Atragerea inapoi in tara a romanilor care au plecat in strainatate, prin crearea de oportunitati si asigurarea competitivitatii prin alte masuri decat costul redus al fortei de munca, vor avea un impact mai mare asupra fondului de pensii, a declarat ministrul delegat pentru IMM, Lucian Isar.
"Stiu doua masuri cu impact mai mare asupra fondului de pensii. Prima este oferirea de oportunitati in tara, astfel incat, cei care au plecat sa se intoarca. Oferta nu este legata de un fel de meci la nivel de salarizare nominala, ci reala, plus parghiile celor plecati legate de relatia cu tara.
Salariile mici nu trebuie sa fie singurul avantaj al Romaniei
Al doilea palier este ca Romania trebuie sa devina competitiva nu neaparat la cel mai mic salariu. Ar trebui sa fim mai creativi ca sa asiguram mai multe ancore. Daca singurul motiv este costul redus al fortei de munca, a disparut imediat cum s-a terminat ajutorul de stat", a afirmat Lucian Isar.
De asemenea, ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri a adaugat ca, din punctul de vedere al atragerii investitorilor, Romania este mai bine pozitionata in strainatate, in comparatie cu modul in care este catalogata in tara.
"Romania este mult mai bine pozitionata decat o vedem noi. In strainatate, din discutiile cu investitorii, am remarcat ca pozitionarea Romaniei poate fi imbunatatita foarte usor.
Suntem o tara mare in Europa, avem ineficientele pe care trebuie sa le prezentam ca si atu-uri. Sunt resurse sub si... mai mult
Luni, 11 Iunie 2012, ora 19:14
Activele fondurilor de pensii private sunt estimate sa ajunga la 1,22% din PIB la finalul anului 2011.
La sfarsitul lunii septembrie, valoarea activelor administrate in sistemul pensiilor private ajungea la 6,2 miliarde lei, din care 5,8 miliarde lei pe Pilonul II al fondurilor de pensii private obligatorii si 0,4 miliarde lei pe Pilonu III al pensiilor private facultative. Ponderea activelor fondurilor de pensii in PIB era de 1,14%, dupa primele noua luni.
Titlurile de stat au inregistrat o crestere in trimestrul al treilea de la 66,23% la 68,58% la sfarsitul lunii septembrie, potrivit unei analize a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
Din cauza turbuentelor economice internationale, administratorii de fonduri de pensii au tendinta de a creste ponderea titlurilor de stat si a depozitelor bancare in totalul activelor, in asteptarea stabilizarii pietelor financiare. mai mult
Marti, 01 Noiembrie 2011, ora 14:19
Proiectul legii pensiilor ocupationale va fi adoptat de Guvern si trimis in Parlament pana pe 20 martie, a declarat joi ministrul Muncii, Ioan Botis, informeaza NewsIn. Potrivit proiectului Legii pensiilor ocupationale, contributia la un fond de pensii ocupationale poate fi de pana la 15% din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia al persoanei care adera la un fond de pensii ocupationale.
"Proiectul de lege este postat pe site-ul ministerului Muncii (...) Pana pe 20 martie trebuie sa avem aceasta lege transmisa Parlamentului", a mentionat Botis.
Proiectului de Lege privind pensiile ocupationale prevede ca dreptul de a propune o schema de pensii ocupationale apartine angajatorului singur sau prin asociere cu alti angajatori, cu consultarea reprezentantilor salariatilor. De asemenea, schemele de pensii ocupationale ar urma sa fie furnizate de administratori, pe baza unui prospect. Totodata, administratorii colecteaza contributii, investesc resursele financiare ale fondului de pensii ocupationale si platesc pensii ocupationale.In proiectul de lege se arata si ca pot administra fonduri de pensii ocupationale societatile de pensii, societatile de administrare a investitiilor si societatile de asigurare, autorizate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private in acest scop, iar societatile de pensii au nevoie de autorizare de la Comisie pentru constituire si administrare.Totodata, capitalul social al administratorului nu poate proveni din... mai mult
Joi, 03 Martie 2011, ora 15:56
Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat joi Norma privind fuziunea fondurilor de pensii facultative, potrivit careia operatiunea de fuziune a doua sau mai multe fonduri din sistemul Pilonului III este impartita in doua etape distincte de autorizare, informeaza NewsIn.Astfel, conform noului act normativ, operatiunea de fuziune a doua sau mai multe fonduri din sistemul Pilonului III este impartita in doua etape distincte de autorizare, respectiv autorizarea prealabila si autorizarea definitiva.
"In urma obtinerii autorizarii definitive, activele, participantii si arhiva de la fondul de pensii absorbit vor fi transferate la fondul de pensii absorbant, iar fondul de pensii absorbit in urma fuziunii isi inceteaza existenta.
Ulterior, participantilor preluati li se recalculeaza numarul de unitati de fond in functie de valoarea activului personal transferat si de valoarea unitara a activului net al fondului de pensii facultative absorbant", se arata intr-un comunicat tranmis joi de CSSPP.
Printre prevederile actului normativ referitoare la conditiile si procedura pe care trebuie sa le indeplineasca administratorii in vederea fuziunii se numara si cea a necesitatii informarii si consultarii participantilor fondului de pensii facultative absorbit, cu privire la aceasta operatiune.
Fuziunea se realizeaza numai in conditiile obtinerii acordului majoritatii acestora.
Operatiunile de fuziune intre doua sau mai multe fonduri de pensii au efect... mai mult
Joi, 10 Februarie 2011, ora 17:05
Ponderea salariatilor care se inscriu in cunostinta de cauza intr-un fond de pensii private obligatorii (Pilonul II) se situeaza intre 10-15%, restul participantilor fiind repartizati aleatoriu, a declarat, marti, presedintele CSSPP, Mircea Oancea. "Cifra se refera la persoanele care se angajeaza pentru prima oara si care, potrivit legislatiei, sunt obligate sa adere la un fond de pe Pilonul II", a spus Oancea, pentru Mediafax".
