START-up Nation si, pentru a oferi un raspuns adecvat cerintelor specifice ale partenerilor nostri, am ajustat costurile practicate tocmai pentru a crea premisele unei facilitari a accesului la creditare. "a declarat Gheorghe Lapadat-Director general FNGCIMM
Comisionul se va aplica garantiilor noi emise in favoarea beneficiarilor Programului Start -up Nation, inclusiv celor care au situatii financiare incheiate,... mai mult
Luni, 29 Iulie 2019, ora 14:29
FNGCIMM si-a lansat la inceputul acestui an un nou site web optimizat pentru dispozitivele mobile (tablete, smartphone), unde utilizatorii vor putea gasi acum mai usor informatii despre creditare si isi pot verifica in timp real parcursul dosarului de credit.
Conform statisticilor, peste jumatate din vizitatorii site-ului utilizeaza telefonul mobil pentru accesarea informatiilor, noua platforma oferind acces rapid din orice navigator web, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei.
Continutul este abordat din perspectiva relevantei pentru publicul tinta: persoane juridice (IMM-uri), persoane fizice si beneficiari publici, iar informatiile de interes general sunt prezentate intr-o maniera sintetica si transparenta.
"Noul site fngcimm.ro catalizeaza strategia de repozitionare a institutiei, de initiere a dialogului direct cu reprezentantii mediului de afaceri, in scopul definirii unor produse de garantare dedicate, adaptate nevoilor specifice sectoarelor economice. Design-ul modern, alaturi de accesul imbunatatit la informatiile legate de produsele sau programele de garantare si consultarea in timp real a procesului operational in care se gasesc dosarele de garantare contribuie la construirea noii imagini a FNGCIMM, cu atribute de dinamism, transparenta si profesionalism", a declarat directorul general al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Alexandru Petrescu.
Noua interfata de consultare in timp real a bazei de date, pusa la... mai mult
Miercuri, 10 Ianuarie 2018, ora 10:54
Programul "Prima Casa" a atins un nou maxim istoric al solicitarilor de garantare: sunt inregistrate zilnic peste 600 de noi cereri.
Astfel, reprezentantii Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) au decis sa adopte unele masuri suplimentare pentru accelerarea procesului de analiza, precum extinderea programului normal de lucru al echipelor operationale, mentinerea programului normal de lucru in perioada minivacantei din perioada 1-5 iunie 2017 si suplimentarea numarului de angajati in functie de nevoile etapelor procesului de analiza, informeaza Profit.ro.
Programul Prima Casa a primit in acest an peste 2,5 miliarde de lei in garantii. In premiera, locuintele mai noi de cinci ani sunt favorizate printr-o suma mai mare a creditului ce poate fi accesat de beneficiari si printr-o garantie mai mare pentru banci in comparatie cu locuintele vechi.
Programul Prima Casa, prin care statul garanteaza credite destinate achizitiei sau constructiei de locuinte, a fost introdus in 2009, intr-un context in care piata imobiliara era blocata din cauza crizei financiare.
Din 2009, cand a fost lansat programul Prima Casa, si pana la finalul lunii septembrie 2016, au fost acordate 198.365 de garantii, in valoare totala de 16,96 miliarde de lei, pentru finantari in valoare de aproximativ 34 miliarde de lei.
Citeste si:
De cate salarii are nevoie un bucurestean pentru cumpararea unui apartament de 50 metri patratiPrima Casa 2017: La cat a fost stabilit... mai mult
Sambata, 27 Mai 2017, ora 09:27
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a acordat primele garantii in cadrul Programului de garantare a creditelor pentru intreprinderi mici si mijlocii.
Mai multe solicitari de garantii, pentru firme din Ploiesti, Bucuresti, Giurgiu, Dej, Tulcea si Constanta, se afla in faza de analiza si de completare a documentatiei de credit, CEC Bank fiind cea de-a treia banca care a transmis solicitari de garantare.
Finantatorii care acorda finantari in cadrul Programului de garantare a creditelor pentru intreprinderi mici si mijlocii sunt: Banca Transilvania, BRD Groupe Societe Generale, CEC Bank, ING Bank, Banca Romaneasca, Banca Comerciala Carpatica, Intesa Sanpaolo Bank, Alpha Bank, Banca Comerciala Romana, Unicredit Tiriac Bank, Piraeus Bank, Bancpost, Leumi Bank, Banca Italo-Romena, Banca Comerciala Feroviara, Volksbank, OTP Bank, Marfin Bank, Nexte Bank, Banca Romana de Credite si Investitii.
