Curtea Constitutionala a Germaniei decide asupra legalitatii Mecanismului European de Stabilitate, iar ministrii de finante europeni se intalnesc pentru discutii pe tema problemelor financiare din Spania si Grecia. Sunt doua dintre evenimentele care contureaza o saptamana cu miza majora pentru viitorul zonei euro.
Tot in aceasta saptamana, Comisia Europeana detaliaza planurile pentru uniunea bancara, iar Olanda este in pragul unor alegeri generale, care ar putea schimba polii de putere in cadrul Uniunii Europene, scrie Reuters.
Salvarea Europei, in mainile Germaniei
In ultimele doua luni, toata Europa a asteptat incordata decizia Curtii Constitutionale a Germaniei, privind legalitatea Mecanismului European de Stabilitate si a Pactului de disciplina fiscala.
Expertii intervievati de agentia de presa Reuters sunt de parere ca judecatorii vor decide, miercuri, ca aceste propuneri nu incalca Constitutia Germaniei, desi se asteapta ca Berlinul sa impuna conditii severe pentru statele care ar putea intra in viitor, in incapacitate de plata.
Aprobarea celor doua planuri nu este in rezonanta cu politica sustinuta de Angela Merkel, care a contestat inclusiv decizia BCE de achizitie a obligatiunilor, in cazul statelor vulnerabile, anuntata saptamana trecuta.
Pe de alta parte, o respingere a Curtii Constitutionale ar arunca in haos pietele financiare ale celor 17 state din zona euro, deoarece planurile de salvare ale statelor cu probleme din sudul Europei si-ar... mai mult
Luni, 10 Septembrie 2012, ora 15:34
Ministrul german de externe, Guido Westerwelle, nu crede ca Spania are nevoie de ajutor din partea Fondului european de salvare, potrivit unui interviu publicat in paginile publicatiei Bild am Sonntag.
In legatura cu acest subiect, seful diplomatiei de la Berlin si-a manifestat increderea, subliniind ca "guvernul spaniol si premierul (Mariano) Rajoy dau dovada de o serioasa hotarare in punerea in practica a reformelor. Din acest motiv, sunt optimist".
"Consider ca Spania este o tara foarte puternica cu o economie solida", a adaugat el.
Zona euro a aprobat la jumatatea lunii iulie un plan de ajutorare a bancilor spaniole a carui valoare ajunge pana la 100 de miliarde de euro.
Spania traieste un tsunami economic: Care sunt efectele
In schimb, a impus Madridului conditii stricte ce se concentreaza asupra sectorului financiar. Spania trebuie, de asemenea, sa-si respecte angajamentele pentru corectarea pana in 2014 a uriasului sau deficit si sa aplice recomandarile Comisiei Europene in problemele economice.
Spania nu vrea un ajutor financiar rapid de la Uniunea Europeana
Spania nu a solicitat, oficial, Comisiei Europene ajutorul pentru banci
Spania: Stanga sustine acordarea ajutorului de 400 de euro pentru someri mai mult
Duminica, 12 August 2012, ora 11:38
Agentia de rating americana Moody's a retrogradat marti de la stabila la negativa perspectiva Fondului European de Stabilitate Financiara, la o zi dupa ce a degradat perspectiva ratingului Germaniei, Olandei si Luxemburgului.
Aceasta reevaluare "urmeaza recentelor modificari de perspective operate de Moody's asupra notelor statelor din zona euro care sunt garante ale FESF", a declarat, intr-un comunicat citat de AFP, agentia, care continua, cu toate acestea, sa acorde un triplu A fondului de salvare european.
Fondul de Salvare European (European Financial Stability Facility - EFSF) a fost creat de catre statele membre din zona euro, ca urmare a unei decizii luata in data de 9 mai 2010 in cadrul Ecofin Council.
Mandatul EFSF este de a pastra o stabilitate financiare in Europa prin asigurarea de asistenta financiara statelor membre din zona euro.
EFSF poate imprumuta statele aflate in dificultate, poate interveni pe pietele de imprumuturi si pe pietele secundare si poate finanta recapitalizarea institutiilor financiare prin imprumuturi catre guverne.
EFSF este garantat pentru o suma totala de 780 de miliarde de euro si care o capacitate de imprumut de 440 de miliarde de euro.