Potrivit datelor Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale, procedura de repartizare aleatorie a adus, in februarie, un numar de peste 32.000 de noi participanti in sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II).
Reprezentantul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a spus ca valoarea medie a unui cont personal de pensie la nivelul pietei de profil depaseste 520 de lei.
"Nivelul minim se situeaza la 340 de lei, iar cel maxim atinge 620 de lei", a precizat Oancea. mai mult
Marti, 02 Martie 2010, ora 14:16
Grupul de telefonie mobila Vodafone intentioneaza sa desfiinteze un fond de pensii de 775 milioane lire sterline (850 mil euro) la care participa 4.000 de angajati britanici, pentru a imbunatati controlul costurilor si riscurilor legate de beneficiile acordate la retragere, potrivit Financial Times. Vodafone vrea sa inchida fondul de pensii in aprilie 2010, vizand imbunatatirea sistemului de pensionare din cadrul grupului.
"Aceasta masura va avea ca rezultat beneficii corecte pentru toti angajatii si totodata sustenabile pe termen lung", a anuntat operatorul de telefonie.
Modificarea structurii sistemului de pensionare ar putea duce la scaderea remuneratiilor in principal in cazul salariatilor tineri.
Prin inchiderea fondului, riscurile legate de cresterea sperantei de viata sunt suportate mai ales de angajati, si mai putin de Vodafone, noteaza Financial Times, citat de Mediafax.
Grupul britanic este prezent pe piata romaneasca prin Vodafone Romania, care avea la finele lunii septembrie 9,535 milioane de clienti, in urcare cu 0,2% fata de perioada similara a anului trecut. mai mult
Joi, 26 Noiembrie 2009, ora 12:22
AIG Fond de Pensii si-a diminuat capitalul social cu 38,75 milioane lei, pana la 17, 2 milioane lei, prin reducerea numarului de actiuni, dupa ce administratorii au fost obligati sa recunoasca anul trecut drept pierderi toate investitiile realizate la startul sistemului, informeaza NewsIn.Inainte de reducere, AIG Fond de Pensii avea un capital social de 55,97 milioane lei.
Crinu Andanut, presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), explica la sfarsitul lunii aprilie ca unii administratori vor recurge la reduceri ale capitalului social cu volumul pierderilor contabile realizate, pentru a respecta Legea 31/1990, care impune un anumit raport intre capitalul propriu si capitalul social.
Inainte de aceasta reducere, AIG Fond de Pensii si-a majorat capitalul social cu 6 milioane lei, pana la 55,97 milioane lei, de la 49,97 milioane lei.
In primii doi ani de la lansarea acestei noi piete, companiile au inregistrat pierderi cumulate de 165 milioane lei in 2007 si de 880 milioane lei in 2008.
AIG Fond de Pensii era, la sfarsitul lui octombrie, al patrulea jucator de pe piata pensiilor private obligatorii (pilonul II), cu active nete de 151,27 milioane lei si 283.065 participanti. mai mult
Luni, 16 Noiembrie 2009, ora 17:00
Fondul Monetar International (FMI) a anuntat vineri ca va trimite saptamana viitoare o delegatie in Ucraina pentru reluarea discutiilor privind un acord stand-by pentru un imprumut, scrie Reuters. FMI-ul a fost de acord anul trecut cu un program de creditare de 16,4 miliarde dolari pentru Ucraina, ca parte a unui plan de ajutorare a statului in contextul crizei financiare. Organizatia i-a acordat Ucrainei acces rapid la prima transa, dar furnizarea completa a fondurilor a fost suspendata din cauza unor divergente cu privire la un program de reforma. Delegatia FMI-ul a parasit Kievul in februarie, fara a ajunge la un acord cu oficialii ucrainieni privind a doua transa a banilor, estimata la 1,84 miliarde dolari, si nu a fost fixata o data privind reluarea discutiilor. FMI-ul a anuntat printr-un comunicat ca a primit "asigurari solide din parte presedintelui si premierului, privind intentiile celor doi de a obtine aprobarea Parlamentului, in saptamana 13-17 aprilie, in ceea ce priveste inaintarea unor legi pentru consolidarea pozitiei financiare a fondului de pensii si a companiei Naftogaz. mai mult
Vineri, 03 Aprilie 2009, ora 19:13
Vanzarea AIG Life Romania ar ajuta guvernul american sa recupereze primele date luna trecuta de compania AIG unor angajati. Prime care au starnit indignarea cetatenilor americani si chiar a Casei Albe. Vanzarea afacerilor din Romania ale asiguratorului american AIG ar aduce guvernului american, actualul actionar majoritar al companiei, in jur de 192 de milioane de euro. O suma neimportanta pentru contribuabilul american, daca luam in calcul ca autoritatile americane au investit peste 170 de miliarde de dolari din fonduri publice pentru salvarea AIG, dar buna pentru imaginea publica, daca tinem cont ca conducerea AIG a acordat luna trecuta unor directori prime totalizand 165 de milioane de dolari, ceea ce a starnit indignarea cetatenilor americani si chiar a Casei Albe. Mentionam ca in calculul valorii celor trei companii din Romania AIG (AIG Life, AIG Fond de Pensii si AIG Romania) s-a tinut cont de tranzactiile care au avut loc in 2008 pe piata asigurarilor sau a fondurilor de pensii private. Cea mai rentabila companie de asigurari de viata de pe piata din Romania este AIG Life. mai mult
Miercuri, 01 Aprilie 2009, ora 16:00