Programul de garantare a creditelor pentru intreprinderi mici si mijlocii este un program multianual, de incurajare si de stimulare a dezvoltarii intreprinderilor prin acordarea de linii de credit pentru capital de lucru, de catre finantatori, cu garantie de stat implementat in baza OUG 92/2013.
Liniile de credit au o valoare de maxim 5.000.000 lei/IMM, se acorda pe o perioada de maxim 24 de luni, cu posibilitatea prelungirii cu maxim 12 luni si sunt garantate de catre FNGCIMM in procent de maxim 50% din valoarea... mai mult
Luni, 07 Aprilie 2014, ora 17:48
Garantia de la stat este asul din maneca managerilor care vor sa ceara credite la banci. De la inceputul acestui an, peste 5.000 de companii au cerut garantii de la stat pentru credite, iar numarul lor va mai creste pentru ca autoritatile pun la bataie peste 700 de milioane de euro pentru garantii.
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a acordat circa 5.250 de garantii pentru sustinerea IMM-urilor in primele 6 luni din 2013, in valoare totala de aproximativ 400 milioane euro, potrivit datelor publicate de FNGCIMM.
Pana la finele anului Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, institutie detinuta de stat, vrea sa ajunga la un volum de garantii de 720-730 milioane euro acordate firmelor mici si mijlocii.
Din punct de vedere valoric, volumul este usor peste cel al garantiilor acordate in anul 2012, cand au fost acordate aproximativ 703 milioane euro, dar si peste nivelul din 2011, de circa 512 milioane euro.
Comparatia anilor 2012 si 2011, din perspectiva numarului de IMM-uri beneficiare de garantii, a indicat o crestere de circa 12%, respectiv la circa 11.000 de IMM-uri garantate in anul 2012, dovada si a gradului ridicat de penetrare si de cunoastere a activitatii Fondului de catre mediul de afaceri din Romania.
Pasii necesari pentru obtinerea finantarii garantate
Pasul I: Solicitarea acordului de principiu (facultativa)In vederea obtinerii unei garantii, beneficiarul poate transmite FNGCIMM... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 08:04
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), condus de Aurel Saramet, anchetat de procurorii DIICOT in cazul unei fraude bancare de peste 22 de milioane de euro, estima in luna februarie a acestui an ca va plati intre 23 si 24 de milioane de euro in 2012 catre banci, pentru credite acordate si nerambursate, in scadere cu 30% fata de suma achitata in 2011.
Cea mai mare frauda bancara din Romania: 22 mil. de euro - Statul, implicat LIVE TEXT
In 2011, FNGCIMM a platit bancilor 33 de milioane de euro, potrivit lui Aurel Saramet, presedintele Fondului.
Reprezentantii institutiei estimau ca in 2012 aproximativ 11.000 de IMM-uri vor beneficia de garantia Fondului, fata de 10.000 inregistrate in 2011.
Cele mai afectate companii pentru care Fondul a platit bancilor garantii au fost cele din comert si industrie.
Fondul garanteaza creditele acordate de bancile comerciale in limita a 80% din suma imprumutata.
Cadrul legal
FNGCIMM a fost infiintat in decembrie 2001 prin H.G. nr. 1211/2001 in scopul sustinerii activitatilor intreprinzatorilor (IMM-uri, societati cooperatiste si persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice potrivit legii).
Ca societate pe actiuni, avand drept unic actionar statul roman, reprezentat prin Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, FNGCIMM este un instrument al Guvernului Romaniei pentru implementarea politicilor sale de sprijinire a dezvoltarii acestui sector ce constituie o... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 11:27
Guvernul a decis ca Fondul National de Garantare si Contragarantare a Creditelor pentru IMM sa fie suplimentat cu 100 milioane euro, pentru cofinantarea proiectelor sprijinite si din fonduri europene, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale. Suplimentarea bugetului alocat acestui Fond a fost decisa in sedinta de miercuri a Executivului. Guvernul a anuntat anterior ca intentioneaza sa utilizeze instrumentul garantiilor de stat pentru a majora rata de absorbtie a fondurilor europene.