EFSF este o companie inregistrata in Luxemburg, detinuta de catre statele membre ale zonei euro. Fondul este condus de catre Klaus Regling, fost director general pentru afaceri economice in cadrul Comisiei Europene. mai mult
Miercuri, 25 Iulie 2012, ora 11:01
Seful Eurogrup, Jean-Claude Juncker, s-a declarat optimist marti in legatura cu sansele ca zona euro sa decida in curand o consolidare neta a capacitatii fondului de salvare a tarilor care intampina probleme economice.
"Sunt optimist in legatura cu faptul ca sefii de stat si de guvern din zona euro vor fi in masura sa confirme marirea capacitatii combinate de imprumut a actualului fond de salvare, FESA, si a celui care ii va urma din iunie - MES", a spus el.
Aceasta capacitate combinata este limitata in prezent la 500 de miliarde de euro, un nivel considerat insuficient de numerosi economisti pentru a evita propagarea crizei datoriilor suverane catre alte tari, precum Italia sau Spania.
Pana in prezent, Germania a avut rezerve in ceea ce priveste cresterea capacitatii de imprumut, insa a acceptat sa discute dosarul la urmatorul summit european, din 1-2 martie.
O prima discutie a avut loc in noaptea de luni spre marti intre ministrii din finante din zona euro. Una dintre optiunile prezentate consta in combinarea a ceea ce a mai ramas din FESA (circa 250 de miliarde de euro), cu fondurile de care va dispune MES (500 de miliarde de euro).
Juncker a spus si ca se asteapta ca liderii europeni sa decida cu aceasta ocazie sa accelereze virarile de capital catre MES. mai mult
Marti, 21 Februarie 2012, ora 11:17
Germania este favorabila majorarii fondului european de salvare pana la un total de 750 miliarde de euro, in schimbul impunerii unor reguli bugetare mai stricte pentru toti membrii zonei euro, relateaza marti cotidianul economic Financial Times.
Deocamdata, mecanismul european de stabilitate (MES), care urmeaza sa intre in vigoare la 1 iulie, este destinat sa ajunga la o capacitate de 500 miliarde de euro. MES va inlocui treptat Instrumentul european de stabilitate financiara (FESF), care dispune actualmente de 250 miliarde de euro.
Potrivit unor responsabili germani si europeni citati de ziar, cancelarul german Angela Merkel este gata sa suplimenteze capacitatea celor doua fonduri in schimbul unor reguli bugetare mai stricte.
Pana acum, Germania se opunea vehement oricarei majorari a capacitatii de creditare a fondului european de ajutor.
Luni, la Berlin, directoarea Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, a apreciat ca statele din zona euro ar trebui sa se doteze cu un "zid de protectie extins", avertizand impotriva unei crize care "risca sa inghita intreaga lume". mai mult
Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 10:34
Cancelarul german Angela Merkel a subliniat, vineri, inaintea unei intalniri cu presedintele francez Nicolas Sarkozy, ca fondul European de Stabilitate Financiara ar trebui sa fie ultima varianta la care apeleaza bancile pentru a se salva. In cadrul intalnirii de astazi, Merkel si Sarkozy ar trebui sa gaseasca o modalitate de a intari bancile din regiune.Fondul European de Stabbilitate Financiara, in valoare de 440 de miliarde de euro a fost creat pentru a ajuta bancile sa achizitioneze bonduri guvernamentale, ca parte din efortul Europei de a face fata crizei financiare, informeaza Reuters.Merkel a declarat ca, dupa discutiile cu presedintele olandez Mark Rutte, s-a ajuns la un consens. Astfel, daca e nevoie de recapitalizarea bancilor, asa cum pare acum, atunci va fi nevoie si de o ierarhie a metodelor pentru a creste capitalul fiecarei banci."Bancile trebuie sa incerce intai sa isi creasca singure capitalul, si daca eforturile nu dau rezultate, statul-membru ar trebui sa vina cu diferite solutii, asa cum am facut noi in 2008-2009, si abia atunci, daca tara nu poate face nimic pentru propriile banci, va putea fi utilizat Fondul European de Stabilitate Financiara", a explicat Merkel. Primirea unui astfel de ajutor ar presupune, desigur, ca tara in cauza sa accepte difeite conditii, inclusiv un program de reforma structurala, a adaugat cancelarul german, care spune ca masura va fi discutata la urmatorul summit. mai mult
Vineri, 07 Octombrie 2011, ora 19:15
