Noul program de guvernare al coalitiei PSD-ALDE, redactat odata cu formarea noului guvern condus de Mihai Tudose, contine noutati majore comparativ cu programul de guvernare realizat pentru Cabinetul Grindeanu.
In materie fiscala, executia bugetara modesta din primele cinci luni i-a facut pe liderii PSD sa amane aplicarea unor masuri promise inca din campania electorala pentru acest an, precum introducerea voucherelor de vacanta pentru bugetari de la 1 iulie, noul termen propus fiind cel tarziu finalul anului 2018.
Iata ce prevede programul de guvernare 2017-2020 al PSD, care are 188 de pagini
Citeste si: Modificari radicale in programul PSD, cu impact major pentru firme si populatie: Nu mai scade TVA, se introduc impozitul pe cifra de afaceri si taxa de solidaritate
Nou Fond de Dezvoltare al statului, pe langa cel propus initial
Principala masura pentru stimularea investitiilor publice prevazuta in programul initial de guvernare era crearea unui Fond Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI), alcatuit, in principal, din companiile de stat profitabile, a carui valoare va depasi 10 miliarde euro la orizontul anului 2020.
Masura este deja in intarziere, insa este pastrata in noul program.
Fondul va folosi veniturile din dividende ale acestor companii, dar va strange fonduri si din emisiuni de obligatiuni sau din vanzarea de active neperformante precum case de odihna si hoteluri.
Cele mai mari investitii ale FSDI, de 3,5 miliarde euro, in urmatorii... mai mult
Joi, 29 Iunie 2017, ora 13:24
Premierul Emil Boc a declarat vineri ca, pentru pagubitii FNI, AVAS a platit pana in prezent si este in curs de a plati "in jur de 100 milioane euro", bani ce ar fi putut merge la buget, pentru salarii si pensii, in loc sa acopere "greselile" fondului de investitii, anunta NewsIn.Boc a fost intrebat in cadrul conferintei de presa de dupa preluarea atributiilor de ministru interimar al Muncii, daca si cat plateste statul paguba FNI.
"Dupa datele pe care le am, AVAS-ul a platit sau este in curs de a plati in jur de 100 de milioane de euro ca si pagube pentru cei de la FNI. Vreau sa spun ca acesti bani se platesc din bugetul statului. Acesti bani au fost si sunt platiti prin intermediul unei institutii care este AVAS-ul. Si mai exista pe rol procese judiciare care s-au finalizat cu sentinte definitive (sic!) si care obliga statul roman la plata a altor sute de milioane de euro pentru greselile de la FNI.
Deci, cu alte cuvinte, bani care ar fi trebuit sa vina in bugetul tarii la salarii si pensii s-au dus pentru a plati pagubitii de la FNI, pentru a plati greselile in administrarea acelui Fond. Si repet, e vorba, numai de la AVAS, de aproximativ 100 de milioane de euro", a raspuns el.Senatul a adoptat pe 31 martie un proiect de lege initiat de Guvern prin care bugetul AVAS nu va mai putea fi executat silit, in vederea acordarii despagubirilor, in special catre creditorii FNI, aceste despagubiri urmand a fi platite exclusiv din veniturile proprii ale institutiei.
Legea prevede... mai mult
Vineri, 22 Aprilie 2011, ora 14:02
Guvernul a decis sa introduca un plafon maximal de 8.000 lei al veniturilor obtinute de angajati din companii de stat, iar din castigul care depaseste acest plafon o cota de 90% sa fie varsata intr-un fond de solidaritate, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale. Executivul a decis totodata ca reprezentantii statului in adunarile generale ale actionarilor din companiile unde statul este actionar minoritar sa isi doneze indemnizatia intr-un cont de solidaritate, refuzul fiind sanctionat prin inlocuirea acestora din AGA.
Deciziile au fost luate in sedinta de miercuri seara a Guvernului. Surse oficiale au declarat, la inceputul lunii iunie, agentiei MEDIAFAX, ca Guvernul va stabili un plafon salarial maximal pentru angajatii companiilor de stat si cei ai regiilor autonome, iar din castigul care depaseste acest plafon o cota de peste 70% va fi varsata intr-un fond de solidaritate.
Sursele precizau ca procedura va fi reglementata printr-un memorandum care urmeaza sa fie avizat de Guvern.
In memorandumul guvernamental, virarea sumelor va fi prezentata ca avand un caracter "benevol", dar va reprezenta practic o decizie a actionarilor si conducerii acestor companii si regii de stat.
"Adunarile generale ale actionarilor si consiliile de administratie vor fi mandatate sa ceara managerilor din aceste companii si regii sa vireze unele sume catre fondul de solidaritate.
Va fi un plafon salarial, iar din ce trece de acest plafon o cota de peste 70% va fi virata la fond.... mai mult
Joi, 17 Iunie 2010, ora 00:10
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat vineri ca angajatii ministerului vor dona pentru un fond de solidaritate "zeci de milioane de euro", bani care vor fi folositi pentru echilibrarea bugetului de pensii, astfel incat "suferinta" pensionarilor sa fie cat mai scurta, potrivit Newsin.Videanu a dat asigurari la Realitatea TV ca reprezentantii ministerului in CA si AGA ale societatilor in care statul detine participatii minoritare isi vor dona toata indemnizatia pentru un fondul de solidaritate si a anuntat totodata ca a vorbit cu directorii care primesc salarii pe baza contractului colectiv de munca, primind promisiunea ca si acestia isi vor dona o parte din salarii.
"Va fi un fond, se refera la suma de bani, dar se va varsa intr-un cont de solidaritate deschis la Trezorerie si va fi administrat de Ministerul Finantelor. Nu va fi nimeni altcineva interpus si destinatia va fi echilibrarea fondului de pensii, astfel incat, cat mai repede cu putinta sa incercam sa corectam acea reducere a pensiilor", a explicat ministrul.
Intrebat cat crede ca ar putea strange pentru acest fond de la Ministerul pe care il conduce, Videanu a raspuns: "Eu anticipez si cateva masuri pe care le avem in vedere: inclusiv directorii care fac obiectul contractului colectiv de munca, vor participa - o sa gasim solutii - cu cel putin 25 la suta din aceste sume.
Am discutat inclusiv cu sindicatele care sunt in cadrul Ministerului Economiei, in ideea de a participa la acest fond de... mai mult
Vineri, 28 Mai 2010, ora 23:34