Informatia privind suplimentarea Fondului de Garantare a Creditelor IMM a fost confirmata ulterior de purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, care a precizat ca si investitorii privati vor fi sprijiniti sa cofinanteze proiectele finantate din fonduri europene, prin acordarea garantiilor guvernamentale.
"Aceasta masura are dublu scop: pe de-o parte, sustinerea firmelor private, iar pe de alta parte imbunatatirea absortiei comunitare.
De asemenea, a fost extinsa categoria de beneficiar ai programului de sprijin pentru cei care deruleaza proiecte in domenii prioritare pentru economia romaneasca, finantate din fonduri europene.
Este vorba despre acordarea de garantii guvernamentale prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM, pentru creditele pe care le iau beneficiarii programului pentru cofinantarea componentei de investitii a proiectelor", a spus oficialul guvernamental.
Potrivit acestuia, in program urmeaza sa fie astfel incluse si unitatile... mai mult
Miercuri, 13 Octombrie 2010, ora 23:59
Patronatele nu sunt de acord cu scaderea cu 15% a pensiilor mai mici de 1.000 de lei si vor cere, vineri, premierului, sa gaseasca solutii alternative pentru a nu reduce pensiile mici, iar UGIR 1903 propune infiintarea unui fond special de garantare pentru creditele ce nu pot fi platite de bugetari."Reducerea cu 25% a salariilor ar putea crea mari probleme familiilor de bugetari care si-au facut credite la banci pentru a-si cumpara o casa. Solutia pe care noi o propunem Guvernului este sa infiinteze un fond special de garantare a acestor credite si sa ceara bancilor sa reesaloneze imprumuturile facute pe 20 sau 30 de ani", a declarat, pentru NewsIn, presedintele UGIR 1903, Cezar Coraci.
Acest fond de garantare nu se va aplica celor care si-au cumparat un televizor sau un frigider, ci doar in cazul bugetarilor care au facut imprumuturi pentru a-si lua casa in ultimii ani, a adaugat Coraci.
Totodata, el a precizat ca nu este de acord cu reducerea pensiilor mai mici de 1.000 de lei si ca asteapta din partea primului ministru Emil Boc solutii alternative pentru a nu reduce veniturile mici ale pensionarilor.
Si Florin Costache, reprezentantul patronatelor in Consiliul Economic si Social (CES), si totodata presedinte al CES, a precizat, pentru NewsIn, ca patronatele nu sunt de acord cu reducerea pensiilor mai mici de 1.000 de lei si ca asteapta alte solutii din partea Guvernului pentru echilibrarea fondului de pensii.
Reactiile patronatelor vin dupa ce ministrul Muncii,... mai mult
Vineri, 21 Mai 2010, ora 11:44
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) va lansa saptamana viitoare un produs de garantii de pana la 2,5 milioane euro pentru cofinantari, astfel incat bancile sa acorde credite mai usor pentru sustinerea proiectelor cu fonduri europene, a spus Aurel Saramet."Pregatim pentru saptamana viitoare lansarea unui produs pentru simplificarea acordarii creditelor, vizand garantii de pana la 2,5 milioane euro, pentru proiecte cu fonduri europene, intrucat mai mult ar fi considerat ajutor de stat.
Astfel, bancile vor putea analiza dosarul din perspectiva normelor si nu isi vor mai pune problema cofinantarii", a declarat joi Aurel Saramet, presedintele FNGCIMM.
FNGCIMM a acordat anul trecut garantii de 410 milioane euro, care au sustinut credite de 900 milioane euro, in aceasta perioada de criza, si au dus la mentinerea a 80-90.000 de locuri de munca, in conditiile in care peste 80% din structura creditului a fost de restructurare, "de subzistenta".
"Din 2010, fondul va contribui mai mult la promovarea afacerilor, nu la mentinerea cu orice pret a acestora", a spus Saramet.
De asemenea, FNGCIMM negociaza cu fondul de contragarantare pentru ajutorul de stat in vederea predarii unei parti de portofoliu, potrivit unor reguli deja discutate.
Saramet a mai spus ca Fondul si-a asumat anul trecut riscuri mai mari decat media UE, "care ne permit functionarea pe un orizont de timp mai lung". mai mult
Joi, 04 Martie 2010, ora 13:01