Zona euro este pe punctul de a-si extinde fondul de salvare pentru tarile indatorate, iar liderii par determinati sa obtina aprobarea in parlamentul german, dupa ce, marti, a fost validat si de legiuitorii finlandezi.Insa dezbaterea dintre cei care ar trebui sa rezolve criza din zona euro a trecut deja la doua probleme cu adevarat spinoase: o expansiune radicala a libertatii planurilor de salvare si posibilitatea de a reduce datoria Greciei, scrie The Wall Street Journal.Esecul elen in reducerea deficitului bugetar determina unele guverne europene, in frunte cu Germania, sa reexamineze programul international de bailout pentru Atena, potrivit unor oficiali implicati in discutii.In schimb, Germania se afla sub presiunea de a accepta sa influenteze fondul de salvare al zonei euro prin folosirea resurselor proprii in asa fel incat sa isi ultiplice impactul, adauga sursele.Discutiile despre ambele probleme ar trebui sa conduca la urmatorul pas in luna octombrie, odata ce toate tarile din zona euro vor fi validat setul anterior de schimbari la fondul de salvare. Schimbarile, acceptate in luna martie si iulie de liderii europeni, nu au fost inca implementate. Ele ar trebui sa ridice capacitatea de creditare a fondului pana la 440 miliarde de euro, de la aproximativ 250 de miliarde de euro si sa permita flexibilitatea in ceea ce priveste utilizarea finantelor. mai mult
Joi, 29 Septembrie 2011, ora 09:04
Germania vrea ca lansarea Mecanismului European de Stabilitate (ESM), fondul de salvare creat de UE pentru sprijinirea statelor cu probleme din zona euro financiar-fiscale, sa fie devansata cu un an, pana in 2012, potrivit revistei Der Spiegel, preluata de Reuters.Masura este sustinuta de Nobert Barthle, parlamentar al Uniunii Crestin Democrate, partidul cancelarului Angela Merkel, si membru in comisia pentru buget, scrie Mediafax.
Barthle a declarat sambata pentru Reuters ca introducerea anticipata a mecanismului ar ajuta Uniunea Europeana sa puna la punct o reactie mai puternica in fata crizei datoriilor de stat.
Liderii europeni se pregatesc de accentuarea iminenta a crizei datoriilor de stat, care ar putea intra intr-o noua faza daca Grecia nu va reusi sa respecte conditiile acordului de finantare externa convenit cu UE si Fondul Monetar International si va ajunge la intrarea in default (incapacitate de plata).
UE a creat Fondul European de Stabilitate Financiara ca precursor al Mecanismului European de Stabilitate, un fond capabil sa acorde imprumuturi de urgenta statelor din zona euro aflate in criza.
Mecanismul ar trebui sa inlocuiasca Fondul si sa intre in functiune la mijlocul anului 2013, insa Der Spiegel scrie ca guvernul german vrea devansarea cu un an a acestui termen, pana in 2012.
Potrivit unor surse din ministerul german al Finantelor, citate de Der Spiegel, unul dintre principalele avantaje ale acestei masuri ar fi evitarea unor noi piedici pentru... mai mult
Luni, 26 Septembrie 2011, ora 07:48
Ministrii de Finante din zona euro analizeaza, luni, solutii de consolidare a fondului de salvare financiara in valoare de 440 miliarde de euro, dar Germania este reticenta in privinta suplimentarii acestuia in lipsa unor angajamente de imbunatatire a coordonarii economice, transmite Reuters, anunta Mediafax.Discutiile de luni au rolul sa pregateasca terenul pentru "un pachet mai cuprinzator" de masuri pe care liderii europeni spera sa il stabileasca in martie, pentru rezolvarea crizei datoriilor suverane.
Desi nu exista un consens privind modificarile posibile, liderii din zona euro par sa fie aproape de un acord ca Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara trebuie sa fie mai puternica si mai flexibila.
"Cel mai important este sa ne asiguram ca fondul de 440 miliarde de euro poate fi folosit, sa ii dam mai multa flexibilitate pentru a opera pe piata. Cred ca ar trebui sa fie un consens politic in aceasta privinta", a delcarat ministrul de Finante din Luxemburg, Luc Frieden.
Fondul de stabilitate beneficiaza de garantii guvernamentale de pana la 440 miliarde de euro, dar capacitatea sa efectiva este de numai 250 de miliarde de euro.
Aceasta suma ar putea fi insuficienta pentru sustinerea a mai mult de doua tari, in cazul in care Portugalia si posibil Spania vor fi nevoite sa ceara sprijin financiar, dupa exemplul Greciei si Irlandei.
Pentru cresterea capacitatii de creditare, tarile din zona euro analizeaza fie majorarea garantiilor, fie cresterea garantiilor si... mai mult
Marti, 15 Februarie 2011, ora 09:49